Paniekaanval Ervaring: Hoe ik Mijn Paniek Overwon!

Leestijd: 4 minuten

Het was een koude, donkere donderdag in november 2020. Ik klapte stilletjes mijn laptop dicht en liet een diepe zucht.

Ik was klaar met mijn 5e sessie bij de psycholoog. Een traject dat me meer vertrouwen had moeten geven in mezelf én in mijn lichaam, maakte me onzekerder dan ooit.

Mijn hart bonsde in mijn keel, mijn gedachten begonnen te racen en langzamerhand werd ik een beetje duizelig… dat gevoel alsof je een beetje los staat van de werkelijkheid.

“Wat nu als ik mijn hele leven hiermee moet lopen? Wat als er echt geen weg meer is? Waar is die oude Wouter die zijn lichaam kon vertrouwen en zo kon genieten van het leven?”

Voor enkele jaren worstelde ik met een angst en paniekstoornis, maar nadat zelfs de sessies bij de psycholoog me niet verder hadden geholpen, stond ik voor een van de grootste uitdagingen van mijn leven.

Mijn Uitdaging

De vrijheid die ik altijd had gehad werd kleiner en kleiner, omdat ik dingen niet meer begon te doen, want angst lag altijd op de loer. Maar ook het vertrouwen in mijn lichaam én in mijn herstel zakten naar een dieptepunt. 

Ik greep naar een pen en schreef in mijn dagboek het volgende:

“Hoe kan ik weer genieten van het leven? Die vrijheid terugnemen die altijd van mij is geweest? Ik ben een beetje bang dat ik nooit meer van mijn angst en paniek zal afkomen. Ik heb zo veel geprobeerd, maar steeds minder blijft er over. Niemand begrijpt hoe ik me voel… geef me alsjeblieft een inzicht.”

De spontaniteit in mijn leven was volledig verdwenen, omdat angst de controle had over alles wat ik deed.

En omdat ik zo veel had geprobeerd om er vanaf te komen, maar zonder resultaat, was ik bijna al het vertrouwen kwijt in mijn herstel en begon ik steeds meer te geloven dat de angst was, wie ik was.

Wat ik wilde

Wat ik zo graag wilde doen was wat ik altijd deed, zonder belemmerd te worden door angst.
Lekker rondfietsen, zonder ergens aan te denken. Een keertje uit eten, zonder bang te zijn om ziek te worden. Autorijden, zonder angstgevoelens. Naar de film gaan, zonder de angst om paniek te krijgen. En zelfs het vliegtuig nemen, zonder de angst om de controle te verliezen.

Je moet angst hebben ervaren, voordat je weet hoe dit voelt. Angstig zijn is iets dat niet aan anderen uit te leggen is, maar ik geloof dat jij me wél begrijpt.

En ook al wilde ik zo graag mijn vrijheid terug, wat ik eigenlijk wilde was weer genieten van het leven. Om door de natuur te lopen, te genieten en nergens aan te denken. Maar ook wilde ik zo graag het vertrouwen terug in mijn lichaam.

Wat ik besloot

Nadat ik mijn laatste sessie bij de psycholoog had afgerond, sloot ik mijn ogen. Ik voelde mijn angstige gedachten racen, de angstige gevoelens door mijn lichaam gaan en balde toen mijn vuisten.

Ik besloot om verantwoordelijkheid te nemen voor mijn herstel. Het was genoeg. Het duurde te lang. Ik was niet van plan om de rest van mijn leven met angst te worstelen. Als ik niets meer zou doen, zou de angst tientallen jaren doorzetten, maar dat wilde ik niet.

Het leek alsof niemand me begreep. Niet mijn naasten, maar ook niet de mensen waarbij ik hulp zocht. 

Het was het moment dat ik besloot dat ik alleen nog maar hulp wilde ontvangen van iemand die ook met angst had geworsteld én dit had overwonnen. Want niet alleen zocht ik tips en adviezen, ook zocht ik begrip… en een liefdevolle stem van iemand die me vertelde dat ik niet raar was, gek werd en dat je hiervan kon herstellen.

Dit moment veranderde alles voor mij.

Hoe ik Mijn Angst en Paniek Overwon

Mijn zoektocht naar de juiste persoon was begonnen. Na weken speuren op het internet kwam ik iemand tegen die ook last had gehad van angst en paniekklachten.

Het moment dat ik haar hoorde praten voelde ik een gevoel van herkenning. Mijn eenzaamheid in de worsteling met angst verdween en ik had voor het eerst het gevoel dat iemand me begreep. 

De weken verstreken en met mijn angst en paniekklachten onder mijn arm luisterde ik naar haar adviezen. Snel leerde ik wat ik wél en niet moest doen om mijn angst te overwinnen, zoals:

“Alles dat je doet om de angst te verminderen, houdt de angst in stand.”

Dat betekende dat de ademhalingsoefeningen, de exposure therapie en alle andere tools die ik bij de psycholoog had ontvangen juist de angst in stand hadden gehouden.

Mijn beeld van de angst werd op zijn kop gezet en stapsgewijs begon ik alle verkeerde adviezen los te laten, om vervolgens de juiste adviezen te implementeren.

En na een aantal weken leren van deze persoon, gebeurde er iets.

De intensiteit van mijn angstklachten begon af te nemen. Maar niet alleen de intensiteit nam af, ook kwam de angst geleidelijk aan minder voor. Ik voelde me rustiger in mijn hoofd en in mijn lichaam, maar wat ik voornamelijk voelde was een gevoel van hoop. Hoop op een toekomst zonder angst.

Vandaag de dag!

In mijn donkerste periode van mijn leven kwam ik erachter dat de beste en snelste manier om je angst te overwinnen, is door te leren van iemand die er ook mee heeft geworsteld.

Het heeft voor zo veel begrip gezorgd, zo veel vertrouwen in mijn herstel… en ik heb geleerd welke adviezen mijn angst in stand hielden én wat ik moest doen om het te overwinnen.

Ik vind het bizar om te vertellen, maar ik leef weer in volledige vrijheid van mijn angst. Ik ga uit eten, zonder de angst om ziek te worden. Ik rij zorgeloos in een auto. Ik ga weer naar de bioscoop, maar vooral deze angst is verdwenen:

Afgelopen jaar ben ik naar Kuala Lumpur gevlogen, waar ik 15 lange uren in een vliegtuig heb gezeten.

Ik had dit allemaal nooit voor kunnen stellen en deel al deze lessen in mijn programma Vrijheid van Angst, waar allerlei tevreden studenten aan hebben deelgenomen. Ze komen in contact met elkaar, pakken hun vrijheid terug en in 7 weken hoe ook zij hun vrijheid van de angst kunnen terugnemen. Ze hebben talloze #wins gedeelt die je kan teruglezen in de beschrijving van deze video en ik ben enorm dankbaar dat ik hun allemaal mag helpen.

Het Belang

Ik ben er van overtuigd dat leren van iemand die heeft geworsteld met angst én dit overwonnen heeft hét verschil is tussen het wel of niet herstellen van angst of paniek.

Wat ik dan ook hoop is dat deze video je heeft geïnspireerd dat jouw herstel zeker mogelijk is, maar wél alleen dat je het inzicht uit deze video toepast.

En voordat je gaat, neem deel aan deze tijdelijke, gratis training, want daar leer je wat 99% van alle mensen met angst fout doet, zodat jij een stuk sneller zal herstellen.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders