Benauwd Door Stress? (5 Tips om er Vanaf te Komen!)

Leestijd: 5 minuten

Benauwd zijn door stress en angst? Dat is best wel eng… toch?

Je bent aan het juiste adres, want in dit artikel leg ik je uit waardoor dit komt en hoe je er vanaf komt!

Waarom heb ik het benauwd door stress?

Elke gedachte die je hebt, heeft een fysieke reactie op je lichaam. Als je denkt aan een moment dat je je extreem gelukkig voelde, zal je lichaam lichter aanvoelen. Maar als je aan iets denkt dat je bang of angstig heeft gemaakt… zal je lichaam hier ook op reageren.

Hoe meer angstige en enge gedachten in je hoofd rondspoken, hoe meer je lichaam zal reageren alsof je in gevaar bent. En hoe langer deze angstige gedachten in je hoofd blijven rondspoken en hoe intenser ze zijn… hoe groter de impact op je lichaam.

Wanneer dit gebeurt, bereidt je lichaam zich voor om de situatie te bevechten of te vluchten: wat de vecht- of vluchtreactie eigenlijk is. Ook al is er geen sprake van “echt gevaar”, reageert je lichaam toch alsof er gevaar is.

Dat is wat angst eigenlijk is: jouw vecht- of vluchtreactie in actie!

Wat zijn de symptomen van benauwdheid door stress?

Wanneer jouw lichaam zich voorbereidt op vechten of vluchten, kun je de volgende symptomen ervaren:

 1. Het gevoel dat je niet genoeg lucht krijgt
 2. Drukkend gevoel op de borst
 3. Snellere ademhaling
 4. Niet diep kunnen ademhalen
 5. Spierkrampen over je lichaam
 6. Hartkloppingen
 7. Duizeligheid
 8. Rusteloos voelen en prikkelbaar

Nu je weet wat benauwdheid door stress en angst veroorzaakt, is het tijd voor de 5 tips om hiervan af te komen!

Tip #1: Oefen middenrifademhaling

Het eerste dat je kunt doen om kortademigheid te overwinnen, is jezelf concentreren op je ademhaling. Dit klinkt niet als een goed idee toch? (Sommige mensen zijn het misschien niet met me mee eens), maar het hielp mij ENORM om mezelf te kalmeren en de angst over me heen te laten komen.

Wat jouw benauwdheid veroorzaakt, is dat je brein denkt dat het moet vechten of vluchten. Dit betekent dat het MEER zuurstof nodig heeft dan de hoeveelheid in jouw lichaam. De kortademigheid betekent dus niet dat je te weinig zuurstof hebt… alleen te weinig zuurstof om succesvol angstig te worden.

Wanneer je middenrifademhaling beoefent, kun je oefenen met de angst over je heen te laten komen. We willen ademhalingstechnieken namelijk niet gebruiken om tegen de angst en stress te vechten, maar om deze gevoelens rustiger over ons heen te laten komen.

Ga als volgt te werk om middenrifademhaling te gebruiken:

 1. Ga comfortabel zitten of liggen
 2. Leg een hand op je buik en een op je borst.
 3. Adem 4 tellen in… houd 7 tellen vast en adem 8 tellen uit.

  Laat je buik tegen je hand bewegen en doe dit voor een paar minuten.

Tip #2: Ga naar buiten

Het tweede dat je kunt doen om jouw benauwdheid door stress te overwinnen, is door naar buiten te gaan.

Regelmatig ging ik eventjes naar buiten als ik het benauwd kreeg. Tegenwoordig is het normaal om 8 uur lang achter een bureau te zitten (5 dagen per week) en heel oppervlakkig te ademen. Het tegenovergestelde van dit ademhalingspatroon is naar buiten gaan en je longen volledig vullen met frisse lucht.

Wanneer je het benauwd hebt door stress, is het heel fijn om een wandeling maken van ongeveer 15 minuten, waarbij je je concentreert op het diep inademen van de frisse lucht. Dit kalmeert heel snel je lichaam.

Tip #3: Gebruik een pieker mantra

De derde tip om kortademigheid te overwinnen, is door een pieker mantra te gebruiken. Angst kan worden veroorzaakt door negatieve langetermijngedachten of door een traumatische gebeurtenis. Als het wordt gecreëerd door negatieve denkpatronen, moet je jezelf het volgende afvragen:

Hoe vaak pieker ik?

Wellicht antwoord je met een zelfverzekerde “altijd”… OF een subtiele “misschien”, omdat piekeren voor jou gewoon normaal lijkt. Maar in je hoofd leven en het afspelen van worstcasescenario’s valt ook onder “piekeren”.

Ik piekerde vooral over de YouTube-video’s die ik maakte. Ik bleef over bepaalde dingen nadenken, zoals: of ik genoeg was, of ik niet dom leek of de juiste woorden in de juiste volgorde zei. Dit veroorzaakte veel angst toen ik de video’s aan het filmen was.

Om te voorkomen dat mijn piekeren me zou beheersen, begon ik een pieker mantra te gebruiken:

“Wat ik ook zeg of doe, ik ben genoeg en ik houd van wat ik doe.”

Welke pieker mantra kun jij creëren om te voorkomen dat je te veel nadenkt en je zorgen maakt? Piekeren zorgt voor veel stress op het lichaam.

Dus: wat kun jij zeggen om je piekeren te kalmeren? Wanneer je begint te piekeren, zeg dan deze mantra tegen jezelf. Dit zorgt er niet voor dat al jouw gepieker en angst verdwijnt, maar kan helpen de symptomen te verlichten

#4. Start met sporten

Het vierde dat je kunt doen om benauwdheid door stress te overwinnen, is door te gaan sporten. Als je angstig en gestrest bent, heeft je lichaam veel energie opgebouwd. Je lichaam wil alle energie gebruiken om te vechten of te vluchten… maar omdat je geen van deze twee dingen doet, zit het vast in je lichaam.

Deze vastzittende energie kan veel problemen veroorzaken, zoals spierkrampen, een drukkend gevoel op de borstkas en (surprise)… benauwdheid.

Een van de beste dingen die je kunt doen om deze opgebouwde energie kwijt te raken, is door te gaan sporten. Ga naar de sportschool, lift die gewichten of ga eens lekker hardlopen. Voel je angstige energie en sprint het eruit!

Het voelt namelijk super goed om die angstige energie los te laten!

Na je gym of hardloopsessie zul je merken dat zowel je lichaam als je brein meer ontspannen voelen. Ook je benauwdheid door stress is een stuk minder!

#5. Ga naar de kern van je probleem

De belangrijkste tip om je benauwdheid door stress en angst te overwinnen is door naar de kern van je angst te gaan. Je kunt alle tips van de wereld gebruiken en tijdelijk je symptomen verlichten… maar als je echt naar de kern van je angst gaat zorg je dat je jouw klachten écht overwint.

Je piekert om een reden en je hebt ook de benauwdheid om een reden. Maar als je je alleen richt op het verlichten van je symptomen boek je naar mijn mening niet zozeer vooruitgang. Dit is een pleister op de wond.

Het overwinnen van je benauwdheid door stress en angst betekent leren hoe je op de juiste manier reageert op je angstgevoelens. Door juist te reageren bepaal jij of de benauwdheid toeneemt óf juist afneemt. Ook werken aan het oplossen van de problemen die in je leven afspelen draagt hier aan bij.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Wanneer je benauwdheid ervaart en je dit niet in verband kunt brengen met jouw angst of stress, is het altijd verstandig om hulp en advies te vragen aan een dokter of huisarts.

Raak niet meteen in paniek, maar de volgende symptomen kunnen lijken op die van een hartaanval: vermoeidheid, een beklemd gevoel op de borst, meer zweten en een licht gevoel in het hoofd.

Schiet dus niet meteen in de stress! Waarschijnlijk is er niets aan de hand, maar voor de zekerheid is het belangrijk om altijd even jouw symptomen te laten checken. Mocht de arts zeggen dat het door angst komt dan valt een hoop onzekerheid al weg.

Conclusie

Wanneer je benauwdheid door stress ervaart, kan dat heel eng aanvoelen. Het voelt alsof je geen lucht meer hebt en ieder moment kunt flauwvallen… maar maak je geen zorgen. Je lichaam heeft altijd voldoende zuurstof. Het voelt alleen niet zo, omdat je lichaam denkt niet genoeg te hebben om te vechten of vluchten, wat jouw benauwdheid verklaard.

Wil jij de volgende stap nemen om jouw angst of paniek te overwinnen? Download dan nu jouw GRATIS gids.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders