Ik heb altijd gedacht dat ik gelukkig zou worden als ik een succesvol online bedrijf zou beginnen, in een warm land zou wonen en samen met mijn vriendin de wereld kon rondreizen.
Maar toen ik naar deze doelen keek, realiseerde ik me dat ze me nooit gelukkig konden maken. Want wanneer ik deze doelen zou bereiken, zouden er weer nieuwe doelen en dromen voor in de plaats komen.
Maar toen ik oefende met het advies uit dit artikel werd ik een heel stuk gelukkiger, en ik ga het advies nu met je delen.
Waarom je niet gelukkig bent…
“Wat wil jij worden later?”
Het is een van de eerste vragen die je wordt gesteld als je kind bent. Je spendeert een derde van je leven in school: om te leren, vrienden te maken en om te groeien. Zonder school was je natuurlijk niet wie je nu bent geworden, maar het heeft er wél voor gezorgd dat we continu streven naar meer groeien, beter worden, betere resultaten behalen en hierdoor soms niet zo blij zijn met onszelf.
Wanneer je continu aan het racen bent naar een toekomstige, betere versie van jezelf dan kan dit jouw levensgeluk enorm in de weg zitten. We zijn dan continu met ons hoofd in de toekomst en laten onszelf pas geluk voelen, wanneer we dat verre doel hebben bereikt.
Mag ik je iets vragen?
Wat is het geen dat jij wil worden, behalen of doen voordat je jezelf pas toelaat om gelukkig te zijn?
Is het meer geld verdienen? Is het succesvol zijn? Is het een groter huis, een duurdere auto of 25KG verliezen?
En wanneer je die dingen zal bereiken, laat jij je dan pas gelukkig voelen?
Let op mijn woordkeuze: “laat JIJ je dan pas gelukkig voelen?”
De dingen die jij achterna gaat in de hoop dat ze je gelukkig maken, kunnen dat niet doen. Een groter huis is een kleiner huis voor een ander. En 25KG verliezen is voor de een te veel en de ander te weinig…
Wat betekent dit? Dit betekent dat jij in controle bent over hoe succesvol en gelukkig jij je voelt.
Jouw geluk wordt dus niet bepaald door wat je behaald in de buitenwereld, maar aan jouw interne maatstaf.
Ik had altijd heel veel angst over de vraag of ik wel mijn dromen kon bereiken. Ik wilde succesvol zijn, de wereld rondreizen en zonder zorgen door het leven gaan. Ik bleef maar strijden om dat te behalen. Boeken lezen, cursussen volgen en duizenden Euro’s spenderen in de hoop er zo snel mogelijk te komen.
Deze zelfontwikkeling industrie is een miljarden industrie en dat is zo voor een reden. We zijn onszelf namelijk gaan zien als mensen die gemaakt moeten worden. We zien onszelf als een gebroken vaas die we in de loop van ons leven moeten repareren. Een continu project dat nooit af zal zijn. Ik bedoel niet dat zelfontwikkeling slecht is, maar daar kom ik zo bij je op terug.
De Sleutel naar een Gelukkig Leven
Hoe word je dan wél gelukkig? Dit was een vraag waar ik de afgelopen 8 jaar iedere dag over nadacht. Ik bereikte mijn doelen, maar iedere keer voelde ik me leeg na het behalen hiervan. Waarom? Omdat er een groter doel voor in de plaats kwam!
Een paar maanden geleden liep ik met mijn zusje door het bos en hadden we het over de balans tussen zelfacceptatie en zelfontwikkeling en toen viel het kwartje:
Het doel van het leven is niet om continu te streven naar die toekomstige, potentiële jij. De jij die al zijn dromen en doelen heeft behaald en een jij die dan zogenaamd geen zorgen meer heeft. Want ongeacht wat je allemaal hebt bereikt in het leven, zowel nieuwe problemen als nieuwe doelen zullen er altijd zijn.
Een van mijn grootste realisaties ooit, was dat je geluk kunt vinden door stapsgewijs het beeld los te laten dat de maatschappij heeft geschetst van succesvol zijn.
Het beeld dat je er op een bepaalde manier uit moet zien, een bepaald IQ moet hebben, je je altijd blij moet voelen en dat succesvol zijn een van de belangrijkste dingen in het leven zijn.
Gelukkig zijn draait om de volgende twee dingen leren accepteren: jezelf én je leven.
Het draait om gewoon “at peace” te zijn met wie jij bent als persoon, ongeacht hoe je eruit ziet, wat je doet en waar je vandaan komt. Het gaat om het stoppen met die vreselijke oorlog die je al die tijd tegen jezelf hebt gevoerd. Want die oorlog heeft je niet verder gebracht in het leven, maar wel je geluk ontnomen.
En ten tweede draait het om je leven te accepteren, inclusief de obstakels en uitdagingen. De obstakels en uitdagingen die jij moet overwinnen zijn niet voor niets op je pad gekomen. Het zijn de puzzels die jij moet proberen op te lossen om naar de nieuwe versie van jezelf te gaan.
Hoe lastig het ook is om deze problemen te accepteren, weet dat iedereen ze in het leven ervaart. Ook de mensen die hebben bereikt wat jij zo graag wil bereiken hebben hun eige, unieke uitdagingen.
Hoe ongelukkiger je bent, hoe minder je jezelf en je leven accepteert, maar het tegenovergestelde is ook waar.
Maar betekent dit dat we moeten stoppen met zelfontwikkeling? Wordt er niet gezegd dat juist groei bijdraagt aan geluk?
Dat klopt.
De Bijzondere Balans van Geluk
Geluk in het leven draait om de bijzondere balans tussen de volgende twee factoren: zelfontwikkeling én zelfacceptatie.
Wanneer we voor de 100% zijn gefocussed op zelfontwikkeling, groeien en die toekomstige jij achternagaan, dan zijn we uit balans.
Maar wanneer we voor 100% accepteren wie we zijn en hoe ons leven momenteel is… dan komen we niet vooruit en bereiken we niet ons potentieel.
De bijzondere balans van geluk bestaat uit de balans vinden tussen zelfontwikkeling en zelfacceptatie. Het is een balans die snel uit evenwicht is, omdat we het stukje acceptatie snel inruilen voor nog meer zelfontwikkeling. Door altijd op deze balans te letten kunnen we dus groeien als persoon, maar accepteren we wel wie we zijn en hoe ons leven eruit ziet wat zal zorgen voor meer geluk.
Wanneer je voelt dat jou geluk een dieptepunt heeft bereikt… stop.
Sluit je ogen… en denk na of dit een moment is dat je hoofd weer ronddwaald bij die toekomstige jij… en dat je eigenlijk wel weer iets meer mag focussen op het accepteren van wie je bent en mag rusten en genieten van al je imperfecties die jou zo uniek maken.
