Waarom je moet poepen als je zenuwachtig bent! En HOE je het oplost!

Kun je je een moment herinneren dat je écht naar het toilet MOEST gaan nadat je slecht nieuws hoorde? Of net voordat er iets spannends gebeurde?

Als je met ja antwoordt, hoef je je geen zorgen te maken! Je bent namelijk niet de enige die deze symptomen ervaart. Eigenlijk ervaren veel mensen die worstelen met zenuwen of angst aan net iets te vaak naar het toilet gaan om een grote boodschap te doen.

Raar onderwerp om over te praten? Nee. Het is volkomen normaal.

Dus… waarom moet je poepen als je zenuwachtig bent en hoe los je dit op?

Wat is een angststoornis?

Overmatige zorgen, langdurige stress of trauma kunnen angst veroorzaken. Wanneer je te lang onder stress leeft, of je gedurende lange tijd zorgen maakt (denk aan piekeren), wordt je lichaam erg gevoelig voor de omgeving en wordt het steeds banger voor gevaar.

Waarom?

Je brein kan een echte bedreiging niet onderscheiden van een ingebeelde bedreiging… en zorgen en stress zijn vaak ingebeelde bedreigingen. Als je te lang piekert en in stress leeft wordt je lichaam vatbaar voor angst. Je brein denkt immers dat er te veel gevaar is, waardoor het geen risico’s wil nemen en je angstig laat voelen.

Maar maak je geen zorgen! Dit is volkomen normaal, en je brein heeft altijd het beste met je voor. Als je angstig bent (of worstelt met zenuwen), betekent dit dat je vecht- of vluchtsysteem momenteel net iets te goed werkt. Het betekent dat je lichaam je wil beschermen tegen het echte (maar bijna altijd) ingebeelde gevaar dat het denkt te waarnemen.

Wat gebeurt er als ik zenuwachtig ben?

Het blijkt dat je brein en darmen zeer sterk verbonden zijn. Als je problemen hebt met je darmen, kun je last krijgen van je mentale gezondheid… en andersom natuurlijk ook.

Wanneer je in een staat van angst verkeert of worstelt met té veel zenuwen, geeft je brein een seintje om adrenaline en cortisol los te laten. Dit zijn de hormonen die ervoor zorgen dat je je gespannen voelt. Maar wanneer deze hormonen door je lichaam razen beginnen je darmen te reageren op deze hormonen.

Raad eens wat er gebeurt? Diarree of constipatie door de zenuwen!

Je darm begint waterige ontlasting te produceren, wat diarree veroorzaakt, of het tegenovergestelde: constipatie.

Volgens Maya Eid, een klinische voedingsdeskundige, neemt het hormoon “serotonine” in je darmen toe op het moment dat je zenuwachtig bent of angstig. Dit veroorzaakte spasmen, wat zorgt voor onverwachte stoelgang.

Waarom moet ik van angst en zenuwen poepen?

Angst is gewoon een mooiere naam voor de vecht- of vluchtreactie van het lichaam. Vanwege deze vecht- of vluchtreactie hebben onze voorouders duizenden jaren overleefd, en daarom moeten we er ten eerste dankbaar voor zijn.

Als je zou leven zonder je vecht- of vluchtreactie, zou je dit waarschijnlijk niet eens kunnen lezen … omdat je wellicht de weg bent overgestoken zonder enige angst om door een auto te worden aangereden.

Maar waarom moet ik van angst en zenuwen poepen?

In een staat van angst zijn vergt veel energie van je lichaam, omdat het zich te druk bezig houdt met de waargenomen bedreiging in de buitenwereld.

Omdat je lichaam altijd efficiënt met energie omgaat, besluit het dat het verteren van voedsel op dit moment geen topprioriteit is, omdat het eerst met de waargenomen dreiging moet omgaan. Het verteren van voedsel vergt een enorme hoeveelheid energie van het lichaam, wat de reden is waarom je brein zegt:

“Nou, laten we nu stoppen met het verteren van voedsel. Als ik deze dreiging niet overleef, valt er helemaal niets te verteren… laten we stoppen met het gebruiken van energie voor de spijsvertering.’

En dat veroorzaakt de onverwachte stoelgang door zenuwen en angst… omdat je lichaam besluit om de ontlasting los te laten (diarree) of er helemaal niets mee te doen (constipatie).

Dat is de reden waarom je moet poepen als je zenuwen of angst hebt.

Hoe los ik poepen door de zenuwen op?

Je wilt waarschijnlijk weten hoe je poepen door zenuwen en angst kunt oplossen, want het is natuurlijk enorm vervelend. Het is iets waar ik af en toe nog steeds mee worstel. Er zijn eigenlijk twee tips die je kunt gebruiken om dit minder te ervaren.

1. Verander het voedsel dat je eet
Het eerste dat je kunt doen om uw poepen door de zenuwen op te lossen, is door het voedsel dat je eet te veranderen. Probeer je inname van de volgende producten te beperken:

  • Cafeïne
  • Gluten
  • Suiker
  • Frisdrank en suikerrijke dranken
  • Zwaar bewerkt voedsel
  • Alcohol
  • Geraffineerde koolhydraten

Probeer in plaats daarvan meer “hele” producten te eten. Deze producten zijn niet of nauwelijks bewerkt door de voedselindustrie en daardoor beter verteerbaar en gezonder voor je darmen. Denk aan het eten van meer groenten, fruit, smoothies en het verhogen van je inname van noten & zaden.

Deze producten hebben een positieve invloed op je spijsvertering. Persoonlijk vind ik het heerlijk om ‘s ochtends een smoothie vol groenten, fruit en zaden te drinken, omdat het me enorm heeft geholpen om mijn darmen gezonder te maken.

2. Werken aan je angst en zenuwen
Helaas verbetert het uitsluitend veranderen van de manier waarop je eet de symptomen niet. Natuurlijk helpt het eten van gezondere producten, maar er is meer dat je kan doen om poepen door de zenuwen op te lossen. Het beste wat je kunt doen om dit op te lossen is door te werken aan je angst en zenuwen, beter te begrijpen waarom je dit ervaart en nieuwe manieren te leren om met angst om te gaan.

Wanneer je meer leert over wat angst is, hoe het ontstaat en nieuwe manieren ontdekt om ermee om te gaan… PAS DAN verminder je het poepen door angst en zenuwen. Je leert omgaan met triggers, werkt aan je mentale gezondheid en leert hoe angst werkt. Door je te verdiepen in zenuwen en angst kun je naar de oorzaak van het poepen door angst en zenuwen, waardoor je het efficiënter kunt aanpakken.

Wanneer je meer wilt weten over hoe je jouw angst kunt verlichten, raad ik je aan om mijn gratis 3-stap methode PDF te downloaden om je angstgevoelens per direct te verminderen.

Want pas dan weet je hoe je moet reageren als je je zenuwachtig of angstig begint te voelen, wat resulteert in minder vaak poepen door angst en zenuwen.

Minder poepen door angst en zenuwen gebeurt niet alleen door gezonder te eten, maar vooral door te leren hoe je op nieuwe manieren kunt omgaan met je angst en je angst een vriend te maken, in plaats van je vijand. Een voorbeeld hiervan is door niet boos te worden op jezelf als je ineens naar het toilet moet, maar liefdevol te zijn naar jezelf.

In plaats van tegen jezelf te zeggen: “Godsamme, waarom gebeurt dit alweer? Wat is er allemaal mis met me? Ik ben hier klaar mee!”

Kun je zeggen: “Het is OK dat dit gebeurt… het is maar door de zenuwen.”

Hierdoor laat je je brein zien dat angst en poepen door de zenuwen, niet iets is om zenuwachtig en bang voor te zijn, wat je symptomen enorm zal verlichten.

Om je te helpen je angst te overwinnen, heb ik een tijdelijke GRATIS training gemaakt die je kunt bekijken. Het gaat over de top 3 fouten die angstige mensen maken en wat ze in plaats daarvan moeten doen om hun angst te verminderen.

Conclusie

Je hebt nu geleerd waarom je moet poepen van angst en zenuwen. Als je poept door angst en zenuwen, haalt je lichaam de energie weg van je spijsvertering, om dit te gebruiken om met de waargenomen dreiging om te gaan… wat diarree of constipatie veroorzaakt.

Je weet nu ook dat het simpelweg veranderen van je eetpatroon er niet voor zorgt poepen door zenuwen nooit meer voorkomt. Om poepen door de zenuwen te overwinnen, moet je aan de oorzaak van je angst werken en hier op nieuwe manieren mee leren om te gaan. Alleen wanneer je een gezonder eetpatroon implementeert en tegelijkertijd aan je angst werkt, zal je vooruitgang boeken.

Wall 1 scaled

About Wouter

Wouter is a mindset coach from The Netherlands. For many years he suffered from depression and anxiety. It gave him the motivation to coach people on freeing themselves from anxiety. With more than 6000 blog visitors a month he helps many people on their journey towards less anxiety.

Do you want less anxiety today?

Watch this FREE Limited Time Training on how to Free Yourself from Anxiety in 60 days!

Share Post

New Posts

Recommended

Most Popular Stories

Untitled design

Watch FREE Training

My 3 Step Framework to Free Yourself From Anxiety

SNAG YOUR FREE SEAT