Zo Voelt het om te Leven met Paniekaanvallen

Leestijd: 3 minuten

Ik probeerde altijd aan anderen uit te leggen hoe het voelde om te leven met angst en paniek, maar helaas begreep niemand me en werd me verteld dat ik nergens bang voor hoefde te zijn.

Maar als vertellen hoe angst voelt niet werkt, tijd om het ze te laten zien.

12-01-2019

In 2019 bevond ik me op een van de diepste punten van mijn leven. Ik had last van dagelijkse angst en paniekaanvallen… en ik ga je nu laten zien hoe een gemiddelde dag eruit zag.

De Ochtend

Op het moment dat ik mijn ogen opende, begonnen mijn angstklachten. Denk aan racende gedachten, buikpijn en een zwaar gevoel in mijn lichaam. 

Vroeger stond ik altijd op met veel enthousiasme en voelde ik me helemaal één met het leven, maar helaas voelde het alsof die tijd voorgoed voorbij was.

De pandemie, het overlijden van familieleden, het ziek worden van iemand die dichtbij me stond en nog talloze andere factoren zorgden ervoor dat ik onder langdurige stress stond. Hierdoor werd mijn lichaam gevoelig voor de angstige gedachten die continu door mijn hoofd spookten en me continu in hun greep hielden.

En wil je weten hoe deze worsteling met angst voelt? 

Denk aan een oneindige worsteling met racende, angstige gedachten, hartkloppingen, het benauwd hebben en een gevoel hebben van afgesloten zijn van de wereld. 

Je weet wel… dat gevoel alsof je op het punt staat iets heel spannends te doen… maar dan bijna de hele dag lang.

Mensen die niet met angst en paniek worstelen zien de wereld heel levendig, maar wij, mensen met angst zien de wereld in een soort minder levendige kleur.

Wanneer ik wakker ben, probeer ik te mediteren om mijn gedachten tot rust te brengen… maar dat is erg lastig.

Ook dronk ik vroeger veel koffie op een dag, ik denk wel 5 kopjes per dag, maar nu ik weet dat koffie de symptomen van angst kan nabootsen ben ik hiermee gestopt.

Dan is het tijd om me klaar te maken voor de dag en arriveren de nieuwe obstakels.

“Wat als… ik ineens heel angstig wordt op werk?”

Of:

“Wat als… (vul een ramp in?”

De Middag

De ochtenden zijn meestal het zwaarst, maar nadat ik opnieuw een ochtend heb overleefd, begint de middag. Ik ben moe. Heel erg moe, omdat continu angstig zijn heel veel energie kost.

Ook ben ik boos en gefrustreerd op mezelf, omdat dit niet is wie ik wil zijn en wie ik altijd ben geweest.

Ik wil gewoon kunnen genieten van het leven. Kunnen lachen. Gewoon alles kunnen doen, zonder dat ik altijd angstige stemmen of gevoelens in mijn lichaam heb.

In de middag ga ik altijd even wandelen, omdat ik weet dat ik op die manier de stresshormonen die in mijn lichaam zitten kan loslaten. Het helpt me enorm om wat tot rust te komen.

Maar ook tijdens het wandelen wanneer ik tot rust probeer te komen, hebben mijn angstige gedachten me volledig in mijn greep.

Doordat mijn lichaam zo gevoelig is geworden voor stress voelt iedere gedachte heel écht. Ze zijn helderder, intenser en maken veel meer impact dan vroeger.

“Wat als ik naar de bioscoop ga en in paniek raak?”
“Wat als ik de controle verlies.”
“Wat als ik ziek ben?”

Voor mensen die niet met angst worstelen klinkt dit super raar, maar voor ons voelen al onze gedachten als de realiteit.

Snel kromp mijn wereld en ik realiseerde me dat ik eigenlijk niet bang ben voor de buitenwereld, maar voor de vloedgolven aan emotie aan de binnenwereld.

De Avond

Dan is het avond en is het tijd om het avondeten te maken. 

Wanneer ik heb gegeten dan is het moment aangebroken dat ik eindelijk kan gaan relaxen. Relaxen klinkt makkelijker gezegd dan gedaan, omdat ik de hele dag zo gespannen ben.

Soms moet ik mezelf forceren om tot rust te komen, wat erg lastig is… maar meestal lukt me dit wel.

Wanneer ik de avond heb gebruikt om lekker af te bouwen van een dag vol angst, is het tijd om mezelf voor te bereiden om naar bed te gaan.

Ik probeer te mediteren en als ik mezelf dan klaar voel om te gaan slapen, bereid ik mezelf voor op een volgende, nieuwe dag waarin ik de angst opnieuw moet aangaan, terwijl ik stiekem hoop dat ik ooit mijn ogen zal opdoen en er geen last meer van zal hebben.

Tegenwoordig

Nu in 2023 mag ik trots vertellen dat ik ben herstelt van deze periode aan angst en paniek. Angst en paniek hebben zo veel met me gedaan dat ik het er mijn missie van heb gemaakt om anderen ook te helpen naar herstel. 

Momenteel heb ik tientallen mensen 1 op 1 geholpen in mijn programma Vrijheid van Angst, waar ik al mijn lessen mag delen. 

Ik hoop dat je nu beter weet hoe het voelt om te leven met angst en begrijpt hoe zwaar het is.

Angst en paniek zitten niet in je hoofd, maar ook echt in je lichaam. En wellicht lijkt het erg lastig om hiervan te herstellen, kan ik je vertellen dat het redelijk eenvoudig is.

En wil jij leren hoe je hiervan kunt herstellen? Dan raad ik je aan om deel te nemen aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders