3 Tips om Angstige Gedachten te Overwinnen (Voor ALTIJD!)

Leestijd: 5 minuten

Vandaag ga ik je leren hoe ik mijn angstige gedachten heb overwonnen. Dit is het framework dat ik aan de deelnemers van mijn cursus Vrijheid van Angst leer en die vervolgens allemaal geweldige resultaten hebben behaald.

Er zijn 3 dingen die je moet begrijpen: waarom je angstige gedachten hebt, hoe je er minder van krijgt en als ze toch komen… wat je dan moet doen.

Angstige gedachten voorbeelden

Maar wat zijn dan angstige gedachten? Kijk even naar het volgende voorbeeld.

Angstige gedachten beginnen namelijk altijd met “Wat als (vul in ramp of catastrofe)” of met “Stel dat ik (vul ramp in).

Wanneer je deze “wat-als” gedachten hebt, die gevolgd worden door een ramp heb je angstige gedachten. Dit zijn enkele voorbeelden van angstige gedachten:

“Wat als ik ineens tegen het verkeer inrijd?”
“Wat als ik ziek ben en doodga?”
“Wat als ik paniek krijg in de bioscoop?”

Stap #1: Begrijp waarom je angstige gedachten hebt

De eerste stap die je moet zetten om je angstige gedachten te overwinnen, is begrijpen waarom je last hebt van angstige gedachten.

Weet je wat het is: ieder mens op aarde heeft last van angstige gedachten, niet alleen jij. 

We moeten allemaal onze angsten aangaan van tijd tot tijd, maar er is wel een groot verschil tussen mensen die geen last hebben van angst of paniekklachten én mensen die hier we last van hebben.

Wanneer iemand die last heeft van angst of paniek wordt geplaagd door een angstige gedachte, dan maakt deze meteen een impact in ons lichaam. We voelen meteen deze gedachte als een bom op ons inslaan en zien het hierdoor ook als de realiteit… want zo voelt het immers!

En wanneer je geen last hebt van angst of paniekgevoelens, dan maken deze gedachten veel minder impact op je. 

Dit komt omdat wanneer je last hebt van angst of paniek, je lichaam erg gevoelig is voor stress. Prikkels, drukte, geluiden, maar ook angstige gedachten maken hierdoor erg veel bij je los. 

Wanneer je last hebt van angst of paniek, zal je ook merken dat deze gedachten vaker voorkomen dan voorheen en dat als ze voorkomen je meteen hier heftig op reageert. 

Dit komt omdat jouw lichaam gevoelig is geworden voor stress. In de cursus Vrijheid van Angst leg ik ook uit dat ieder mens een Stress Emmertje heeft. En als dit emmertje vol is, dan overstroomt het sneller en kan één angstige gedachte al voldoende zijn om ons angstig te maken.

Wanneer je dus last hebt van angst wil je dus als doel hebben om dat Emmertje te legen, wat ik je verder uitleg in de gratis training in de beschrijving van deze video.

En wanneer je dan een vol emmertje hebt, dan zal je merken dat angstige gedachten vaker komen, deze gedachten meer impact maken. 

Waar mensen zonder angst vaker mildere “wat-als” gedachten hebben, hebben mensen met angst vaker “wat-als + ramp” gedachten. 

Nu je weet dat je deze angstige gedachten zo heftig voelt door een te vol emmertje, is het belangrijk om te weten hoe je hier minder van krijgt… dus laten we eens kijken:

Stap #2: Leren hoe je minder angstige gedachten krijgt

Hoe krijg je nu minder van die angstige gedachten? Natuurlijk hoop je op een “quick-fix”, maar die is er niet. Anderen hebben die ook niet.

Wél zijn er verschillende tools en handvatten die je kunt gebruiken om de invloed van deze gedachten enorm te verminderen.

Wat er nu waarschijnlijk gebeurt is dat de “wat-als” gedachten die in je opkomen erg veel bij je losmaken. Je voelt ze in je lichaam, waardoor ze je redelijk van slag kunnen maken.

Het doel is dus om de impact van deze gedachten te verminderen. Oftewel je hebt een “wat-als” gedachte en deze voel je vervolgens niet meer in je lichaam en uitsluitend nog in je hoofd. 

Het verminderen van de hoeveelheid angstige gedachten, het verminderen van hoe erg de inhoud van de gedachten zijn en de impact van deze gedachten op je lichaam… kun je allemaal voor elkaar krijgen wanneer JIJ jouw Stress Emmertje leegt.

Jammer hé, want je had gehoopt op een tip of trick om er direct vanaf te komen. Een techniek waarbij je gaat tappen of een beweging maakt om dan de gedachten te overwinnen.

In het leven zijn helaas geen quick-fixes en alles kost tijd, en dat geldt ook voor je angst overwinnen.

Maar je kunt wel heel veel tijd besparen en je herstel versnellen door niet alles zelf uit te vogelen en van mensen te leren die de angst al hebben overwonnen. 

En mijn tip, zoals ik in de gratis training uitleg, is dat om je Stress Emmer te legen. Want als iemand met een lege emmer een angstige gedachte heeft, zal deze niet overstromen, terwijl wanneer je een volle emmer hebt, deze bij de minste wat-als gedachte al zorgen voor angst.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Stap #3: Hoe Overwin je angstige gedachten?

Wanneer je dus jouw angstige gedachten wilt overwinnen, is het ten eerste erg belangrijk om ze er gewoon te laten zijn.

Vaak zeggen we dit tegen onszelf wanneer we zo’n gedachte hebben:

“Dit slaat echt nergens op!”
“Er is niets aan de hand, rustig maar.”
“Oh nee, wat denk ik nu weer!”

Je moet echt proberen te onthouden dat ieder mens op aarde angstige gedachten heeft, niet alleen jij.

Laat die gedachten er dus gewoon zijn. Laat ze zeggen wat ze willen zeggen, want er tegenin gaan heeft geen nut.

Wanneer je last hebt van angst of paniek en je gaat vol tegen je gedachten in, of je probeert ze te onderdrukken, zal je merken dat de angstige gedachten alleen maar harder gaan spreken.

Dat komt omdat jouw angst denkt dat je niet luistert. Het hele doel van je angst is om je te waarschuwen voor potentieel gevaar (ook al is er niets aan de hand) en als jij niet luistert moet het alleen maar harder praten.

Laat die gedachten er dus gewoon zijn. 

Wat ik super mooi vind om te zien is dat wanneer ik iemand coach ze tijdens de eerste sessie enorm bang zijn voor hun angstige gedachten.

Ze gaan er tegenin, proberen ze te onderdrukken en doen er alles aan om die gedachten weg te forceren.

Maar na een paar weken dan leren ze dus de tools die ik heb uitgelegd in deze video en doen ze alles 180 graden anders. Als ze een angstige gedachten hebben zeggen ze:

“Oh is dat het? Is er meer dat je kwijt wil? Kom maar op! Ik luister, maar ben niet meer bang. Ga je gang maar, I no longer care!”

Ze hebben de angst voor hun angstige gedachten volledig weggehaald en daar zit ook jouw herstel in. Het zit niet in de gedachten, maar jouw angst voor angst.

Wanneer jij niet langer bang bent voor je angstige gedachten overwin je jouw angstige gedachten. En dat is dus wat de mensen die ik coach na een paar weken allemaal doen. Wanneer ik ze dan weer spreek, zie ik aan hun ogen dat ze zo veel meer rust en peace hebben… allemaal door die worsteling los te laten.

Waar komt het dus op neer? Hoe overwin je dus jouw angstige gedachten?

Dit begint met het accepteren dat ze er zijn, want we hebben ze allemaal. Ten tweede is het belangrijk om continu te werken aan het legen van het Stress Emmertje. Want wanneer je dat doet heb je minder vaak angstige gedachten, zijn ze minder intens en maken ze minder impact. En ten derde is het belangrijk om de angst voor angst weg te nemen. 

Wanneer je niet langer bang bent voor de angstige gedachten, dan ben je naar mijn mening herstelt. En die angst wegnemen doe je stap voor stap, want dat lukt niet in één keer.

Wil jij de volgende stap nemen om je angstige gedachten te overwinnen? Meld je dan nu aan voor de GRATIS training.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders