Diarree door Stress? 5 Tips om er Vanaf te Komen!

Leestijd: 6 minuten

Jaren lang heb ik geworsteld met diarree door stress. Wat was dat frustrerend!

Vandaag leg ik je uit waarom stress diarree kan veroorzaken en geef ik je 5 tips over hoe je hier vanaf kunt komen!

Kan een stress diarree veroorzaken?

Allereerst: kan stress of angst diarree veroorzaken?

Jazeker, maar laten we eerst kort praten over wat stress is en hoe het werkt.

Wanneer je te veel stress hebt kan dit resulteren in angst. Angst is slechts een ander woord voor je vecht- en vluchtreactie. Normaal gesproken werkt je vecht- of vluchtreactie op een gebalanceerde manier en wordt het alleen geactiveerd als er echt gevaar dreigt.

Maar als je angstig bent of vaak onder stress staat, wordt je zenuwstelsel gevoeliger voor stress. Hierdoor wordt je vaak angstig door de meest onschuldige triggers. Denk aan iets dat je ziet, een enge gedachte of gevoel… of zelfs iets ongevaarlijks als het geluid van de deurbel.

In een angstige toestand verkeren kost je lichaam heel veel energie.

Je zweet ineens meer, je hartslag gaat omhoog en ook je hersenen moeten twee keer zo hard werken om de omgeving te scannen op mogelijk gevaar.

Maar wat ook veel energie kost, is je spijsvertering. Het verteren van je eten kost namelijk veel energie!

En dit is wat je brein denkt:

“Okay, ik heb meer energie nodig, want ik heb nu te maken met gevaar. Ik zie dat het verteren van voedsel nu te veel energie kost, dus laten we kijken of ik dat tijdelijk kan stoppen. Want als ik er niet alles aan doe om die dreiging het hoofd te bieden… is er toch geen voedsel om te verteren!”

Raad eens wat er gebeurt? Diarree door stress of angst…

Waarom veroorzaken stress en piekeren diarree?

Als je angstig bent, begint je brein alle energie in je lichaam te verplaatsen. Het plaatst het grootste deel van de energie buiten jezelf om goed om te kunnen gaan met de waargenomen dreiging.

Maar nu heeft je lichaam minder energie beschikbaar voor andere dingen. Daarom voel je je zo ontzettend moe als je angstig bent (Don’t worry, het is normaal om je moe te voelen als je angstig bent).

Het enige “probleem” is dat je spijsvertering nu minder energie heeft om mee te werken. Hierdoor kan het soms zelfs een tijdje volledig tot stilstand komen, of gaat het de andere kant op en wil het zichzelf spoelen.

Dit betekent dat je of last hebt van verstopping, omdat je darmen niet meer zo hard werken als eerst… of diarree, omdat je darmen van het voedsel af willen komen (als ik het op dat moment nog voedsel mag noemen).

En dan denkt je brein:

“We hebben nu geen tijd om dit te verteren, het moet eruit”

Er zijn meer interne processen die angstdiarree veroorzaken, zoals hoe bepaalde hormonen op de darm reageren wanneer je je in een angstige staat verkeerd, maar laten we het voor het gemak even simpel houden.

Wat belangrijk is om te weten is dat de intensiteit van de angstdiarree vaak in verhouding staat met de intensiteit van de angst die je ervaart. Hoe angstiger je je voelt, hoe meer last van stressdiarree je zou kunnen hebben.

Twee belangrijke oorzaken van angst zijn stress en piekeren. Ze laten je brein denken dat je in gevaar bent en dat er iets moet worden aangepakt: wat je angst aanwakkert.

Meestal zijn de dingen waar je je druk of zorgen over maakt onschuldig, maar je brein ziet ze helaas als echt gevaar.

En je raadt het al… als je in gevaar bent, maakt je brein je angstig! Niet om je te vervelen… maar om je veilig te houden!

Dat is best goed bedoeld, toch?

Probeer je daarom altijd bewust te worden van de dingen die je stress geven of waar je over piekert.

Heb je het Prikkelbare Darm Syndroom?

Volgens Medical News Today heeft meer dan 75% van de mensen die aan PDS lijden angst of depressie. Maar dit betekent niet noodzakelijk dat wanneer je angstdiarree hebt, je PDS hebt of andersom.

PDS is een syndroom waarbij je last krijgt van constipatie (of diarree), buikpijn en krampen.

Volgens Mindsethealth hebben meer dan 1 op de 7 mensen PDS, wat het iets heel normaals maakt. Hoewel de oorzaak van PDS niet bekend is, weten we wel dat omgevingsfactoren zoals stress de symptomen kunnen verergeren.

Vraag altijd je huisarts om advies, mocht je blijvende last hebben van pijnlijke darmen of niet zeker weten wat het is.

Nu je weet wat angstdiarree veroorzaakt, wil ik je 5 tips geven om er vanaf te komen!

5 tips om angstdiarree te overwinnen

Tip #1. Sport wat vaker

Als je angstig bent, stromen er veel stresshormonen door je lichaam. Deze hormonen zijn adrenaline en cortisol. Ze maken je angstig en zetten je op scherp.

Wanneer dieren angstig worden of paniek ervaren, schudden ze de angstige energie uit hun lichaam. Ze gebruiken letterlijk de energie die de adrenaline en cortisol opwekken om het er vervolgens uit te schudden. Op die manier blijft de energie niet in hun lichaam vastzitten, wat heel belangrijk is om je lichaam gezond te houden.

Natuurlijk kun je niet zomaar het op een schudden zitten als je je tijdens een belangrijke presentatie gespannen voelt…

Daarom is het tijd om wat vaker te sporten!

Als je een paar keer per week sport, ga je de overtollige energie verbranden en breng je je lichaam weer terug in balans. En een leuk weetje: je lichaam maakt het hormoon serotonine aan… waardoor jij je ook nog enorm lekker in je vel gaat zitten!

Tip #2. Eet wat gezonder

Ik heb zelf heel veel jaren met angstdiarree geworsteld. Ik leefde steeds onder grote hoeveelheden stress, maar ook mijn darmen waren niet gezond.

Maar op het moment dat ik smoothies begon te drinken als ontbijt, veranderde mijn leven volledig.

Mijn huid kreeg ineens een gezonde gloed en na een week of zes was mijn constipatie verdwenen, kwam mijn diarree minder vaak voor en nam mijn energieniveau drastisch toe! Dit kwam omdat ik de gezondheid van mijn darmen enorm verbeterde.

Misschien creëerde mijn lichaam plotseling zoveel energie dat het geen energie meer weghaalde van mijn spijsvertering… wie weet!

Het enige wat ik WEL weet is dat als je ‘s ochtends je boterham inruilt voor een smoothie… jouw leven ook zal veranderen.

Tip #3. Drink wat meer water

Als je last hebt van stressdiarree, is het belangrijk om je waterinname te verhogen. Als je diarree hebt, verliest je lichaam namelijk heel veel water.

Om niet uitgedroogd te raken, moet je ervoor zorgen dat je elk uur een vol glas water drinkt. Dit is belangrijk omdat je angst erger kan worden als je uitgedroogd raakt. Je hart kan sneller gaan kloppen, je krijgt hoofdpijn en ineens kun je niet meer helder denken.

Drink meer water… het is super belangrijk!

Tip #4. CGT Therapie

Cognitieve gedragstherapie is een van goede manier om je stress en angstklachten aan te pakken. Bij CGT kan een therapeut je helpen met het veranderen van je negatieve denkpatronen. Een CGT-therapeut helpt je bewust te worden van je denkpatronen en ook hoe deze gedachten jouw emoties beïnvloeden.

Tip #5. Stress Management

De belangrijkste tip die ik voor je heb, is om te oefenen met het beter omgaan met stress. Als langdurige stress de oorzaak is van jouw angstgevoelens, is het erg belangrijk om op nieuwe manieren met stress te leren omgaan.

Allereerst betekent dit dat je je bewust wordt van je stresstriggers en hetgeen waar je over piekert. Want alleen dan heb je input om aan de slag te gaan. En als je je bewust bent van de triggers, is het verstandig om te leren hoe je hiermee op de juiste manier mee om kunt gaan.

Pak problemen aan, hoe lastig ze ook zijn. Maar geef jezelf ook de tijd om jouw problemen aan te pakken. Voor mij was dit de prestatiedruk die ik iedere ochtend voelde. En pas toen ik dat overwon, nam de stressdiarree af.

Conclusie

Stressdiarree kan een zeer vervelend gevolg van te veel stress of angst zijn.

Gelukkig is er niets mis met je, omdat het een natuurlijk reactie is. Het is slechts je vecht- of vluchtsysteem dat je probeert te beschermen. Het klinkt raar, maar je stress en angst hebben een goede intentie.

Je zal de symptomen aanzienlijk verlichten als je meer gaat sporten, gezonder gaat eten en meer water gaat drinken. Maar de beste hulpmiddelen om jouw stressdiarree te overwinnen, zijn CGT en stressmanagement. Dit helpt je om naar de kern van je angst te gaan.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders