Denk jij steeds dat je ziek bent? Dat bijvoorbeeld hoofdpijn of een snellopend hart een teken van gevaar zijn?
Dan heb je wellicht hypochondrie, en in dit artikel geef ik je 5 tips om hier vanaf te komen.
Mijn ervaring met hypochondrie
In 2018 had ik enorm veel last van angstklachten. Ik voelde een onaangename pijn in mijn maag en iedere dag maakte ik me zorgen over wat het toch zou kunnen zijn.
Dus…
Ik ging naar de huisarts (die me vertelde dat er niets aan de hand was), maar ik bleef me zorgen maken. Wat moest ik dus doen?
Ik wilde proberen om mijn angstige gedachten te negeren, maar dat was super lastig. Want wat als het WEL iets ernstigs was?
Ik ging op ontdekkingstocht uit naar hoe ik dit kon oplossen en kwam de volgende tips tegen.
Tip #1: Hoe angstiger je bent…
Wat enorm heeft geholpen was dat ik mijn angst anders begon te zien. Niet als een stoornis die mijn leven probeerde zuur te maken, maar als een soort kleine cartoonfiguur die veel weghad van een overbezorgde ouder… genaamd Meneer Angst.
Wanneer je langdurig onder stress staat, wordt dat mannetje erg actief. Hij wil weten wat er allemaal aan de hand is en vraagt zich af:
‘Nou, je hebt de laatste tijd zoveel stress. Wat is er aan de hand? Stress betekent dat je in gevaar bent!”
Gelukkig ben je niet in gevaar, maar je vecht of vlucht reactie gelooft nog wél dat je dat bent.
En wanneer Meneer Angst meer actief wordt, dan begin je alles te zien door de “lens van angst.” Dit komt doordat de hogere hoeveelheid cortisol en adrenaline (stresshormonen) je kijk op de wereld veranderen.

Wat jouw doel zou moeten zijn is dus om je basisniveau van angst te verlagen, waardoor de stem van Meneer Angst minder luid te horen is.
Dit basisniveau aan angst verlagen is een zeer belangrijke stap die je moet zetten om hypochondrie te overwinnen. En als je wil leren hoe je dat eenvoudig kunt doen, dan raad ik je aan om mijn gratis training overwin je angst te kijken.

Tip #2: Stop met Googelen
Bijna alle mensen met hypochondrie hebben de gewoonte om hun klachten op het internet in te typen en te zoeken naar wat het toch zou kunnen zijn.
Ze bezoeken herhaaldelijk WebMD of Thuisarts, maar begrijpen niet hoe Google haar pagina’s rangschikt:
“Google rangschikt haar pagina’s op basis van hoe lang mensen op een specifieke pagina blijven én hoeveel mensen er op klikken.”
Als je keelpijn hebt, denk je dan dat koorts de meeste klikken krijgt of keelkanker?
De worstcasescenario’s scoren altijd het beste op Google, omdat mensen een negativiteitsbias hebben en er zeker van willen zijn dat ze niet het worstcasescenario hebben.
Dus als je je zorgen maakt over jouw gezondheid, Google dan nooit jouw symptomen. Het is geen geruststelling omdat Google je de verkeerde diagnose geeft en de angst hierna verder toeneemt.
Op het moment dat ik hiermee stopte, voelde ik me een stuk rustiger. Maar toch maakte ik me veel zorgen als ik de pijn in mijn buik voelde.
En daarom heb je tip #3 nodig:
Tip #3: Daag je angstige gedachten uit
Iedere keer dat ik de pijn in mijn buik voelde, was ik nog steeds bang dat het darmkanker was, terwijl ik diep van binnen wist dat stress de oorzaak was.
Ik begreep dat ik alles door de lens van angst zag, wat zorgde voor veel rust. Maar pas toen ik het volgende deed ging het een stuk beter:
Ik besloot om Meneer Angst gewoon de schuld te geven van alles wat ik voelde.
Wanneer ik weer eens last had van angstige gedachten of symptomen, zoals hoofdpijn en buikpijn zei ik:
“Oh… het is weer Meneer Angst! “
Wanneer je weer iets voelt in je lichaam wil ik dat je gewoon Meneer Angst de schuld geeft. Ga niet piekeren over alles dat je voelt en ga niet naar Google. Geef Meneer Angst de schuld!
En als je hem eindelijk de schuld geeft, is het belangrijk om de volgende tip toe te passen:

Tip #4: Stop met checken
Nadat ik begreep dat ik alles door de lens van angst zag, stopte ik met het Googlen van mijn symptomen. Ook besloot ik Meneer Angst de schuld te geven en stopte ik met het oneindig Googlen van mijn symptomen.
Maar nu moest ik stoppen met iets anders: checken!
Wat checken?
Ik moest stoppen met iedere keer een vinger in mijn buik duwen, om erachter te komen of ik iets voelde. Of om mijn hand op mijn hart te leggen om te checken of hij wel bleef kloppen.
Dit opende namelijk de deur naar onzekerheid. En deze onzekerheid over je gezondheid kan zorgen voor een vloedgolf aan piekergedachten.
Probeer te onthouden dat alle dingen die jij doet in de hoop je angst te overwinnen, de dingen zijn die het in stand houden.
In andere woorden: als je herhaaldelijk je hart checkt, is dit jouw manier om onzekerheid weg te nemen of het wel goed klopt, waardoor je angstige gedachten afnemen.
Dit checken geeft je op de korte termijn de geruststelling dat alles in orde is, maar wanneer je de volgende keer weer last hebt van de angst, is de verleiding erg groot om opnieuw je hart te checken. Hierdoor is het erg lastig om hypochondrie te overwinnen.
Dus om hypochondrie te overwinnen, moet je de cyclus doorbreken en het tegenovergestelde doen: vertrouwen opbouwen.
Vertrouw erop dat je in orde bent. En voor het geval je je zorgen maakt over je hart: vertrouw erop dat je hart net zo goed klopt zoals het de rest van je leven heeft gedaan.
Maar wat als ik een onderbuikgevoel heb dat er echt iets mis is?

Tip #5: Verander je gepieker in acties
Ik maakte me nog steeds zorgen over mijn darmpijn. Daarom ben ik toch naar de huisarts gegaan. Wanneer je dus last hebt van hypochondrie raad ik je altijd aan om dus naar de huisarts te gaan, om gewoon even te kijken of er daadwerkelijk niets aan de hand is. Dit is wat mensen zonder hypochondrie ook doen als ze denken dat er iets mis is in hun lichaam.
Na de diagnose, vertelde de huisarts me dat er niets mis was met mijn darmen.
Maar ik dacht:
“Ja, er MOET iets mis zijn, dat weet ik zeker. Er moet iets zijn!”
“Nee, zeiden ze… er is niets aan de hand.”
Ik was nog steeds niet overtuigd, maar het enige wat ik kon doen was accepteren dat er inderdaad niets aan de hand was.
Wanneer je hierna de diagnose nog steeds niet vertrouwt, raad ik je aan om een second-opinion aan te vragen. Maar wanneer hierna wéér blijkt dat je de diagnose “angst” krijgt, dan is het belangrijk om hierin te leren rusten.
Werk dus altijd bij hypochondrie aan je angst en nooit in het continu proberen uit te sluiten van ziektes en aandoeningen.
Wil jij de volgende stap nemen om je hypochondrie te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.
