Altijd angst voor overgeven?

Leestijd: 6 minuten

Moet jij er niet aan denken om bepaalde dingen te doen, omdat je bang bent om over te geven? En doe jij er alles aan om te voorkomen dat je wellicht moet overgeven? 

Dan is deze blog voor jou, want ik ga je in 3 stappen uitleggen hoe je deze angst kan overwinnen en weer volop kan genieten van het leven.

Stap #1: Wat is de angst voor overgeven?


Met zekerheid durf ik te zeggen dat de periode uit mijn leven waarin ik worstelde met angst één van de zwaarste was uit mijn leven. Niet alleen verlies je het vertrouwen in je lichaam, ook word je geconfronteerd dat je veel leuke dingen niet meer kunt doen, die voor anderen zo normaal zijn.

Ik worstelde niet alleen met paniek, angst en hypochondrie… ook had ik regelmatig de angst om over te geven.

Ik weet nog goed dat ik naar een voorstelling ging van Michael Pilarczyk, van de Meditation Moments app, en toen voelde ik een soort brok in mijn keel en ook een zwaar gevoel in mijn maag. Het eerste dat er bij mij omhoog kwam was de volgende gedachte:

“Wat als… ik moet overgeven midden in het publiek!?”

Die gedachte sloeg als een bom in en ineens begon ik boertjes te laten van de spanning en leek die angst ook uit te komen. Ik had geen idee wat ik moest doen dus ik begon zo hard als ik kon te vechten tegen de angst, maar de misselijkheid werd alleen maar erger. Uiteindelijk gebeurde er niets, maar leerde ik wel wat ik de volgende keer moest doen, en dat ga ik nu met je delen.

Begin dit jaar kreeg ik een berichtje van Robin via Instagram DM. En hij zei:

“Wouter, ik weet niet of dit normaal is, maar ik heb een hele erge angst voor overgeven. Ik schaam me er eigenlijk een beetje voor en kan veel dingen niet zonder zorgen doen. Wat moet ik doen, want ik heb al zoveel geprobeerd?”

Dat was een berichtje dat me erg raakte, want ik voelde me ook zo gevangen in mijn angst, dus ik stelde hem gerust over dat het goed zou komen en samen gingen we aan de slag met zijn angst. En wat ik hem als advies gaf ga ik met je delen. 

Stap #2: Waar komt de angst om over te geven vandaan?


Nu ben ik eigenlijk best wel benieuwd naar het volgende. Kan je jezelf eens afvragen waar die angst om over te geven toch vandaan komt? 

Wat ik altijd terugzie bij de mensen die ik help is dat de angst om over te geven twee oorzaken kan hebben. 

De eerste oorzaak is dat je voor een lange periode onder stress hebt gestaan. Wat er hierdoor gebeurt is dat je lichaam steeds sneller in de vecht- of vlucht modus schiet, wat al kan gebeuren door een gevoel in je lichaam of een angstige gedachte. Dit is wat ik altijd bedoel met je Stress Emmertje dat vol kan zitten. Wanneer je dan de gedachte “wat als ik moet overgeven?” hebt, dan kan dit al zorgen voor heel veel angst. 

Dit was mijn oorzaak van deze angst. Ik stond onder langdurige stress en mijn brein leek me te plagen met allerlei “wat als” gedachten en vervelende gevoelens.

De tweede oorzaak kan zijn dat je een hele negatieve gebeurtenis hebt meegemaakt omtrent overgeven. Denk aan bijvoorbeeld een ervaring dat je zelf moest overgeven of iets zag gebeuren en dat er toen zoveel angst bij kwam kijken dat je brein denkt:

“Hé, overgeven is best wel iets om bang voor te zijn. Als ik al een klein beetje misselijkheid voel, dan zal ik alle alarmbellen af laten gaan.”

Door deze gebeurtenis heeft je brein overgeven gekoppeld aan angst, waardoor gedachten en dingen die voelen als een voorteken van overgeven al genoeg zijn om angst los te laten.

Dit is ook wat ik aan Robin vroeg, waarna hij me het volgende vertelde:

“Ja, ik heb dus drie jaar geleden een hele avond flink moeten overgeven en sindsdien ben ik zo bang geworden voor overgeven dat dit mijn hele leven heeft beïnvloed.”

Het weten van de oorzaak is niet nodig om de angst te overwinnen, maar het kan je wat meer rust geven om te weten waar het vandaan komt. 

Dus mijn vraag aan jou: is het langdurige stress en die volle Stress Emmer? Of een vervelende gebeurtenis die zorgde voor angst? 

En wil je meer leren over de volle Stress Emmer en hoe je deze kan legen, raad ik je ook zeker aan om de gratis training te kijken in de beschrijving van deze video.

Toen vroeg ik Robin het volgende:

“Super dat je dit zo helder uitlegt aan me. Maar wat deed je toen in dat moment en alle keren hierna?”

En toen vertelde Robin dit:

“In het moment zelf deed ik er alles aan om te stoppen met overgeven. Hierna was ik echt bang voor overgeven en deze angst kwam op steeds meer plekken voor in mijn leven. Iedere keer als ik die “wat als” gedachten had of een brok in de keel en het gevoel in de maag, probeerde ik er alles aan te doen om er vanaf te komen.” 

Toen onderbrak ik hem en vroeg ik hem en gaf ik hem een belangrijk advies. In Vrijheid van Angst zeggen we namelijk niet dat je angst hebt, maar we plaatsen de angst helemaal buiten jezelf. We noemen onze angst “Meneer Angst”. Dit is een klein poppetje in je brein dat je probeert te beschermen. Wat ik Robin vertelde was dat Meneer Angst door die negatieve gebeurtenis had geleerd dat overgeven iets is om bang voor te zijn.

Maar niet alleen dat, doordat Robin keer op keer er alles aan deed om van de angst af te komen door tegen de angst te vechten, leerde hij dat zowel de angstige gedachten, de brok in de keel en het gevoel in de maag iets waren om angstig over te zijn.

Wat moesten we hierna doen? We moesten aan Meneer Angst laten zien dat deze gevoelens helemaal niet iets waren om zich zorgen over te maken. En dat is meteen de derde stap die Robin volgde.

Stap #3: Probeer Goed te Reageren


Dus we hadden als doel om aan Meneer Angst te laten zien dat overgeven niet iets was om angstig voor te zijn.

“Hoe doe je dat in godsnaam?” vroeg Robin.

“Wat doe je momenteel als je dat zware gevoel in je maag voelt?” vroeg ik hem.

“Dan probeer ik rustig te ademhalen in de hoop dat de angst niet erger wordt en het gevoel verdwijnt,” zei Robin.

“Oké… en wat vertel je Meneer Angst hierdoor?” vroeg ik hem.

Toen viel het puzzelstukje op zijn plek, waarna Robin het volgende vertelde: “dat overgeven iets is om bang voor te zijn.”

Dit is inderdaad wat je angstige brein dan gaat denken. Wat dus heel erg belangrijk is, is dat je gaat werken aan het beter reageren op je angstige gedachten, gevoelens en symptomen. 

Ik heb jaren lang geworsteld met angst en ook paniek, en die lange worsteling kwam doordat ik niet goed reageerde op mijn angst. Maar toen ik écht werk maakte van leren hoe ik goed moet reageren op mijn angst, kon ik serieuze stappen maken en in een redelijk korte periode. 

Door goed te reageren kon ik keer op keer aan Meneer Angst laten zien dat overgeven, de gedachtes en de gevoelens die daarmee gepaard gingen niet iets waren om angstig over te zijn, waarna de angst keer op keer verder afnam en ik herstelde van deze angst.

Wat er dus bij Robin gebeurde was toen hij leerde om goed te reageren, was dat hij binnen een periode van twee maanden serieuze stappen maakte in het terugwinnen van zijn vrijheid. Zo ging hij weer eens een terrasje bezoeken, een hapje eten alleen, maar ook kon hij steeds meer sociale gelegenheden bezoeken. En die angst was niet in een paar weken weg, maar Robin liep wel de goede richting in en zag zijn angst hierdoor week na week verder aan kracht afnemen.

En wellicht vraag je jezelf ook af hoe je dan goed reageert. De kern hiervan is aan de angst laten zien dat er niets aan de hand is door het gevoel er meer te laten zijn. 

Probeer dat maar eens de komende tijd. Laat de gevoelens en gedachten er zijn, zonder er zo hard mogelijk tegen te vechten. 

En ik zie je al denken: “Leuk dit advies, maar wat als je wél moet overgeven?”

Wat belangrijk is, is dat je je niet in situaties forceert die enorm veel angst triggeren. Probeer eens hele kleine stapjes te zetten in een situatie die net buiten je comfortzone ligt en daar de angst iets meer toe te laten. Want zo bouw je je zelfvertrouwen op, niet door je volop in je angst te werpen. Het opbouwen van het vertrouwen in je lichaam is namelijk belangrijk om deze angst te overwinnen. Want hierdoor ga je steeds meer dingen doen die nu nog buiten je comfortzone liggen.

En mocht je écht serieus zijn om je angst voor overgeven te overwinnen, dan raad ik je ook écht aan om ook die gratis training te kijken waar we stilstaan bij hoe je goed kunt reageren. 

Maar je kan me ook gewoon berichten voor meer informatie over Vrijheid van Angst, het programma waar je 7 weken stilstaat bij goed reageren en waar je in contact komt met allerlei anderen met dezelfde klachten en die ook hun angst voor overgeven aan het overwinnen zijn. Want dat is écht voor mensen die de volgende stap willen nemen.

En bovendien raad ik je aan om deze video hier te kijken, waar ik je 6 tips geef om je angst en paniekgevoelens te overwinnen.

Dankjewel voor het lezen en ik zie je daar!

Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders