Mijn 3 Tips als je er Eventjes Helemaal Doorheen Zit

Leestijd: 3 minuten

Ik weet hoe vervelend het is om er doorheen te zitten. Om naar de lucht te kijken en jezelf af te vragen wanneer de donkere wolken eindelijk zullen verdwijnen en plaats gaan maken voor de warmte van de zon. 

Helaas is het “weer” iets dat we niet helemaal kunnen beïnvloeden, net zoals het komen en gaan van onze emoties.

De donkerste perioden uit mijn leven ontstonden altijd op de momenten dat ik aan mijn eigenwaarde twijfelde. Dit was een patroon dat in mijn kindertijd was ontstaan, nadat er vaak tegen me werd gezegd dat ik niet slim genoeg was.

Hierdoor werd ik een volwassene met een enorme bewijsdrang naar de buitenwereld. Iemand die zijn leven continu vergeleek met het leven van anderen. Met mensen die het volgens onze maatschappij zogenaamd hadden gemaakt in het leven.

Tip #1: Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Het leven dat van de buitenkant zo perfect leek. Het leven dat zo zorgeloos eruit zag… en het leven dat zo vloeiend leek te gaan, terwijl mijn eigen leven daar niets van weg had.

Door social media ontwikkelde ik een intolerantie voor slecht voelen, want het leven van iedereen op mijn tijdlijn leek zo perfect te zijn.

Ik keek in de spiegel en vroeg me af:

Waarom is mijn leven niet zo? Waarom kan iedereen zo zorgeloos de wereld rondreizen? Veel geld verdienen en er zo goed uitzien? Maar waarom heb ik dat niet… wat is er mis met mij? Ben ik toch niet slim genoeg om dat te bereiken?

Iedere keer als zo denk, probeer ik mezelf te betrappen. Dan sluit ik mijn ogen en probeer ik mezelf te vergelijken met wie ik gisteren was en niet wie ik morgen moet zijn. Ik denk aan alle kleine dingen in het leven waar ik dankbaar voor ben. 

De kleine momentjes met familie en vrienden die toen heel gewoon leken, maar ook over alles dat ik al heb overwonnen in het leven. Ik pak een foto van de vroegere ik en vertel hem dat ik trots op hem ben. Trots op wat hij allemaal heeft overwonnen.

De depressie, de angsten, het lage zelfbeeld en de hele moeilijke periodes in het leven. 

Tip #2: Wees trots op de jongere jij

Je vroegere jij aankijken en hem vertellen dat je trots bent op wat hij allemaal heeft overwonnen is intiem. Het brengt je naar je diepste zelf.

De momenten dat ik er doorheen zit, probeer ik te oefenen met het beter worden in slecht voelen. Ik probeer de donkere wolken te accepteren in plaats van ze weg te duwen. Ik probeer de regen niet te stoppen, maar te dansen in de regen, want dat is het enige dat ik kan doen.

Het kost je te veel energie om je emoties niet toe te laten. Ik weet het… er wordt verwacht dat je je altijd goed en blij voelt… althans dat is het beeld dat er in de maatschappij wordt geschetst.

Maar daar ben ik klaar mee. Ik ben klaar met het feit dat er wordt gedacht dat je leven perfect moet zijn. Dat je altijd gelukkig moet zijn en dat negatieve emoties niet in een succesvol en gelukkig leven passen. 

Tip #3: Na regen komt zonneschijn

In de donkerste momenten van mijn leven heb ik geleerd dat hoe meer plaats ik maak voor de regen, hoe sneller de wolken verdwijnen.

Dat emoties de boodschappen bevatten van het hart. Ze willen altijd gevoeld worden, daar zijn het emoties voor. En dat wanneer we open staan om ze te voelen en bekijken, ze altijd een wijze les bevatten.

En dat wanneer we die les vinden, de pijn verdwijnt. 

Hoe oncomfortabel de emoties zijn die je nu voelt, weet dat het tijdelijk is. De regen die nu over je leven heen gaat is er om jou te laten groeien. Om jou te sturen naar de nieuwe jij. 

Een jij die zichzelf wél waardeert. Een jij die wél meer van zichzelf gaat houden. En een jij die wél weet waar het recht op heeft.

Wanneer je er doorheen zit en het leven even tegen je lijkt te zijn, weet dan dat je leven zich aan het voorbereiden is op de nieuwe jij. 

De obstakels, pijn en emoties maken je klaar om te worden wie je bestemd bent te worden. En vergeet niet, dat wanneer je jouw emoties omarmt, hoe pijnlijk ze ook zijn, de les eruit probeert te halen en het laat regenen… dat de lucht zal opklaren en de donkere wolken zullen plaatsmaken voor de warmte van de zon.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders