In 3 Stappen naar minder Angstgevoelens! (Snel Resultaat!)

Oh nee… niet alweer!

Zo reageerde ik elke keer als ik een golf van angst voelde…

Het is frustrerend als je je angstig voelt, en soms gebeurt het zonder enige reden. Angst kan je het gevoel geven vast te zitten in het leven, iets wat ik uit eigen ervaring weet. Maar door de jaren heen heb ik een krachtige, maar eenvoudige methode geleerd om mijn angst snel te kalmeren.

Het is een 3-stappen methode die mijn coachingcliënten met groot succes hebben gebruikt.

En vandaag deel ik het met jou… het is simpel, maar waanzinnig krachtig om jouw angst te kalmeren!

Waarom is je reactie op angstgevoelens zo belangrijk?

Het overwinnen van je angst gaat nooit over de afwezigheid van angstgevoelens. Het gaat ook niet om het vinden van manieren om geen angst meer te ervaren. En het gaat er ook niet om, dat je je in de toekomst rustiger zult voelen.

Het overwinnen van je angstgevoelens betekent dat je moet leren om jezelf op je gemak te voelen bij angstige gevoelens.

Dat klinkt vreemd toch? Je wilt angst overwinnen omdat het gevoel frustrerend is, maar nu hoor je me zeggen dat je je gewoon op je gemak moet voelen met angst?

Ik begrijp je frustratie!

Maar dat is niet wat ik bedoel, dus kijk niet weg van dit belangrijke blogbericht!

Het verschil tussen iemand die voor altijd angstig blijft en iemand die angstgevoelens overwint, is dat de persoon die angst overwint altijd zijn reactie op angstige gevoelens onder de loep neemt.

Als je je angstig voelt, kun je reageren met woede en frustratie… of met compassie en het toelaten van je angstgevoelens.

Als je reageert met frustratie, gooi je alleen maar meer olie op het vuur. Je creëert precies de emoties waar je angst krachtiger van wordt. Het maakt je angst erger en je voelt je daarna nóg angstiger. Wanneer je angstgevoelens tegenwerkt, houdt dit eigenlijk in dat je bang bent voor angstgevoelens. En door je angst tegen te werken, ontstaat heel veel wrijving!

Maar Wouter… wat moet ik dan doen?

Gebruik de PAU Response (Point, Allow en Use). Deze 3 stapsmethode gebruiken al mijn coachingcliënten met groot succes om hun angstgevoelens te verminderen.

Wanneer je je angstig voelt, raad ik je aan om de reactie te gebruiken die je op het punt staat te leren. Het zal je angst niet voeden, maar zorgt ervoor dat je de angst aanwezig laat zijn, zonder in paniek te raken of de symptomen erger te maken. Hierdoor komt je lichaam weer in balans.

Dit betekent dat wanneer je je angstig voelt, of wanneer je jezelf opzettelijk in angstige situaties plaatst, je op een manier reageert die aan je angst laat zien dat je in orde bent. Want wanneer je je angstig voelt en ook nog frustratie, angst en woede opwekt, laat je alleen maar aan je angst zien dat je in gevaar bent… wat zorgt voor nog meer angst.

Wanneer je deze nieuwe aanpak gebruikt, zul je merken dat je je op je gemak begint te voelen wanneer angst toeslaat, in plaats van in paniek te raken. Je wordt comfortabel in je angstige ongemak. En hoe meer je je angst laat zien dat angst niets is om bang voor te zijn… hoe minder intens je angst in de toekomst zal zijn.

En wanneer je ook aan de oorzaken van je angst werkt… kan je sneller van je angstgevoelens afkomen dan dat je denkt!

Laten we beginnen met de PAU Reactie!

Stap #1: Point (Toewijzen)

Zoals ik in de inleiding al vertelde, is het belangrijk om je op je gemak te voelen bij je angstige ongemak. Dit betekent dat de volgende keer dat je je angstig voelt, je de volgende 3-stappen reactie kan gebruiken om jouw angst voor angst te verminderen… wat de intensiteit van je angst aanzienlijk vermindert.

Laten we het volgende voorbeeld gebruiken: angstgevoelens in de supermarkt.

Wanneer je je zonder reden angstig voelt, of jezelf in een situatie plaatst die angst veroorzaakt (zoals misschien de supermarkt), zul je waarschijnlijk veel angstige sensaties voelen. Dit kan hoofdpijn zijn, derealisatie, stressgevoelens of het feit dat je ineens begint te piekeren.

Wanneer je deze angstgevoelens voelt, wil ik je vragen om een klein mannetje in je brein te visualiseren.

We noemen deze kleine man Meneer Angst. Dit kleine mannetje probeert je te beschermen tegen gevaar en maakt je hierdoor angstig. Hij houdt zoveel van je dat hij er alles aan doet om je te beschermen. Wanneer hij denkt dat je in gevaar bent, trekt hij aan een hendel om je een shot aan adrenaline en cortisol te geven. Deze hormonen veroorzaken bijna al je angstige symptomen.

Vanaf nu, wanneer je angstige symptomen voelt of je simpelweg angstgevoelens hebt… wil ik je vragen om het volgende te zeggen:

“Oh… het is maar Meneer Angst.”

Je wijst letterlijk naar dat kleine mannetje in je hoofd. Hij is verantwoordelijk voor alle angstsymptomen. Je kunt hem gewoon de schuld geven dat hij de oorzaak is van al je angst.

Dit helpt om je hoofd tot rust te brengen, omdat het nu de oorzaak van de angst kent. Wijs gewoon naar Meneer Angst, en ga naar stap 2.

Stap #2: Allow (Toelaten)

De tweede stap van de PAU-respons is “toelaten”. Je hele leven heb je geloofd dat als je emoties lang genoeg wegstopte, ze zouden verdwijnen. Vooral met emoties heeft niemand je verteld hoe je er succesvol mee om moet gaan. Je duwde ze weg en verzette je, vaak zonder dat je het doorhad.

Als je je angstig voelt en je angstgevoelens tegenwerkt, creëer je alleen maar meer wrijving in je lichaam. Je probeert je ertegen te verzetten en het te onderdrukken, totdat het zoveel woede en frustratie veroorzaakt dat het volledig averechts werkt. Je hebt de angst alleen maar erger gemaakt.

Reageren met het toelaten van de angst, is de sleutel tot het verlichten en uiteindelijk genezen van je angstgevoelens. Sla deze stap niet over, want dit is enorm belangrijk als je uiteindelijk van je angst wilt afkomen.

Laten we opnieuw het supermarktvoorbeeld uit stap 1 gebruiken. Als je naar de supermarkt gaat en angst voelt opkomen, wil ik je vragen om niet te reageren met weerstand en woede. Zeg niet: “Ik zou dit niet moeten voelen. Waarom voel ik dit? Dit is in godsnaam gewoon een supermarkt!”

Maar ik wil dat je hierop reageert:

“Oh, het is maar Meneer Angst. Hij wil dat ik me angstig voel en ik sta toe dat dit nu gebeurd.”

Je laat alle weerstand vallen en laat de angst doen wat het wil. Je ertegen verzetten werkt niet, maar toelaten wel, ook al lijkt dit tegenstrijdig. Laat de angst gewoon door je lichaam gaan en zeg tegen jezelf dat dit helemaal OK is. Laat de angst doen wat het wil; maakt het je gespannen? Prima! Maakt het je keel pijnlijk? Prima!

Dit betekent niet dat het niet uit maakt dat we dit voelen, maar we proberen deze gevoelens te verminderen door geen olie op het vuur te gooien, maar door het toe te laten. De angst zal altijd winnen, maar nu met minder intensiteit.

Als je stap 1 en stap 2 hebt gebruikt… is het tijd voor stap 3!

Als je deze bloginformatie wilt downloaden voor later, zorg dan dat je deze GRATIS PDF downloadt voordat hij verdwijnt.

Stap #3: Use (Gebruik)

Wist je dat gevoelens van opwinding en angst eigenlijk hetzelfde zijn? Het zijn beide opgewonden emoties, waarbij je hart sneller klopt en je vol adrenaline zit. Het enige dat bepaalt of je enthousiast of angstig bent, is je interpretatie van het gevoel.

Dat is waarom sommige mensen achtbanen helemaal geweldig vinden, terwijl anderen het er doodsbenauwd van krijgen.

Dit is tot zover je nieuwe reactie wanneer je je angstig voelt: je wijst naar Meneer Angst, want het was zijn schuld en je brein weet nu de oorzaak. Het tweede was dat je alle angst toestaat. Je laat het zijn gang gaan zonder het tegen te werken. En nu ben je bij stap 3: het gebruiken van de “energieke” energie van angst/enthousiasme om iets productiefs te doen.

Wat zou je doen zonder angst? Gebruik de opgewekte energie die je door je angst hebt gekregen en gebruik het om te doen wat niet-angstige jij zou doen. Dit klinkt makkelijk, maar je moet hier wel degelijk mee oefenen. Het is belangrijk, want dit is de sleutel naar je vrijheid.

Zeg tegen jezelf dat je enthousiast bent en herinner jezelf aan iets waar je op dit moment naar uitkijkt en waar je enthousiast over kunt worden. Want dan interpreteert je brein dit gevoel op een nieuwe manier. Het denkt nu dat je enthousiast bent over hetgeen dat je zojuist hebt bedacht.

Zeg tegen jezelf dat je enthousiast bent en herinner jezelf aan iets waar je op dit moment naar uitkijkt enthousiast over bent. Want dan interpreteert je brein dit gevoel op een nieuwe manier. Het denkt nu dat je enthousiast bent over hetgeen dat je zojuist hebt bedacht.

Deze aanpak zal je angst voor angstgevoelens sneller dan je denkt verminderen. Het zal je angst enorm verlichten, waardoor het gemakkelijker wordt om te oefenen met je angst in situaties die je voorheen angstig maakten… omdat je nu écht weet hoe je goed moet reageren.

Conclusie

Jezelf genezen van angst betekent niet dat je doel is om nooit meer angstige gevoelens te ervaren… het betekent dat je je op je gemak begint te voelen bij het ervaren van angst. En nadat je je angst voor angstgevoelens hebt verminderd… ga je werken aan de de oorzaken van je angst. Het tegenwerken van je angstgevoelens veroorzaakt onnodige frictie, wat het alleen maar moeilijker maakt om angst te overwinnen.

Hoe eerder je leert hoe je angstgevoelens gewoon hun gang kunt laten gaan, en hoe sneller je het kunt interpreteren als enthousiasme, des te sneller je jezelf kunt genezen. De energie die je ooit gebruikte om boos en gefrustreerd te raken, kan je nu gebruiken om te gaan leven en werken aan de oorzaken van je angst.

Eerst elimineer je de angst voor angst, daarna werk je aan het de oorzaken van je angst.

Als je de volgende stap wilt nemen in het overwinnen van angstgevoelens, zorg dan dat je nu mijn GRATIS training bekijkt, waar ik je de 3 grootste fouten leer die angstige mensen maken en wat je in plaats daarvan moet doen!

Wall 1 scaled

About Wouter

Wouter is a mindset coach from The Netherlands. For many years he suffered from depression and anxiety. It gave him the motivation to coach people on freeing themselves from anxiety. With more than 6000 blog visitors a month he helps many people on their journey towards less anxiety.

Do you want less anxiety today?

Watch this FREE Limited Time Training on how to Free Yourself from Anxiety in 60 days!

Share Post

New Posts

Recommended

Most Popular Stories

Untitled design

Watch FREE Training

My 3 Step Framework to Free Yourself From Anxiety

SNAG YOUR FREE SEAT