3 Tips om Snel Zelfverzekerder te Worden

Leestijd: 5 minuten

Een van de dingen waar ik het meest mee heb geworsteld in mijn leven is dat ik altijd heel erg onzeker ben geweest. Ik had continu het gevoel dat ik niet goed genoeg was, ik dingen beter zou moeten doen en dat ik niet zo goed was als anderen.

Ook al was het een lang proces om een stuk meer zelfverzekerd te worden, hebben de volgende 3 tips mij onwijs veel geholpen om meer van mezelf te houden én om flink zelfverzekerder te worden… en dit is de eerste tip:

Advies #1: Verander de spelregels van het spel

Een van de belangrijkste adviezen die ik je wil geven is dat je de spelregels mag veranderen van het spel dat je speelt: het leven.

Weet je nog dat toen jij en ik hele jonge kinderen waren, dat we helemaal niet stilstonden bij hoe goed we waren? We waren blij met onszelf, hadden veel energie en waren niet onszelf de hele tijd aan het bekritiseren en vergelijken met anderen.

Maar toen we naar de basisschool gingen en vooral de jaren hierna, begonnen we een kritische, innerlijke stem te ontwikkelen. Een stem die ons continu vertelde wat we allemaal niet goed deden in het leven, dat we helemaal niet zo goed eruit zien, niet zo goed zijn en anderen het veel beter doen dan ons.

We begonnen steeds meer te geloven in de regels waar de maatschappij op draait. En de spelregels van de maatschappij gaan over een leven waarin prestatie, geld, dure spullen en zo veel mogelijk plezier gelijk staan als een succesvol zelfverzekerd persoon.

We kwamen op deze aarde zonder spelregels, maar beetje bij beetje begonnen we ons te houden en te streven naar de regels die anderen ons hadden opgelegd.

“Je moet een X aantal Euro verdienen per jaar.”
“Je moet er ZO uitzien om mooi te zijn.”
“Wanneer je 25 bent, moet je dit hebben bereikt.”

Het zijn zowel bewuste regels die we te horen hebben gekregen, maar ook onbewuste prikkels van buitenaf, omdat we op social media zien hoe goed het met iedereen gaat en ook hoe erg ons leven ervan af wijkt. 

Wat mij enorm heeft geholpen is dat ik eens kritisch naar deze regels begon te kijken. Ik werd me er bewust van dat ook mijn zelfvertrouwen zo laag was, omdat ik op de basisschool zo veel slechte punten haalde, een dramatisch slechte CITO-toets had gemaakt en dit het bewijs was hoe dom ik eigenlijk was. Ook had ik weinig vrienden en zag ik er niet heel aantrekkelijk uit.

Al deze redeneringen had ik gebaseerd op de regels van de maatschappij. Veel geld, er goed uitzien, veel vrienden en blij zijn, wordt soms gezien als de norm… en dat is waar ik te veel vanaf week.

Ik leerde vanuit motivational speaker Tony Robbins dat mensen die onzeker zijn het te moeilijk voor zichzelf maken om succesvol te zijn en te makkelijk om te falen.

Wat mij toen enorm heeft geholpen was dat ik mijn eigen regels voor succes begon op te stellen. Jij bent namelijk zo goed als jij denkt dat je dat bent. Verander dus eens de regels van het spel naar je eigen regels.

Vraag jezelf af:

Wat maakt mij succesvol? Waar wordt ik blij van? Wat wil ik in het leven? Is dat voor mij €15.000 euro per maand verdienen en voor altijd reizen? Of voel jij je al succesvol als je lekker naar je baan gaat en stabiliteit hebt?

Wordt je bewust van JOUW regels voor falen en succes. Laat de regels van de maatschappij los, want ook die regels zijn ooit bedacht door mensen, dus waarom zou je deze niet inruilen voor je eigen regels?

Ik besloot dus die jacht naar meer vrienden, succes, geld en prestatie op te geven en zei: “Zolang ik mensen kan helpen met het overwinnen van angst of paniekaanvallen, voel ik me goed.”

Schrijf dus eens jouw regels voor falen en succes op en probeer het eens makkelijker te maken om succesvol te voelen en moeilijker om te falen, want je gaat je heel snel een stuk beter voelen over jezelf.

Punt #2: Verzamel bewijs

Nadat ik de lat een stuk lager had gelegd, voelde ik me al heel veel beter over mezelf. Ik had de regels van de maatschappij losgelaten en mijn eigen regels gemaakt over wat het betekende om succesvol te zijn.

Wat ik hierna deed was dat ik actief ging zoeken naar bewijs. Wat we vaak doen als we onzeker zijn is dat we ten eerste te hoge verwachtingen hebben van onszelf, oftewel de regels te streng zijn, maar ook dat we onze slechte eigenschappen uitvergroten en onze succesjes kleineren.

Wanneer je iets hebt gedaan dat je spannend vond of iets hebt bereikt, dan kleineren we dit vaak. Maar wanneer we iets fout hebben gedaan, dan gaan de schijnwerpers op deze fout.

Een van de dingen die daarom enorm hebben geholpen voor mij, was dat ik actief bewijs ging zoeken naar wat ik allemaal bereikte in het leven. Ik maakte een pot, waarin ik post-its stopte met waar ik trots op was dat ik het had gedaan.

Denk aan dingen die ik spannend vond, maar toch had gedaan. Complimenten die ik had ontvangen van anderen. Maar ook mensen die hadden deelgenomen aan Vrijheid van Angst en mooie woorden hadden geschreven over mij en het programma.

Uiteindelijk probeerde ik me dus een stuk bewuster te worden van de dingen die ik bereikte en ook de complimenten die ik kreeg. Toen ik actief ging zoeken naar de dingen die ik deed, waar ik trots op was, ging mijn gevoel van eigenwaarde enorm omhoog.

Zo weet ik nog dat toen oma steeds ouder en zieker werd, ik iedere week bij haar langs ging om haar de liefde te geven die ze zo erg miste. We gingen picknicken, samen naar de vogeltjes kijken en stukjes lopen. Ik was er voor haar, terwijl zij er voor mij was toen ik jong was. Door die dingen op te schrijven over jezelf ga je je écht een stuk beter voelen. En het fijne is dat het de kleine dingetjes zijn die je zo goed laten voelen, niet alles dat de maatschappij je laat geloven dat prestatie betekent: zoals geld, succes en de spullen die je hebt.

Nee, gewoon een lach op iemands gezicht krijgen, een fijne avond hebben met iemand of er zijn voor iemand die enorm geniet van jouw aanwezigheid.

Schrijf ze maar eens op, want je gaat zien dat je een stuk meer betekent voor anderen dan je denkt.

Punt #3: Verander de woorden naar jezelf

Nadat ik mijn regels voor falen en succes had bijgesteld en actief bewijs ging verzamelen over waar ik trots op was, deed ik nog iets waardoor ik zelfverzekerder werd.

Ik leerde dat mijn brein namelijk alleen reageert op de volgende twee dingen: de woorden die ik tegen mezelf zeg en de afbeeldingen die ik maak. Alle woorden die ik dus tegen mezelf zeg is waar mijn lichaam vervolgens op reageert. Maar niet alleen dat, ook alles dat ik visualiseer is waar mijn lichaam op reageert.

Wat ik me dus realiseerde, was dat ik continu erg negatief over mezelf praatte. Als ik iets niet had behaald of goed had gedaan, zei ik: 

“Jeetje Wouter, kom op, wat presteer je slecht. Je zal nooit goed genoeg zijn.”

De reactie van mijn lichaam was dat het met veel angst en spanning reageerde op de woorden die ik tegen mezelf zei én de dingen die ik vervolgens visualiseerde.

Toen ik me bewust werd van mijn zelfpraat en ook de dingen die ik visualiseerde, nam ik actie om dit proces tegen te gaan. Ik probeerde me continu bewust te houden van de woorden die ik tegen mezelf vertelde, om deze actief te veranderen naar positieve zelfpraat.

“Goed gedaan Wouter. Kleine stapjes worden grote sprongen. Goed gedaan, ook al was het niet wat ik wil… de volgende keer doen we het zo.”

Toen ik het makkelijker maakte voor mezelf om succesvol te voelen, moeilijker om te falen, actief ging zoeken naar waar ik trots op was en vervolgens mijn zelfpraat positiever maakte… lukte het mij eindelijk om meer zelfverzekerd te zijn. Ik begon meer in mezelf te geloven. Natuurlijk heb ik nog steeds soms dat ik niet in mezelf geloof, maar door me weer hier aan te houden kom ik er een stuk sneller uit. 

En de kans is ook groot dat je soms worstelt met eigenwaarde, waardoor ik je echt aanbeveel om deze video te zien, waarin ik je uitleg hoe je meer van jezelf kan houden.

Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders