3 Stappen om Angst Te Overwinnen (Voor ALTIJD!)

Leestijd: 8 minuten

Oh nee… niet alweer!

Zo reageerde ik elke keer als ik een golf van angst voelde…

Het is frustrerend als je je angstig voelt, en soms gebeurt het zonder enige reden. Angst kan je het gevoel geven vast te zitten in het leven, iets wat ik uit eigen ervaring weet. Maar door de jaren heen heb ik een krachtige, maar eenvoudige methode geleerd om mijn angst snel te overwinnen.

Het is een 3-stappen methode die mijn coachingcliënten met groot succes hebben gebruikt.

Waarom is je reactie op angstgevoelens zo belangrijk?

Het overwinnen van je angst gaat nooit over de afwezigheid van angstgevoelens. Het gaat ook niet om het vinden van manieren om geen angst meer te ervaren. En het gaat er ook niet om, dat je je in de toekomst rustiger zult voelen.

Het overwinnen van je angstgevoelens betekent dat je moet leren om jezelf op je gemak te voelen bij angstige gevoelens.

Dat klinkt vreemd toch? Je wilt angst overwinnen omdat het gevoel frustrerend is, maar nu hoor je me zeggen dat je je gewoon op je gemak moet voelen met angst?

Ik begrijp je frustratie!

Maar dat is niet wat ik bedoel, dus kijk niet weg van dit belangrijke blogbericht!

Het verschil tussen iemand die voor altijd angstig blijft en iemand die angstgevoelens overwint, is dat de persoon die angst overwint altijd zijn reactie op angstige gevoelens onder de loep neemt.

Als je je angstig voelt, kun je reageren met woede en frustratie… of met compassie en het toelaten van je angstgevoelens.

Als je reageert met frustratie, gooi je alleen maar meer olie op het vuur. Je creëert precies de emoties waar je angst krachtiger van wordt. Het maakt je angst erger en je voelt je daarna nóg angstiger. Wanneer je angstgevoelens tegenwerkt, houdt dit eigenlijk in dat je bang bent voor angstgevoelens. En door je angst tegen te werken, ontstaat heel veel wrijving!

Maar Wouter… wat moet ik dan doen?

Gebruik de GAB-Reactie (Groet, Accepteer en Besluit). Deze 3 stapsmethode gebruiken al mijn coachingcliënten met groot succes om hun angstgevoelens te verminderen.

Wanneer je je angstig voelt, raad ik je aan om de reactie te gebruiken die je op het punt staat te leren. Het zal je angst niet voeden, maar zorgt ervoor dat je de angst aanwezig laat zijn, zonder in paniek te raken of de symptomen erger te maken. Hierdoor komt je lichaam weer in balans.

Dit betekent dat wanneer je je angstig voelt, of wanneer je jezelf opzettelijk in angstige situaties plaatst, je op een manier reageert die aan je angst laat zien dat je in orde bent. Want wanneer je je angstig voelt en ook nog frustratie, angst en woede opwekt, laat je alleen maar aan je angst zien dat je in gevaar bent… wat zorgt voor nog meer angst.

Wanneer je deze nieuwe aanpak gebruikt, zul je merken dat je je op je gemak begint te voelen wanneer angst toeslaat, in plaats van in paniek te raken. Je wordt comfortabel in je angstige ongemak. En hoe meer je je angst laat zien dat angst niets is om bang voor te zijn… hoe minder intens je angst in de toekomst zal zijn.

En wanneer je ook aan de oorzaken van je angst werkt… kan je sneller van je angstgevoelens afkomen dan dat je denkt!

Laten we beginnen met de GAB Reactie!

Stap #1: Groet

Zoals ik in de inleiding al vertelde, is het belangrijk om je op je gemak te voelen bij je angstige ongemak. Dit betekent dat de volgende keer dat je je angstig voelt, je de volgende 3-stappen reactie kan gebruiken om jouw angst voor angst te verminderen… wat de intensiteit van je angst aanzienlijk vermindert.

Laten we het volgende voorbeeld gebruiken: angstgevoelens in de supermarkt.

Wanneer je je zonder reden angstig voelt, of jezelf in een situatie plaatst die angst veroorzaakt (zoals misschien de supermarkt), zul je waarschijnlijk veel angstige sensaties voelen. Dit kan hoofdpijn zijn, derealisatie, stressgevoelens of het feit dat je ineens begint te piekeren.

Wanneer je deze angstgevoelens voelt, wil ik je vragen om een klein mannetje in je brein te visualiseren.

We noemen deze kleine man Meneer Angst. Dit kleine mannetje probeert je te beschermen tegen gevaar en maakt je hierdoor angstig. Hij houdt zoveel van je dat hij er alles aan doet om je te beschermen. Wanneer hij denkt dat je in gevaar bent, trekt hij aan een hendel om je een shot aan adrenaline en cortisol te geven. Deze hormonen veroorzaken bijna al je angstige symptomen.

Vanaf nu, wanneer je angstige symptomen voelt of je simpelweg angstgevoelens hebt… wil ik je vragen om op een vrolijke toon het volgende te zeggen:

“Oh… hallo Meneer Angst.”

Je heet Meneer Angst welkom wanneer hij even komt kijken. Wanneer Meneer Angst aanbelt, open je de deur en groet je hem blij… dus niet met frustratie en teleurstelling. Want wanneer je dit doet ontstaat er “ruzie”.

Goede metafoor toch? Open de deur van je huis en geef hem een warm welkom.

Dit helpt om je hoofd tot rust te brengen, omdat het nu weet dat het Meneer Angst is en geen eng symptoom. Je wordt steeds beter in het herkennen van angst op die manier.

Groet Meneer Angst, en ga naar stap 2.

Stap #2: Accepteer

De tweede stap van de GAB-respons is “accepteer en toelaten”. Je hele leven heb je geloofd dat als je emoties lang genoeg wegstopte, ze zouden verdwijnen. Vooral met emoties heeft niemand je verteld hoe je er succesvol mee om moet gaan. Je duwde ze weg en verzette je, vaak zonder dat je het doorhad.

Als je je angstig voelt en je angstgevoelens tegenwerkt, creëer je alleen maar meer wrijving in je lichaam. Je probeert je ertegen te verzetten en het te onderdrukken, totdat het zoveel woede en frustratie veroorzaakt dat het volledig averechts werkt. Je hebt de angst alleen maar erger gemaakt.

Reageren met het toelaten van de angst, is de sleutel tot het verlichten en uiteindelijk genezen van je angstgevoelens. Sla deze stap niet over, want dit is enorm belangrijk als je uiteindelijk van je angst wilt afkomen.

Laten we opnieuw het supermarktvoorbeeld uit stap 1 gebruiken. Als je naar de supermarkt gaat en angst voelt opkomen, wil ik je vragen om niet te reageren met weerstand en woede. Zeg niet: “Ik zou dit niet moeten voelen. Waarom voel ik dit? Dit is in godsnaam gewoon een supermarkt!”

Maar ik wil dat je hierop reageert:

“Oh, hallo Meneer Angst. Ik accepteer je angstige gevoel en laat je volledig toe.”

Je laat alle weerstand vallen en laat de angst doen wat het wil. Je ertegen verzetten werkt niet, maar toelaten wel, ook al lijkt dit tegenstrijdig. Laat de angst gewoon door je lichaam gaan en zeg tegen jezelf dat dit helemaal OK is. Laat de angst doen wat het wil; maakt het je gespannen? Prima! Maakt het je keel pijnlijk? Prima!

Dit betekent niet dat het niet uit maakt dat we dit voelen, maar we proberen deze gevoelens te verminderen door geen olie op het vuur te gooien, maar door het toe te laten. De angst zal altijd winnen, maar nu met minder intensiteit.

Als je stap 1 en stap 2 hebt gebruikt… is het tijd voor stap 3!

Als je dit écht goed wil toepassen raad ik je aan om jezelf aan te melden voor de cursus Vrijheid van Angst.

Stap #3: Besluit

Nadat je Meneer Angst de schuld hebt gegeven van je angstgevoelens én deze gevoelens hebt toegelaten… ben je klaar voor de volgende stap: besluit.

Je weet nu dat Meneer Angst je angstig maakt, wanneer hij denkt dat je in gevaar bent. Hij doet dit omdat hij dan hoopt dat je actie onderneemt en vermijdt wat de angst veroorzaakt.

Maar vaak weten we dat Meneer Angst een beetje overdrijft. Dat is de reden dat we Meneer Angst onbewust proberen te negeren en hopen dat het angstige gevoel daardoor verdwijnt.

Dit is een enorme fout.

Waarom?

Als je meneer Angst negeert, zal hij alleen maar harder schreeuwen in de hoop dat hij je aandacht krijgt. Eigenlijk is Meneer Angst niet veel anders dan een baby.

Een baby schreeuwt ook harder als hij hulp nodig heeft en genegeerd wordt.

Oké… maar wat doen we dan? Hoe kunnen we meneer Angst laten zien dat we naar hem luisteren, zonder toe te geven aan onze angst?

Doe dan het volgende…

Meneer Angst wil commitment. Hij wil dat jij een besluit maakt en vól achter dat besluit staat. Hij heeft je angstig gemaakt en gewaarschuwd voor wat hij denkt dat gevaar is… en nu verwacht hij dat jij besluit wat je gaat doen.

Het maken van geen besluit zorgt namelijk voor meer angst. Het maken van geen besluit is bijvoorbeeld: Meneer Angst negeren, ijsberen en nadenken over waarom je angstig bent.

Onthoud voor de rest van je leven: het maken van een beslissing vermindert angstgevoelens.

Maar… we gaan natuurlijk niet luisteren naar het angstige geschreeuw van Meneer Angst. Want Meneer Angst wil dat we vermijden waar we bang voor zijn. Hij schreeuwt de hele tijd “wat-als-gedachten”.

“Wat als… ik een paniekaanval krijg in het winkelcentrum?”
“Wat als… ik in paniek raak en de controle verlies?”
“Wat als… ik flauwval als ik naar de supermarkt ga.”

De lijst gaat maar door.

Maar nu is het tijd om onze “wat-als-gedachten” om te zetten in “ook-al-gedachten.”

Dit is hoe het werkt. Wanneer je een “wat-als-gedachte” hebt, transformeer je deze naar een “ook-al” gedachten.

Bijvoorbeeld:

“Wat als… ik een paniekaanval krijg in het winkelcentrum?”
-> Ook al krijg ik een paniekaanval in het winkelcentrum… ik zal het winkelcentrum bezoeken.

“Wat als… ik in paniek raak en de controle verlies?”
-> Ook al krijg ik een paniekaanval en verlies ik de controle… ik ga naar het feest en dans het eruit!

“Wat als… ik flauwval als ik naar de supermarkt ga.”
-> Ook als val ik flauw in de supermarkt… ik ga gewoon de boodschappen doen!”

Het mooie is dat al die rampscenario’s niet gebeuren of erg onwaarschijnlijk zijn. Maar wanneer je op deze manier reageert, laat je aan Meneer Angst zien dat de angstige gevoelens niet meer nodig zijn.

Maar dit gebeurt op één voorwaarde: doe het niet in de hoop om niet meer angstig te zijn. Want als je dit doet laat je de angst niet toe (stap 2!). Doe het met pure toewijding om aan hem te laten zien dat die angst je eigenlijk helemaal niks scheelt. Doe het omdat je weet dat je prima kan doen waar je angstig voor bent, ook al voel je angst.

Dat is pas kracht. En door met deze toewijding en vertrouwen te reageren op je “wat-als-gedachten” laat je aan Meneer Angst zien dat je naar zijn geschreeuw hebt geluisterd… en dát vermindert de angst.

Wanneer je Meneer Angst begroet, scheid je angst van de realiteit.
Wanneer je je gevoelens accepteert (en toelaat), elimineer je spanning. En het elimineren van spanning vermindert angst.
En wanneer je Meneer Angst laat zien dat je een beslissing maakt met het volle vertrouwen, neemt de angst nóg verder af.

Dit is de kracht van de GAB-reactie.

Denk niet dat je angst weg is nadat je deze nieuwe aanpak hebt geprobeerd. Een gebroken been heeft tijd nodig om te genezen, maar dat geldt ook voor angst.

Maar als je deze reactie keer op keer gebruikt… wordt je comfortabel met het voelen van angst. En wanneer je je comfortabel voelt zorgt dit voor minder spanning. Minder spanning is minder stress. En minder stress is minder angst.

En op die manier gaat na verloop van tijd ook jouw angst naar de achtergrond.

Conclusie

Jezelf herstellen van angst betekent niet dat je doel is om nooit meer angstige gevoelens te ervaren… het betekent dat je je op je gemak begint te voelen bij het ervaren van angst. En nadat je je angst voor angstgevoelens hebt verminderd… ga je werken aan de de oorzaken van je angst. Het tegenwerken van je angstgevoelens veroorzaakt onnodige frictie, wat het alleen maar moeilijker maakt om angst te overwinnen.

Hoe eerder je leert hoe je angstgevoelens gewoon hun gang kunt laten gaan, en hoe sneller je het kunt interpreteren als enthousiasme, des te sneller je jezelf kunt genezen. De energie die je ooit gebruikte om boos en gefrustreerd te raken, kan je nu gebruiken om te gaan leven en werken aan de oorzaken van je angst.

Eerst elimineer je de angst voor angst, daarna werk je aan het de oorzaken van je angst.

Als je de volgende stap wilt nemen in het overwinnen van angstgevoelens, meld je dan nu aan voor de cursus Vrijheid van Angst.

Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders