In dit artikel geef ik je 3 krachtige tips om sociale angst te overwinnen.
Ze zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring met sociale angst.
En het begint allemaal met het volgende:
Stap #1: Weet dat je niet alleen bent
Er is één ding dat het nog vervelender maakt om te worstelen met angst: je gevoel dat je alleen bent.
Volgens de National Alliance on Mental Illness lijdt bijna 20% van de volwassen bevolking aan één vorm van angst.
Dat zou betekenen dat in een kamer van 10 mensen er minstens 2 angst zouden hebben.
Dat wist ik niet op het hoogtepunt van mijn angst.
Weet je, mensen zijn erg goed in het verbergen van hun interne strijd van de buitenwereld. En als je worstelt met angst, voelt het soms alsof je de enige bent die een interne strijd voert in zichzelf.
Waarom is dit belangrijk om te onthouden?
Het betekent dat als je worstelt met sociale angst en naar een vergadering, je werk of een feest gaat… je waarschijnlijk niet de enige bent die hiermee worstelt.
Er zijn mensen in die situatie die ook last hebben van angstklachten.
Door jezelf hieraan te herinneren, kun je je veel sneller op je gemak voelen als je je angstig voelt in sociale situaties.
Het is oké om je angstig te voelen in sociale situaties, schaam je dus niet.
Nadat je je hieraan hebt herinnert, kun je beginnen met het overwinnen van je sociale angst.
Maar hoe doe je dat?
Jouw brein leert door verbanden te leggen. Situaties die prettig en comfortabel zijn is waar het naartoe wil, terwijl het gevaarlijke en ongemakkelijke situaties wil vermijden.
Maar je brein is niet altijd goed in het maken van deze verbanden. Misschien voel je je angstig voordat je naar een feest gaat, omdat het afwijzing ermee in verband heeft gebracht, in plaats van lachen en plezier maken.
We moeten dus ons brein trainen om nieuwe verbindingen te maken, wat je doet door exposure-therapie te gebruiken.

Tip #2: Oefen met exposure-therapie
Exposure-therapie houdt in dat je jezelf opzettelijk blootstelt aan wat voor jou angst oproept, om vervolgens je brein te laten zien dat je veilig bent.
Je kunt je brein een miljoen keer vertellen dat het niet angstig hoeft te zijn, maar jouw brein spreekt helaas niet jouw taal. De taal van het stukje in je brein dat angst veroorzaakt is zien niet praten. Je moet het laten zien dat je veilig bent.
Want als je je brein laat zien dat je veilig bent in angstige situaties, leert het dat het eigenlijk niet nodig is om je angstig te voelen.
Maar… hoe doe je dit?
Eerst moet je een situatie uitkiezen die je angstig maakt. Laten we “naar een feestje gaan” als voorbeeld nemen.
Als je een situatie hebt uitgekozen, is het tijd om een angstladder te maken.
Stel jezelf de vraag: wat is het minst enge dat je kunt doen en het engste dat je kunt doen op een feestje?
Is gewoon op een feestje zijn het minst eng? Daarna “hoi” zeggen tegen nieuwe mensen? En het engste: een volledig gesprek met iemand die je niet kent?
Probeer een ladder van ongeveer 7 stapjes te maken van minst, naar meest angst opwekkend.
Met die angstladder in gedachten, kun je oefenen met jezelf blootstellen. Hierna kun je jouw ladder beklimmen, naarmate je meer zelfvertrouwen krijgt.
Het is belangrijk om het opzettelijk te doen en in de situatie te blijven totdat je angstige gevoelens met ongeveer 50% zijn afgenomen. Hierdoor laat je aan jouw brein zien dat de situatie gewoon veilig is.

Wanneer je een situatie wil ontvluchten, probeer je je eigen gevoelens te ontvluchten. De situatie is immers veilig. Dit vluchtgedrag creëert het tegenovergestelde effect. Hierdoor leert je brein dat het feest gevaarlijk is. Dit zorgt de volgende keer voor meer angst.
Ik raad aan dit te doen met een getrainde therapeut, omdat zij je hierin kunnen begeleiden.
Exposure-therapie is de beste manier om sociale angst te overwinnen, maar zonder beloning zal je het waarschijnlijk niet goed kunnen volhouden.
Tip #3: Beloon jezelf
We willen exposure-therapie leuker en lonend maken. We blijven onszelf eraan herinneren dat we onze vrijheid in het leven terugkrijgen, maar ook willen we onszelf belonen wanneer we een exposure sessie hebben gedaan.
Want waarom zou je jezelf anders regelmatig in angstopwekkende situaties brengen?
Geef jezelf dus elke keer dat je exposure-therapie beoefent een beloning.
Dit kan iets kleins zijn, zoals een traktatie, of gewoon een compliment aan jezelf. Wanneer je een trede omhoog gaat kan je dit groter vieren door bijvoorbeeld een cadeautje voor jezelf te kopen.
Wanneer je jezelf beloont na iedere exposure sessie, train je je brein om uit te kijken naar de exposure en hiermee door te gaan.
Omdat herhaalde exposure je brein traint om situaties niet als gevaarlijk te zien, resulteert dit na verloop van tijd in minder angst. En jezelf elke keer belonen is een geweldige manier om gemotiveerd te blijven.
Conclusie
Worstelen met sociale angst is erg frustrerend. Je wordt niet angstig omdat je geen sociaal leven wil, maar omdat je juist zo graag een sociaal leven wil. Iedere keer die worsteling met jezelf voordat je een sociale situatie ingaat kan dit een stuk lastiger maken. Gelukkig ken jij nu de 3 tips uit dit artikel die je opweg kunnen helpen.
Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Download dan nu jouw GRATIS Gids waarin ik je uitleg hoe je dit kunt doen.
