Wat is Derealisatie & Hoe OVERWIN je het?

Leestijd: 5 minuten

Heb jij soms het gevoel dat de wereld om je heen niet echt lijkt? Dat er een soort glazen muur tussen jou en de buitenwereld zit? Of dat het wellicht voelt alsof je je niet helemaal verbonden voelt met je eigen lichaam?

Dan kan het zo zijn dat je last hebt van derealisatie of depersonalisatie. En in dit artikel geef ik je 3 hele belangrijke tips om hier vanaf te komen.

Deze adviezen heb ik zelf gebruikt toen ik last had van derealisatie en geef ik ook aan deelnemers van Vrijheid van Angst.

Maar laten we eerst duidelijk hebben wat derealisatie is en wanneer je last hebt van een derealisatie stoornis. 

Wat is derealisatie?

Ik weet nog het moment dat ik aan het werken was achter mijn laptop en ik een rare tinteling in mijn handen voelden. Ik besloot eventjes te stoppen en vervolgens de hond uit te laten in de hoop dat het hierna weg was. 

Ik liep naar buiten en werd verblind door de felle zon, waarna ik ineens een heel raar gevoel kreeg. Ik opende mijn ogen en het voelde alsof er een muur van glas tussen mij en de werkelijkheid zat. Het voelde alsof ik niet meer verbonden was met alles om me heen en alles om me heen leek zijn geur en kleur verloren te hebben, alsof ik in even in een wereld leefde die niet helemaal echt leek.

Ik was enorm bang voor wat er gebeurde en naarmate dit enkele keren achter elkaar was gebeurd, begon ik bang te worden voor de derealisatie. Ik was bang dat dit nooit meer weg zou gaan en ik had geen idee wat ik moest doen. 

Nu ik op deze ervaring terugkijk, weet ik dat het derealisatie is: een onschuldig symptoom van de angst. En de volgende drie tips hebben mij en de huidige deelnemers van Vrijheid van Angst met derealisatie geholpen om het te overwinnen.

Tip #1: Begrijp wat er aan de hand is

Om de tips uit dit artikel goed aan je uit te leggen wil ik je het voorbeeld geven van Mirjam, die drie maanden geleden had deelgenomen aan Vrijheid van Angst omdat ze last had van depersonalisatie en derealisatie.

Ze had al zoveel geprobeerd om er vanaf te komen, maar niets had gewerkt, waardoor ze erg sceptisch was op de adviezen die ik haar had gegeven, maar al snel leerde ze het volgende, belangrijke inzicht.

Mirjam zag de derealisatie als een heftig, eng symptoom en iets dat permanente schade kon veroorzaken in haar brein, maar al snel leerde ze het volgende.

Ze begreep vanuit mij dat ieder mens een eigen Stress Emmertje heeft. Soms zit dat emmertje iets voller en soms wat minder vol. Maar wanneer we onder langdurige stress staan, erg vermoeid zijn of bijvoorbeeld een lange tijd slecht slapen, dan kan dat emmertje wat voller gaan zitten.

En als het voller zit, dan kan het sneller overstromen… en dat is angst. Deze angst uit zich bij de ene persoon als duizeligheid en hartkloppingen, maar kan bij de andere persoon als derealisatie uiten. Deze derealisatie kan ook worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een slechte ervaring met alcohol of drugs die de Stress Emmer vulde.

Vaak weet je nog jouw eerste ervaring met derealisatie, toch? 

Volgens WijZijnMind.nl heeft iedereen wel eens een lichte vorm van depersonalisatie gehad, maar hebben ongeveer 2% van de mensen een depersonalisatie stoornis. 

Hier komt het grote geheim.

Wanneer je brein met heel veel angst reageert op de depersonalisatie, omdat het super eng is de eerste keer, dan heeft het geleerd dat depersonalisatie gevaarlijk is, waardoor iedere keer dat je de depersonalisatie voelt opkomen er een groot angstgevoel ontstaat.

En als je bang bent voor de depersonalisatie, dan heb je een depersonalisatiestoornis, maar ook dit is super goed te overwinnen.

Laten we dus eens kijken naar wat je kan doen.

Tip #2: Vermijd bepaalde adviezen

Toen Mirjam bij week 3 was van Vrijheid van Angst vertelde ik haar het volgende advies:

“Herstellen van depersonalisatie bestaat uit twee belangrijke stappen. Het eerste is het loslaten van de verkeerde adviezen, om hierna de goede adviezen toe te passen, waarna je er vervolgens tijd overheen moet laten gaan.”

Klinkt logisch en simpel, maar laat me dit even uitleggen.

Wat we vaak te horen krijgen vanuit de dokter, of het internet of social media is dat we bepaalde adviezen moeten toepassen. Maar heel veel van deze verkeerde adviezen, houden juist de angst in stand en maken de derealisatie erger.

Er zijn een stuk of 10 adviezen die de derealisatie in stand houden, maar ik zal er alvast twee met je delen.

Wanneer Mirjam de derealisatie voelde opkomen was het raak en probeerden ze de methode “rustig blijven” te gebruiken.

Ze deed er alles aan om de angst te verminderen en de derealisatie te laten afnemen. Maar een andere strategie die ze toepaste is dat ze zich ging richten op haar ademhaling. Dan sloot ze haar ogen om zich af te sluiten van de buitenwereld en probeerde ze op die manier de angst te verminderen.

Wat ik haar vertelde was dat die twee methoden haar angst juist in stand hielden. En dat wanneer ze die zou loslaten, de derealisatie een stuk sneller zou verdwijnen.

Maar waarom? Waarom is het niet goed om jezelf tot rust te brengen of te letten op je ademhaling? 

Goede vraag. En dit is waarom:

Wanneer de derealisatie komt opzetten en jij probeert er alles aan te doen om er vanaf te komen… wat denkt je angstige brein dan? Hoe gaat het de derealisatie zien?

Juist. Het gaat de derealisatie zien als iets gevaarlijks. En dit betekent dat iedere keer als de derealisatie komt opzetten, het je nóg eerder waarschuwt met angstgevoelens én de angst erger maakt, waardoor ook de derealisatie intenser wordt.

Dus, de eerste stap om derealisatie te overwinnen is bewust worden van alle verkeerde adviezen en deze loslaten.

En als je meer over deze slechte adviezen wil weten, dan raad ik je aan om de gratis training hieronder meteen te kijken.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Tip #3: Pas het volgende inzicht toe

Wat je tot nu toe al hebt geleerd is dat je derealisatie krijgt, je Stress Emmertje overstroomt. En als we derealisatie willen overwinnen, dat we dan het Stress Emmertje moeten legen.

Dat legen van het Stress Emmertje doe je op twee manieren. De eerste manier is dat je bepaalde adviezen toepast om de inhoud te verminderen. En de tweede manier is dat je goed leert reageren op het moment dat je derealisatie ervaart.

Want wat er gebeurt wanneer het Stress Emmertje overstroomt en jij derealisatie hebt, is dat we vaak met enorm veel angst reageren op de derealisatie. Maar helaas gaat al deze angst weer terug het emmertje in, waardoor we niet van onze derealisatie afkomen.

Ik durf te zeggen dat 80% van jouw herstel van derealisatie of depersonalisatie zit in het goed leren reageren op dit symptoom. Want wanneer je keer op keer goed reageert, daalt de inhoud van het Emmertje en overwin jij jouw derealisatie.

Ik moet wel vertellen dat het leren goed reageren lastiger is dan het lijkt en niet in een korte blogbericht uit te leggen, wat ook de reden is dat we in Vrijheid van Angst 7 volle weken stilstaan om dit goed te doen. Maar ik wil je toch een tipje van de sluier oplichten.

Alles draait erom om aan de angst te laten zien… dat de derealisatie niet gevaarlijk is. En door dit keer op keer te doen, zal jouw angstreactie aan intensiteit afnemen, de inhoud van het Emmertje dalen en heb jij na verloop weer rust in je hoofd én in je lichaam.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders