3 Tips om Misofonie te Behandelen (Dit Helpt!)

Leestijd: 5 minuten

Woede, frustratie, boosheid en zelfs verdriet… een paar jaar geleden voelde ik deze emoties wanneer ik mensen hoorde smakken en slurpen.

Maar ineens werd het minder, en ik ga je 3 belangrijke tips geven hoe ik dit hebt gedaan en hoe jij dit ook kan doen.

Waarom word je boos van eetgeluiden?

Helaas is het nog geen officiële stoornis, maar wanneer je erg gevoelig bent voor bepaalde geluiden dan heb je misofonie.

Misofonie betekent letterlijk “haat tegen geluid”.

Wanneer je last hebt van misofonie, dan kun je extreem woedend of geïrriteerd reageren wanneer mensen slurpen, smakken, ademen of andere geluiden maken.

Over de oorzaak van misofonie is vrijwel nog niets bekend. Maar er zijn wel bepaalde dingen die misofonie erger kunnen maken. Het zijn wellicht dingen die je altijd uit reflex hebt gedaan om de irritatie te verminderen, maar wel ervoor hebben gezorgd dat de klachten op de lange termijn erger zijn geworden. Maar met de 3 tips uit deze video zullen ook jouw klachten verminderen. 

En waarom kan ik deze 3 tips met je delen? Nadat ik mijn angst en paniekgevoelens heb overwonnen, realiseerde ik me dat ik de methode waarmee ik mijn angst en paniek heb overwonnen, ook onbewust gebruikte om mijn misofonie klachten te verminderen.

Dus ik wil je gewoon wat tips geven uit mijn eigen ervaring, in de hoop dat jouw klachten ook zullen afnemen!

Tip #1: Probeer jouw triggers niet te vermijden

Een van de beste tips die ik je wil geven is dat je jouw triggers niet moet vermijden… sorry, want dat is enorm lastig!

Wanneer ik mensen help om angst en paniek overwinnen, dan krijgen ze altijd als eerste te horen dat ze moeten proberen in de situatie te blijven om de gevoelens over hun heen te laten komen.

Raad eens wat er gebeurt als je iedere keer de situatie ontvlucht? Of het nu gaat om angst of om eetgeluiden…

Dan gaat je brein een negatieve link maken met de situatie, want anders zou je de situatie niet hebben ontvlucht.

Je brein denkt letterlijk: situatie -> angst (of woede) -> wegrennen -> “Oh dit is een situatie die we voortaan moeten vermijden!”

En op deze manier leer je dus aan je brein dat dit een situatie is die belangrijk is om te vermijden.

Je kan namelijk zo veel als je wil tegen jezelf zeggen dat het niet logisch is dat je je zo voelt. Dat je boos bent om eetgeluiden. Dat je je niet moet aanstellen, maar je brein luistert niet hiernaar. Jouw brein leert en luistert alleen door jouw handelingen.

Wanneer je keer op keer de situatie ontvlucht, dan leert het dat het een situatie is die je kost wat het kost in de toekomst moet vermijden. Maar wanneer je in de situatie blijft en bepaalde dingen doet (de volgende tip) dan leert je brein dat de situatie OK is en dat het niet zo heftig hoeft te reageren.

Door keer op keer de situatie te ontvluchten gaat je brein steeds meer negativiteit linken aan de trigger. Hierdoor wordt je brein ook steeds gevoeliger én beter in het vroegtijdig opsporen van de trigger. Je zal dus merken dat hoe vaker je vermijd, hoe gevoeliger je wordt voor de eetgeluiden.

Dus stel je besluit om minder te gaan vermijden, maar je weet dat dit een enorm lastige klus is (ik spreek uit eigen ervaring)… wat doe je dan wanneer je wordt geconfronteerd met een trigger. 

Dat gesmak van die persoon die zo vredig en vol plezier die bammetjes met pindakaas naar binnen werkt?

Tip #2: Leer om anders te reageren

Je hoeft me niet uit te leggen dat wanneer je iemand hoort smakken of slurpen, dat je deze persoon graag even door elkaar wil schudden en wil vragen of het gewoon normaal kan doen en of het geen manieren heeft geleerd?

I feel you!

Je bent geïrriteerd of zelfs woedend en in sommige gevallen zelfs boos dat je jezelf niet meer kan beheersen. En klopt het dat je hierna ook nog boos bent op jezelf? Omdat het gewoon niet logisch is dat je zo reageert?

Wat er meestal gebeurd wanneer we boos worden van eetgeluiden is het volgende.

We voelen een hele heftige energie in ons lichaam, ons hart begint sneller te kloppen, we hebben racende gedachten, we proberen onszelf onder controle te houden en willen eigenlijk al onze woede over de persoon werpen die de trigger veroorzaakt. 

En wanneer de trigger dan voorbij is, bereiden we ons voor op het volgende moment dat de trigger zal voorkomen en zeggen we tegen onszelf dat we nu niet proberen boos te worden.

Ja, geef maar toe… heb ik gelijk? Maar hierdoor maken we het voor onszelf enorm lastig om misofonie te overwinnen.

Door te hopen dat het de volgende keer niet gebeurt en er alles aan te doen om kalm te blijven zal je enorm gefrustreerd raken wanneer je wél weer woede voelt. En deze frustratie en boosheid op jezelf zorgt voor nóg meer klachten.

Wat bij mij enorm heeft geholpen is door de volgende dingen te doen.

Wanneer het etenstijd was, verwachtte ik al dat ik last zou hebben van de misofonie en ik zei: “kom maar op, ga maar je gang!” tegen mijn gevoelens.

Ik was niet langer bang voor de intense gevoelens en ik probeerde ze gewoon toe te laten en te accepteren. Ik was er OK mee dat ik last had van misofonie en iedere keer wanneer iemand me triggerde, besloot ik de woede toe te laten.

Want hoe meer jij vecht tegen je gevoelens, hoer intenser ze worden en hoe meer energie ze nodig hebben om je te bereiken. Je gevoelens komen altijd binnen, maar jij bepaalt met hoeveel intensiteit.

Houd je de voordeur op slot? Dan zoeken je emoties naar meer energie om binnen te stormen. Maar open je de voordeur? Dan komen je gevoelens met veel minder energie naar binnen.

Dit is precies de methode die ik aan mensen met angst en paniekaanvallen leer en met deze methode herstellen ze bijna allemaal binnen een paar maanden. En ik realiseerde me dus dat ik deze methode ook gebruikte voor mijn misofonie en het werkte echt bijzonder goed.

Ik wil je alleen vragen om niet boos te worden op jezelf wanneer dit niet meteen lukt. Leren om anders te reageren op de manier die ik je net heb verteld, kost tijd. Het kost tijd om dit onder de knie te krijgen.

Maar door keer op keer zo te reageren, maand na maand zal je merken dat de woede steeds een beetje meer afneemt.

Tip #3: Werk aan het legen van je emmertje

Wat ik merkte toen ik last had van misofonie, was dat de ochtenden minder erg waren dan de avonden.

Wanneer ik last had van stress, vermoeid was of het me even te veel was dan kon ik veel slechter tegen de triggers.

Wanneer mensen met angst of paniek naar me komen om coaching of advies, dan leren ze ook meteen dat sommige factoren hun klachten kunnen verergeren. En een verergering van de klachten betekent in hun geval dat ze heftiger reageren op bepaalde prikkels of situaties. 

En dit is een hele mooie vergelijking voor wat er dan eigenlijk gebeurd:

Ieder mens heeft namelijk een stress emmertje. Soms is deze voller en soms is hij wat leger. Heel veel factoren kunnen ervoor hebben gezorgd dat het emmertje vol is komen te lopen. Denk aan onder langdurige stress staan, een slecht dieet, weinig beweging, piekeren of vervelende ervaringen uit het verleden. Hier kunnen maanden of zelfs jaren aan overheen gaan. En wanneer het emmertje dan vol zit, dan zijn we gevoeliger voor stress. 

Prikkels zoals geluiden of beelden komen hierdoor harder binnen en kunnen al snel te veel voor ons zijn. Wat je zal merken is dat wanneer jij onder stress staat, of aan het einde van je dag, is dat je veel gevoeliger bent voor de triggers.

Een belangrijk advies dat ik je wil geven is dus om beter voor jezelf te zorgen. Ga vaker sporten, probeer je dieet te verbeteren, werk aan je stress, doe Yoga of vind andere manieren om dat emmertje te legen. Want door je emmertje te legen, zul je merken dat je minder heftig zal reageren op de triggers.

Ik wilde gewoon eventjes de tips geven die voor mij hebben gewerkt. Ik ben een expert op het gebied van angst of paniekaanvallen overwinnen, maar niet met misofonie.. Dus neem vooral eens contact op met bijvoorbeeld het AMC, want die hebben hele misofonie behandelingen waar je jezelf voor kunt aanmelden.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders