7 Mindset Shifts die Mijn Leven Hebben Veranderd

Leestijd: 6 minuten

Vandaag wil ik je 7 grote mindset shifts geven die mijn leven compleet hebben veranderd. Ze hebben ervoor gezorgd dat ik het hele leven anders zie en ik ga ze nu met je delen.

Mindset Shift #1: Hoe meer controle ik loslaat, hoe meer magie er in mijn leven komt. 

Wij mensen houden ervan om de touwtjes in handen te nemen. We houden van voorbereiden, dingen checken en proberen onzekerheid uit de weg te gaan. Dit komt omdat we onzekerheid een beetje spannend vinden.

Wat we denken is dat wanneer we de controle loslaten in het leven, er dingen fout zullen gaan. Dat we wellicht falen en we slechter af zijn. 

Maar is dat echt zo? 

Ik heb altijd geworsteld met het loslaten van de controle. Tijdens het opbouwen van mijn angst coaching was ik een enorme control freak. Ik wilde de resultaten van alle 1:1 cliënten onder controle hebben, hoe snel ik groeide op social media en ook hoeveel mensen ik iedere maand kon helpen.

Hierdoor leefde ik continu in mijn hoofd, was ik aan het piekeren en kreeg ik enorm veel stress. Maar toen kwam er een moment waarin ik mezelf op de bank liet ploffen en dacht: laat los die controle. 

Ik heb altijd geworsteld met faalangst en perfectionisme dus de touwtjes loslaten was erg spannend, maar er kwam een enorme rust over me heen toen ik meer controle losliet en dingen gewoon liet gebeuren. Beetje bij beetje liet ik de controle los over hoe alles in mijn leven zou moeten gebeuren.

Wanneer we de touwtjes te strak vasthouden, kan het Universum haar magie niet loslaten over je leven. Je leeft vanuit je eigen tunnel en mist de schoonheid om je heen. Wanneer je de controle loslaat, zal je merken dat er mooie dingen gaan gebeuren die je helpen te bereiken wat je wil bereiken.

Mindset Shift #2: De kleine dingen, worden ooit de grote dingen.

Al mijn hele leven wilde ik een hondje hebben. Een hondje waar je lekker mee kon knuffelen, kon wandelen en die altijd voor je klaar stond. Toen ik 10 jaar oud was kregen we dat hondje: Bobby de hond. Het was een grote droom die eindelijk uitkwam!

En ook al was ik de eerste jaren enorm dankbaar voor alles wat ik met Bobby kon doen, werden de wandelingetjes met Bobby “gewoon wandelingetjes”. Werd het eventjes uitlaten “gewoon uitlaten”. Het werd normaal dat hij er was.

Afgelopen mei ging het helaas slecht met Bobby. Hij was 13 jaar oud en ineens stopte hij met eten. In een paar dagen ging Bobby enorm achteruit en hierna bleek dat hij een kwaadaardige vergroeiing in zijn darmen had. 

Ik racete naar huis en heb toen een uur met Bobby op de bank gelegen.

Tranen rolden over mijn wangen en ik voelde zo veel dankbaarheid in mijn hart dat Bobby 12 jaar lang mijn leven had verrijkt. 

Die avond overleed Bobby in de armen van mijn moeder en moesten we afscheid van hem nemen.

Dit moment zorgde voor een enorme mindset shift in mij. Ik dacht na over alle kleine dingetjes die ik met Bobby had gedaan, zoals de wandelingetjes, en hoe graag ik nog één keer met hem zou willen wandelen. Ik realiseerde me dat alle kleine dingen in het leven uiteindelijk de grote dingen worden.

Mindset Shift #3: Je loopt nooit achter in het leven.

Veel mensen hebben last van het feit dat het voelt alsof ze achter lopen in het leven. We zien vrienden, familie of anderen op social media die voor ons gevoel al veel meer hebben bereikt. 

Meer salaris, een mooier huis, een betere TV of een beter lichaam. 

Hierdoor kunnen we al snel het gevoel hebben dat we achterlopen in het leven. En een gevoel van achterlopen in het leven kan (ik spreek uit eigen ervaring) zorgen voor heel veel stress.

Heel veel mensen op social media bijvoorbeeld zijn 16 jaar oud, verdienen een online inkomen en reizen de wereld rond. En ik dacht: ik ben 25, wat doe ik met mijn leven? Ik wil dit ook!

Dit zorgde voor enorm veel stress en angst bij mij, hoe stom dit ook klinkt.

Maar mag ik je het volgende meegeven. Achterlopen in het leven is alleen mogelijk als je jezelf kunt vergelijken met iets “gelijks”. Hoe kun jij dus jezelf vergelijken met iemand die een volledig ander pad bewandelt? Iemand die een andere start had in het leven, andere omstandigheden en andere obstakels die het moest overwinnen?

Wanneer het voor jou voelt of je achterloopt in het leven, sluit je ogen en denk na over de persoon die je gisteren was… niet over hoe je het doet vergeleken de mensen die een volledig ander pad bewandelen.

Mindset Shift #4: Je hoeft niet iets te worden.

Sinds we kind zijn worden we een beetje gepushed om iets “te worden” in het leven.

Denk aan een goede baan krijgen, meer geld verdienen, werken aan een beter lichaam, gezonder zijn en de lijst gaat maar door.

Ieder mens op aarde heeft doelen of dromen die het wil behalen. Ook ik had deze dromen en doelen. Ik wilde namelijk graag de wereld rondreizen en online mensen helpen. 

Helaas zorgde dit grote doel voor enorm veel stress in mij. Ik wilde namelijk iemand “worden”. Ik maakte de grote fout om mezelf niet compleet te voelen, totdat ik dat verre doel had bereikt.

Rust, kalmte en dankbaarheid mocht ik van mezelf pas voelen wanneer ik dat doel had bereikt. 

Kan jij je daar in vinden? Kun jij pas van jezelf houden als jij jouw doel hebt bereikt? Ben je dan pas trots? Mag je dan pas blij zijn?

Een van de grootste mindset shifts in mijn leven vond plaats toen ik er bewust van werd dat ik helemaal niets hoefde te worden… maar dat al mijn acties meer lieten zien van wie ik al was. Ik was dus als compleet en dag na dag groeide ik verder in een nog sterkere versie van wie ik al was.  

Mindset Shift #5: Mijn energie bepaalt mijn leven.

Als je aan sommige mensen vraagt hoe het gaat, zijn er veel mensen die met een glimlach zeggen “ja goed, met jou?”, terwijl je voelt dat het eigenlijk helemaal niet zo goed met ze gaat.

Ken jij ook die mensen? 

Ik was zo’n persoon die alles probeerde te verbloemen. Mijn onzekerheid, depressie en angstklachten probeerde ik te verbergen in humor.

Ik probeerde altijd lol te trappen, terwijl de “ik” van de binnenkant enorm verdrietig was. 

Die blije buitenkant en verdrietige binnenkant maakte mensen verward. Je trekt aan wie je bent en ik trok hierdoor geen fijne ervaringen aan.

Het moment dat ik begon te werken aan mijn onzekerheid, dingen probeerde los te laten en mensen probeerde te vergeven werd ik een stuk blijer. Ik begon lekkerder in mijn vel te zitten en straalde deze energie uit naar de wereld. Door deze fijne energie trok ik ervaringen aan die in lijn waren met deze energie.

Wat ik leerde was dat je leven een reflectie is van wie jij bent als persoon. En wie jij bent wordt voor een groot deel bepaalt door jouw energie.

Mindset Shift #6: Hoe strenger ik voor mezelf ben, hoe minder ik bereik.

Als een persoon die worstelde met faalangst en perfectionisme, geloofde ik dat hoe strenger ik was voor mezelf, hoe meer ik zou bereiken: iets dat we hebben geleerd van onze ouders en leraren toen we kind waren.

Ik geloofde dat ik altijd gas moest geven, kritisch moest zijn op wie ik was en altijd streng moest zijn op mezelf.

Hierdoor ging ik gespannen door het leven. Stel je voor dat je zo’n vriend hebt die al die dingen van je vraagt. Natuurlijk kan je dan niet fijn leven!

Het hele rare is dat ik door deze kritische stem niet méér heb bereikt in het leven. Sterker nog, door deze kritische stem heb ik vaak opgegeven met projecten, omdat ik niet langer in mezelf geloofde.

Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is dat trots zijn op jezelf een van de belangrijkste elementen is om lekker in je vel te zitten, de wereld een stukje mooier te zien en meer te bereiken in het leven.

Mindset Shift #7: Geniet van het proces.

De belangrijkste mindset shift die ik de afgelopen jaren heb geleerd, is dat het belangrijk is om te genieten van het proces. 

Te vaak leven we in ons hoofd en zijn we bezig met wat we over een uur gaan doen. Wat we van plan zijn in het weekend. Of waar we over een jaar willen staan. 

Door zo veel tijd verstrikt te raken in deze ingebeelde toekomst, missen we het schitterende heden. We geloven dat we pas blij mogen zijn wanneer we ons doel hebben bereikt. 

Maar wanneer we dat doel hebben bereikt komt er weer een nieuw doel, waardoor we nooit blij zijn en altijd maar jagen op dat verre doel in de toekomst. 

Geniet van het proces. Het leven gaat om het bewandelen van de route. Geniet van het beklimmen van de berg en niet alleen van het korte moment dat je de top bereikt. Dat is hoe de meest gelukkige mensen hun leven leven.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders