5 Tips die je Angst & Paniek ERGER Maken!

Leestijd: 5 minuten

Ik heb heel veel jaren geworsteld met angst en ook paniek en ik had dit veel sneller kunnen overwinnen als ik niet de volgende “bekende” angst tips had gebruikt. De tips die jij waarschijnlijk nu ook gebruikt.

Tijd voor de eerste…

Slechte Tip #1: De oorzaak van je angst vinden

Heel vaak zie ik terug dat wanneer mensen worstelen met angst en paniek, ze er alles aan doen om de oorzaak hiervan te vinden.

Is er misschien iets mis met me?
Ben ik toch wél ziek?
Ben ik niet te veel bezig met werk?

Ze komen met een waslijst aan mogelijk redenen waardoor ze wellicht worstelen met angst en paniek, in de hoop dat ze de oorzaak vinden en de hele boel oplossen.

Dit is wat ik iedere keer deed wanneer ik weer angstig werd. Ik vroeg me af:

“Wat stom! Waarom gaat mijn hart ineens te keer en heb ik die angstige gedachten? Waar komt dit nu vandaan?”

We willen vaak de oorzaak weten, omdat we dan denken dat als we dat oplossen, de angstgevoelens tegelijk verdwijnen.

Wanneer mensen je zeggen (wat super irritant is trouwens):

“Oh, weet je al waarom je angstig bent? Of waar zou het vandaan kunnen komen?”

Weet dan dat je dit niet hoeft te weten om angst en paniek te overwinnen. De oorzaak weten komt pas later terug in je herstel.

Waarom? Omdat het super lastig is om logisch te denken als je enorm emotioneel en angstig bent. Je gaat alles om je heen de schuld geven voor je angstgevoelens, waarna je je leven steeds verder beperkt. Ook kan dit ervoor zorgen dat je meer gaat piekeren en gaat nadenken over de mogelijke oorzaak.

En meer piekeren zorgt voor meer stress. Dus… don’t worry als je de oorzaak niet weet. Dit is pas veel later nuttig in je herstel.

man meditate while sit on floor at living room

Slechte Tip #2: Ademhalingsoefeningen 

Ik zie je al lachen!

Ehm… begin met wat fijne ademhalingsoefeningen!

Dit is wat 99% van de mensen krijgt te horen als ze hulp vragen en worstelen met angst of paniek.

Ze vragen professionele hulp en denken nu écht van hun angst of paniek af te komen, waarna ze een reeks tips krijgen en één hiervan is letten op je ademhaling.

Ik kan je vertellen, alle studenten in mijn cursus Vrijheid van Angst leren niets over het letten op je ademhaling. 

Het probleem met het letten op je ademhaling is dat het wordt gebruikt als een manier om ervoor te zorgen dat de angstige gevoelens verdwijnen.

Heb jij ooit ademhalingsoefeningen gebruikt? Misschien wél, maar misschien ook niet. Mocht je dit hebben gebruikt, mag ik je dan het volgende vragen?

“Deed jij dit met de intentie om de angst te laten afnemen?”
Je hoeft niets te zeggen, want ik weet toch al dat het een ja is. Tenminste, dat is wat ik steeds deed.

Hartkloppingen, tintelende handen en daar gaan we weer. Hand op mijn borst en tijd voor eens 5 minuten diep ademhalen.

De angst nam iets af, maar een uur later kwam het weer terug. De reden dat letten op je ademhaling niet werkt is dat je het waarschijnlijk gebruikt als een manier om te vechten tegen de angst.

Vechten tegen je angst en tegenstribbelen, maakt je bang voor de angst. Het verlaagt je tolerantie voor angstige gevoelens en gedachten.

En raad eens wat het hele doel is van angst overwinnen?

Tolerantie opbouwen naar angst, het over je heen laten komen en er zo OK mee zijn dat je je lichaam niet langer in de weg staat met frustratie en tegenstribbelen, zodat het alle angstige energie op kan ruimen. 

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Tijd voor tip #3.

Slechte Tip #3: Even een pauze nemen

Zoals de meeste mensen met angst. Wanneer je angstig voelt ga je al snel het web op om tips te vinden om van je angst af te komen.

Nou, de volgende tip paste ik met veel succes toe, maar maakte mijn angst veel erger.

In een blogartikel schreef iemand:

“Wanneer je je angstig of paniekerig voelt, stop dan gewoon even met alles dat je aan het doen bent. Ga even op de bank zitten, let dan even op je ademhaling en ga daarna verder met wat je wilde doen.”

Dus dat is wat ik voor een tijdje deed ieder moment dat ik weer angstig werd.

Ik slofte naar de bank, lette op mijn ademhaling en hoopte dat het snel weer weg was. Helaas, barstte ik regelmatig in tranen uit, omdat de angst niet binnen 5 minuten was verdwenen. Hierdoor voelde ik me echt enorm hopeloos, want zelfs deze tip werkte niet voor mij.

Luister. Alle tips die jij nu gebruikt om tegen angstige gevoelens of gedachten te vechten mogen de prullenbak in. Hoe harder jij tegen angst vecht, hoe harder je terugvecht.

Ik wil je vragen om de hele playlist te kijken met video’s, want hierin leg ik haarfijn uit wat je dan wél moet doen.

sad man feeling anxiety

Slechte Tip #4: Interne blokkades proberen op te ruimen

Nou… ik maakte laatst een TikTok waarin ik wat tips gaf. Ik zei dat mensen moesten proberen op te zoeken waar ze bang voor waren om te leren de angst over zich heen te laten komen.

Dus, toen kreeg ik een reactie van een vrouw onder die video, waarin ze zei:

“Oh nou angst overwinnen kan ook gewoon door in je brein te duiken en de blokkade op te ruimen?”


Ik begon te fronsen en ik dacht even terug aan de tijd dat ik enorm worstelde met angst en paniek.

En toen dacht ik:

“Had ik dan gewoon een blokkade in mijn brein? Als ik dat had geweten dan had ik gewoon een sessie gedaan en die blokkade eruit gehaald.” 
Even to the point: ik schreef dus onder haar reactie dat angst komt door een overgevoelig zenuwstelsel en niet door een blokkade in het brein.

Ook al was ze het daar niet mee eens, wil ik je vragen om te waken voor mensen die zeggen dat ze “gewoon een sessie met je doen” waarna je van al je angsten en paniek bent verlost.

Van je angst afkomen is werken met je lichaam, oefenen, leren toepassen van alles wat je leert. Het is echt je lichaam gebruiken en niet alleen je hoofd.

Dat is ook de reden dat je angst zo in je lichaam voelt, omdat het vooral daar zit. 

Slechte Tip #5: Mediteren en Mindfulness

Huh, hoezo valt mediteren en mindfulness onder jouw categorie “slechte tip? Waarom is de hele wereld dan ineens aan het mediteren?”

Ja, ik snap je vraag, maar ik moet hem nog even uitleggen.

Mediteren en mindfulness zijn super handige tools om je hoofd te kalmeren en meer rust te ervaren in je leven. Ze hebben mij geholpen om de wereld door een lens van dankbaarheid te zien. Het is ook iets dat ik iedere ochtend in mijn ochtendroutine heb zitten.

Maar ook hier geldt dat als jij meditatie of mindfulness gebruikt als wapen tegen je angst, raad ik je echt af om dit te gebruiken.

Ken je die dingen bij de kermis waarin er om de seconden van die eekhoorns uit een gat komen en je ze met je knuppel moet neerslaan? (Misschien zijn het geen eekhoorns, maar ik hoop dat je nu weet wat ik bedoel).

Het spelletje gaat steeds sneller en sneller, totdat je uiteindelijk nooit kunt winnen. Dat is precies wat jij nu doet met je angst en paniek.

“Meditatie! Mindfulness! Ademhaling!”

Op een gegeven moment ben je door alles heen en denk je:

“Ik ga NOOIT meer winnen… wat nu?”

Angst en paniek overwinnen betekent niet continu nieuwe manieren vinden om er vanaf te komen. Het betekent niet dat je sneller en harder tegen de angst moet vechten.

Het spel winnen kan ook door beter leren de angst over je heen te laten komen. Door er comfortabel mee te worden, totdat je angst zo ver naar de achtergrond verdwijnt, dat je lichaam uit de cyclus van angst breekt en je iedere dag een stukje minder angstig wordt.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders