6 Tips Voor Meer Zelfvertrouwen (Werkt ECHT!)

Leestijd: 5 minuten

Ik heb altijd last gehad van weinig zelfvertrouwen maar de volgende 6 tips hebben alles veranderd.

Tip #1: Je kunt het verleden veranderen door er anders naar te kijken

Ieder mens wordt geboren met een veel zelfvertrouwen. In de eerste jaren van je leven had je enorm veel zelfvertrouwen. Je was helemaal OK met jezelf.

Je keek niet in de spiegel om jezelf te bekritiseren, maar trok grappige gezichten en glimlachte naar de weerspiegeling.

Maar toen gebeurden er dingen met je waardoor je aan jezelf begon te twijfelen…

“Ben ik goed genoeg? Ben ik mooi genoeg? Ben ik lief genoeg? Ben ik slim genoeg? Of is er iets mis met mij?”

Deze vragen heb ik mezelf ook gesteld toen ik werd gepest. Uiteindelijk begon ik te geloven dat ik niet goed genoeg was en dat er inderdaad iets mis met me was… want waarom werd ik anders gepest?

Gelukkig wordt de manier waarop jij jezelf ziet (je zelfbeeld), niet veroorzaakt door de dingen die je zijn overkomen, maar door de betekenis die je aan die situaties gaf.

Dat betekent dat wanneer we een andere betekenis kunnen geven aan wat er met je is gebeurd, je ook kan veranderen hoe jij jezelf in het heden ziet. Dat heeft een positief effect op het vergroten van je zelfvertrouwen.

De dingen die je zijn overkomen zijn feiten, maar de betekenis die je eraan hebt gegeven als kind zijn waarschijnlijk niet zoals je ze als volwassenen zou zien.

Tip #2: Hoe meer complimenten je jezelf geeft, hoe meer zelfvertrouwen je krijgt

We houden er allemaal van om complimenten te ontvangen van de mensen van wie we houden. Maar als we nooit complimenten ontvangen van anderen, dan vinden we dat lastig.

Mensen zijn eigenlijk net als bloemen. Waar een bloem zon nodig heeft om te groeien en te stralen, hebben mensen complimenten nodig om te stralen.

We hebben vaak het gevoel dat we niet genoeg complimenten krijgen van anderen, wat het resultaat is van een strenge, innerlijke criticus. We willen zo graag die complimenten van anderen ontvangen om tegenwicht te bieden aan onze eigen kritische stem.

De stem die zo kritisch is, in de hoop dat we beter presteren in het leven.

Maar zoals een bloem niet bloeit als het te veel regent, kun ook jij niet op zijn best zijn als je te kritisch bent op jezelf.

Boos worden op de bloem omdat hij niet bloeit, is daarom niet de oplossing om te bloeien. Zo is boos worden op jezelf niet wat je nodig hebt… jij hebt een liefdevolle, stem nodig die je opvrolijkt en complimenten geeft.

Op die manier wordt je steeds minder afhankelijk van de complimenten van anderen.

Tip #3: Maak het makkelijker om van jezelf te houden

Vorige maand was ik extreem angstig en had ik heel weinig zelfvertrouwen. Eigenlijk voelde ik me een beetje hulpeloos en had ik geen idee waarom ik zo weinig zelfvertrouwen had.

Toen ik een stuk jonger was, keek ik altijd buiten mezelf om dingen te doen die mijn zelfvertrouwen konden verhogen.

Denk aan: proberen meer geld te verdienen, meer vrienden maken, betere kleren kopen of werken aan een beter lichaam.

Wat er hierdoor gebeurde was dat mijn zelfvertrouwen zat gekoppeld aan factoren buiten mezelf. Wat ik me dus realiseerde was het volgende:

Hoe maak ik het lastiger om NIET van mezelf te houden… en makkelijker om dat WEL te doen?

Dus ik schreef op wat de oorzaak was van mijn lage zelfvertrouwen en verrassend genoeg was het dat ik te veel gefocust was hoe goed mijn YouTube kanaal het deed.

Nadat ik heit bewust van werd veranderde ik mijn regels:
1. Pas als ik 1000 weergaven per video krijg dan houd ik van mezelf
2. Als ik mensen help met mijn video’s, dan houd ik van mezelf.

Misschien is dit een stom voorbeeld… maar ik denk dat jij wel een goed voorbeeld kan bedenken die voor jezelf geldt. Zoals gewicht verliezen of meer geld verdienen.

Dus mijn vraag aan jou: hoe kun je het gemakkelijker maken om van jezelf te houden en moeilijker om dit niet te doen?

anxiety diary

Tip #4: Maak een gratitude journal 

Als ik je zou vragen om 1 pagina vol redenen op te schrijven waarom je niet goed genoeg bent en waarom je gefaald hebt in het leven, dan zou je dat met groot gemak kunnen doen. Toch?

Maar als ik je zou vragen om een pagina vol redenen op te schrijven waarom je gewoon geweldig bent… zou je hier veel meer moeite mee hebben.

Waarom is dat eigenlijk zo moeilijk? Dat komt omdat we zo geneigd zijn om ons te concentreren op wat we missen in het leven en niet goed doen. Dit doen we in de hoop dat we het hierdoor beter zullen gaan doen.

Ik denk dat jij en ik allebei onze perceptie van wie we zijn moeten verbeteren. Om ons meer te richten op waar we goed in zijn in plaats van op wat we missen.

Dus zullen we een gratitude journal bijhouden? Waar we iedere dag opschrijven wat er goed ging en wat we hebben bereikt?

Tip #5: Doe de spiegelcheck

Gisteren zag ik een video op TikTok waar iemand het volgende zei:

Als iemand je vertelt dat je mooie ogen hebt… waarom geloof je ze dan niet? En als iemand je vertelt dat je een mooie glimlach hebt… waarom geloof je ze dan niet? De enige manier waarop je jezelf ooit hebt gezien, is door je selfie-camera of in de spiegel… maar nooit door het perspectief van iemand anders. Dus als iemand je vertelt dat je mooi bent… geloof ze dan.”

Dit raakte me enorm… omdat ik gewend was om in de spiegel te staan en mijn eigen reflectie te bekritiseren.

Dus de volgende keer dat je in de spiegel staat, word je bewust van hoe je tegen die reflectie praat… en verander het in iets positiefs. En natuurlijk: als iemand zegt dat je mooi bent… geloof ze dan.

Tip #6: Geef jezelf toestemming om je goed te voelen 

Heb je ooit het volgende gedacht?

“Als ik deze nieuwe telefoon heb, dan zal ik er cool uitzien.”
“Als ik een slank en fit lichaam heb, dan ben ik aantrekkelijk.”
“Of… als ik dit nieuwe item koop, dan zie ik er beter uit.”

Ik heb altijd gedacht dat het eerste deel van deze zinnen ging over hoe je écht zelfvertrouwen krijgt: een nieuwe telefoon, een beter lichaam of bijvoorbeeld meer vrienden.

Maar ik realiseerde me dat de buitenwereld niet kan bepalen hoe ik mezelf van de binnenwereld voel.

Dus als je iets wil behalen of bereiken in de hoop dat het je meer zelfvertrouwen geeft, begrijp dan dat het nooit hetgeen dat je wil behalen of bereiken is dat je zelfvertrouwen geeft, maar het feit dat je jezelf toestemming geeft om je zelfverzekerd te voelen als je hetgeen hebt bereikt.

Beetje zweverig! Lees de zin dus eventjes over.

Wil jij de volgende stap nemen om angstgevoelens te overwinnen? Download dan nu jouw GRATIS Gids waarin ik je uitleg hoe je dit kunt doen.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders