Hartkloppingen door stress: Zo kom je ervan af!

Leestijd: 5 minuten

Een student die ik 1:1 heb gecoached had enorm last van hartkloppingen door stress en angst. Hij vroeg zich af waarom hij hartkloppingen had, wat hij moest doen, maar ook of ze gevaarlijk waren. 

Heb jij hier ook last van, dan hoop ik dat je na dit artikel weet wat je moet en kunt doen om er vanaf te komen.

Waarom hartkloppingen door stress?

Het kan best wel spannend zijn om vanuit het niets ineens hartkloppingen te hebben. Wanneer je zomaar hartkloppingen hebt, vragen veel mensen zich meteen af of ze geen hartaanval hebben of dat er niet iets ernstigs aan de hand is met hun hart.

Er zijn twee vormen van hartkloppingen door stress die vaak voorkomen. De eerste is dat je hartslag net een minuscuul tikkeltje later slaat en dan vervolgens iets sneller. Dit voelt alsof je hart een slag overslaat. 

De tweede vorm die nog vaker voorkomt is dat je hart gewoon sneller en harder klopt. Dit zijn de beruchte hartkloppingen. 

Ik hoor je al denken:

“Maar waarom hebben we hartkloppingen door stress? En Wouter, soms ben ik helemaal niet gestresst en heb ik toch hartkloppingen? Hoe kan dat?”

Laten we eens kijken…

Vroeger, toen de mens nog met speren in het bos rondliep, lag er altijd wel gevaar op de loer. Niet alleen waren dit wolven of andere gevaarlijke dieren… ook vijandige stammen. En als je hier niet van op je hoede was, kon dit zomaar het einde voor je betekenen.

Al honderdduizenden jaren houdt deze vecht of vlucht reactie ons in leven. Zonder deze vecht of vlucht reactie zou de mens zeer waarschijnlijk uitgestorven zijn.

Stel dat jij als oermens met die speer in die bosjes zat. Je hoorde geritsel en ineens zag je iemand uit een vijandelijke stam tevoorschijn komen. 

Wat er dan zou gebeuren is het volgende:

Je focus zou zich volledig op die persoon richten, je hartslag zou omhoog gaan, je lichaam zou adrenaline loslaten en je energie zou stijgen om die persoon aan te vallen of om te vluchten.

Die vecht of vlucht reactie is vandaag de dag nog bij ons. Het is een van de oudste delen van ons brein. Een deel die voorlopig ook nog niet weg gaat. Jammer he!

In onze moderne maatschappij is er gelukkig weinig gevaar meer. Maar jouw vecht of vlucht reactie kan wél nog zo reageren op stress en voornamelijk wanneer je onder langdurige stress staat.

Wanneer je wil oversteken en er komt een vrachtwagen aan, dan zal je hart tekeer gaan. Maar wanneer je onder langdurige stress staat, bijvoorbeeld op werk, kun je ook hartkloppingen ervaren.

Je zal merken dat je ademhaling omhoog gaat, je bloeddruk stijgt en de pompkracht van je hart omhoog gaat. Dit is allemaal ideaal wanneer er een wolf of tijger op de loer lag, maar heel vaak onprettig in ons moderne leven, waar we al die adrenaline helemaal niet nodig hebben.

Nu vraag je je waarschijnlijk af: zijn die hartkloppingen gevaarlijk? 

Laten we eens kijken…

Hartkloppingen door angst

Zijn hartkloppingen door stress gevaarlijk?

Hartkloppingen kunnen enorm beangstigend aanvoelen. Ineens begint je hart sneller te kloppen, begin je te zweten en kun je zomaar hoog in je ademhaling zitten.

Wie zou dat niet eng vinden? 

Gelukkig kan ik je vertellen dat hartkloppingen door stress of angst niet gevaarlijk zijn. Deze hartkloppingen zijn volledig normaal, wanneer je onder langdurige stress staat of een zware dag achter de rug hebt gehad en niet genoeg tijd hebt genomen om te ontspannen.

Maar ik wil wel een hele belangrijke kanttekening maken. Het is belangrijk om altijd je hart te checken om een medische oorzaak gewoon uit te sluiten. Dit is ook iets dat mensen zonder angst doen wanneer ze iets in hun lichaam voelen. 

Wanneer je namelijk hartkloppingen krijgt wil je er wel zeker van zijn dat angst de oorzaak is, wat een heel groot deel van je gepieker en angst zal verminderen.

Wanneer je je hart laat checken is de kans groot dat de arts zal zeggen dat “angst” de oorzaak is. Maar er kan ook sprake zijn van een bepaalde hartritmestoornis of wellicht een hartafwijking. 

Geen paniek, want dan ben je meteen in goede handen. De arts maakt dan een ECG. Dit is een hartfilmpje waarmee ze jouw hartslag kunnen analyseren. 

Dus de meest voor de hand liggende oorzaak kan langdurige stress zijn, maar ook een medische oorzaak is mogelijk, al is die kans kleiner… maar er is nog iets dat voor hartkloppingen kan zorgen.

Heel veel mensen die ik 1:1 van hartkloppingen heb afgeholpen dronken te veel koffie en in sommige gevallen zelfs energy drinks. 

In die energy drinks en in koffie zit enorm veel cafeïne en suiker. De hoge hoeveelheid cafeïne brengt je hartslag omhoog en kan dus zorgen voor hartkloppingen. Probeer deze dranken dus te verminderen als je last hebt van hartkloppingen.

En wil je trouwens de volgende stap nemen om je angst en hartkloppingen te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Dus, je weet waarom je hartkloppingen hebt en of dit gevaarlijk is… laten we nu kijken naar wat je kunt doen om hier vanaf te komen.

Wat doen bij hartkloppingen door stress?

Tip #1: Sluit medische oorzaak uit

De eerste en belangrijkste tip om hartkloppingen door stress te overwinnen is door een medische oorzaak uit te sluiten. Niet alleen geeft dit heel veel rust, maar ook mensen die geen last hebben van veel stress of angst zouden dit doen. 

Het is dus niet raar om je hart gewoon eventjes te laten checken om bepaalde medische oorzaken uit te sluiten. En mocht er wél iets uitkomen dan ben je meteen in goede handen om het te verhelpen.

Tip #2: Goed reageren

De tweede tip om hartkloppingen te overwinnen is door goed te reageren op het moment dat je hartkloppingen ervaart. Wat we heel vaak uit reflex doen is op de volgende manier reageren:

“Oh nee! Hartkloppingen! Wat gebeurt er? Is er niet iets aan de hand? Is mijn hart wel gezond?”

Dit zorgt voor een extra dosis stress en die stress maakt de hartkloppingen nog meer intens. Vaak merken we onze hartkloppingen op in momenten van rust en niet tijdens de momenten dat we veel stress ervaren. 

Dit komt omdat onze hartslag ons minder opvalt als we stress hebben of druk bezig zijn. Wanneer we dan eindelijk rust nemen en het contact weer maken met ons lichaam, kunnen onze hartkloppingen sneller opvallen. Dit zorgt vaak voor een overweldigend gevoel.

Wanneer dit gebeurt wil ik je te vragen om te werken aan het comfortabel worden met je snellere hartslag.

Laat je hart maar sneller kloppen als dat het wil doen. Geef je hart de ruimte en werk het niet tegen met frustratie. Wees niet bang, want je hartslag is een hele krachtige spier die urenlang op hoog tempo kan kloppen. Denk maar aan sporters die urenlang een hoge hartslag hebben.

Het toelaten van de angst en de hartkloppingen is misschien eng en lastig om te doen, maar in de andere video’s op mijn kanaal of in de cursus in de beschrijving leg ik je haarfijn uit hoe je dat kunt doen.

Tip #3: Sporten

De laatste tip om je hartkloppingen te overwinnen is door te gaan sporten. Het is belangrijk om in tijden van stress genoeg te bewegen. Vaak proberen we ons te kalmeren en rustig te blijven wanneer we angst of hartkloppingen hebben.

Maar in tijdens van stress razen de stresshormonen adrenaline en cortisol door je lichaam. Deze stresshormonen geven ons veel energie. Maar wanneer we stilzitten en rustig proberen te blijven zal je merken dat dit enorm lastig is.

Probeer dus een paar keer per week intensief te sporten om de stresshormonen op te gebruiken. Hierdoor laat je veel stress los, waardoor de hartkloppingen na verloop van tijd kunnen afnemen.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst en hartkloppingen te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders