Kan Koffie Angst Veroorzaken? (Dit moet je weten!)

Leestijd: 4 minuten

Houd jij van een lekker bakje koffie? Maar worstel je met angst en paniekgevoelens?

Dan is dit artikel voor jou geschreven.

Ik ga je nu uitleggen wat koffie met jouw angst en paniek doet en surprise: het is NIET wat je denkt!

Dit is wat cafeïne met je lichaam doet…

Allereerst: wat doet de cafeïne in koffie met je lichaam? Volgens Prevention.com blokkeert cafeïne de chemische stof die ervoor zorgt dat je je slaperig voelt, genaamd adenosine.

Wanneer dit gebeurt, wordt je centrale zenuwstelsel wakker gehouden en komt er meer adrenaline en dopamine vrij. Na jouw kopje koffie stijgt vervolgens je dopaminegehalte en voel je je alerter en gefocust.

Wil jij je wakker en alert voelen? Dan is dit geweldig… maar als je al angstig bent, wil je dit waarschijnlijk niet!

Als je te veel koffie drinkt (for your info: het is snel te veel voor mensen met angst, omdat ze gevoeliger zijn voor cafeïne), kan dit leiden tot nadelige effecten, zoals een gevoel van innerlijke onrust.

Ook kun je hierdoor sneller hartkloppingen en kortademigheid krijgen. Dit zijn bekende symptomen voor mensen met angst.

Enkele andere symptomen van te veel cafeïne zijn:

  • Vaker naar het toilet
  • Duizeligheid en hoofdpijn
  • Hoge hartslag
  • Angstig en prikkelbaar zijn
  • Trillende handen

Ik ben gestopt met koffie… en dit is wat er gebeurde!

Tijdens het hoogtepunt van mijn angst in 2020 dronk ik 5-6 koppen koffie per dag. Ik moet toegeven dat ik het niet alleen dronk voor de smaak… maar ook om mijn productiviteit te verhogen (althans dat dacht ik!).

Door de coronacrisis kwam mijn leven volledig tot stilstand. Ik probeerde echter topprestaties te leveren, ook al zat ik niet lekker in mijn vel. Alles zat tegen in mijn leven (mijn bedrijf en het leven in het algemeen).

Dus meer koffie drinken leek me een goede oplossing om harder te kunnen werken…

Waar ik me helaas niet van bewust was, was dat de koffie mijn angstgevoelens alleen maar erger maakte.

Toen ik ontdekte dat de symptomen van te veel cafeïne lijken op de symptomen van angst, besloot ik koffie niet meer te drinken. Ik dronk koffie voor de alertheid… maar mijn angst maakte me al alert: dus waarom had ik meer alertheid nodig?

Een paar dagen nadat ik gestopt was met koffie, begon ik me eindelijk meer ontspannen te voelen. De extra alertheid verdween en ik voelde me minder gespannen. De angst was nog steeds aanwezig (natuurlijk) maar minder intens.

Als je stopt met koffie, verwacht dan niet dat je angstgevoelens als sneeuw voor de zon verdwijnen. Koffie heeft je niet angstig gemaakt en zal je er ook niet uitkrijgen. Maar wat je wel zal merken is dat je meer innerlijke rust zal voelen: en alleen dat is het al waard.

Wanneer je jouw angst wil overwinnen is het werken aan de oorzaak het belangrijkste wat je kunt doen.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

De invloed van koffie op stress en angst

De grote vraag is: kan cafeïne angst verergeren? Dit is de conclusie:

Koffie veroorzaakt geen angst, maar kan wel bijdragen aan de intensiteit van je angst.

Wat betekent dat, Wouter?

De symptomen van angst en veel koffie kunnen elkaar overlappen: een snelle hartslag, maagdarmklachten en extra alert zijn. En als je al angstig bent, kan het heel moeilijk zijn om de twee te onderscheiden. De hartkloppingen van te veel koffie kun je namelijk snel verwarren door de symptomen van angst.

Omdat angstige mensen al alert zijn, kan de cafeïne in koffie ervoor zorgen dat ze nog alerter worden. En omdat angstige mensen al een overprikkeld zenuwstelsel hebben, kunnen ze gevoeliger zijn voor de cafeïne in koffie.

Hoeveel cafeïne per dag?

Nu je begrijpt dat koffie niet de oorzaak is van angst, maar dat het jouw angstsymptomen kan nabootsen… vraag je je waarschijnlijk het volgende af:

“Hoeveel cafeïne mag ik per dag drinken?”

Als je het limiet weet, kun je er achter komen hoeveel koffie je kan drinken. Maar begrijp dat hoe angstiger je je voelt, hoe minder koffie ik zou aanraden om te drinken.

Waarom?

Hoe meer angst je voelt, hoe gevoeliger je lichaam is voor cafeïne. Ook geeft je brein eerder angst de schuld dan te veel koffie.

Dus… hoeveel cafeïne per dag?

Volgens Webmd meldt de Food and Drug Administration (FDA) dat de gemiddelde volwassene dagelijks tot 400 mg cafeïne kan consumeren, zonder negatieve bijwerkingen te ervaren.

Om je enkele ideeën te geven over de hoeveelheid cafeïne in bekende drankjes:

Jouw lekkere zelfgebrouwen koffie heeft gemiddeld 100 mg cafeïne, de gemiddelde Tall Starbucks-koffie heeft 250 mg cafeïne en sommige energiedrankjes hebben zelfs 400 mg cafeïne!

Dit betekent niet dat je 4 kopjes zelfgebrouwen koffie per dag kunt drinken en geen symptomen van te veel cafeïne ervaart. Hoe angstiger je bent, hoe gevoeliger je kan zijn voor cafeïne, wat betekent dat zelfs 1-2 kopjes al te veel kunnen zijn.

Wat zijn alternatieven voor koffie?

Ik denk dat we het er allebei over eens zijn dat een kopje koffie een geweldige manier is om je dag te beginnen. Voor mij kon ik me geen leven zonder koffie voorstellen.

Waarom? Omdat ik iedere ochtend een kopje voor mezelf maakte, terwijl ik lekker een boek las. Deze twee gewoontes waren met elkaar verbonden.

Maar vanwege de angst die vooral ‘s ochtends bij mij aanwezig was, wilde ik stoppen met koffie drinken om me minder gespannen te voelen. Een geweldige manier om toch nog koffie te kunnen drinken, was om de normale koffie te vervangen door cafeïnevrije koffie. Zo genoot ik nog steeds van de smaak van koffie, maar zonder de extra alertheid en innerlijke onrust.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel veel duidelijkheid heeft gegeven over de invloed van cafeïne op je angstgevoelens. Koffie veroorzaakt geen angst, maar kan de symptomen van angst nabootsen. Dit kan mensen met angst nóg angstiger maken. Het kloppende hart, het drukkende gevoel op de borst en de extra alertheid, zijn het gevolg van (te veel) koffie en worden vaak verward met de symptomen van angst.

Omdat angstige mensen een overprikkeld zenuwstelsel hebben, kunnen ze tevens gevoeliger zijn voor cafeïne.

Maar maak je geen zorgen, je kunt je angst gemakkelijk verlichten door minder koffie te drinken. Start vandaag met het verminderen van het aantal kopjes per dag of schakel over op cafeïnevrije koffie.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders