Hoe je Angst en Paniek Overwint in 2023 (Voor Beginners)

Leestijd: 6 minuten

Heb jij last van angstgevoelens of paniekaanvallen en heb je geen idee hoe je hier vanaf kunt komen, omdat niets lijkt te werken?

Dan wil ik je vragen om dit artikel te lezen, want ik ga je stapsgewijs uitleggen hoe ikzelf mijn angstaanvallen en paniek heb overwonnen en hoe ik dit met talloze studenten uit mijn cursus heb weten te bereiken.

Een jaar geleden werd ik namelijk bericht door Ilse, en Ilse had last van dagelijkse paniekaanvallen. Ze werd hierdoor enorm belemmerd bij haar werk in de winkel, tijdens het autorijden en talloze andere plekken. Maar na het advies uit deze video heeft ze haar paniekaanvallen helemaal overwonnen.

Tijdens onze kennismaking vertelde ze me het volgende:

“Wouter ik heb ALLES geprobeerd! Ademhalingsoefeningen, hypnose, EMDR, voeding, veel verschillende psychologen, hulp uit het ziekenhuis… ik ben enorm sceptisch dat jij me kan wél helpen.”

Dus ik vroeg haar om me te vertrouwen omdat ikzelf ook last had gehad van angst en paniek… en dat deed ze, waarna we de volgende 3 stappen gebruikten.

Stap #1: Bewustwording

Een aanname die ik heb over jou, is dat je je best verward voelt waar die angst of paniek zomaar vandaan zijn gekomen, maar ook dat je redelijk gefrustreerd bent omdat je er zo graag vanaf wil komen en weer wil kunnen genieten van het leven.

Maar niet alleen voel je je verward over wat er met je gebeurd, ook voel je je verward over wat je in hemelsnaam moet doen om van deze angst en/of paniekgevoelens af te komen.

Er zijn namelijk zo veel opties, methoden, tips en adviezen dat je door de bomen het bos niet meer kan zien… althans, dat is wat ik toen ervaarde.

Iedereen probeert zijn dienst aan je te verkopen en je te overtuigen dat zijn methode zijn vruchten zal afwerpen.

Maar als je al veel hebt geprobeerd om angst te overwinnen en niets heeft gewerkt tot nu toe, dan zakt de moed je redelijk diep in de schoenen.

Dus de eerste stap die ik met Ilse doorliep, was dat ik haar bewust maakte van alle tips en adviezen die ze had gekregen, die niet werkten.

Wanneer je voor een lange periode worstelt met angst of paniekgevoelens dan zijn er bepaalde dingen die je doet, die de angst in stand houden.

En zolang je je niet bewust bent van wat deze dingen zijn, is het bijzonder lastig (niet mogelijk) om je angst te overwinnen.

Het framework dat ikzelf en iedereen die ik heb geholpen om angst en paniek te overwinnen gebruik, heeft drie fases, waarvan de eerste fase “ophelderen” is.

Samen stonden we twee volle weken stil bij welke overtuigingen haar herstel in de weg zaten, welke adviezen en tips ze per direct moest loslaten en wat ze kon doen om de wind in de zeilen te hebben en niet steeds continu tegenwind te hebben.

En om je een tipje van de sluier op te lichten over een advies dat angst en paniek in stand houdt, zijn bijvoorbeeld de beruchte ademhalingstechnieken.

“Maar Ilse, je hebt je hele leven niet gebruik hoeven maken van ademhalingsoefeningen en had toen ook geen paniek? Waarom moet je dat nu dan wel doen?”

Toen viel er bij haar een puzzelstukje op zijn plek en steeds meer van deze verkeerde strategieën liet ze los, waarna haar klachten meteen werden verminderd.

En wat ze fijn vond toen we spraken was dat ze zei: “Wouter, ik mag dit niet zeggen, maar ik ben zo blij dat jij dit ook hebt gehad.”

Eindelijk voelde ze zich niet raar en alleen over wat ze dacht en voelde, want ik wist precies hoe ze zich voelde, omdat ik er ook mee heb geworsteld. En vandaar dat ik het ook zo leuk vind om mensen met angst en paniek te helpen, er is niets fijner dan jou helpen met iets dat ik heb overwonnen.

Ja, weten wat je NIET moet doen is belangrijk, maar nu wordt het tijd om te leren wat je WEL moest doen.

Stap #2: Leeg de Stress Emmer

Waarom heb je eigenlijk last van angst en paniek? Is dit omdat er iets mis is met je brein of je lichaam? Of zou er iets anders aan de hand kunnen zijn?

Ik hoop je gerust te stellen met het volgende voorbeeld uit de tweede fase van het framework.

Ieder mens heeft namelijk een eigen Stress Emmer. Soms is deze wat voller en soms wat minder. Maar wanneer we onder langdurige stress staan, of wanneer er emotionele gebeurtenissen plaatsvinden in ons leven, dan vult het Emmertje zich.

Wanneer het Emmertje tot het randje is gevuld, dan is slechts 1 angstige “wat als” gedachte of 1 angstig gevoel of symptoom genoeg om de Emmer te laten overstromen.

En wanneer de Emmer dan overstroomt, dan heb je angst.

De Stress Emmer Wouter Manders

Toen ik dit aan Ilse uitlegde ging er een wereld voor haar open. Dit was niet wat de psycholoog haar had verteld en dit was niet wat de huisarts had uitgelegd, want die schreef gewoon even wat medicatie voor. 

Ineens zag ik dus dat er allerlei puzzelstukjes op zijn plek vielen en er een hoop rust in haar hoofd kwam.

Er was dus niets mis met haar, er was geen onherstelbare schade in haar brein… haar Emmertje was vol. En toen ze terugkeek op de afgelopen tien jaar was het voor haar duidelijk dat er verschillende dingen dat Emmertje hadden gevuld.

Samen gingen we dus kijken naar welke manieren ze kon gebruiken om haar Stress Emmertje te legen.

En voordat je ineens de hele week Yoga gaat doen, gaat sporten of jezelf in ontspanning gaat forceren… het is een stuk lastiger dan dat. Sommige adviezen waarvan je denkt dat ze zorgen voor ontspanning, zorgen juist voor meer stress en andersom. 

Als je dus meer hierover wil leren raad ik je aan om deel te nemen aan de gratis training hieronder.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Maar het Emmertje legen is slechts één deel van het herstel, de tweede stap was zorgen dat het Emmertje zich niet continu bleef vullen.

Stap #3: Leer anders Reageren

Na ongeveer 5 weken waren de angstgevoelens en paniekaanvallen van Ilse enorm verminderd. Maar er ontbrak nog één belangrijk onderdeel van haar herstel.

In de derde fase van het framework draait het om anders reageren.

Want wat doe je nu als het Emmertje overstroomt en je hebt ineens last van die angstige gedachten, gevoelens of symptomen?

Voordat Ilse deelnam aan Vrijheid van Angst begon ze met de standaard ademhalingsoefeningen, relativeren, afleiden en talloze andere methoden om de angst te negeren en tot rust te komen.

Maar in alle trainings die ik haar had gegeven leerde ze dat ze het tegenovergestelde moest doen. Ilse begon anders te reageren op de angst.

Wanneer ze angstige gedachten, gevoelens of symptomen had dan besloot ze het een beetje meer toe te laten en te accepteren.

Ik leerde haar dat je alleen een paniekaanval kan krijgen als je verkeerd reageert op je angst. En dat betekent dat jijzelf je herstel in handen hebt en dat in je reactie je herstel ligt.

Natuurlijk zette Ilse haar vraagtekens bij die manier van reageren… want meer accepteren en toelaten… zorgt dat juist niet dat de angst juist toeneemt?

Het is de reden dat we ruim een paar weken bezig waren met hoe je dit goed kan doen, welke valkuilen ze moest vermijden en welke tips ze kan gebruiken om dit effectief toe te passen.

Want zomaar toelaten en accepteren is lastiger dan je denkt. Want als het zo makkelijk was dan zou je voortaan de angst toelaten en accepteren en nu direct hersteld zijn.

Nadat Ilse had deelgenomen aan Vrijheid van Angst en de 3 fases uit het framework had doorlopen, veranderde haar leven. En ik durf zelfs te zeggen na alle mensen die ik geholpen heb dat wanneer je deze 3 stappen niet onder de knie hebt, herstellen erg lastig is of het VEEL langer duurt dan nodig.

Dit is wat ze me vroeg te delen aan mensen die nog worstelen met angst of paniek:

“Besef dat Wouter ook voor mij een compleet vreemd persoon was, maar dat ik ondanks dat wel mijn angst voor t onbekende aan de kant heb gezet om te kijken of DIT dan wel eindelijk zin had. Psychologen, psychiaters en praktijk ondersteuners begrijpen niet in hoeverre dit iemands leven kan verzieken, omdat zij zelf hier niet mee hebben geworsteld. Nadat ik Wouters adviezen had toegepast ging het met mij zo goed dat ik voor het eerst in 10 jaar geen dagelijkse paniekaanvallen meer heb en weer eindelijk kan genieten van het leven.”

Ik hoop dat deze video je heeft geïnspireerd dat er wél een weg is om angstgevoelens en paniek te overwinnen. Ik hoop je in de gratis training te zien, waar ik je in meer diepte uitleg hoe je van angst of paniek kan herstellen.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders