Diarree door Stress en Angst? 5 Tips om het te STOPPEN!

Een van de meest vervelende symptomen van angst is waarschijnlijk angstdiarree.

Je wilt je huis uit, of iets doen waar je stiekem een beetje zenuwachtig voor bent en ineens… moet je naar het toilet.

Ja… weer angstdiarree!

Ik heb persoonlijk angstdiarree gehad zolang ik me kan herinneren, maar in de loop der jaren werd het plotseling minder ernstig.

En hier is waarom…

Kan een angststoornis angstdiarree veroorzaken?

Allereerst: kan angst diarree veroorzaken?

Jazeker, maar laten we eerst kort praten over wat angst is en hoe het werkt.

Je moet begrijpen dat angst slechts een ander woord is voor je vecht- en vluchtreactie. Normaal gesproken werkt je vecht- of vluchtreactie op een evenwichtige manier en wordt het alleen geactiveerd als er echt gevaar dreigt.

Maar als je angstig bent, is je zenuwstelsel erg gevoelig voor stress en kun je een angstige reactie krijgen van de meest onschuldige triggers. Denk aan iets dat je ziet, of iets ongevaarlijks als het geluid van de deurbel.

In een angstige toestand verkeren kost je lichaam heel veel energie. Je zweet ineens meer, je hartslag gaat omhoog, je hersenen moeten twee keer zo hard werken om de omgeving te scannen op mogelijk gevaar, en nog veel meer!

Maar wat ook veel energie kost, is je spijsvertering. Het verteren van je eten kost veel energie!

En dit is wat je brein denkt:

“Okay, ik heb meer energie nodig, want ik heb nu te maken met gevaar. Ik zie dat het verteren van voedsel nu te veel energie kost, dus laten we kijken of ik dat tijdelijk kan stoppen. Want als ik er niet alles aan doe om die dreiging het hoofd te bieden… is er toch geen voedsel om te verteren!”

Raad eens wat er gebeurt? Angstdiarree…

Waarom veroorzaken stress en piekeren diarree?

Als je angstig bent, begint je brein alle energie in je lichaam te verplaatsen. Het plaatst het grootste deel van de energie buiten jezelf om goed om te kunnen gaan met de waargenomen dreiging.

Maar nu heeft je lichaam minder energie beschikbaar voor andere dingen, daarom voel je je zo ontzettend moe als je angstig bent (Don’t worry, het is normaal om je moe te voelen als je angstig bent).

Het enige “probleem” is dat je spijsvertering nu minder energie heeft om mee te werken. Hierdoor kan het soms zelfs een tijdje volledig tot stilstand komen, of gaat het de andere kant op en wil het zichzelf spoelen.

Dit betekent dat je ofwel obstipatie hebt, omdat je darmen niet meer zo hard werken als voorheen… of diarree, omdat je darmen van het voedsel af willen komen (als ik het op dat moment nog voedsel mag noemen).

En dan zegt je brein:

“We hebben nu geen tijd om dit te verteren, het moet nu weg!”

Er zijn meer interne processen die angstdiarree veroorzaken, zoals hoe bepaalde hormonen op de darm reageren wanneer je je in een angstige staat verkeerd, maar laten we het simpel houden, want in eenvoud ligt jouw genezing.

Een belangrijk ding om te weten is dat de hoeveelheid angstdiarree die je ervaart vaak in verhouding staat tot de hoeveelheid angst die je ervaart. Hoe angstiger je je voelt, hoe meer angstdiarree je zou kunnen ervaren.

Twee belangrijke oorzaken van angst zijn stress en piekeren. Ze laten je brein denken dat je in gevaar bent en dat er iets moet worden aangepakt: wat je angst aanwakkert.

Meestal zijn de dingen waar je je druk of zorgen over maakt onschuldig, maar je brein ziet ze helaas als echt gevaar.

En je raadt het al… als je in gevaar bent, maakt je brein je angstig! Niet om je te ergeren… maar om je veilig te houden!

Dat is best aardig, toch?

Probeer je daarom altijd bewust te worden van de dingen die je stress geven of waar je over piekert.

Heb je het Prikkelbare Darm Syndroom?

Volgens Medical News Today heeft meer dan 75% van de mensen die aan PDS lijden angst of depressie. Maar dit betekent niet noodzakelijk dat wanneer je angstdiarree hebt, je PDS hebt of andersom.

PDS is een syndroom waarbij je last krijgt van constipatie (of diarree), buikpijn en krampen.

Volgens Mindsethealth hebben meer dan 1 op de 7 mensen PDS, wat het iets heel normaals maakt. Hoewel de oorzaak van PDS niet bekend is, weten we wel dat omgevingsfactoren zoals stress de symptomen kunnen verergeren.

Vraag altijd je huisarts om advies, mocht je blijvende last hebben van pijnlijke darmen of niet zeker weten wat het is.

Nu je weet wat angstdiarree veroorzaakt, wil ik je 5 tips geven om er vanaf te komen!

5 Tips om angstdiarree te overwinnen

Tip #1. Sport vaker

Als je angstig bent, stromen er veel stresshormonen door je lichaam. Deze hormonen zijn adrenaline en cortisol. Ze maken je angstig en zetten je op scherp.

Wanneer dieren angstig worden of paniek ervaren, schudden ze de angstige energie uit hun lichaam. Ze gebruiken letterlijk de energie die de adrenaline en cortisol opwekken om het er vervolgens uit te schudden. Want alleen dan blijft de energie niet in het lichaam vastzitten, wat heel belangrijk is om je lichaam gezond te houden.

Natuurlijk kun je niet zomaar het op een schudden zitten als je je tijdens een belangrijke presentatie gespannen voelt…

Daarom kunnen wij gebruik maken van deze techniek door enkele keren per week te sporten.

Als je een paar keer per week sport, ga je de overtollige energie verbranden en breng je je lichaam weer terug in balans. En een leuk weetje: je lichaam maakt het hormoon serotonine aan… waardoor jij je ook nog enorm lekker in je vel gaat zitten!

Tip #2. Eet gezonder

Als een persoon die altijd al worstelde met zijn darmen, was het heel normaal voor mij om angstdiarree te ervaren. Mijn darmen waren niet in een goede staat, ik had geen energie en diarree en obstipatie kwamen iedere week voor.

Maar op het moment dat ik smoothies begon te drinken als ontbijt, veranderde mijn leven volledig.

Mijn huid kreeg ineens een gezonde gloed en na een week of zes was mijn constipatie verdwenen, kwam mijn diarree minder vaak voor en nam mijn energieniveau drastisch toe!

Misschien creëerde mijn lichaam plotseling zoveel energie dat het geen energie meer weghaalde van mijn spijsvertering… wie weet!

Het enige wat ik WEL weet is dat als je ‘s ochtends je boterham inruilt voor een smoothie… jouw leven ook zal veranderen.

Tip #3. Drink meer water

Als je last hebt van angstdiarree, is het erg belangrijk om je waterinname te verhogen. Als je diarree hebt, verliest je lichaam namelijk heel veel water.

Om niet uitgedroogd te raken, moet je ervoor zorgen dat je elk uur een vol glas water drinkt. Dit is belangrijk omdat je angst erger kan worden als je uitgedroogd raakt. Je hart kan sneller gaan kloppen, je krijgt hoofdpijn en ineens kun je niet meer helder denken.

Drink meer water… het is super belangrijk!

Tip #4. CGT Therapie

Cognitieve gedragstherapie is een van de belangrijkste behandelingen voor angst. Bij CGT helpt de therapeut je in te grijpen door negatieve denkpatronen te veranderen. Een CGT-therapeut helpt je bewust te worden van je denkpatronen en ook hoe deze gedachten jouw emoties beïnvloeden.

Tip #5. Stress Management

De belangrijkste tip die ik voor je heb, is om te oefenen met het beter omgaan met stress. Als langdurige stress de oorzaak is van jouw angstgevoelens, is het erg belangrijk om op nieuwe manieren met stress te leren omgaan.

Allereerst betekent dit dat je je bewust wordt van je stresstriggers en hetgeen waar je over piekert. Want alleen dan heb je input om aan de slag te gaan. En als je je bewust bent van de triggers, is het verstandig om te leren hoe je hiermee op de juiste manier mee om kunt gaan.

Om je te helpen je angst te verlichten, heb ik een GRATIS tijdelijke training gemaakt waarin ik de 3 grootste fouten bespreek die angstige mensen maken en wat ze in plaats daarvan moeten doen!

Conclusie

Angstdiarree kan een zeer vervelend symptoom van angst zijn. Je voelt je vrijheid verdwijnen, omdat je weet dat je diarree kunt krijgen wanneer je angstig wordt … wat het alleen maar erger maakt!

Gelukkig is er niets mis met je, omdat het een natuurlijk reactie is. Het is alleen het vecht- of vluchtsysteem dat je probeert te beschermen. Het klinkt raar, maar je angst houdt van je, ook al kan het extreem vervelend aanvoelen.

Je zal de symptomen aanzienlijk verlichten als je meer gaat sporten, gezonder gaat eten en meer water gaat drinken. Maar de beste hulpmiddelen om jouw angstdiarree te overwinnen, zijn CGT en stressmanagement. Dit helpt je om naar de kern van je angst te gaan.

Wall 1 scaled

About Wouter

Wouter is a mindset coach from The Netherlands. For many years he suffered from depression and anxiety. It gave him the motivation to coach people on freeing themselves from anxiety. With more than 6000 blog visitors a month he helps many people on their journey towards less anxiety.

Do you want less anxiety today?

Watch this FREE Limited Time Training on how to Free Yourself from Anxiety in 60 days!

Share Post

New Posts

Recommended

Most Popular Stories

Untitled design

Watch FREE Training

My 3 Step Framework to Free Yourself From Anxiety

SNAG YOUR FREE SEAT