5 Tips om Angst te Overwinnen (ZONDER Medicatie)

Leestijd: 7 minuten

Nadat ik wel 4 jaar heb geworsteld met angst en paniek, heb ik geleerd wat ik moest doen om hiervan te herstellen zonder medicatie.

In dit artikel wil ik je uitleggen hoe ik dit heb gedaan, zodat jij dit ook kunt doen.

Laten we meteen beginnen met tip #1!

Tip #1: De verkeerde doelen houden je angstig

Toen ik op het hoogtepunt van mijn angst was, maakte ik een hele grote fout die je direct moet voorkomen.

Ik schreef het volgende doel op:

“Ik wil me niet langer angstig voelen.”

Wellicht denk je dat dit een geweldig doel is? Maar laat me je vertellen waarom ik hier de mist in ging.

Toen ik dit doel opschreef, maakte ik het mezelf wel heel erg moeilijk (of bijna onmogelijk) om mijn angst te overwinnen.

Waarom? Omdat herstellen van angst niet betekent dat je nooit meer angst zal voelen. Herstellen van angst betekent dat je je comfortabel begint te voelen in je angstige gevoelens en gedachten. En wanneer je dit is gelukt, dan ga je werken aan het oplossen van de factoren die je angstig maken.

Even simpel:

Herstellen van angst is dus niet “nooit meer angstig voelen”, maar jezelf toestaan om angstig te worden wanneer de angst opduikt. De angst over je heen laten komen en voelen.

Want als je de angst er niet laat zijn en je er tegen begint te vechten… creëer je meer stress, en meer stress resulteert in veel meer angst.

Maar door de angstige gedachten of gevoelens toe te laten (er te laten zijn) gebeurt het tegenovergestelde. Dan voel je de vloedgolf aan emotie, maar laat je de golf doen wat het wil, zonder er iets mee te doen. Hierdoor gooi je geen olie op het vuur dat je zo graag wil blussen.

Als je dit keer op keer doet, doorbreek je de cirkel van angst. Je stopt met bang te zijn voor je angstige gedachten en gevoelens. Hierdoor worden de gevoelens of symptomen slechts “gevoelens en symptomen” en voel je je minder angstig wanneer ze plots opduiken. Wanneer je dit keer op keer doet, blokkeer je niet langer de weg naar je herstel, doordat je lichaam zich eindelijk kan gaan ontladen van de angstige energie.

Maar dat heeft tijd nodig!

Dus toen ik dit eenmaal had geleerd, schreef ik snel een ander doel op:

“Ik wil mijn angst kunnen toelaten en niet langer in paniek raken als ik me angstig voel.”

Ik begon te oefenen met het OK te zijn met mijn angstgevoelens. Dit resulteerde in minder stress, minder spanning en minder spanning zorgde voor minder angst.

En als je wil leren hoe ook jij dit kan doen, bekijk dan hieronder mijn GRATIS mini-cursus over het overwinnen van angst zonder medicatie.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Leren hoe je dus correct op je angstige gevoelens en gedachten reageert is een van de belangrijkste manieren om je angst zonder medicatie te overwinnen.

Door de angst voor angst weg te nemen, zorg je voor een stuk minder stress in je leven (en lichaam!) en juist dat zorgt voor vermindering van de angstklachten.

Nu weet je dat je moet werken aan de angst voor angst.

Maar om je lichaam te helpen sneller te ontladen van de angst, heb je de volgende tip nodig…

Tip #2: Dit is wat slaap kan doen

Er is niets beter dan een goede nachtrust, vooral voor mensen die worstelen met angst.

Je lichaam is altijd op weg naar herstel, maar meestal staan we dat herstel onbewust in de weg.

Want gedurende de dag…

Raken we gefrustreerd over waarom we ons weer angstig voelen…
Proberen we erachter te komen waarom we ons voelen zoals we ons voelen….
En hopen we de magische oplossing te vinden om ons uit de angst te halen, wat resulteert in extra piekeren en meer spanning…

Maar als we slapen, staan we ons herstel niet meer in de weg… doordat we niet gaan piekeren over de bovenstaande dingen. Hierdoor heeft ons lichaam de mogelijkheid om te ontladen van de spanning van de dag.

bed in bedroom min

Toen ik met angst worstelde, sliep ik heel slecht. Ik ging altijd eerst een uur piekeren en viel vervolgens in slaap, waar ik wakker werd van meerdere nachtmerries.

Roepen, slaapwandelen, rare dingen doen… ja het was zo erg!

Maar toen ik eenmaal was hersteld van angst, verbeterde de kwaliteit van mijn slaap enorm.

Wanneer mensen slecht kunnen slapen, raad ik ze ook altijd eerst aan om de angst tijdens de dag te verminderen, waarna de kwaliteit van hun slaap enorm zal verbeteren.

Wel heb ik twee goede tips om beter te kunnen slapen:
(1) je telefoon of tv een uur voor het slapengaan niet gebruiken, want het blauwe licht van die apparaten houdt je wakker.

En (2) een avond-routine hebben. Ga iedere avond rond dezelfde tijd naar bed en bouw de dag langzaam af. Denk aan het nemen van een warme douche, het lezen van wat fictie of andere rituelen om aan je brein te laten zien dat het bijna bedtijd is.

Tip #3: Het belang van beweging

In 2020 was mijn angst op zijn hoogtepunt, omdat de pandemie een flinke impact had gemaakt op mijn mentale gezondheid. Maar ook omdat alle sportscholen gesloten waren.

En raad eens wat een geweldige manier is om angst op ene natuurlijke manier te overwinnen?

Sport en beweging.

Regelmatige lichaamsbeweging is een super, super, krachtige manier om je angst te overwinnen zonder medicatie.

Angst is niets meer dan een hele “energieke” energie. En als we geen manier vinden om die energie los te laten, dan blijft het vastzitten in ons lichaam.

We moeten dus een manier vinden om het een paar keer per week los te laten:

Ga bijvoorbeeld een paar keer per week hardlopen
Ga een paar keer per week naar de sportschool
Doe wat home-workouts.
Of start met het doen van yoga (echt top!)

Probeer tijdens je workout de angstige energie te voelen en sport het eruit. Til die gewichten op, sprint het eruit en gebruik de angstige energie om te werken aan een beter lichaam.

fitness e1651565225432

Regelmatige beweging laat ook nog eens veel feel-good hormonen in je lichaam vrij. Het verhoogt testosteron en maakt je daardoor zelfs nog zelfverzekerder.

Hlemaal geen lichaamsbeweging zorgt voor minder feelgood-hormonen, minder testosteron en ook minder zelfvertrouwen.

Dat is niet wat een angstig persoon nodig heeft, toch?

Dit was een van de redenen waarom mijn angst zo hevig was toen alle sportscholen gesloten waren en sporten erg lastig was.

En als je momenteel niet sport, forceer jezelf dan niet om direct 3 keer per week 90 minuten te gaan sporten. Doe het rustig aan en bouw de intensiteit beetje bij beetje op.

Denk aan twee keer per week 15 minuten naar de sportschool gaan, wat al beter is dan helemaal niet sporten. En als je er een gewoonte van hebt gemaakt, voer dan de intensiteit op.

Maar ook de volgende tip doet wonderen…

Tip #4: Het belang van een goed dieet

De vierde tip die me enorm heeft geholpen om mijn angststoornis te overwinnen zonder medicatie, was het verbeteren van mijn dieet.

Een zwak lichaam zorgt voor een zwak brein dat snel overweldigd is en niet helder kan nadenken. En als je angst hebt, is dat het laatste wat je wilt.

Je voeding is je brandstof, maar je moet je lichaam wél de juiste brandstof geven. Naar het tankstation gaan om je tank met water te vullen is niet wat je auto nodig heeft.

Je lichaam heeft ook de juiste brandstof nodig, want worstelen met angst is enorm vermoeiend. Iedere dag die angstgevoelens aangaan kost gewoon veel energie.

Doordat ik mijn dieet verbeterde, kreeg ik meer energie, kon ik helderder nadenken en zat ik lekkerder in mijn vel. De volgende tips hebben me enorm geholpen, maar vraag altijd je arts om advies over voeding.

Ik begon eerst met het elimineren van zuivelproducten. Sorry voor de vergelijking, maar als ik je een glas moedermelk zou geven, vind je dat enorm smerig… toch? Die gedachte alleen al!

Maar de melk van een koe vind je niet raar? Vreemd toch? Dat is de melk van een heel ander dier. Zuivel zit namelijk vol met hormonen die kalfjes helpen met groeien tot volwassen koeien. Maar jij hoeft geen volwassen, volgroeide koe te worden. Toch?

Zuivel zit gewoon vol met hormonen en andere dingen (wat je niet wil weten) die niet in je lichaam thuishoren. Het enige wat het doet is je darmen en huid irriteren.

cow in countryside farm min

Het tweede dat ik deed, was proberen mijn suikerinname en mijn inname van koolhydraten te verminderen. Als je voortdurend een suikerspiegel hebt die piekt en daalt, kan je last hebben van hartkloppingen, duizeligheid, tintelingen en andere symptomen die lijken op die van angst.

En als laatste verhoogde ik elke ochtend mijn inname van groente en fruit in de vorm van een groene smoothie. Op die manier kreeg mijn lichaam de juiste brandstof om met stress en angst om te gaan. Kijk eventjes op het internet naar recepten voor groene smoothies

Maar er is nog een tip die je niet wilt missen…

Tip #5: Investeer in kennis

De tip die me het meest heeft geholpen om mijn angst op een natuurlijke wijze te overwinnen, is het door te investeren in coaching en kennis.

Angst is zo verwarrend en vaak overweldigend, dat ik eigenlijk niet begreep wat ik allemaal aan het doen was. Hierdoor gebruikt ik tips en adviezen die de angst juist erger maakten, waardoor ik vast zat in de cirkel van angst.

Maar door boeken te lezen over angst en te investeren in coaching leerde ik twee dingen:

  1. Wat ik NIET moest doen
  2. En wat ik WEL moest doen
Books on anxiety

Door te leren welke dingen je angst erger maken en welke dingen jouw herstel ondersteunen, neem jij een shortcut naar herstel. Door dit niet te doen zorg je er alleen maar voor dat je 10X zo lang doet over je herstel.

Het enige dat jouw herstel blokkeert, is dat je niet weet hoe je jouw angst kunt overwinnen. Het is de verwarring die je het gevoel geeft dat angst overwinnen lastig is.

Maar gelukkig kun ook jij jouw angst zonder medicatie overwinnen, maar wél alleen als je begrijpt wat je moet doen.

En ik hoop dat ik jou mag helpen om dat te bereiken. Om weer rust te ervaren in je leven én weer meer te genieten.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst zonder medicatie te overwinnen? Neem daarom dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders