3 Tips om Intrusies te Overwinnen (Belangrijk Advies!)

Leestijd: 4 minuten

Heb jij last van angstige gedachten? Van die “stel je voor dat ik dit doe” gedachten waarvoor je heel veel angst krijgt?

Dan wil ik je aandacht. Want ik wil je in dit artikel 3 krachtige tips geven om deze gedachten te overwinnen, zodat jij meer rust in je hoofd krijgt en weer het vertrouwen terug krijgt in jezelf.

Tip #1: Verander je beeld van intrusies

Een hele belangrijke eerste stap om je intrusies te overwinnen, is door je beeld van deze intrusies volledig op de schop te gooien.

Ten eerste: wat zijn intrusies nu eigenlijk?

Intrusies zijn gedachten die ons enorm storen om normaal te kunnen functioneren. Ze starten meestal met “wat als” of “stel dat ik…”. Deze gedachten hebben vaak een seksuele inhoud, een gewelddadige inhoud, soms gaan ze om jezelf of anderen pijn doen of hebben ze een soort verboden inhoud.

En wanneer deze gedachten in ons opkomen dan voelen we vaak enorm veel angst, omdat we bang zijn dat we deze gedachten uitvoeren.

Een paar voorbeelden:

“Stel dat… ik tegen het verkeer inrijd en een mega ongeluk veroorzaak.”
“Stel dat… ik deze persoon tijdens mijn sollicitatiegesprek vol in het gezicht sla.”
“Stel dat… ik (vul iets ergs in) doe!”

Dit zijn enkele intrusieve gedachten, maar vaak kunnen ze veel heftiger van inhoud zijn.

Onlangs mocht ik iemand met deze intrusieve gedachten coachen in Vrijheid van Angst, Yasmine. Ze had dagelijks last van deze intrusieve gedachten en wist niet meer wat ze moest doen om er vanaf te komen.

Maar wat ze wel wist was het volgende:

Ze schaamde zich enorm voor haar gedachten. Ze voelde zich een slecht mens en dacht dat ze deze gedachten ook zou uitvoeren, omdat het zo voelde.

Het aller belangrijkste wat ik aller eerst met haar deed was dat ik haar er bewust van maakte dat ieder mens op aarde intrusieve gedachten heeft. Er is geen één mens op aarde die geen intrusieve gedachten heeft. 

Deze gedachten hebben ook helemaal niets met jou te maken als persoon, je verlangens en of je deze wél of niet gaat doen.

Deze gedachten komen uit ons oerbrein en soms floepen die er gewoon uit en komen ze even “hallo” zeggen in je bewustzijn.

Toen Yasmine zich er bewust van werd dat iedereen deze gedachten had, viel er al een last van haar af, maar toen vroeg ze het volgende:

“Maar waarom hebben anderen geen last van deze gedachten en ik wél?”

Die vraag heb jij natuurlijk ook, en het komt op het volgende neer: bij zowel Yasmine als wellicht bij jou, blijven deze intrusieve gedachten “plakken” terwijl ze bij anderen opkomen en daarna weer weggaan.

En dit is wat ik daarmee bedoel…

Tip #2: Waarom je angst voelt

Wat bedoel ik eigenlijk met: “dat bij jou je gedachten blijven plakken?” Luister even naar het volgende verhaal:

Onlangs zaten we met vrienden in de auto en toen sjeesden we met 120 km/h over de snelweg. Toen keek ik naar een vriendin naast me en toen zei ze:

“Echt grappig, hebben jullie soms ook van die gedachten van: stel ik doe nu de deur open.” 

Dus ik keek haar aan en ik zei: “Ja, ik heb die ook! Hebben jullie ook…”

We waren toen een heel uur aan het praten over onze intrusieve gedachten, welke gedachten iedereen had en moesten lachen van hoe raar ze waren.

En voordat ik je vertel wat mijn punt is denk je wellicht: “Leuk dit verhaal, maar mijn gedachten zijn zo heftig dat ik er niet eens over durf te denken.”

Wat ik met dit verhaal bedoel te zeggen is dat er twee soorten mensen zijn met intrusieve gedachten:

Persoon 1: Deze persoon heeft een intrusieve gedachte, laat deze opkomen, reageert er niet op en laat hem vervolgens los.

Persoon 2: Deze persoon heeft een intrusieve gedachte, laat deze opkomen en reageert met heel veel angst op de gedachte, blijft erover piekeren en is enorm bang dat het dit ook gaat uitvoeren.

Waarom deze gedachten bij de ene persoon blijven plakken en bij de ander niet is, doordat jij met heel veel angst reageert op deze gedachten. En doordat je met zo veel angst reageert, erover piekert en hoopt dat je ze niet gaat uitvoeren, blijven ze plakken.

Terwijl bij anderen deze gedachten ook voorkomen, terwijl hun de gedachten horen en vervolgens weer loslaten. Ze reageren niet met angst op de gedachten, lachen er misschien om en laten hem zo los.

Het zijn dus niet de gedachten die je moet verminderen, maar jouw angst voor de gedachten die dit allemaal in stand houdt… en dat is belangrijk om aan te werken.

Een van de grootste vragen is “hoe” je dan je angst voor deze intrusies wegneemt. Dat is de reden waarom ik een gratis training heb gemaakt, waar je de 5 geheimen leert om deze intrusies te overwinnen. Je kunt hieronder gratis deelnemen.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Want waarom zou je met angst reageren op deze gedachten? Omdat je deze intrusies nooit zou doen. Het verschil tussen iemand die het wél gaat doen en jij is dat de persoon die het wél zou doen geen angst zou voelen, terwijl jij juist pure angst voelt bij die gedachte.

Dat is goed om in je achterhoofd te houden. Maar wellicht vraag je jezelf het volgende af: oké, interessant!

Maar hoe overwin ik nu deze intrusies af?

Tip #3: Hoe je intrusies overwint

Nadat je jouw beeld hebt veranderd van deze intrusies, weet dat ze in stand worden gehouden door je angst voor de gedachten én dat je deze angst voelt omdat je het juist niet zou doen, is het belangrijk om het volgende te gaan leren.

Als je serieus bent om jouw intrusies te overwinnen, dan moet je gaan werken aan het verminderen van de angst voor deze intrusies. Want wanneer jij zonder angst reageert op deze intrusies, zullen ook bij jou de intrusies niet langer blijven plakken.

Jouw angst voor intrusies houdt dus de intrusies in stand én dat is een heel goed teken. Want dat betekent dat je er gewoon vanaf kunt komen, door te leren hoe je met minder angst reageert op deze intrusies. 

Het leren hoe je dit kunt doen bestaat uit twee belangrijke onderdelen:

Het eerste dat je moet gaan doen is dat je ervan bewust moet worden wat je momenteel doet als je een intrusie krijgt. Wat we vaak doen is piekeren, Googlen en nadenken over hoe slecht mens we zijn en of we het ook wél of niet gaan doen. Maar dit gedrag vergroot jouw angst voor de intrusies.

Het is dus belangrijk om te leren welke adviezen jij gebruikt die de angst in stand houden, want wanneer je deze loslaat, zullen de intrusies direct aan kracht verminderen.

Ten tweede is het belangrijk om te gaan leren hoe je anders kunt reageren op deze gedachten, waardoor je na verloop van tijd minder angst voelt voor deze intrusies en ze je niet meer lastigvallen zoals ze nu doen: met véél angst.

Hoe je jouw angst voor intrusies kunt verminderen, leer ik je in de gratis training hieronder én in alle video’s op mijn YouTube kanaal.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders