Waarom jij niet van jezelf houdt & hoe je dit oplost

Leestijd: 5 minuten

Vorige week gebeurde er iets waardoor ik ineens niet meer van mezelf kon houden. Maar voordat ik je uitleg hoe ik mijn zelfliefde issue heb opgelost en hoe jij eindelijk weer van jezelf kunt houden, neem ik je mee in wat er gebeurde. 

Dit is wat er gebeurde…

Ik opende Instagram en besloot iets in mijn verhaal te zetten. Ik help mensen die worstelen met angst en paniek dus ik postte daar de volgende tekst:

“Ik ga voortaan video’s maken in het Nederlands, want ik voel dat hier in Nederland nog te weinig wordt gedaan om mentale gezondheid te verbeteren en bespreekbaar te maken.”

En toen gebeurde het. Vijf minuten later kreeg ik een berichtje van een meid die ik 5 jaar geleden ooit heb ontmoet. Daarna heb ik haar dus niet meer gesproken, maar dit is wat ze zei:

“Jij doet wat je doet niet om mensen te helpen, maar allemaal voor jezelf. Je bent niet eens gekwalificeerd om mensen te helpen en het enige dat je doet is mensen beledigen.”

Op dat moment sprongen de tranen in mijn ogen en voelde ik me zo enorm verdrietig dat het voelde alsof mijn hart was gebroken. Mijn geschrokkenheid draaide om in een vorm van zelfhaat.

Ik twijfelde aan mijn missie, aan wat ik deed en vroeg me af:

“Wat als ze gelijk heeft? Wat als ik dit niet mag doen?”

Ik wist dat de tientallen mensen die ik gecoached heb, enorm dankbaar zijn voor mijn hulp, maar toch voelde ik me ineens enorm onzeker.

Vroeger werd ik vaak gepest omdat ik niet slim was. Mijn CITO score was dramatisch en hoe goed ik ook mijn best deed, het was nooit goed genoeg, wat mijn prestatiedruk en faalangst verklaarde.

En toen deze meid me dit berichtje stuurde, kwamen al deze herinneringen ineens naar boven.

Maar waarom liet ik iemand die ik 5 jaar niet heb gezien zo mijn leven beïnvloeden?
Waarom liet ik me zo klein maken door zo’n gemeen persoon?
En waarom werd ik hierdoor zo angstig?

Nadat ik mijn emoties had verwerkt, deed ik een opdracht die mijn hele zelfliefde probleem heeft gefixt. En wat ik deed ga ik nu met je delen.

Hoe meer zelfliefde

Stap 1: Hoe fix je zelfliefde?

Vaak zeggen mensen dat wanneer je niet genoeg van jezelf houdt, je affirmaties moet gebruiken. Dit zijn korte zinnen die je tegen jezelf zegt in de hoop dat je brein dit gaat accepteren.

Maar dit werkt niet als je echt niet van jezelf houdt.

Zeggen dat je “knap en mooi” bent zorgt niet dat je dit na verloop van tijd gaat geloven.

Waarom jij niet van jezelf houdt komt doordat je je vaak vergelijkt met anderen, vooral op Instagram, maar ook door de dingen die er in je leven zijn gebeurd waar je vervolgens een “verkeerde betekenis” aan hebt gekoppeld.

Ik heb altijd slechte cijfers gehaald op de basisschool en heb toen mezelf het label “dom en nietsnut” gegeven en heb hierdoor altijd weinig zelfvertrouwen en zelfliefde gehad. Maar als ik nu hierop terugkijk zou ik mezelf niet meer die labels geven… maar helaas denkt je brein daar niet zo makkelijk over.

Dus: wat doen we dan om weer eindelijk van onszelf te houden?

Door alles wat er gebeurd is in ons leven hebben we bepaalde regels onbewust voor onszelf opgesteld. Regels die bepalen wanneer we van onszelf houden. Waarschijnlijk ben jij je niet bewust van deze regels, waardoor ze onbewust jouw leven in hun greep hebben.

Na wat er was gebeurd, heb ik een pen en papier gepakt en ben ik gaan nadenken over mijn eigen regels.

Stap 2: Word Bewust van Jouw Huidige Regels Voor Zelfliefde

Ik vind het een beetje spannend om ze met je te delen, maar ik hoop dat je er wat aan hebt:

Huidige Regels:
Ik houd pas van mezelf als…

1. Iedereen moet mij leuk vindt
2. Mijn business succesvol is 
3. Als ik een succesvolle YouTuber ben
4. Als mijn cursus en coaching perfect zijn

Snap je nu waarom ik zo geraakt werd door dat berichtje via Instagram? Een van mijn regels werd verbroken.

“Iedereen moet mij leuk vinden.”

Toen ik deze opdracht deed viel me op hoe lastig ik het voor mezelf maakte om van mijzelf te houden. Pas als iedereen me leuk vond, mijn business succesvol was, ik een succesvolle YouTuber was en mijn cursus perfect was mocht ik van mezelf houden.

Je voelt het al aankomen: ik hield dus niet van mezelf.

Dus, lieve jij: wat zijn jouw huidige regels voor zelfliefde? Wat moet er allemaal gebeuren voordat jij van jezelf houdt? Schrijf ze op, want we gaan ze nu veranderen.

Zelfliefde tips

Stap 3: Maak Jouw Nieuwe Regels Voor Zelfliefde

Toen ik naar die regels keek, rolden de tranen over mijn wangen. Ik ben altijd vatbaar geweest voor de meningen van anderen en heb altijd een enorme prestatiedruk gehad. Op de basisschool waren het de toetsen, in mijn huidige leven mijn online business. Waarom? Omdat als ik succesvol was ik eindelijk van mezelf mocht houden.

Het was confronterend om deze regels te zien, en waarschijnlijk voor jou nu ook, maar don’t worry.

Ik ga je uitleggen wat je nu moet doen.

Stel jezelf de volgende vraag:

“Hoe kan ik het makkelijker maken om van mezelf te houden?”

Als we niet van onszelf houden komt dit doordat we het onszelf te lastig maken om van onszelf te houden en te makkelijk om niet van onszelf te houden.

We hebben een lijst aan onbewuste regels waar we aan moeten voldoen voordat we eindelijk van onszelf kunnen houden:

Een summerbody, €10K per maand verdienen, een succesvolle business opbouwen, in een bruisende relatie zitten… whatever!

En waarom we dan pas van onszelf houden? 

Omdat we denken dat als we nu niet van onszelf houden, we nog gemotiveerder zijn om die doelen te behalen.

But guess what: als je jouw doelen hebt behaald zijn er wel weer nieuwe doelen die je wil behalen… waardoor je dus nooit van jezelf zal houden.

Time to fix this. Dus mijn oude regels veranderde ik naar de volgende regels:

Nieuwe Regels:
Ik houd van mezelf als…

1. Als mensen het niet met me eens zijn betekent dit dat ik eindelijk meer mensen bereik
2. Als ik beetje bij beetje aan mijn business werk 
3. Als ik YouTube video’s maak
4. Als ik mijn imperfectie durf te laten zien als coach

En wat er gebeurde? Ik maakt het veel makkelijker om van mezelf te houden.

Wat zijn jouw nieuwe regels? Hoe kan jij het makkelijker voor jezelf maken om van jezelf te houden? Schrijf deze zinnen op in je notepad, notitiepad…

Bewustwording is de eerste stap en na deze opdracht heb je die stap gezet. Het enige dat je nu nog moet doen is er bewust van blijven en de nieuwe regels in je opnemen.

Ik doe dit door erover te mediteren. Dan zeg ik de nieuwe regels tegen mezelf totdat mijn brein ze beschouwd als waarheid.

Conclusie

Zelfliefde is vaak een groot raadsel. We weten niet waarom we niet van onszelf houden en hebben geen idee hoe we dit wel kunnen doen. We hopen dat simpele tips ons helpen of zingen eindeloos affirmaties. Maar wat écht werkt is het aanpassen van jouw regels voor zelfliefde. Dit is de echte sleutel naar van jezelf houden.

Ik hoop dat ik je hiermee heb kunnen helpen. Wees wat liever voor jezelf en hoop je in het volgende artikel of op mijn YouTube Kanaal te zien!

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders