De #1 BESTE Aardingstechniek als je Angstig Bent

Bijna iedereen weet hoe het voelt om af en toe angstig te zijn. Of het nu over openbaar spreken gaat, een belangrijke vergadering, een examen of soms gewoon zonder duidelijke reden.

Als je niet weet wat je moet doen als de angst toeslaat, kun je je overweldigd of nog meer gespannen voelen. Daarom is het altijd een goed idee om wat aardingstechnieken in je gereedschapskist te hebben als je plotseling angstig wordt en de symptomen wilt verlichten.

De volgende aardingstechniek heeft mij enorm geholpen toen ik erg worstelde met angst.

En vandaag, wil ik je deze aardingstechniek aan jou geven.

Wat zijn aardingstechnieken?

Het is belangrijk om te weten dat aardingstechnieken niet worden gebruikt om angst, paniek of trauma te overwinnen. Je kunt het vergelijken met het nemen van een pijnstiller, terwijl je eigenlijk aan de oorzaak zou moeten werken.

Toch zijn aardingstechnieken een geweldige manier om je angst te verlichten en terug te komen naar het heden.

Angst treedt op wanneer je levendig visualiseert waar je bang en angstig voor bent. Je lichaam ziet die visualisaties als een gevaar en activeert de bijnier… wat resulteert in een golf aan adrenaline die door je lichaam raast.

Het zijn de tintelingen, de high, de duizeligheid en het zweten die je voelt wanneer angst toeslaat.

Aardingstechnieken helpen je terug te keren naar het heden en je brein te laten zien dat je veilig bent. Omdat je tijdens de aardingstechniek in het heden bent, kan je brein niet afdwalen over alles waar het bang voor is… wat je stress en angst verlicht.

Er zijn veel aardingstechnieken voor als je angstig bent of met paniek worstelt, maar de volgende aardingstechniek heeft me het meest geholpen bij het verlichten van angst en stress.

Je kan deze techniek overal gebruiken

De beste aardingstechniek als je angstig bent

De meest gebruikelijke aardingstechniek om je angst te verlichten, is de 5-4-3-2-1 aardingstechniek. Deze techniek brengt je terug naar het heden door al je aandacht te richten op je omgeving, in plaats van op de gedachten die angst opwekken.

Omdat je nu weet dat angst wordt veroorzaakt door het ronddwalen in de toekomst (het is onmogelijk om angstig te zijn over het verleden), is het terugbrengen van je gedachten naar het heden een geweldige manier om je angst te verlichten.

Deze aardingstechniek maakt gebruik van al je zintuigen en helpt je te focussen op het volgende in je omgeving:

  1. Vijf dingen die je kunt zien
  2. Vier dingen die je kunt voelen
  3. Drie dingen die je kunt horen
  4. Twee dingen die je kunt ruiken
  5. Eén ding die je kunt proeven je in je directe omgeving

Deze aardingstechniek kan je helpen een paniekaanval en momenten van angst te doorstaan en kan tevens helpen om de symptomen te verlichten.

Hoe gebruik je de 5-4-3-2-1 aardingstechniek?

Richt al je aandacht op je ademhaling voordat je begint. Het lijkt tegenstrijdig om je te concentreren op je ademhaling te midden van je paniekaanval of angstgevoelens… maar het is een geweldige manier om de rust in je lichaam en hoofd terug te brengen.

Het simpelweg veranderen van je lichaam veroorzaakt veel veranderingen in je brein, omdat lichaam en brein met elkaar verbonden zijn. Als je in gevaar bent, adem je heel oppervlakkig en snel, maar als je helemaal tot aan je buik uitademt… laat je je brein zien dat je niet in gevaar bent, want dat is niet hoe je ademt als je in gevaar bent.

Gebruik de volgende stappen om te beginnen met de 5-4-3-2-1 aardingstechniek.

Voor je begint: focus op je ademhaling

Concentreer je 30 seconden tot 1 minuut op je ademhaling. Leg een hand op je buik en een hand op je borst en duw je buik naar je hand tijdens je inademing.

Adem in voor 4 seconden, houd vast voor 7 seconden en adem uit voor 8 seconden.

The techniek

5: Noem VIJF dingen die je kunt zien
Kijk om je heen en noem vier dingen die je kunt zien. Dit kan een pen zijn, een bureau, een persoon of iets anders in je omgeving.

4: Noem VIER dingen die je kunt aanraken
Wat kun je om je heen aanraken? Iets op je lichaam? Of iets in de kamer, zoals je koelkast, de vloer of een appel?

3: Noem DRIE dingen die je kunt horen
Wat hoor je in je omgeving? Rijdt er een auto voorbij? of is er iemand aan het praten?

2: Noem TWEE dingen die je kunt ruiken
Wat ruik je in je omgeving? Is het zeep? Het eten in de koelkast? De kussens op je bed? Of de rare geur op het kantoor?

1: Noem EEN ding dat je kunt proeven
Hoe smaakt de binnenkant van je mond? Of is er iets anders dat je momenteel kunt proeven?

Wanneer gebruik je een aardingstechniek?

Vraag je je af wanneer je de aardingstechnieken moet gebruiken? Het beste moment om de aardingstechniek te gebruiken is op het moment dat je angstig begint te worden, in plaats van op het hoogtepunt van een paniekaanval.

Probeer je ervan bewust te worden dat wanneer je begint te piekeren, of gestrest raakt, deze aardingstechniek te gebruiken om jezelf terug te brengen naar het heden. Dit maakt het een stuk makkelijker om niet in een complete paniekaanval te belanden.

Maar als je al in een paniekaanval zit, kun je deze techniek ook gebruiken. Wees niet te streng voor jezelf en laat je gevoelens naar boven komen. Werk ze niet tegen en laat alle emoties er gewoon uit.

Wanneer je over het hoogtepunt van je paniekaanval bent kunt je de 5-4-3-2-1 aardingstechniek gebruiken om jezelf opnieuw te gronden en terug te komen in het heden.

Hoe overwin ik mijn angststoornis?

Als je een lange tijd met angst worstelt (ik heb er jaren mee geworsteld), zou je kunnen denken dat je gewoon iemand bent met een angststoornis en dat het een deel van je is geworden. Misschien ben je wel de persoon die alleen naar nieuwe manieren zoekt om angst te verlichten, in plaats van manieren om je angststoornis te overwinnen.

Ik ben hier om je te vertellen dat het beste wat je voor je leven, je toekomst en voor jezelf kunt doen, is werken aan de oorzaak van je angst. Angst is aangeleerd gedrag, wat betekent dat je het ook kunt afleren.

Door jezelf nieuwe dingen te leren over jouw angststoornis en nieuwe manieren te leren om met angst om te gaan, kun je jouw angst absoluut overwinnen. En dat is het moment dat je ook minder aardingstechnieken nodig hebt.

Daarom raad ik je aan om mijn GRATIS training te kijken om je te helpen met jouw angststoornis te ovrwinnen.

Conclusie

De 5-4-3-2-1 aardingstechniek is een geweldig hulpmiddel om je angst en paniek te verlichten. In een heel korte tijd helpt het je terug te gaan naar het heden om je te kalmeren. Met de 5-4-3-2-1 aardingstechniek verlichtte ik mijn angst vaak in een kwestie van minuten.

Maar natuurlijk is het de beste manier om je symptomen te verlichten het uiteindelijk overwinnen van je angst. Mocht je genoeg hebben van het leven in angst, neem dan contact met mij op om te kijken of ik je kan helpen met het overwinnen van je angst.

Wall 1 scaled

About Wouter

Wouter is a mindset coach from The Netherlands. For many years he suffered from depression and anxiety. It gave him the motivation to coach people on freeing themselves from anxiety. With more than 6000 blog visitors a month he helps many people on their journey towards less anxiety.

Do you want less anxiety today?

Watch this FREE Limited Time Training on how to Free Yourself from Anxiety in 60 days!

Share Post

New Posts

Recommended

Most Popular Stories

Untitled design

Watch FREE Training

My 3 Step Framework to Free Yourself From Anxiety

SNAG YOUR FREE SEAT