6 Signalen dat je jouw Angststoornis Overwint

Leestijd: 4 minuten

Als je al een tijdje met angst of paniek worstelt, heb je waarschijnlijk de volgende vraag:

“Zal ik ooit mijn angst overwinnen?”

Ik ga je dé 6 tekenen laten zien dat jij jouw angstgevoelens of paniek aan het overwinnen bent:

Signaal #1: Je begint je comfortabel te voelen met angst

Een van de grootste tekenen dat je jouw angst aan het overwinnen bent, is dat je je op je gemak begint te voelen met angstige gedachten en gevoelens.

Het is het moment waarop je relatie met angst verandert. In mijn 7 weekse cursus laat ik mensen zien hoe ze hun angst kunnen gaan zien als een klein poppetje: meneer Angst… en dat het doel is om een gezonde relatie met hem op te bouwen.

En als je niet langer met frustratie en woede tegen Meneer Angst vecht, maar een betere band opbouwt, kun je dit zien als een belangrijk teken dat je aan het herstellen bent van angst.

Dit kost natuurlijk oefening en tijd. Ook zeg ik niet dat het gemakkelijk is, maar het is wel een belangrijke stap en teken van herstel.

Signaal #2: Je vermijdt minder situaties of locaties

De meeste mensen met angst, waaronder de oude ik, zijn erg goed in het vermijden van alles waarvan ze geloven dat het angst kan veroorzaken.

Waarom doen we dit eigenlijk?

Dit komt omdat het ons een snelle oplossing biedt: we voelen ons niet langer angstig… voor een korte tijd.

Maar als we de volgende keer weer worden geconfronteerd met deze situatie of locatie, dan is onze angst vaak intenser dan de vorige keer.

En dat is de reden waarom we eigenlijk alles waar we angst voor hebben niet willen vermijden, omdat vermijding je brein laat zien dat alles wat je vermijdt inderdaad gevaarlijk is… anders zou je het niet vermijden.

Wanneer je stopt met het opbouwen van een leven om je angst en steeds minder triggers vermijdt, neem je steeds meer vrijheid terug, wat een teken is dat je je angst aan het overwinnen bent. Dit is iets wat ik uitgebreid uitleg in mijn GRATIS mini-cursus over angst.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Tijd voor signaal #3…

Signaal #3: Je kijk op het leven verandert

Toen ik midden in mijn angststoornis zat, dacht ik dat ik voor altijd angstig zou zijn, gevangen in gevoelens van stress en een negatieve kijk op het leven.

Ik keek naar foto’s van mezelf toen ik een kind was en huilde… omdat ik zo graag verlangde dat ik weer zo levendig en dromerig kon zijn.

Maar gelukkig, nadat ik de tools had geleerd om mijn angst te overwinnen, veranderde mijn negatieve, angstige en zelfs depressieve kijk op het leven.

Niet ineens, maar heel geleidelijk.

Dus als je midden in een onweersbui zit en merkt dat de lucht ook maar een klein beetje opklaart, weet dan dat je op weg bent om met het overwinnen van je angst… en zelfs als de lucht nog niet opklaart… onthoud dan dat de heldere de lucht is er nog steeds is… wachtend om weer gezien te worden.

Signaal #4: Je voelt minder stress

Wanneer je jouw angst overwint, merk je dat je je minder gespannen voelt in je lichaam.

Het is niet zo dat je ineens geen stress meer voelt, maar je voelt je voor steeds langere periodes kalm.

Voor mij, wanneer ik me angstig voelde, had ik een gespannen gevoel rond mijn hart en zag ik er paniekerig uit … maar nadat ik had gewerkt aan het overwinnen van mijn angstgevoelens, verminderden deze gevoelens totdat ik langere periodes van kalmte had.

Probeer nooit je angst compleet te elimineren, want angst is deel van het leven. Maar wanneer je merkt dat je voor langere periodes rustig en kalm bent, weet je dat je bezig bent met de tocht naar de overwinning.

En dat brengt me bij signaal #5…

Signs you're healing your anxiety

Teken #5: Je begint meer in het nu te leven

Angstige mensen leven vaak in een soort van andere dimensie: de toekomst!

Als je angstig bent, maak je je vaak zorgen over de toekomst en probeer je onzekerheid weg te nemen door daar continu mee bezig te zijn.

Hierdoor voelen we ons gespannen. Tja… hier is hij weer: Meneer Angst. Hij wil dat je over de toekomst denkt, omdat hij er zeker van wil zijn dat je veilig bent.

Wanneer je steeds minder angstig wordt, zal zijn stem zachter en zachter klinken, totdat je hem bijna niet meer kunt horen.

En wanneer dat gebeurt, kun je meer in het heden leven, omdat je geen behoefte voelt om steeds in de toekomst te leven. En dit maakt het leven een stuk mooier.

Signaal #6: Je begint jezelf gerust te stellen

Wij, angstige mensen, proberen vaak geruststelling buiten onszelf zoeken.

Toen ik mezelf op het hoogtepunt van mijn angst bevond, wilde ik mijn moeder zoveel mogelijk bezoeken. En ik vertelde haar dat ik gewoon wilde dat ze tegen me zei:

“Het komt wel goed met je.”

Ik heb haar zelfs gevraagd om die woorden tegen mij te zeggen.

Waarom wilde ik dat eigenlijk?

Nou, als je angstig bent, vind je het namelijk lastig om jezelf gerust te stellen.

Want to be honest… als je angstig bent heb je echt al het vertrouwen in jezelf én in je lichaam verloren. Dan is jezelf geruststellen erg lastig.

Daarom zoeken we geruststelling van anderen wanneer we angstig zijn.

Wat je zult merken als je je angst overwint, is dat je steeds minder geruststelling van anderen nodig hebt, omdat je leert jezelf gerust te stellen.

En dat is een belangrijk signaal dat jij jouw angst aan het overwinnen bent.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders