3 Manieren Hoe Ik Angst Verminder (Niet dieet, ademhalen en sporten!)

Leestijd: 6 minuten

Het hebben van angst en paniekgevoelens kan enorm verwarrend en frustrerend zijn. Vaak hebben we veel geprobeerd om er vanaf te komen zonder resultaat, of weten we niet goed wat nu de juiste aanpak is om er vanaf te komen.

Vandaag geef ik je 3 krachtige tips die mij enorm hebben geholpen om mijn dagelijkse angst en paniekgevoelens te overwinnen. Dit zijn niet de standaard tips zoals ademhalen, je dieet verbeteren of meer sporten. Deze tips hebben ervoor gezorgd dat zowel ik als alle mensen die ik heb geholpen weer volop kunnen genieten van het leven.

En het stukje genieten van het leven is wat jij natuurlijk ook wil, dus ik hoop dat de volgende 3 tips je gaan helpen om dat te bereiken. 

Punt #1: Stressbronnen Aanpakken

Angst en paniekgevoelens kunnen door verschillende factoren zijn ontstaan. Er kan sprake zijn geweest van een trauma, wellicht heb je onder langdurige stress gestaan of heb je een negatieve ervaring meegemaakt in je leven.

Wanneer een van deze dingen zijn gebeurd kan het zo zijn dat je lichaam in een soort angst modus is komen te staan. Je lichaam wordt dan gevoeliger voor stress en prikkels. Wanneer dit gebeurt, hebben we vaak last van angstige gedachten, gevoelens en symptomen.

Denk eens bijvoorbeeld aan die angstige “wat-als gedachten” die je meteen voelt in je lichaam, het hebben van hartkloppingen of sombere, nare gevoelens.

Indien je mij al langer kent en meerdere video’s hebt gezien, weet je dat ik altijd praat over de Stress Emmer.

Want ieder mens heeft zo’n Stress Emmertje en wat er bij jou wellicht gebeurd kan zijn is dat je Emmertje zich de afgelopen tijd helemaal heeft gevuld. Wellicht door een trauma, een negatieve ervaring (zoals drugs of pesten) of omdat je te vaak over je grenzen heen bent gegaan.

Wat kan dit bij jou zijn geweest? Kan je hier eens kort over nadenken? 

Dit is heel fijn om te weten, omdat een Emmertje dat vol is gelopen… ook weer geleegd kan worden.

Wanneer je dus niet langer gelooft dat je je angst kunt overwinnen, of de hoop een beetje hebt verloren, is het belangrijk om te begrijpen dat een Emmer die vol is gelopen ook gewoon weer leeg kan lopen. En dat is wat we bij jou moeten bereiken en wat de sleutel van jouw herstel is.

Ik weet niet of je thuis een bad hebt, ik in ieder geval niet, maar als je een bad laat vollopen kun je dit ook altijd weer leeg laten lopen.

En dit is een goed teken! Want dit betekent dat jij dus gewoon je angstige gedachten, gevoelens en symptomen kunt overwinnen.

En de volgende tip gaat je enorm daarbij helpen…

Afgelopen week coachte ik iemand en toen hadden we het over haar Stress Emmer. Dit is wat ze zei:

“Wouter, ik zie overal nu het Stress Emmertje terug. Ik ga voortaan meer voor mezelf kiezen, pak de stressbronnen aan in mijn leven en bewaak de randen van het Emmertje.”

Wat er dus bij haar was gebeurd, was dat ze zich er enorm bewust werd van welke dingen in haar leven zorgden voor veel stress. Ze begon de randen van haar Stress Emmertje te bewaken en zorgde op die manier dat haar Emmertje niet continu vol bleef stromen.

Hierna lukte het haar beter om voor zichzelf te kiezen, de stress in haar leven aan te pakken en haar Emmertje al wat te legen, waarna ze zich een stuk rustiger voelde.

Maar er is nog een hele belangrijke tip…

Punt #2: Mijn reactie

Het tweede advies dat ik je wil geven om je angst te overwinnen is dat je altijd je reactie op je angst onder de loep moet nemen.

Wellicht klinkt dit een beetje vaag, maar laat me je dit even goed uitleggen.

De afgelopen jaren heb ik enorm veel mensen 1 op 1 mogen helpen en met de cursus Vrijheid van Angst en wat al deze mensen met elkaar gemeen hadden was het volgende:

Ze reageerden allemaal niet goed op hun angstige gedachten, gevoelens en symptomen… en dit was ook de fout die ik jarenlang heb gemaakt, waardoor het me niet lukte om er vanaf te komen.

Ik probeerde van alles om er vanaf te komen: sporten, mediteren, yoga, rusten, beter slapen, therapie en ademhalingsoefeningen… maar niets leek te werken.

Toen ik alle hoop had verloren leerde ik het volgende advies:

“In je reactie ligt je herstel.”

Daar begreep ik dus helemaal niets van, want alle professionals en Google hadden me juist aangeraden om al die andere dingen te doen. 

En dan kom je met dit advies: in je reactie ligt je herstel? Ik bedoel… als ik zoveel heb geprobeerd, inclusief professionele hulp en de angst lijkt zo sterk… dan zou dit moeten werken?”

Dus ik ging aan de slag met beter reageren op mijn angst en wonderbaarlijk genoeg, had ik twee maanden na dit advies te gebruiken bijna geen angst meer.

En voordat je denkt dat dit advies alleen bij mij heeft gewerkt, de volgende resultaten komen rechtstreeks uit Vrijheid van Angst waar we 7 weken lang stilstaan bij goed reageren:

Maar hoe reageer je dan goed? 

In Vrijheid van Angst staan we niet voor niets 7 weken lang stil bij het goed reageren, waar je de GAB-methode leert (Groeten, Accepteren en Besluiten). Maar ik wil je wél al iets geven om direct mee aan de slag te gaan en resultaten mee te boeken:

“Laat de angst er zijn zonder er iets mee te doen.”

Weet je wat ik en alle deelnemers allemaal deden als we last hadden van angst? We probeerden er alles aan te doen om er vanaf te komen.

En dit geeft het volgende signaal aan je brein…

Punt #3: Laat de angst toe

Even een voorbeeld vanuit mijn eigen ervaring met angst. Iedere keer als ik een angstig gevoel had, deed ik het volgende:

“Ahh, niet weer! Waar komt dit nu weer vandaan? Ik moet echt even rustig worden. Nee zeg, waarom gaat het niet weg!?”

Mijn vraag aan jou: welk signaal zou dit aan je angstige brein geven?

Juist, je angstige brein gaat het volgende denken:

“Wouter heeft angstige gevoelens én hij doet er alles aan om er vanaf te komen. Dit betekent vast dat de angstige gevoelens iets zijn om me druk over te maken. Ik zal ervoor zorgen dat ik Wouter de volgende keer nóg eerder waarschuw en de angst intenser maak als dit opnieuw voorkomt, om Wouter te beschermen. Dan doe ik mijn taak goed.”

En dat is juist NIET wat we willen. We willen die angst laten zien dat er niets aan de hand is en dat hij de volgende keer helemaal niet hoeft komen kijken.

En dat doe je door te werken aan het goed reageren op je angst. De kern hiervan is: het er laten zijn.

“Laat die angst maar zien dat er niets aan de hand is. Laat het hem maar zien!” 

Want na een tijdje gaat hij steeds verder naar de achtergrond.

Dus mijn vraag aan jou: probeer eens te oefenen de komende tijd met deze adviezen. 

Natuurlijk hoop ik ook jou te mogen helpen in Vrijheid van Angst waar we 7 volle weken stilstaan bij alles dat je moet weten om je angst en paniek te overwinnen, maar mocht die stap nog een beetje spannend zijn hoop ik in ieder geval dat dit artikel je enorm gaat helpen met het zetten van stapjes in de juiste richting.

Heel veel succes en vergeet niet de gratis training te kijken, waar ik je ga uitleggen hoe je jouw angst en paniek kunt overwinnen:

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders