Is het nu een hartaanval of een paniekaanval? Het was een vraag die regelmatig voor mijn hoofd spookte. Ook al had ik steeds aan paniekaanval, had ik graag wat meer duidelijkheid willen hebben over het verschil tussen de twee.
Weet jij eigenlijk het verschil tussen de twee? Als je dat niet weet, dan is dit artikel geschreven voor jou omdat ik je de verschillen haarfijn ga uitleggen, want zo krijg je meer vertrouwen de volgende keer als je last hebt van paniek dat het gewoon weer die paniek is die je eventjes komt vervelen.
Wees niet bang, want je hebt de gedachte vaker gehad dat er iets mis is… en het is altijd goed gekomen.
Laten we eens kijken:
Dit zijn de gelijkenissen
Het lijkt misschien alsof een paniekaanval en een hartaanval bijna niet te onderscheiden zijn, maar er zijn écht wel duidelijke verschillen. Wél hebben ze een paar symptomen die een beetje kunnen overlappen. Volgens Cleveland Clinic kan er in beide gevallen sprake zijn van de volgende symptomen:
- Een snel kloppend hart
- Pijn op je borst
- Kortademig
- Licht in je hoofd
- Misselijkheid
- Zweten of rillen
Wanneer je dan een van deze symptomen voelt, kun je al heel geneigd zijn om te denken dat je een hartaanval hebt. Maar voordat je denkt dat er meteen iets ernstigs aan de hand is, moet je je ook bewust zijn van de vele verschillen. Ik hoop dat als je deze verschillen weet, je de volgende keer al een klein beetje meer rust kan ervaren.
Probeer dus ook je vertrouwen te plaatsen in het feit dat het wéér die vervelende paniek is en niet meteen iets ernstigs. Je bent hier vaker geweest, je hebt het vaker gehad en iedere keer bleek het weer de paniek te zijn. Vertrouw daarop.
Wouter
Begrijp de verschillen
Ten eerste; bij een hartaanval heb je vaak een meer drukkend gevoel op de borst, alsof er een zwaar gewicht op je borst drukt, terwijl dit bij een paniekaanval meer een stekende pijn is. Ook straalt bij een hartaanval de pijn vooral uit naar de linker schouder en de arm.
Tevens kan bij een hartaanval de pijn in geen enkele houding verlicht worden. Vaak is het hoe meer je beweegt hoe meer de pijn toeneemt, terwijl bij een paniekaanval je vaak merkt dat als je beweegt de onrust in je lichaam een beetje afneemt.
Ten slotte is een ander groot verschil tussen een paniekaanval en een hartaanval, dat je bij een paniekaanval meer een gevoel van controleverlies hebt en ongelofelijk veel angst voelt, terwijl dit bij een hartaanval heel veel minder voorkomt.
Een paniekaanval gaat vaak gepaard met gedachten als “wat-als (ramp)”. Denk aan: “wat als ik een hartaanval heb”, “wat als er iets mis is met mijn hart,” of “wat als mijn hart niet stopt met sneller kloppen.”
Dit is de stem van de angst en die komt een veel minder vaak voor bij een hartaanval.
Maar als disclaimer: weet dat als je een symptoom niet vertrouwt, het altijd gewoon goed is om professionele, medische hulp te raadplegen. Maar ik hoop dat nu je deze verschillen begrijpt, je al een stuk beter weet dat het de paniek is die alweer “gedag” komt zeggen.
Maar dan… wat doe je op een moment dat je twijfelt tussen een hartaanval of een paniekaanval? Dit is mijn advies…
Onderneem de volgende stapjes
Als je de verschillen eenmaal weet, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten welke stapjes je het moment kan nemen, als je twijfelt tussen of het wel een paniekaanval is.
In een moment dat je twijfelt, kun je twee dingen doen:
Het eerste wat ik je zou adviseren, is dat je eens moet nagaan bij jezelf of je al ooit een paniekaanval hebt gehad. Vraag jezelf de volgende 2 dingen dan ook af:
1. Heb ik regelmatig last van paniekaanvallen? Of helemaal nooit?
2. Heb ik ooit een paniekaanval gehad? Of nog nooit?
Als je regelmatig last hebt van paniekaanvallen, dan is de kans dus zo goed als zeker dat het opnieuw de paniek is die je komt vervelen. De angst heeft je vaker doen twijfelen en iedere keer bleek je gewoon oké te zijn. Probeer er dan meer op te vertrouwen dat het de paniek is ook al blijft de angst roepen om je aandacht met zijn “wat als” gedachten.
Maar als je eigenlijk nog nooit last hebt gehad van een paniekaanval, of wanneer dit super lang geleden is en je twijfelt tussen een paniekaanval en hartaanval, dan zou ik je altijd adviseren om gewoon je hart te laten checken.
Dat klinkt super heftig en eng, maar in zo’n situatie kan je altijd beter het zekere voor het onzekere nemen. Volgens Hartwijzer.nl is de kans op een hartziekte, hartaanval of hartafwijking groter als je ouder bent, waardoor hoe jonger je bent, je je vaak minder druk hoeft te maken hierom. Maar dat betekent niet dat als je wat ouder bent, dat het meteen iets met je hart is, alleen de kans hierop is groter.
Maar als je wordt overspoeld door angst, emotie en “wat als” gedachten en hierdoor weet dat het een paniekaanval is, weet dan dat je niet de spoedeisende hulp hoeft te bellen. Angst voelt erg oncomfortabel, maar deze gevoelens zijn niet gevaarlijk.
Toen ik mijn eerste paniekaanval had, wist ik zeker dat het paniek was en geen hartaanval. Dit kwam omdat het voor me voelde alsof ik overliep aan emotie en angst. Ik had ook enkele symptomen van een hartaanval, maar het stukje enorme angst en het gevoel van overlopen zorgden voor genoeg bewijs dat ik een paniekaanval had.
Stel je hebt dus nog nooit een paniekaanval gehad, of dit is lang geleden en je gaat naar het ziekenhuis, dan wordt je gewoon even gecheckt. Ze gaan allerlei dingen meten om te kijken of je hart in orde is. En eigenlijk is juist super fijn!
Indien er iets mis is met je hart, dan kunnen ze je meteen helpen en als je hart kerngezond is, dan heb jij bewijs dat er niets aan de hand is en het gewoon een paniekaanval was. Mocht je dit daarna nog steeds niet geloven, kun je dit een tweede keer laten checken, maar hierna moet je echt geloven dat het de angst is… ook al blijft je angst zeggen dat het “deze keer écht anders is en wél een hartaanval is.”
Maar dan het volgende… wat nu als je wél vaker paniek hebt? En je nog steeds denkt dat je een hartaanval hebt?
Wat er dan gebeurt is dat je een angst voor de angst hebt. Het kan dan zo zijn dat je brein met veel angst reageert op de symptomen die je voelt in je lichaam. Denk aan de duizeligheid, trillen, misselijkheid of een snel kloppend hart.
Wat er dan gebeurt in zo’n moment is dat je wellicht ineens merkt dat je hart sneller gaat kloppen en je brein met een vloedgolf aan angst reageert op je snel kloppende hart. Een gevolg hiervan is dat de hartkloppingen erger worden, omdat je met angst reageert, waarna jij al helemaal gaat denken dat er iets aan de hand is.
In zo’n situatie is het eigenlijk altijd een paniekaanval. Je voelt iets in je lichaam en reageert ineens met angst (onrustige gevoelens en de beruchte “wat als” gedachten) en dan nemen de klachten alleen maar verder toe.
Als dat het geval is, weet je dus bijna helemaal zeker dat het de angst is waar je aan moet werken. Dat is wél een geruststelling.
Je kunt altijd eens besluiten om je hart te laten nakijken. Als jij écht bang bent dat er iets met je hart aan de hand is: laat dit gewoon eens één of twee keer nakijken. Want de kans is bijna zeker dat je te horen krijgt dat je hart gewoon in topconditie is en dat de angst je voor de gek heeft gehouden (wat het altijd doet).
Wanneer je dan te horen krijgt dat je hart gezond is en je een poosje later wéér denkt dat er iets ernstigs aan de hand is, probeer de gevoelens er dan meer te laten zijn.
Ga geen ademhalingsoefeningen doen in de hoop dat de hartkloppingen zo snel mogelijk weg zijn, omdat je hierdoor het signaal aan je brein geeft dat de hartkloppingen er niet mogen zijn, waardoor het steeds met angst blijft reageren op de hartkloppingen… en dat willen we juist niet.
Laat de symptomen er zijn… en als je wél ademhalingsoefeningen wil gebruiken, doe dit dan met de intentie dat de angst en de hartkloppingen er gewoon mogen zijn.
Laat de angst en de symptomen maar hun gang gaan, maak er ruimte voor en laat je angstige brein maar eens zien dat er helemaal niets aan de hand is. Want zo gaat het leren dat het met steeds minder angst op de hartkloppingen of andere symptomen hoeft te reageren.
Probeer dus ook je vertrouwen dan te plaatsen in het feit dat het wéér die vervelende paniek is en niet meteen iets ernstigs. Je bent hier vaker geweest, je hebt het vaker gehad en iedere keer bleek het weer de paniek te zijn. Vertrouw daarop.
En in de gratis training in de beschrijving van de video leg ik een uur lang uit hoe je jouw angst kunt overwinnen, zodat je weer volop het vertrouwen terugwint in je lichaam.
