7 Tips om in Slaap te Vallen Met Stress

Leestijd: 5 minuten

Als je deze 7 tips volgt kun jij vanavond een stuk sneller in slaap vallen en zal je voortaan met heel veel meer energie de dag erna wakker worden.

Tegenwoordig hebben veel mensen last van stress en hierdoor moeite om in slaap te vallen, maar deze 7 tips hebben mij enorm geholpen om super snel en veel dieper te slapen.

Tip #1: Maak een avondroutine

De eerste tip die je zal helpen om sneller in slaap te vallen is door een avondroutine te beginnen.

Een avondroutine is hetzelfde als een ochtendroutine, maar dan bereidt de avondroutine je voor op de nacht, terwijl een ochtendroutine je voorbereidt op de dag.

Een avondroutine is ervoor gemaakt om je brein voor te bereiden op de nacht. Wanneer je deze routine maakt is het verstandig om te kijken naar welke gewoontes je kunt inzetten die je helpen te ontspannen.

Dit kan zijn een boek lezen, een filmpje kijken, een hete douche nemen of lekker mediteren.

Wanneer je deze gewoontes iedere dag een uurtje voor het slapen toepast, gaat je brein leren dat het bedtijd is en zal je merken dat het makkelijker voor je wordt om in slaap te vallen.

Tip #2: Verbeter je slaapomgeving

De tweede tip om sneller in slaap te vallen is door je slaapomgeving te verbeteren.

Dat betekent dat je naar BeterBed moet gaan om een nieuwe boxspring van €9500 moet uitkiezen. Nee hoor, gelukkig is dat niet het geval, want je kan verschillende dingen doen om je slaapomgeving te verbeteren.

Het eerste dat je kunt doen is de temperatuur verbeteren. Een temperatuur van 18 graden is perfect. Zorg ook dat het pikdonker is (echt heel donker), want dit helpt met het dieper slapen in de nacht. 

Daarna is het belangrijk om te investeren in een goed kussen en een goed matras. Je hoeft namelijk niet direct je bed te vervangen, want een goed matras kan ook al wonderen doen.

Ik heb bijvoorbeeld een topper aangeschaft en sindsdien slaap ik “top” (just kidding!), ik slaap een stuk lekkerder en veel dieper.

Tip #3: Zet alle notificaties uit

De derde tip om sneller in slaap te vallen is door al je notificaties uit te zetten. 

En dan bedoel ik niet één uur voor het slapen, maar de hele dag. 

Wanneer we notificaties krijgen dan laat ons lichaam cortisol los, het stress hormoon. Wanneer je dus de hele dag notificaties krijgt zal je stressniveau flink stijgen, waardoor je in de avond lastiger in slaap kan vallen. 

Vind je niet dat mensen te veel van jouw kostbare aandacht en tijd krijgen?

Snapchats, DM’s, Whatsapp berichten… tante Corry die haar 55e verjaardag viert en je heeft getagged op Facebook…

Waarom wil je dit de hele dag ontvangen? Zet alle notificaties uit, behalve van mensen die belangrijk voor je zijn, zoals je ouders, vriendin of vriendin en (dat was het denk ik wel).

En als je dat lastig vindt, doe dit dan in stappen. Eerst geen Instagram notificaties meer, dan geen Snapchat meer etcetera!

Wanneer je meer wilt leren over het overwinnen van angst voor het slapen, raad ik je ook aan om mijn gratis training te kijken waarin je leert hoe je angstklachten kunt overwinnen.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Tip #4: Maak een ochtendroutine

Als je een avondroutine hebt gemaakt, wil ik je ook als tip meegeven om een ochtendroutine te maken. Dit kan ook goed helpen tegen angst in de ochtend.

“Wouter, waarom? Ik kom hier om beter te slapen, niet om fijner wakker te worden?”

Wat er vaak gebeurt is dat wanneer we willen slapen, we ineens beginnen te piekeren over ons leven. We denken aan al onze problemen, onze obstakels en ook aan alles dat we de dag erna moeten doen.

Wat je heel erg kan helpen om sneller in slaap te vallen is het hebben van een ochtendroutine, waardoor je je minder hoeft druk te maken over de dag erna wanneer je wil gaan slapen.

Hoe kan jij zo min mogelijk stress ervaren de volgende ochtend? 

Is dit door je kleren al klaar te leggen? Je supplementen neer te leggen, je to-do app al klaar te maken met alles dat je wil gaan doen?

Wanneer je zorgt dat het eerste uur van je dag met zo min mogelijk stress verloopt, zal je merken dat je minder gaat piekeren over de dag erna.

Tip #5: Let op je voeding

Een hele belangrijke tip om sneller te slapen is om je voeding te verbeteren.

Ik ken letterlijk mensen die net voor het slapen een grote kop koffie drinken en dan klagen dat ze niet kunnen slapen.

Natuurlijk kun je slecht slapen als je koffie in de avond drinkt. Sterker nog, ik drink alleen koffie in de ochtend, want wanneer ik het later op de dag drink merk ik dat ik de hele dag te alert ben/.

Dit is wat BeterBed zegt over koffie:

“Uit het onderzoek blijkt namelijk dat cafeïne ervoor zorgt dat je gemiddeld een uur korter slaapt, zelfs wanneer je de cafeïne zes uur voor het slapengaan neemt. Wil je toch later op de dag een kopje koffie drinken? Drink deze dan het liefst vóór 15.00 uur.”

Probeer dus niet te veel koffie te drinken overdag en je inname van suiker ook te verminderen. Want te veel suiker maakt je hyper, wat het lastig maakt om in slaap te vallen.

Tip #6: Stop met piekeren

Wat er meestal gebeurt is dat wanneer ons hoofd het kussen raakt, er ineens talloze irritante gedachtes “hallo” komen zeggen. We zijn dan aan het piekeren en wanneer we piekeren laat ons lichaam cortisol los. Dit is het stress hormoon, waardoor we minder snel in slaap kunnen vallen.

Ik kan je wel vragen om minder te gaan piekeren, maar dat gaat je niet lukken. Je moet namelijk niet met deze gedachten in gesprek gaan, want dan wordt het alleen maar erger.

Je moet namelijk iets anders doen en dat komt op het volgende neer.

Wanneer je regelmatig piekert voor het slapen betekent dat, dat je overdag niet genoeg hebt stilgestaan bij je gevoelens en gedachten.

Als jouw dag een formule-1 race is waar je nooit stilstaat, de hele dag afleiding zoekt op social media en altijd wegkijkt bij wat je denkt en voelt dan gebeurt het volgende.

Wanneer je dan geforceerd wordt om stil te staan en met jezelf te zijn (het slapen) dan komen al die gevoelens en gedachten “hallo” zeggen.

Hierdoor wordt je overrompeld met gedachten en gevoelens en al die dingen moet je gaan verwerken omdat je de hele dag hebt weggekeken van hoe je je voelt en wat je denkt.

En wanneer je dit regelmatig doet, dan gaat je brein “bedtijd” linken aan “piekertijd”. 

Probeer dus de komende tijd overdag vaker stil te staan bij wat je denkt en wat je voelt.

Tip #7: Slik een supplement

Ik vond het altijd afschuwelijk om te gaan slapen, omdat ik altijd piekerde en soms wel 2 uur niet kon slapen… terwijl ik dan regelmatig door de muur heen een ander familielid vredig hoorde snurken.

Ik ben zelf geen fan van supplementen en dingen slikken omdat ik super eigenwijs ben en alles zelf wil doen, maar ik ben onlangs begonnen met het slikken van een supplement en ik moet zeggen dat ik zo veel minder stress en angst voel… en ook een stuk beter kan slapen. 

Het rare is dat ik overdag veel meer energie heb, later opblijf, maar wel dieper en sneller kan slapen.

Het hebben van meer energie en sneller in slaap vallen voelt tegenstrijdig, maar het supplement doet wonderen.

Weet je welk supplement het is? Ik heb het over magnesium.

Blijkbaar hebben heel veel mensen een tekort aan magnesium. En een tekort aan magnesium kan zorgen voor meer stress, meer gepieker, slechter slapen en het minder makkelijk ontspannen.

Maar het schijnt ook zo te zijn dat als je gestresst bent, je meer magnesium gebruikt, waardoor je eigenlijk in een soort vicieuze cirkel terecht komt.

Door magnesium te slikken kun je uit deze cirkel breken, omdat je hierdoor beter kunt slapen en je gevoeligheid voor stress afneemt. Maar ik ben geen dokter, huisarts of supplementen goeroe, dus je moet wel zelf onderzoek doen naar welke vorm van magnesium je gaat slikken en welke hoeveelheid (disclaimer). 

Maar een supplement slikken is niet de échte oplossing van slecht slapen. Het kan zeker bijdragen aan een goede nachtrust, maar als je echt beter wil slapen dan raad ik je aan om deel te nemen aan de gratis training, waarin ik je uitleg hoe je angstgevoelens te overwinnen, want hoe minder angst je hebt, hoe beter je kunt slapen.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders