3 Tips om Angst Verminderen (SNEL Resultaat!)

Leestijd: 5 minuten

Heb jij last van angst of stress? En wil je weer meer rust en kalmte in je leven?

In dit artikel geef ik je 3 super goede tips om jouw angst snel te verminderen.

En dat begint bij het volgende…

Tip #1: Stop met het uitvogelen van je angst

Een paar maanden geleden had ik spontaan zo veel last van angst, dat ik mezelf begon af te vragen:

“Waar komt in godsnaam al die angst vandaan? Het slaat helemaal nergens op.”

Ik maakte me zorgen over hoe ik me voelde en probeerde erachter te komen wat precies de oorzaak zou kunnen zijn.

Maar toen herinnerde ik mezelf aan het belangrijke principe dat ik alle studenten van de cursus leer: je hoeft je angst niet uit te vogelen.

Ja… het is belangrijk om triggers en mogelijke oorzaken te identificeren, maar dat doe je niet op momenten dat je angstig bent.

Waarom is dit zo belangrijk? Als je angstig bent, neemt je emotionele brein de overhand, waardoor het lastig is om logisch (rationeel) te denken. Het is dat gedeelte van je brein die roept:

“Ik wil een ijsje eten!” Terwijl je rationele brein roept: “Nee, ik ben op dieet!”

Het emotionele, angstige brein spreekt dus luider dan het rationele brein, waardoor je reacties meer overdreven en emotioneel zijn. Je zult dus merken dat het tijdens angstige periodes erg moeilijk is om helder en logisch na te denken.

Als je dus probeert te achterhalen waar je angst vandaan komt, ontstaan er 2 problemen:

  1. Het eerste probleem is dat je waarschijnlijk nooit achter de oorzaak zal komen. Dit komt omdat je emotionele, angstige brein je extreem overdreven aanwijzingen geeft.
  2. En het tweede probleem is dat proberen je angst uit te vogelen, je een extra zorg toevoegt bovenop de stapel van alle andere zorgen die je hebt.

En meer zorgen, zorgt voor meer stress en meer stress kan leiden tot meer angst.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Maar alleen deze tip is niet genoeg om de angst te overwinnen… er is iets anders dat je moet weten.

Nu ik terugkijk op de afgelopen 4 jaar, wat de meest angstige jaren waren van mijn hele leven, weet ik waarom mijn angst zo ernstig was.

Ik maakte me veel zorgen vanwege de pandemie. Ik had veel levensveranderingen, zoals baanwisselingen en mensen die overleden… en ik had geen manieren om te de-stressen, omdat we allemaal gedwongen werden om thuis te blijven en menselijk contact te vermijden.

Weet je…

Alle mensen hebben een interne Stress Emmer. Wanneer we stress ervaren, vullen we de emmer. Wanneer we dan onder langdurige stress staan en geen manieren vinden om de emmer te legen, dan zal de emmer overstromen. En dat is angst.

En wat is een van de beste manieren om de Stress Emmer te legen?

Tip #2: Beweging

Als je last hebt van angst- of paniekaanvallen, is een van de beste manieren om jouw emmertje te legen, om te beginnen met regelmatig bewegen. Want als je dit doet, raak je je angstige energie kwijt die anders vast komt te zitten in je lichaam.

Exercise tips to reduce anxiety

Angst is eigenlijk een hele energieke stroom aan energie die je lichaam wil gebruiken om het waargenomen gevaar te bevechten. Maar het probleem is dat de meeste angstige mensen proberen om de angst te negeren, proberen stil te zitten om vervolgens te piekeren over waar alle angst vandaan komt.

Wat ze beter konden doen was even flink bewegen of sporten of doorgaan met wat ze aan het doen waren (hoe lastig dit ook lijkt).

Door dus regelmatig te bewegen wanneer je last hebt van angst of paniek, verbruik je dus de stress-hormonen die anders in je lichaam blijven zitten.

En als bonus: je voelt je zelfverzekerder wanneer je sport én je werkt aan een beter lichaam.

Fitness, hardlopen, yoga of aerobics zijn geweldige vormen van lichaamsbeweging… zelfs als je het twee keer per week doet voor slechts 10 minuten.

Maar er is nog iets anders dat angst verminderd.

Tip #3: Detox je omgeving

We zijn allemaal gevoelig voor onze omgeving. Als we te lang in stressvolle omgevingen leven, nemen we die stress in ons op. Daarom is het erg belangrijk dat je kritisch naar je omgeving kijkt en je leven gaat detoxen van wat zorgt voor stress.

Welke problemen in jouw leven heb je te lang genegeerd en verdienen het om te worden opgelost? Is dit een baan die je niet bevalt? Een partner? Je gezondheid? Of heb je jezelf altijd op de laatste plek gezet?

Het kan moeilijk zijn om je problemen in het leven onder ogen te zien. Maar door deze problemen stapsgewijs op te lossen, neem je veel gepieker weg. En als je minder piekert, verminder je de stress en uiteindelijk jouw angstgevoelens.

Detox your house anxiety

Wat zijn enkele problemen in jouw leven? Dingen die je los wilt laten? Schrijf ze op, want je ervan bewust worden is de eerste stap naar verandering.

Door ze op te schrijven en hierna actiepunten te bedenken zal je ook merken dat je minder gaat piekeren. Dit komt omdat je nu van passief piekeren, naar actief problemen oplossen bent gegaan.

En als je deze problemen hebt opgeschreven: kun je dan 3 dingen bedenken die je kunt doen om dit probleem op te lossen? Schrijf hierna ook de gevolgen van elke oplossing op. Want dat maakt het makkelijker om de juiste oplossing te kiezen en vervolgens toe te passen.

Je omgeving detoxen van de dingen die nu zorgen voor stress, is een belangrijke manier om angstgevoelens te verminderen.

En iets anders…

Conclusie

Kunnen we het erover eens zijn dat dit jouw tijd is? Dit is het moment om de controle te nemen over je leven, in plaats van de controle aan jouw angst te geven? Jij bent de artiest van je eigen leven, de schrijver van je eigen verhaal.

En in elk verhaal komt de held moeilijkheden en problemen tegen… maar wanneer hij deze problemen overwint, zal hij belangrijke levenslessen leren.

Jouw worsteling met angst is hetzelfde. In je angst zitten de lessen die je nodig hebt om de persoon te worden die je altijd voorbestemd was te zijn. Het zal je een veel sterker persoon maken en veerkrachtiger dan 99% van de hele bevolking.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders