5 Tips om Vliegangst te Overwinnen (en op vakantie te kunnen!)

Leestijd: 6 minuten

In dit artikel leer je 5 praktische tips om jouw vliegangst te overwinnen.

Ready for take-off? Let’s go!

flgiht anxiety

Stap #1: Identificeer wat jouw vliegangst veroorzaakt

Wat triggert echt je vliegangst? Wat zet het gehele angstproces in gang? Als je duidelijkheid krijgt over wat de oorzaak is van jouw angst, kan het je veel helpen om te weten welke volgende stappen je moet nemen om jouw angst te verminderen.

Dit is het proces van bewustwording.

Ben je bang voor bacteriën? Ben je bang om met mensen te praten? Of 8 uur achter elkaar zitten naast iemand die je niet kent? Of is het iets anders… zoals claustrofobie?

Volgens de Anxiety and Depression Association of America is de meest voorkomende oorzaak van vliegangst bij mensen de angst dat ze tijdens de vlucht overweldigd zullen raken door angst.

Ze visualiseren dat ze angstig worden en niet kunnen ontsnappen. Ze stellen zichzelf voor dat ze in paniek raken terwijl alle passagiers toekijken.

Wat is het ding of de dingen waar je bang voor bent? Als je je bewust bent van je trigger, weet je waar je aan kunt werken en welke strategieën en technieken het beste werken voor de specifieke trigger.

Stap #2: Begrijp dat het “maar angst” is

Wanneer je bang bent om te vliegen, begrijp dan dat de angst niet wordt veroorzaakt door de situatie, gebeurtenis of trigger: maar door wat er in jou gebeurt. Anders zou dit betekenen dat iedereen bang zou zijn om bijvoorbeeld te vliegen, te rijden of de lift te nemen.

Dit betekent niet “eigen schuld dikke bult”. Dit betekent ook niet dat je dit jezelf hebt aangedaan.

Wat het betekent is dat er een klein deel van je hersenen bestaat dat verantwoordelijk is voor je angst. Het is de amygdala die alle informatie scant die via de zintuigen naar binnenkomt. Mijn studenten van de cursus Vrijheid van Angst noemen dit niet hun amygdala, maar visualiseren hun amygdala als een klein mannetje: Meneer Angst.

Meneer Angst is een kleine man in je brein die op de knoppen drukt. Telkens wanneer hij gevaar waarneemt, drukt hij op een knop en voel je angst. Maar helaas speculeert meneer Angst alleen maar. Hij weet niet wat echt gevaarlijk is. Maar hij wil het zekere voor het onzekere nemen en neemt geen enkel risico.

Wanneer je angst voelt binnensluipen, geef dat dan gewoon de schuld aan meneer Angst.

“Oh… Hallo Meneer Angst! Gelukkig, het is maar GEWOON Meneer Angst!”

Wanneer doe je dit?

Wanneer je te veel piekert of je merkt dat je ineens angstig raakt.

flgiht anxiety

Stap #3: Geef jezelf toestemming om je angstig te voelen

Nu komt de derde stap om over je vliegangst heen te komen.

Wanneer je angst voelt opkomen als je op het vliegveld of in het vliegtuig bent: accepteer je angst en laat het toe.

Meneer Angst maakt je angstig door cortisol en adrenaline in je bloedbaan vrij te geven. En hoe meer adrenaline er in je bloedbaan zit, hoe meer je creatieve, emotionele brein het overneemt en hoe reëler je enge gedachten lijken te zijn.

Maar je gedachten zijn geen weerspiegeling van de werkelijkheid… en je emoties ook niet. Wanneer je angst voelt opkomen: wijs dan naar meneer Angst en laat toe dat hij je angstig maakt.

Dit is SUPER SUPER SUPER belangrijk!!

Vecht niet tegen je gevoelens, want al die frustratie en boosheid zorgt voor meer stress. En meer stress zorgt voor meer angst. Door niet tegen je angst te vechten neemt de frustratie af EN laat je aan Meneer Angst zien dat de angst er gewoon mag zijn.

Dit doen we niet omdat we de angst fijn vinden of het OK vinden.

Wat het betekent is dat je besluit om je angst niet langer tegen te werken met dezelfde emotie waarmee het zichzelf voedt: woede, frustratie en stress.

Door de angst te accepteren en toe te laten, laat je de angst zijn gang gaan totdat de brandstof op is.

Het is als touwtrekken met je angst. Winnen van angst betekent niet dat je harder moet trekken in de hoop dat je wint… je kunt ook loslaten om te winnen.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Stap #4: Gebruik je angstige energie

De vierde stap om over je vliegangst heen te komen is door je angstige energie te gebruiken.

Als je je angstig voelt, begrijp dan dat dit komt door adrenaline. Dit is hetzelfde hormoon dat door je lichaam raast als je enthousiast bent of in een achtbaan gaat.

Zonder adrenaline is het moeilijk om enthousiast te worden.

Waarom moet je dit weten?

Laten we zeggen dat twee mensen wachten om in een achtbaan te stappen. Ze voelen allebei de adrenaline door hun lichaam gieren, maar de een is extreem angstig en de ander extreem enthousiast.

Hoe is dat mogelijk?

Het is omdat ze allebei hun adrenaline op een andere manier interpreteerden.

Ze voelen allebei de opgewekte energie, maar een van hen ziet het als angst, terwijl de ander het als enthousiasme ziet

Wanneer je angst voelt in het vliegtuig, doe je het volgende:

“OMG, ik reis naar (vul je bestemming in)! Ik ben ZO ontzettend enthousiast! Ik kan niet wachten!”

Je gebruikt de opgewekte energie en transformeert deze in enthousiasme. Zeg tegen jezelf hoe enthousiast je bent en sluit misschien zelfs je ogen om je reis te visualiseren.

flgiht anxiety

Stap #5: Word je bewust van de woorden en beelden

De vijfde stap om over je vliegangst heen te komen, is door je bewust te worden van de woorden en beelden in je hoofd.

Als je de voorgaande vier stappen oefent, heb je het stappenplan om je vliegangst om te zetten in enthousiasme.

Maar er is nog een extra stap die je vliegangst drastisch kan verminderen: word je bewust van de beelden en woorden in je hoofd.

Je brein reageert alleen op de beelden die je in je hoofd creëert en de woorden die je tegen jezelf zegt.

Als je buitensporige angst voelt voordat je aan boord gaat of zelfs als je aan het vliegtuig denkt: welke beelden en woorden komen er dan in je op?

Als je je een neerstortend vliegtuig voorstelt, in paniek raakt, of je zelfs voorstelt dat je overlijd… natuurlijk maakt meneer Angst je dan angstig!

Waarom?

Omdat hij gevaar waarneemt, vanwege jouw negatieve gedachten en beelden.

Als je echt je vliegangst wilt overwinnen, gebruik dan de voorgaande vier stappen en word je bewust wat je actief visualiseert en jezelf vertelt.

Verander de woorden en afbeeldingen in je hoofd in iets enthousiasts, door bijvoorbeeld te denken aan je komende vakantiebestemming! Doe dit omdat je lichaam daar positief op zal reageren.

Nog 3 Tips om je vliegangst te overwinnen

Super Tip #1: Stel jezelf bloot aan je angst

Vermijden waar je bang voor bent, vergroot de angst alleen maar. Dit betekent dat als je het vliegtuig niet neemt, je vliegangst alleen maar groter wordt. Om met succes over de vliegangst heen te komen, is het belangrijk om jezelf blootstellen aan je angst en de hierboven beschreven stappen volgen. In een dit artikel heb ik uitgelegd hoe je jezelf met succes kunt blootstellen aan je angsten.

Super Tip #2: Lees boeken over vliegangst

De tweede bonustip is om meer te leren over vliegangst. Er zijn veel boeken die je helpen de veiligheid van vliegtuigen te begrijpen, wat turbulentie is en hoe vliegtuigen werken. Naast meer leren over de veiligheid van vliegtuigen, kun je ook meer lezen over het omgaan met angst aan boord. Een geweldig boek dat ik aanraad, is Soar. Dit boek helpt je te begrijpen wat er gebeurt als je vliegangst hebt.

Super Tip #3: Gebruik oefeningen om te ontspannen

Ik raad het niet aan om ontspanningsoefeningen te doen met als doel tegen je angst vechten, omdat dit het tegenovergestelde is van accepteren en toelaten. Ik raad aan om ze te gebruiken nadat je in paniek bent geraakt, om jezelf te gronden.

Waarom? Als je ontspanningsoefeningen gebruikt in de hoop je angst te verminderen, laat je meneer Angst alleen maar zien dat angst iets is dat er niet mag zijn.

Twee oefeningen die ik aanraad zijn middenrifademhaling en de 5-4-3-2-1-grounding-techniek.

Conclusie

Zoals je hebt gelezen, werkt vechten tegen je angst niet: het maakt je angst en paniek alleen maar erger.

Je angst toelaten, vermindert de intensiteit van je angst. Het is oké om angstig te zijn! En als je acceptatie en het tolereren hebt geoefend, kun je eraan werken om je bewust te worden van de woorden en afbeeldingen in je hoofd… om ze om te zetten in positieve woorden en beelden.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders