Benauwd door stress? Gebruik DEZE #5 Tips Vandaag!

Als er iets onaangenaam voelt is het wel benauwd zijn door stress. Je voelt een drukkend gevoel op je borst en vraagt je af wanneer het moment komt dat je eindelijk weer genoeg lucht krijgt.

Maar wees niet bang, want jezelf benauwd voelen door stress is volkomen normaal.

In dit artikel leg ik je uit waarom jij je benauwd voelt door stress en geef ik je enkele tips om dit te verminderen.

Waarom heb ik het benauwd door stress?

Je mentale gezondheid heeft een enorme impact op je lichaam. Elke gedachte die je hebt, heeft een fysieke reactie op je lichaam. Als je denkt aan een moment dat je je extreem gelukkig voelde, zal je lichaam lichter aanvoelen. Maar als je aan iets denkt dat je bang maakt of angstig maakt… zal je lichaam hierop ook reageren.

Hoe meer angstige en enge gedachten in je hoofd rondspoken, hoe meer je lichaam zal reageren alsof er gevaar is in de buitenwereld. En hoe langer deze angstige gedachten in je hoofd blijven rondspoken en hoe intenser ze zijn… hoe groter de impact op je lichaam.

Wanneer dit gebeurt, bereidt je lichaam zich voor om de situatie te bevechten of te vluchten: wat de vecht- of vluchtreactie eigenlijk is. Ook al is er geen echt gevaar en bestaat het ‘gevaar’ in je hoofd, reageert je lichaam toch alsof er gevaar is.

Dat is wat angst eigenlijk is: jouw vecht- of vluchtreactie in actie.

Wat zijn de symptomen van benauwdheid door stress?

Wanneer jouw lichaam zich voorbereidt op vechten of vluchten, kun je de volgende symptomen ervaren:

 1. Het gevoel dat je niet genoeg lucht krijgt
 2. Een kramp rond je borst
 3. Snellere ademhaling
 4. Geen diepe ademhaling
 5. Spierkramp over je lichaam
 6. Hartkloppingen
 7. Duizeligheid
 8. Rusteloos voelen en prikkelbaar

Nu je weet wat benauwdheid door stress en angst veroorzaakt, is het tijd voor de 5 tips om deze kortademigheid te overwinnen!

#1. Oefen middenrifademhaling

Het eerste dat je kunt doen om kortademigheid te overwinnen, is jezelf concentreren op je ademhaling. Dit klinkt niet als een goed idee toch? (Sommige mensen zijn het misschien niet met me mee eens), maar het hielp mij ENORM om mezelf te kalmeren, toen ik me angstig voelde.

Als je angstig bent, adem je vaak vanuit je mond of borst. Het is erg ondiep en erg snel. Wat goed is om te weten is dat wanneer je kortademig bent door angstgevoelens, je niet zonder lucht komt te zitten en dat je voldoende zuurstof in je lichaam hebt.

Wat de kortademigheid veroorzaakt, is dat je brein denkt dat het moet vechten of vluchten, wat betekent dat het MEER zuurstof nodig heeft dan de hoeveelheid in jouw lichaam. De kortademigheid betekent dus niet dat je te weinig zuurstof hebt… alleen te weinig zuurstof om succesvol angstig te worden.

Wanneer je middenrifademhaling beoefent, kun je jezelf kalmeren door je ademhaling te vertragen en je zenuwstelsel te kalmeren.

Ga als volgt te werk om middenrifademhaling te gebruiken:

 1. Ga comfortabel zitten of liggen
 2. Leg een hand op je buik en een op je borst.
 3. Adem 4 tellen in… houd 7 tellen vast en adem 8 tellen uit. Laat je buik tegen je hand bewegen en doe dit een paar minuten lang.

#2. Ga naar buiten

Het tweede dat je kunt doen om jouw kortademigheid te overwinnen, is door naar buiten te gaan. Telkens als ik kortademig ben en alle andere tips niet werken, ga ik gewoon naar buiten. Tegenwoordig is het normaal om 8 uur achter een bureau te zitten (5 dagen per week) en heel oppervlakkig te ademen. Het tegenovergestelde van dit ademhalingspatroon is naar buiten gaan en je longen volledig vullen met frisse lucht.

Wanneer je het benauwd hebt door stress, kun je een wandeling maken van ongeveer 15 minuten, waarbij je je concentreert op het diep inademen van de frisse lucht. Dit laat je lichaam zien dat je in orde bent.

#3. Gebruik een worry mantra

De derde tip om kortademigheid te overwinnen, is door een worry mantra te gebruiken. Angst kan worden veroorzaakt door negatieve langetermijngedachten of door een traumatische gebeurtenis. Als het wordt gecreëerd door negatieve denkpatronen, moet je jezelf het volgende afvragen:

Hoe vaak pieker ik?

Wellicht antwoord je met een zelfverzekerde “altijd”… OF een subtiele “misschien”, omdat piekeren voor jou gewoon normaal lijkt. Maar in je hoofd leven en het afspelen van worstcasescenario’s valt ook onder “piekeren”.

Ik piekerde vooral over de YouTube-video’s die ik maakte. Ik bleef over bepaalde dingen nadenken, zoals: of ik genoeg was, of ik niet dom leek of de juiste woorden in de juiste volgorde zei. Dit veroorzaakte veel angst toen ik de video’s aan het filmen was.

Om te voorkomen dat mijn piekeren me zou beheersen, begon ik een worry mantra te gebruiken:

“Wat ik ook zeg of doe, ik ben genoeg en ik houd van wat ik doe.”

Welke worry mantra kun jij creëren om te voorkomen dat je te veel nadenkt en je zorgen maakt? Piekeren zorgt voor veel stress op het lichaam… dus wat kun je zeggen om je geen zorgen meer te maken? Wanneer je begint te piekeren, zeg dan die worry mantra tegen jezelf. Dit zorgt er niet voor dat al jouw gepieker en angst verdwijnt, maar kan helpen de symptomen te verlichten

#4. Start met sporten

Het vierde dat je kunt doen om benauwdheid door stress te overwinnen, is door te gaan sporten. Als je angstig en gestrest bent, heeft je lichaam veel energie opgebouwd. Je lichaam wil alle energie gebruiken om te vechten of te vluchten… maar omdat je geen van deze twee dingen doet, zit het vast in je lichaam.

Deze vastzittende energie kan veel problemen veroorzaken, zoals spierkrampen, een drukkend gevoel op de borstkas en (surprise)… benauwdheid.

Een van de beste dingen die je kunt doen om deze opgebouwde energie kwijt te raken, is door te gaan sporten. Maak gebruik van de opgebouwde energie en laat die eruit als je naar de sportschool gaat of gaat hardlopen. Het voelt ontzettend goed om die opgebouwde stress los te laten.

Wat je zult merken na je gymsessie is dat je lichaam en geest zich meer ontspannen en op hun gemak voelen… en je benauwdheid door stress is drastisch minder!

#5. Ga naar de kern van je probleem

De belangrijkste tip om je benauwdheid door stress en angst te overwinnen is door naar de kern van je angst te komen. Je kunt alle tips van de wereld gebruiken en tijdelijk je symptomen verlichten… maar als je echt naar de kern van je angst gaat zorg je dat je jouw klachten écht verlicht.

Je piekert om een reden en je hebt ook symptomen om een reden. Maar als je je alleen richt op het verlichten van je symptomen boek je geen definitieve vooruitgang. Dit is namelijk net zo’n slecht idee als een pijnstiller nemen, terwijl je je eigenlijk ook moet verdiepen in de oorzaak van je probleem.

Daarom is de beste tip om jouw benauwdheid door stress te overwinnen door te investeren in de juiste training en educatie.

Daarom raad ik je aan om mijn GRATIS training te kijken om je te helpen met jouw angststoornis te ovrwinnen.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Wanneer je benauwdheid ervaart en je dit niet in verband kunt brengen met jouw angst of stress, is het altijd verstandig om hulp en advies te vragen aan een gezondheidsdeskundige of andere medische noodhulp.

De volgende symptomen kunnen in verband staan met een hartaanval: vermoeidheid, een beklemd gevoel op de borst, meer zweten en een licht gevoel in het hoofd.

Conclusie

Wanneer je benauwdheid door stress ervaart, kan dat heel eng aanvoelen. Het voelt alsof je geen lucht meer hebt en ieder moment kunt flauwvallen… maar maak je geen zorgen. Je lichaam heeft altijd voldoende zuurstof, maar alleen niet genoeg als het wil vechten of vluchten, wat jouw kortademigheid verklaard.

Als je je kortademigheid wilt overwinnen, concentreer je dan op middenrifademhaling, wandelen, een worrymantra oefenen, gaan sporten en de oorzaak van het probleem aanpakken. Vooral die laatste tip is de krachtigste stap die je kunt zetten om jouw angst en benauwdheid te overwinnen.

Wall 1 scaled

About Wouter

Wouter is a mindset coach from The Netherlands. For many years he suffered from depression and anxiety. It gave him the motivation to coach people on freeing themselves from anxiety. With more than 6000 blog visitors a month he helps many people on their journey towards less anxiety.

Do you want less anxiety today?

Watch this FREE Limited Time Training on how to Free Yourself from Anxiety in 60 days!

Share Post

New Posts

Recommended

Most Popular Stories

Untitled design

Watch FREE Training

My 3 Step Framework to Free Yourself From Anxiety

SNAG YOUR FREE SEAT