4 Dingen Die Je NIET Moet Doen Als Je Een Angststoornis Hebt

Er zijn 4 zeer belangrijke dingen die je nooit moet doen als je worstelt met een angststoornis of een paniekstoornis.

Het zijn de fouten die ik op de harde manier heb geleerd, maar nu wil ik ze met je delen zodat jij ze niet meer hoeft te maken. Na deze blogpost weet je precies wat je niet moet doen als je last hebt van angstgevoelens of paniek en je klachten wilt verlichten.

Geen tips en tricks die je al honderden keren hebt gehoord… allemaal uit mijn eigen ervaring met een angststoornis

#1 Je angststoornis zelf proberen uit te vogelen

Als je denkt dat “één wondergedachte” je angststoornis zal oplossen… heb je het mis. Een angststoornis wordt veroorzaakt door te veel zorgen en destructieve (mentale) gewoonten. Wanneer je analyseert waarom je angstig, gestrest, bezorgd of die pijnlijke kramp in je borst voelt, is een andere zorg bovenop alle zorgen waarmee je al te maken hebt. Om jouw angst aan te pakken raad ik je ook aan om deze boeken te lezen.

Op het moment dat je je angstig voelt, maakt je lichaam veel adrenaline en cortisol aan om zich voor te bereiden op de vecht- of vluchtreactie (wat angst eigenlijk is). Rationeel proberen te denken tijdens een angstaanval is daarom geen goed idee. Je emotionele brein neemt de overhand, dus het beste is om te kalmeren, de angst voorbij te laten gaan om dan weer helderder te kunnen denken.

Alleen dan kun je ontdekken hoe je je zorgen kunt verminderen en meer positieve mentale gewoonten kunt opbouwen. Er zal nooit een moment zijn waarop je TV kijkt en denkt: “Ah nu weet ik waarom ik bang ben.”

Wanneer je meer wilt weten over hoe je jouw angststoornis overwint, registreer je dan nu voor mijn tijdelijke gratis training over het overwinnen van je angstgevoelens binnen 60 dagen!

#2 Vechten tegen je angstgevoelens en paniek

Je voelt je altijd blij, verdrietig of boos met een reden, en als je tegen je gevoelens vecht elke keer dat ze naar boven komen… zullen ze alleen maar harder terugkomen omdat je lichaam wil dat je gehoor geeft aan je emoties. Angstige mensen (inclusief ikzelf) hebben de neiging om hun angst tegen te werken door te zeggen:

“Waarom voel ik me alweer angstig? Wat is er nu weer mis? Ik zou me niet angstig moeten voelen.”

Maar door dit te doen, train je je brein om angst als een bedreiging te zien, wat het erger maakt elke keer dat angst weer opduikt. Probeer in plaats daarvan je gevoelens te omarmen, laat ze naar boven komen en laat ze hun gang gaan zodat de energie achter de emotie vervaagd.

#3 Hopeloos wachten tot de angststoornis weg is

Als je worstelt met angstgevoelens en een angststoornis, kan het verleidelijk zijn om jezelf op te sluiten in je kelder… en te wachten tot je gevoelens verdwijnen en alles weer in orde lijkt. Maar dit is een grote fout als je angstigheid en paniek probeert te overwinnen.

Angst ontstaat niet van de ene op de andere dag (alleen als je te maken hebt met trauma), maar wordt veroorzaakt door negatieve denkpatronen en een overdosis aan piekeren. Als je thuis blijft, nadenkt over hoe weinig “sense” jouw angstgevoelens maken… om dan te hopen dat je na 3 weken rust weer herboren terugkomt, is een grote fout, omdat je symptomen dan alleen maar erger kunnen worden.

Probeer in plaats daarvan erachter te komen waar je overmatig over piekert en hoe je tegen jezelf praat. Is het constructief of destructief? Bekritiseer je jezelf of prijs je jezelf?

#4 Alle what-if’s geloven

Omdat je vecht of vlucht reactie aan het overwerken is en iets te vaak paraat staat (een vriendelijkere omschrijving dan angst en paniek), scant je brein jouw omgeving op potentieel gevaar, om hierna meerdere irrationele “wat-als” scenario’s te fabriceren.

“Wat als ik een paniekaanval krijg?”
“Wat als ik een hartaanval krijg?”
“Wat als mensen me bekritiseren en me te schande maken?”

Normaal zou je deze irrationele gedachten niet geloven, maar omdat de adrenaline en cortisol door je lichaam razen, geloof je ze wel. Dat komt omdat deze gedachtes ondersteunende gevoelens hebben en het ineens heel echt lijkt.

Probeer in plaats daarvan deze irrationele gedachten te laten voor wat ze zijn zonder er iets mee te doen. Ik weet dat dit moeilijk is, maar het is erg belangrijk om je niet voor te stellen dat je paniekaanvallen en andere doemscenario’s zal meemaken, door deze scenario’s af te spelen in je hoofd.

Deze 4 fouten zijn de fouten die de meeste angstige mensen helaas maken. Ze lijken logisch en nuttig, maar wat ze echt doen is je angst en paniek erger maken. Daarom heb ik dit artikel geschreven; om jou te helpen om je angsten te verlichten en de vrijheid van het leven terug te winnen.

Als je de volgende stap wilt zetten en je angstgevoelens wilt verminderen, kijk dan naar mijn tijdelijke gratis training waar ik je help om écht afscheid te nemen van jouw angststoornis.

Wall 1 scaled

About Wouter

Wouter is a mindset coach from The Netherlands. For many years he suffered from depression and anxiety. It gave him the motivation to coach people on freeing themselves from anxiety. With more than 6000 blog visitors a month he helps many people on their journey towards less anxiety.

Do you want less anxiety today?

Watch this FREE Limited Time Training on how to Free Yourself from Anxiety in 60 days!

Share Post

New Posts

Recommended

Most Popular Stories

Untitled design

Watch FREE Training

My 3 Step Framework to Free Yourself From Anxiety

SNAG YOUR FREE SEAT