Hartkloppingen door Angst? 3 Tips om er Vanaf Te Komen

Leestijd: 5 minuten

Heb jij hartkloppingen door stress of angst? Hoe kom ik hiervan af? En zijn ze gevaarlijk?

In dit artikel leg ik uit wat deze hartkloppingen betekenen en geef ik je 3 tips om er vanaf te komen.

Laten we beginnen!

Wat zijn hartkloppingen?

Als je rustig bent, voel je normaal gesproken je hart niet kloppen. Maar als dit wel zo is… heb je hartkloppingen. Je voelt deze hartkloppingen vooral in je borst, nek en keel.

Naast een snel-kloppend hart zijn er nog andere manieren waarop je hartkloppingen kunt herkennen:

  • Het gevoel alsof je hart slagen mist
  • Een sneller kloppend hart
  • Pijn op de borst
  • Kortademigheid

Dit betekenen hartkloppingen…

Waarschijnlijk vraag je jezelf het volgende af:

“Waarom heb ik regelmatig hartkloppingen? Ze lijken vanuit het niets aan te waaien?”

Dit is hoe het in elkaar steekt:

Als je je angstig voelt, activeert je brein het vecht-of-vluchtsysteem. Dit gebeurt wanneer een stukje in je brein (je amygdala) gevaar waarneemt. Als dat gebeurt, komen de stresshormonen “cortisol” en “adrenaline” vrij.

Hierdoor gaat je hart sneller kloppen zodat je bloedsomloop versnelt. Je lichaam heeft zich klaargemaakt om het waargenomen gevaar aan te vechten of te vluchten.

Deze hormonen geven je het “op scherp staan” gevoel dat vaak gepaard gaat met racende gedachten. Ja, ik weet alles over deze enge gedachten, want ik heb ze ook gehad:

“Wat als… ik op het punt sta de controle te verliezen?”
“Wat als… ik een hartaanval krijg?”
“Wat als (vul catastrofe in).”

Soms weet je wat de oorzaak is van je hartkloppingen, omdat je de oorzaak van de stress herkent.

Bijvoorbeeld: een e-mail van je baas, praten met onbekende mensen op een feestje of iets doen buiten je comfortzone.

Maar soms zijn deze stress factoren helemaal niet duidelijk … en dan lijken je hartkloppingen uit het niets te komen.

Wanneer dit gebeurt, heb je waarschijnlijk voor een lange tijd te veel stress onderdrukt. Je hartkloppingen kunnen een teken zijn dat je lichaam het allemaal eventjes te veel vindt.

Nu kunnen zelfs de meest onschuldige gedachten of gevoelens ervoor zorgen dat je vecht of vlucht- reactie wordt geactiveerd.

En als dat zo is, kun je hartkloppingen krijgen.

Of is angst niet de oorzaak van mijn hartkloppingen?

Volgens Cleveland Clinic zijn hartkloppingen door angst niet gevaarlijk.

“Maar wat als mijn hartkloppingen niet worden veroorzaakt door angst… maar door iets gevaarlijks?”

Goede vraag!

Ook al krijg jij zeer waarschijnlijke de diagnose “angst” als je jouw hart laat checken, is er een kleine kans dat er wél een ziekte in het spel is.

Sommige mensen kunnen aritmie of (AFib) hebben, wat een onregelmatige hartslag is. Als je een vorm van aritmie hebt, reizen de elektrische signalen in jouw hart niet op de juiste manier. Deze miscommunicatie zorgt ervoor dat de twee bovenste kamers van je hart te snel kloppen.

De symptomen van aritmie lijken sterk op de symptomen veroorzaakt door hartkloppingen door angst.

Als je regelmatig hartkloppingen hebt, raad ik je ook altijd aan om eventjes naar de huisarts te gaan. Je arts zal een paar tests uitvoeren om de oorzaak van de hartkloppingen te achterhalen.

Wanneer de arts je vertelt dat jouw hart gewoon in goede gezondheid is, zal dit een hoop van je pieker gedachten en angst verminderen.

Als disclaimer: als je regelmatig pijn op de borst hebt of je de situatie niet vertrouwt, bel dan altijd je huisarts voor het juiste medische advies. Wanneer je pijn op de borst gepaard gaat met pijn in de bovenbuik, linkerarm en andere plaatsen, vraag dan dus direct om de juiste medische hulp, aangezien dit ook de symptomen van een hartaanval kunnen zijn.

Hoe ik mijn hartkloppingen stopte in slechts 7 dagen

Er zijn drie tips die ik je wil geven om je hartkloppingen te stoppen.

deep breathing

#1: Let op je ademhaling… maar wel onder één voorwaarde!

De eerste tip om je hartkloppingen te verminderen, is door diep adem te halen. Wanneer je vecht- of vluchtreactie wordt geactiveerd, versnelt je hartslag… en dat geldt ook voor je ademhaling.

Wanneer je dieper naar je buik begint te ademen, denkt je brein:

‘Hé, ik begrijp dit niet! Ik zag gevaar en ik wil dat je vecht of vlucht, maar je ademt alsof je heel ontspannen en kalm bent? Ben je wel echt in gevaar?”

Het gebruik van diepe ademhalingstechnieken, zullen je helpen om je hartslag te verlagen. Als je het stressvol vindt om je op je ademhaling te concentreren, kun je ook spierontspanningstechnieken gebruiken. Als je beide diepe ademhalingstechnieken kunt combineren met progressieve spierontspanning, kom je sneller tot rust.

Maar dit is belangrijk: gebruik deze ontspanningstechnieken niet om je angstige gevoelens tegen te gaan. Gebruik het niet in de hoop dat je kalmeert of een paniekaanval voorkomt. Je wilt je angst nooit tegenvechten. Gebruik deze ontspanningstechnieken met als doel om de angst beter over je heen te laten komen.

stress management

#2: Leren anders om te gaan met je hartkloppingen

Wanneer je regelmatig hartkloppingen ervaart, vertelt je lichaam je gewoon:

“Ik ervaar zo veel stress (gevaar)… laten we je de hele tijd op scherp houden. Vanaf nu laat ik de vecht- of vluchtreactie geactiveerd… voor het geval er iets gevaarlijks gebeurt!

Je dagen kunnen gevuld zijn met stressvolle gebeurtenissen, zoals grote veranderingen in het leven of veel achtergrondstress.

Het feit is… als je continu onder langdurige stress leeft, begint je lichaam te geloven dat je de hele tijd in gevaar bent. En als het denkt dat je in gevaar bent, voel je je meer gespannen en angstig.

Dit kan ervoor zorgen dat jouw hartkloppingen vaker voorkomen en iets meer intens zijn. Daarom wil je niet alleen wat ademhalingstechnieken gebruiken om jezelf te kalmeren.

Je wilt actief luisteren naar je lichaam als het last heeft van te veel stress. En wanneer je de stress in je leven vermindert en nieuwe manieren leert om met stress om te gaan, zul je merken dat je hartkloppingen minder vaak zullen voorkomen.

yoga

#3: Focus op meer lichaamsbeweging

De derde tip om je hartkloppingen te verminderen, is door vaker je lichaam te bewegen.

Wanneer je vecht- of vluchtreactie wordt geactiveerd, komt er adrenaline en cortisol vrij in je bloedbaan. Deze hormonen geven je een snelle boost aan energie. Dit resulteert in hartkloppingen.

Maar waar gaat al deze energie naartoe als je stil zit en jezelf probeert te kalmeren?

Juist… al deze energie kan nergens heen! De overtollige energie wordt hierdoor opgenomen door je spieren en vooral in je bovenlichaam.

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige dieren in de Afrikaanse jungle hun hele lichaam schudden nadat ze door een leeuw zijn achtervolgd?

Het is omdat ze de overtollige energie in hun lichaam kwijt willen raken.

Ik raad je niet aan om dat op je werk te gaan doen wanneer je je angstig voelt. Maar naar de sportschool gaan om de overtollige energie kwijt te raken, is een geweldige manier om je snel beter te voelen. En als je niet naar de sportschool gaat… waarom dan niet wat vaker hardlopen, yoga of aerobics beoefenen?

Een paar keer per week deelnemen aan fysieke activiteiten is een goede manier om alle overtollige energie kwijt te raken.

Conclusie

Je weet nu wat de oorzaak is van jouw hartkloppingen. Zorg er natuurlijk voor dat je jouw arts raadpleegt om er zeker van te zijn dat er geen onderliggende problemen aanwezig zijn. Dit zal je veel rust geven de volgende keer als je hartkloppingen ervaart, omdat je hierdoor weet dat angst de oorzaak is.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Download dan nu jouw GRATIS Gids waarin ik je uitleg hoe je dit kunt doen.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders