Paniekaanvallen? 5 Stappen om er vanaf te komen!

Leestijd: 6 minuten

Dit jaar heb ik iemand geholpen die al 15 jaar worstelde met dagelijkse paniekaanvallen. Hij had alles geprobeerd om er tevergeefs vanaf te komen: therapeuten, medicijnen, ademhalingsoefeningen, brein scans, noem het maar op!

Maar na de 5e sessie met mij zei hij: “Wouter… ik heb nu al zo lang geen paniek meer dat ik zelfs mijn medicijnen wil gaan afbouwen.”

En vandaag laat ik je stap voor stap zien wat ik heb gedaan om dit resultaat te behalen.

Stap #1: Onderscheid maken tussen paniek en de werkelijkheid

Ik weet nog goed dat toen ik last had van angst en paniek, al mijn “wat-als” gedachten me volledig van streek maakten.
Eén enge gedachten en de angst nam de overhand. Het bleef alleen niet bij gedachten, want ook ieder pijntje in mijn lichaam maakte me angstig.

“Wat nu als ik ziek ben en dit ernstig is, wie zorgt dan voor mijn vriendin? Wat gaat er dan gebeuren?”

Herken jij je in die enge gedachten die zo echt en eng voelen? Top, want dit is wat mijn cliënt met paniek, laten we hem Sam noemen, ook voelde.

Iedere keer als hij alleen thuis was, boodschappen ging doen of auto reed, raakte Sam van slag door angstige gedachten en gevoelens.

“Wat als je ineens een paniekaanval krijgt en dood gaat? Wat als ik ineens flauwval bij de kassa? Wat als ik aniek krijg achter het stuur en een mega auto ongeluk veroorzaak?”

man suffering from panic attack min

Dit zijn de gedachten van angst. En om ze minder eng te maken is het belangrijk dat je start met het oefenen van het herkennen van deze gedachten.

Sam vond het lastig om het verschil te leren tussen zijn échte innerlijke stem en de stem van angst.

Het zit allebei namelijk in je hoofd, dus hoe weet je nu wie Sam is en wie angst is?

Angst heeft altijd de volgende gedachten: “Wat-als… “(catastrophe)”.

Dit zijn dingen die extreem overdreven, bangmakend en levensbedreigend zijn. Het doel is dus om bewust te worden van wie wanneer spreekt, zodat je de realiteit loskoppelt van je angstige brein. Om dit voor elkaar te krijgen leer ik al mijn studenten de GAB-Reactie.

Nadat ik dit met Sam had geoefend, was het tijd voor stap 2!

Stap #2: Zorg dat je weet wat paniek is

Angst is een van de best behandelbare mentale “problemen” ter wereld, maar de reden dat er zo veel mensen (3.000.000 in Nederland alleen al) mee worstelen is doordat mensen zich de volgende twee dingen afvragen:

  1. Wat gebeurt er in godsnaam met me? Waarom ben ik angstig en wat is dit?
  2. Wat moet ik doen?

Verwarring houdt je in angst. Schrijf het op of onthoud het. Verwarring houdt je in angst.

Sam was ook verward over wat er met hem aan de hand was. Hij begreep niet dat hij zich ineens zo angstig voelde vanuit het niets en dat die enge gedachten zo echt voelden.

En door de verwarring over wat er met hem aan de hand was, begreep hij ook niet goed wat hij moest doen. Vergelijkbaar met dit:

“Laten we een cake bakken… nou wat is eigenlijk een cake? Waarom heb ik een cake nodig? Oke… ingrediënt 1: broccoli!”

Het ergste is dat ik wel zo in de keuken sta, maar goed!

Zo proberen mensen van hun angst af te komen: er moet geen broccoli in een cake, maar bloem, eieren en HEEL veel suiker.

Veel mensen weten niet hoe je angst overwint, maar ook veel professionals weten dit niet. En dat bedoel ik niet op een arrogante manier, maar zij weten niet hoe eng, lastig en in de knoop je jezelf voelt als je angst hebt, omdat ze het zelf niet hebben gehad.

Dus, ik heb Sam uitgelegd wat en er met hem aan de hand was en dit maakte het HEEL veel makkelijker voor hem om alles in perspectief te plaatsen.

En momenteel zijn er tientallen studenten van de Cursus Vrijheid van Angst die alles leren over hun angst en paniek. Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Sam en ik moesten meer doen om zijn paniek te overwinnen, dus dit is wat we hierna deden.

Stap #3: De angst voor paniekaanvallen weghalen

“Wouter, als ik hartkloppingen voel dan moet ik echt stoppen met waar ik mee bezig ben. Als ik in de auto ben zet ik de auto aan de kant, maar ook thuis, als mijn hart tekeer gaat dan moet ik even rustig aan doen.”

Iedere keer als Sam de symptomen van angst voelde, kwam zijn leven tot stilstand.

Hartkloppingen, hoofdpijn, tintelingen of enge gedachten: Sam moest even stoppen met waar hij mee bezig was.

Waarom? Omdat dit een teken van gevaar was volgens hem, en hij nu even moest rusten totdat de angst weg was.

Sam was veel te bang voor zijn angstige gevoelens. Heb je ooit een hond gezien die achter zijn staart aanliep? Ziet er stom uit, maar als we angst hebben doen we precies hetzelfde.

We voelen ons angstig, maar worden dan gefrustreerd of bang over dat we ons angstig voelen… en hierdoor neemt de angst toe en worden we nog bozer.

De belangrijkste stap die Sam en ik hadden ondernomen was dat we zijn angst voor angst moesten weghalen.

Nadat ik hem leerde hoe je op de juiste manier op angst moest reageren, nam voor hem de angst voor angst af.

Wanneer hij hartkloppingen voelde, kwam zijn leven niet meer zomaar tot stilstand, maar ging hij door met waar hij mee bezig was. En hierdoor brak Sam uit de cyclus van angst en paniek, waardoor zijn lichaam zichzelf beetje voor beetje kon de-stressen.

man having panic attack min

Ik vroeg zelfs aan Sam: Hoe ging het vorige twee weken? Paniek gehad?

“Nee, ging echt super. Een keer wat hartkloppingen gehad, maar ze boeiden me niet meer.”

Sam was hersteld van zijn angst voor angst. Dus we gingen naar stap 4!

Stap #4: Blijven oefenen

Ik had Sam uitgelegd dat anders reageren op angst niet meteen betekent dat je angst hebt overwonnen.

Het is niet een keer frustratie inruilen voor liefde en dan met vlag en wimpel vieren dat je van angst af bent.

Dit is wat Claire Weekes, een van mijn mentors, zegt over angst overwinnen:

“When we learn to live and walk with fear, we eventually walk and live without fear.”

Dat hakte erin bij mij, en toen ik dit in mezelf had opgenomen, herstelde ik snel van mijn eigen angst en paniek. Het is nu zelfs een van de meest belangrijke dingen die ik alle studenten leer.

Laat je hart kloppen als het wil kloppen. Laat je angstige brein schreeuwen als het wil. En laat die misselijkheid doen wat het wil. Niet omdat we het OK vinden en er mee moeten leven, maar omdat ons lichaam dan relaxed en de angst afneemt.

Wanneer jij de komende maanden leert te leven met je symptomen en er OK mee bent, neemt de angst af. En hoe meer het afneemt, hoe minder jouw symptomen gaan opvallen, totdat je uiteindelijk niet meer met angst leeft.

Sam heeft dit gedaan, waardoor hij niet meer vastzit in de cyclus van paniek.

En dat bracht ons naar stap 5!

man feeling feared from panic attack min

Stap #5: Beter omgaan met terugval

Angst en terugvallen gaan hand in hand. Wees daar niet bang voor, want je angstige brein komt gewoon af en toe kijken hoe het met je gaat.

Onthoud dat je alleen een terugval kan hebben als je vooruitgang hebt gemaakt. Wees dus niet boos op jezelf als dit gebeurd, maar zie het als een leermoment om te laten zien aan je angst dat je veilig bent. Dat doe je door op dezelfde manier naar een terugval te reageren als dat je op angst zelf doet: het toelaten, want aan het begin lastig is om te leren.

Angstige terugvallen zijn tests die net voor de overwinning gebeuren.

Wanneer je niet weet wat je moet doen kun je terugvallen, maar wanneer je wél weet wat je moet doen ben jij binnen no-time over de terugval heen.

Deze terugvallen gebeuren eerst vaak en daarna steeds minder, totdat je je afvraagt:

“Wanneer was mijn laatste terugval eigenlijk?”

En dan weet je dat jouw herstel zeer dichtbij is.

Conclusie

Sam dacht dat hij zijn hele leven zou moeten leven met angst en paniek. Hij dacht dat zijn leven draaide om stress en de frustratie die erbij kwamen kijken.

Maar Sam is een mooi voorbeeld van iemand die actie ondernam en zijn paniekaanvallen wilde overwinnen. Iemand die het durfde aan te gaan en de verwarring inruilt voor begrip over wat er met hem aan de hand was.

Hoe lang je ook worstelt met angst en paniek: er is een weg… en daar vertel ik je meer over in deze GRATIS mini-cursus over het overwinnen van angst en paniek.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders