5 Stappen om Sociale Angst te Overwinnen

Leestijd: 6 minuten

Ik heb altijd geworsteld met sociale angst en wil je mijn 5 stappen geven om dit te overwinnen.

Geen advies dat je al 100X hebt gehoord… dit is hoe ik het heb overwonnen!

Stap #1: Niemand geeft om jou

Mensen geven meer om zichzelf dan om jou. Dat is goed nieuws wanneer we last hebben van sociale angst.

De meeste mensen zijn volledig op zichzelf gericht in sociale situaties.

Maar als je sociale angst hebt, heb dan geen gezonde balans tussen je innerlijke en uiterlijke focus. Je kan een hyperfocus hebben op jezelf of op anderen.

Wellicht focus je op je hartslag? Je rode wangen of andere dingen die razendsnel in je lichaam gebeuren.

Of je richt je volledig op anderen en wil er zeker van zijn dat ze niet gapen vanwege jou. Dat ze niet fronsen omdat je raar bent, of dat ze niet glimlachen omdat je iets stoms hebt gedaan.

Gelukkig is de zin “nobody cares about you” altijd goed om te onthouden. Jouw gebloos, gestotter of andere symptomen valt veel mensen niet eens op.

En dat brengt me bij de tweede stap om sociale angst te overwinnen.

Stap #2: maak het lastiger om afgewezen te worden

Een heel belangrijke stap om sociale angst te overwinnen, is jouw definitie van afwijzing bepalen.

Vertel eens… wanneer voel jij je afgewezen?

Is het wanneer mensen je uitlachen? Is het wanneer ze niet met je praten op een feestje? Is het blozen? Of pas als ze je pesten en belachelijk maken?

Waarom vraag ik je dit?

Omdat veel mensen met sociale angst het zichzelf te makkelijk maken om zich afgewezen te voelen. En omdat ze niet afgewezen willen worden… worden ze angstig en beginnen te blozen, stotteren en gedragen zich angstig en ongemakkelijk als ze in de buurt van anderen zijn.

Ik maakte het mijn hele leven te makkelijk om mezelf afgewezen te worden. Dit was mijn regel (oftewel: overtuiging). Nadat ik hier bewust van werd, maakte ik het een stuk moeilijker voor mezelf om afgewezen te voelen:

“Afwijzing betekent voor mij dat anderen mij buitensluiten en dingen achter mijn rug omdoen.”

Vroeger was dit mijn regel:

“Als een groepje mensen bij elkaar staan en praten dan voelt het alsof ze over mij roddelen.”

Dus… kun je een sociale situatie uitkiezen waarin je je angstig voelt en kun je omschrijven wat afwijzing voor jou betekent?

Wat zijn jouw regels voor afwijzing? En kun je het lastiger maken om je afgewezen te voelen?

En dan gaan we naar stap #3!

social media

Stap #3: verander je houding

In NLP (Neuro-Linguïstisch Programmeren) zeggen we dat je je gemoedstoestand (hoe je je voelt) kunt beïnvloeden door controle te nemen over de volgende drie dingen:

  1. Je fysiologie
  2. Je focus
  3. En je taal

Laten we eerst de taal kiezen: wat je tegen jezelf zegt, bepaalt hoe je je voelt. Als je je angstig voelt in een sociale situatie en jij tegen jezelf zegt dat je alles gaat verprutsen dan maak je je angst natuurlijk alleen maar erger.

Je focus: waar je op focust, krijg je meer van. Als je je alleen maar op anderen richt, ben je gevoeliger voor wat anderen doen en zeggen.

En als laatste: fysiologie. Hoe je je lichaam gebruikt, bepaalt hoe je je voelt.

Als je rechtop staat in een overwinningshouding, is het moeilijk om je depressief te voelen. Maar als je je klein maakt, zal je zien hoe makkelijk het is om je verdrietig te voelen.

Waarom is dit belangrijk om te weten?

Het betekent dat je meer tools hebt om je zekerder te voelen in sociale situaties. Een groot deel is andere woorden gebruiken, je houding verbeteren en je focus verleggen. En ja… ook dit kost tijd om te oefenen.

Probeer dit eens: ga eens staan in de overwinningshouding. Hoe voel je je? Een stuk beter toch?

En een pro-tip: ga naar de sportschool! Door te sporten komen er veel feel-good hormonen vrij in je lichaam. Twee keer per week naar de sportschool gaan verhoogt je testosteronniveau, waardoor je je veel zelfverzekerder voelt. Dit is ook een voorbeeld van het veranderen van je lichaam om je gemoedstoestand te verbeteren.

deep breathing

Stap #4: verander je overtuigingen

Een van de belangrijkste dingen die ik heb gedaan om mijn sociale angst te overwinnen, was bewust worden van mijn limiterende overtuigingen.

Deze limiterende overtuigingen zijn de dingen die je gelooft, maar jouw potentieel beperken.

Bijvoorbeeld: ik heb altijd geloofd dat mensen “gemeen” waren en vooral als ze zich in groepjes bevonden.

Waarom? Omdat de mensen die mij hebben gepest altijd in groepjes waren. Toen ik 20 jaar oud was, voelde ik nog steeds dezelfde emoties als ik groepjes mensen zag. Alss gevolg daarvan werd ik angstig elke keer als ik een groep mensen zag staan.

Toen ik erachter kwam dat ik deze limiterende overtuiging had, schreef ik het op een groot stuk papier.

Ik schreef eerst al het bewijs op waarom deze overtuiging “waar” was. Hierna probeerde ik dit bewijs op een nieuwe manier te zien met mijn volwassen ogen.

  1. Als mensen zich in groepen mensen bevinden, zijn ze gemeen
  2. Mensen zijn van nature gemeen
  3. Mensen houden er niet van dat nieuwe mensen hun sociale kring binnenkomen.

Ik schrok van wat ik opschreef, maar nu probeerde ik het bewijs een andere betekenis te geven. En toen ik dat deed… werd mijn limiterende overtuiging ineens minder krachtig.

En als laatste schreef ik het bewijs op waarom het NIET waar was.

1. Omdat niet alle mensen gemeen zijn
2. Groepen mensen zijn bij elkaar omdat ze iets leuks te delen hebben
3. En mensen zijn vaak vriendelijk tegen nieuwe mensen

En als laatste, schrijf een nieuwe overtuiging op. Voor mij was dit: wanneer mensen in groepjes zijn, hebben ze vaak iets leuks met elkaar te delen.

Het doen van deze oefening heeft me enorm geholpen met het overwinnen van sociale angst. Wat je zult merken is dat wanneer je je overtuigingen verandert, je gedachten ook veranderen. Je had eerst gedachten die in overeenstemming waren met de oude overtuiging, die beperkend waren en angst veroorzaakten. Nu zijn ze in overeenstemming met de nieuwe overtuiging.

En als je deze stap hebt voltooid, ben je klaar voor stap # 5.

Stap #5: Oefen en neem kleine stapjes

De beste manier om sociale angst te overwinnen, is jezelf in sociale situaties brengen.

Als je altijd sociale situaties vermijdt, raad eens wat je hersenen beginnen te geloven?

Dat de sociale situatie inderdaad gevaarlijk was, anders had je het niet vermeden.

Maar als je jezelf blijft blootstellen aan situaties die je angstig maken, beginnen je hersenen te leren dat de situatie veilig is en dat er geen reden is om angstig te zijn.

Dit wordt “exposure-therapie” genoemd. Eerst kies je een groot doel, zoals zelfverzekerd zijn op feestjes. Hierna vraag je jezelf af: “wat zijn alle stappen die me naar dat grote doel leiden?”

Dat wordt je angstladder die vaak bestaat uit zo’n 8 tot 10 treden naar het gewenste resultaat.

Als je zelfverzekerd wilt zijn op feestjes, is je eerste stap misschien gewoon naar een feestje gaan om vervolgens “hoi” te zeggen tegen nieuwe mensen.

Met elke stap vergroot je je comfortzone en oefen je met het uitvoeren van deze stappen totdat je genoeg zelfvertrouwen hebt om naar de volgende stap te gaan.

Het enige dat ik wil benadrukken, is dat het belangrijk is om exposure therapie rustig aan te doen. Als je sociale angst hebt, is het laatste wat je wilt jezelf pushen. Het is niet nodig om te haasten. En het is niet nodig om boos op jezelf te worden.

Conclusie

Neem de tijd om de 5 stappen uit dit artikel toe te passen. Na verloop van tijd zul je gaan merken dat jouw sociale angst begint te verminderen.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders