Deze Simpele Trick Zorgt voor MINDER STRESS

Leestijd: 4 minuten

Laten we even eerlijk naar elkaar zijn. Heb ook jij soms last van net iets te veel stress? Dat je brein begint te racen en je eigenlijk niet meer lekker in je lichaam zit? Vandaag geef ik je een hele handige tip die ervoor zorgt dat je vanaf nu een stuk minder stress ervaart.

Want zo kan je meer genieten van het leven. Laten we eens kijken!

Stress in ons leven…

Stress hebben we allemaal in ons leven, maar toch zitten er hele grote verschillen tussen bepaalde mensen. 

Hoe kan het zo zijn dat bijvoorbeeld twee mensen met dezelfde baan zo verschillen? Dat de een met zo veel snelheid en stress door het leven gaat en de ander heel relaxed is en zich nergens zorgen om lijkt te maken?

Leven met een stuk minder stress bestaat niet uit het toepassen van één bepaalde tip, maar uit het aanpassen van bepaalde gewoontes. Deze gewoontes die je iedere dag toepast zijn de fundering van je dagen én juist hierin zit de sleutel naar een leven met minder stress.

Er zijn talloze effectieve manieren om stress te verminderen, maar het volgende advies heeft echt flink veel veranderd voor mij als persoon.

Mijn Stress Verhaal…

Ik ben altijd iemand geweest die écht als een sneltrein door het leven ging. Iedere dag was een soort militaire operatie waarin ik zo veel mogelijk van mijn to-do lijst moest afstrepen als mogelijk. Deze lange to-do lijst was zo lang dat er zelfs nooit een einde aankwam.

Van 07:00 in de ochtend tot 20:00 in de avond was ik bezig. Dit begon vroeger al op school, maar vooral toen ik begon met wat ik nu doe, mensen helpen om hun angst en paniek te overwinnen, was ik echt te veel bezig met mijn productiviteit. 

En een groot deel waaruit mijn angst was ontstaan, kwam door langdurig onder stress staan… wat voortkwam door mijn gejakker door de dag heen (zonder pauze).

Op een gegeven moment had ik zo veel last van stress en angstklachten dat ik met de vingers op de feiten werd gedrukt.

“Wouter, dit kan echt niet langer zo! Wat gaan we nu anders doen om met meer rust door het leven te gaan?”

De Grote Fout die we Maken

Nu ga ik iets belangrijks met je delen. De meeste mensen, waaronder ik, wijzen altijd naar buiten als het gaat om stress verminderen.

“De baas moet minder werkdruk opleggen.”
“De rekeningen zijn te hoog.”
“Ik moet ook nog zien te sporten na werk.”

Wat we meestal doen is dat we alle dingen om ons heen de schuld geven van onze stress, maar nu komt het (en ik hoop niet dat je boos wordt, want het kan een beetje confronterend klinken).

Alle situaties, gebeurtenissen en dingen om ons heen zijn neutraal, maar wat ze stressvol maakt of niet is hoe jij kijkt naar deze dingen.

De ene persoon raakt helemaal gestresst van de hoge werkdruk die de baas oplegt en komt thuis met angstklachten, terwijl de ander denkt: “Leuk al die taken, maar ik kijk wel wat er af komt. De rest komt wel,” en ervaart vervolgens weinig stress.

Dus wat ik jou wil vragen is: Kun je die verantwoordelijkheid terugpakken? 

Ik vond dit super lastig om te doen, want ik gaf alles en iedereen om me heen de schuld van mijn stress. Maar toen het me lukte om de verantwoordelijkheid terug te pakken én me er bewust van werd dat het niet de situaties zijn, maar hoe ik de situaties zag, gebeurde er het volgende. 

Verander Moeten in Willen

Het moment dat ik me realiseerde dat niet de buitenwereld, maar hoe ik reageerde op de buitenwereld, de oorzaak was van mijn stress, veranderden alle volgende stappen die ik hierna zette.

Maar nog steeds moest ik enorm veel dingen doen en die kon ik niet zomaar laten liggen:

“Een coachingsessie vandaag, een nieuwe video voor in de cursus maken, de website nalopen, social media posts maken…”

De lijst ging maar door! En al mijn dagen waren gevuld met dingen die ik moest doen.

Maar toen las ik iets dat alles voor me veranderde. Luister, hier komt het:

“Verander het woordje moeten naar willen.”

De eerste keer dat ik die tekst zag, las ik er gewoon overheen, maar een kwartiertje later kwam ik er op terug.

“Tja… ik denk dat ik gewoon écht te veel van mezelf moet,” zei ik tegen mezelf. “Moet ik vandaag écht die social media posts maken? En moet ik deze hele week écht al die dingen doen.”

Wat ik me toen realiseerde was dat 95% van mijn stress veroorzaakt werd door alle dingen die ik van mezelf moest doen.

Niemand verplichtte mij om die social media posts te maken, of om de website te checken… dat bepaalde ik zelf. En als ik voor een baas werkte dan was het belangrijk dat het afkwam, maar moest het niet iedere keer meteen af.

En begrijp je nu wat het verschil is tussen de twee werknemers waar ik in de introductie over vertelde.

De ene moet van zichzelf alle taken afronden omdat de baas dat verwacht én de ander die kijkt wat afkomt en weet dat hij niet beter kan. Hij is een stuk flexibeler met het woordje moeten.

Wat ik vaak terugzie bij alle mensen die ik coach of deelnemen aan Vrijheid van Angst is dat ze te veel van zichzelf MOETEN. En wanneer we te veel van onszelf moeten én binnen een korte tijd, dan ontstaat er een grote hoeveelheid stress.

En als we langdurig onder deze stress staan, kan het zomaar zijn dat we angst en paniekgevoelens beginnen te ontwikkelen.

Wat ik je wil vragen is of je het woordje moeten eens kan veranderen door willen. 

Want als we mijn eigen voorbeeld erbij halen:

“Ik moet die social media posts maken, kan ik veranderen door… ik wil die social media posts maken.”

Wat je gaat merken na deze opdracht is dat 90% van al je “ik moet” eigenlijk een “ik wil” is.

Wat er voor mij veranderde na het terugpakken van de verantwoordelijkheid én het bewust worden van dat ik eigenlijk te veel wilde, was dat iedere keer als ik stress ervaarde, ik mezelf de volgende vraag stelde:

“Wil ik weer te veel in een korte tijd?”

En vaak was het antwoord een luidkeelse “ja” en besloot ik minder te willen, waarna de stress verdween. 

Wat ik je dus wil meegeven is, weet dat naar buitenwijzen niet altijd de beste manier is om je stress te verminderen. Het gaat grotendeels om hoe jij omgaat met de buitenwereld dat bepaalt hoeveel stress je hebt. Verander eens zo veel mogelijk “ik moet” naar “ik wil” en kijk eens wat er gebeurt… en dan aan jou de vraag? 

Kan je eens proberen om iets minder te willen?

En wellicht heb je al zo lang stress dat je zelfs een beetje last hebt van angst en paniek? Ook dat is niet erg, want daar kan je gewoon vanaf komen. En daarom raad ik je aan om deel te nemen aan de gratis training hieronder.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders