Pijn op de borst door angst? (Gevaarlijk of niet?)

Leestijd: 8 minuten

AUW! En het gebeurt opnieuw… pijn op de borst door angst!

Toen ik last had van angstgevoelens, voelde ik veel druk op mijn borst. Maar soms werd het erger… en voelde ik een stekende pijn.

Het was eng, het was pijnlijk en ik wilde dat ik wist wat het toen was: pijn op de borst door angst.

Want dat had me zeker een hoop zorgen bespaard!

Kan angst pijn op de borst veroorzaken?

Voordat ik zelfs maar wist wat angst inhield, dacht ik dat mijn pijn op de borst iets gevaarlijks was. Ik maakte me zorgen en dacht meteen aan de worstcasescenario’s.

Nadat ik begreep dat ik met angst worstelde, ontdekte ik dat pijn op de borst een van de meest voorkomende symptomen van angst was. Deze pijn op de borst kan geleidelijk of plotseling zijn.

Wanneer het geleidelijke pijn op de borst is, kun je gedurende langere tijd (enkele uren of zelfs de hele dag) pijn op de borst te ervaren. Dit kan aanhoudende pijn zijn, of een beklemd gevoel. Voor sommige mensen kan dit er ook toe leiden dat je moeilijk kunt ademen.

Maar wanneer de pijn op de borst plotselinger is, kun je een scherpe, stekende pijn ervaren. Dit duurt echter korter dan de meer geleidelijke pijn.

Anxiety chest pain

De symptomen van pijn op de borst door angst

Zoals ik al zei: het kan heel eng zijn om pijn op de borst te ervaren. En omdat je je ook angstig voelt, ben je meer geneigd om in het ergste te geloven: ik heb last van iets gevaarlijks en dodelijks.

De pijn op de borst die je ervaart kan zelfs nog enger voelen, wanneer je ook nog eens hartkloppingen krijgt. Hartkloppingen zijn hartslagen die plotseling meer opvallen en soms intenser zijn (wat vaak gebeurt wanneer je angstige brein zich ineens op je borstgebied focussed).

In feite is pijn op de borst een van de meest voorkomende symptomen van angst. Het kan voor iedereen anders aanvoelen, maar over het algemeen zijn de symptomen:

  1. Scherpe, stekende pijn in de borst
  2. Druk op de borst
  3. Spasmen of spiertrekkingen
  4. Een branderig gevoel
  5. Aanhoudende pijn op de borst

Vaak manifesteert de pijn op de borst zich tijdens een paniekaanval, omdat het lichaam zijn vecht- of vluchtreactie heeft geactiveerd. Maar je hoeft zeker geen paniekaanval te ervaren om pijn op de borst te voelen. Ik had persoonlijk altijd (soms nog steeds) pijn op de borst tijdens of nadat ik angstig werd.

In de meeste gevallen wordt de pijn op de borst veroorzaakt door angst, maar als je het niet zeker weet, overweeg dan altijd om met je huisarts te praten. Als jouw arts geen oorzaak kan vinden voor de pijn op de borst, is bijna altijd angst de oorzaak.

Waarom veroorzaakt angst pijn op de borst?

Nu je je bewust bent van de symptomen van pijn op de borst, laten we eens kijken hoe pijn op de borst kan worden veroorzaakt door angst.

Het eerste dat je moet begrijpen, is dat wanneer je brein denkt dat je in gevaar bent, het je vecht- of vluchtreactie activeert. Meestal verkeer je helemaal niet in echt gevaar, maar je brein kan het verschil niet zien tussen iets dat ingebeeld is, of daadwerkelijk echt is. En wanneer het je vecht- of vluchtreactie activeert, ontstaat er angst.

Je voelt een golf van cortisol door je lichaam gaan, en als het écht intens wordt… krijg je ook een adrenalinestoot. Cortisol helpt je alert te blijven voor gevaar en zorgt dat je je gespannen voelt, maar adrenaline geeft je een energiestoot om de situatie te bevechten of te ontvluchten.

Het is het hormoon dat ervoor zorgt dat mensen auto’s kunnen optillen om een ​​geliefde te redden, bijvoorbeeld tijdens een auto-ongeluk. Het helpt je om ongelofelijke dingen te kunnen doen.

Wanneer je angstig bent of in paniek raakt, heb je vaak automatisch een slechte houding. Je spieren trekken samen, omdat ze alle overtollige cortisol en adrenaline willen compenseren. Deze hormonen laat je lichaam los om veel energie te genereren om gevaar te kunnen bestrijden… maar vaak proberen we kalm te blijven… waardoor de energie ergens heen moet gaan.

Als gevolg hiervan duw je automatisch je schouders en hoofd richting je borst. Dit absorbeert veel van de energie, maar zorgt voor spierspanning. En omdat je hartslag stijgt tijdens paniek en angst, kan de pijn op de borst nog intenser aanvoelen.

Als je je angstig voelt, kan hierdoor pijn op de borst ontstaan… maar ook als je ontspannen bent, kun je pijn op de borst voelen, omdat je lichaam zich ontspant en zich bewust wordt van de verkrampte spieren.

breathing anxiety

Hoe lang duurt pijn op de borst door angst?

Er is geen indicatie voor hoe lang angstpijn op de borst kan duren. Wanneer je tijdens een paniekaanval pijn op de borst voelt, worden de symptomen minder nadat de paniekaanval voorbij is en je lichaam weer in balans is. Dit gebeurt bijna altijd binnen 30 minuten.

Maar aan de andere kant, als je de hele dag angstig bent, kan de pijn op de borst wel urenlang aanwezig zijn. Over het algemeen geldt: hoe angstiger je je voelt, hoe intenser je klachten zijn.

Persoonlijk worstelde ik altijd met pijn op de borst, en had ik hier een paar uur per dag last van. Vaak had ik last van veel druk op mijn borstkas.

Als je pijn op de borst voelt, is het altijd belangrijk om je reactie op jouw angstgevoelens in de schijnwerpers te zetten. Want hoe je op angst reageert, bepaalt hoe intens de pijn op je borst wordt.

Is het pijn op de borst door angst of door een hartaanval?

Hoewel pijn op de borst een veel voorkomend symptoom van angst is, is het altijd aan te raden om medische hulp te zoeken. Jouw huisarts kan medische tests uitvoeren om te zien of er iets mis is met je hart.

Als het uiteindelijk blijkt dat er helemaal niets aan de hand is, zul je de volgende keer veel rustiger zijn wanneer je pijn op de borst ervaart.

Om je te helpen om het verschil te begrijpen tussen pijn op de borst en een hartaanval, bekijk dan de volgende symptomen van een hartaanval:

  1. Pijn op de borst die verergert bij inspanning
  2. Pijn op de borst die uitstraalt naar andere delen van uw lichaam
  3. Snelle hartslag
  4. Moeilijkheid bij ademen
  5. Scherpe pijn in de borst

Een ander verschil is dat pijn op de borst door angst vaak optreedt tijdens paniek, tijdens merkbare angst of wanneer je rustig bent (omdat je spieren ontspannen en de kramp hierdoor ineens merkbaar wordt).

Een hartaanval daarentegen begint wanneer het lichaam actiever wordt en wordt meestal erger bij inspanning. In ieder geval is het altijd belangrijk om hulp te zoeken wanneer je niet zeker weet of de pijn wordt veroorzaakt door angst.

Hoe pijn op de borst door angst verminderen?

Om je te helpen met het verlichten van je pijn op de borst door angst, heb ik 5 krachtige tips gekozen die je kunt gebruiken. Deze 5 tips hebben me enorm geholpen om mijn pijn op de borst te verminderen.

Yoga and anxiety

#1. Yoga

Een geweldige manier om veel spierspanning rond de borstkas los te laten, is door yoga te doen. Wanneer je yoga beoefent, rek je je lichaam en kun je de spanning loslaten die in je spieren zit. Vooral de houdingen waarbij je je schouders naar beneden drukt en je je borstkas opent zijn geweldige manieren om de spierspanning los te laten.

Deze houding is het tegenovergestelde van wat je lichaam doet als het gestrest is. Ik raad aan om één keer per week yoga te beoefenen als je worstelt met angstgevoelens, omdat het een geweldige manier is om je lichaam te helpen ontspannen en de opgebouwde stress los te laten.

#2. Meditatie

De tweede tip die ik je wil aanraden is om te mediteren. Het gebruik van meditatie of andere kalmerende oefeningen zijn een geweldige manier om je angstige brein te kalmeren. Ik beoefen meditatie in de ochtend en voordat ik naar bed ga. Dit helpt me een goede toon te zetten voor de dag of nacht. Als ik mediteer, probeer ik gevoelens van dankbaarheid en andere hartopenende emoties op te wekken. Dit helpt om het borstgebied snel te openen. Je kunt veel fijne meditaties vinden op YouTube, als je wilt beginnen met mediteren.

#3. Ademhalingsoefeningen

De derde tip om je pijn op de borst door angst te verminderen, is door middenrifademhaling te gebruiken. Vaak als we ons gestrest voelen, ademen we heel oppervlakkig. Ook zit onze adem vast in onze borst. Om middenrifademhaling te gebruiken, leg je één hand op je buik en één hand op je borst. Adem dan 4 seconden in, houd 7 seconden vast en adem dan 8 seconden uit. Bij elke inademing moet je je buik omhoog duwen tegen je hand, terwijl je borst stil blijft.

Je kunt dit 3-4 keer per dag 5-10 minuten gebruiken om jezelf te helpen kalmeren.

Exercise and anxiety

#4. Sporten

De vierde tip die ik heb om je pijn op de borst te verminderen, is door te sporten. Door de adrenaline en cortisol die door je lichaam razen, heb je veel energie beschikbaar. Je lichaam laat die hormonen vrij om met het waargenomen (of ingebeelde) gevaar om te gaan. Maar meestal proberen we kalm te blijven, waardoor we een manier moeten leren om goed om te gaan met de opgewekte energie. Nu heb je veel extra energie om naar de sportschool te gaan en de overtollige energie te verbranden… en om in shape te komen!

#5. Acceptatie en de GAB-Reactie

De beste tip om je pijn op de borst te verlichten, is door juist te reageren als je pijn op de borst voelt opkomen. Meestal raken we erg gefrustreerd als we ons angstig voelen en opnieuw te maken krijgen met pijn op de borst. Maar door met angst, woede en frustratie te reageren, roepen we alleen maar dezelfde emoties op die angst versterken.

Door de juiste reactie te gebruiken, elimineer je veel van de intensiteit van pijn op de borst door angst. Dit betekent dat je de pijn op de borst moet toelaten en dat je er niet meer tegen moet vechten. Simpelweg door tegen jezelf te zeggen dat het voorbij zal gaan en dat het oké is om de pijn te voelen, verminder je snel een groot deel van de intensiteit.

Dit betekent niet dat het oké is om pijn te voelen. Het doel van acceptatie is de gefrustreerde energie elimineren, zodat je jezelf minder angstig voelt.

Ik leer mijn cliënten de GAB-reactie (groet, accepteer en besluit) om hun angst te verlichten.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Zelfs als je denkt dat je pijn op de borst wordt veroorzaakt door angst, is het altijd verstandig om medische hulp te zoeken. Als je dagelijks worstelt met pijn op de borst, is het altijd het beste om zeker te weten of het geen gevaarlijke aandoening is.

Als je naar de dokter gaat, weet je ofwel dat het een onderliggende ziekte is, of je weet dat je hart in perfecte gezondheid is. Hierdoor ben je de volgende keer meer ontspannen wanneer je pijn op de borst ervaart.

Conclusie

Ik hoop dat je na dit artikel een beter begrip hebt gekregen van pijn op de borst en hoe angst pijn op de borst kan veroorzaken. Deze pijn op de borst lijkt eng, maar is meestal onschuldig. Toch is het altijd verstanding om contact op te nemen met je huisarts als je niet zeker bent van waar de pijn vandaan komt.

Om pijn op de borst te verlichten, is het belangrijk om je lichaam te laten ontspannen en het de tijd te geven om zichzelf te ontstressen. Probeer naast ontspanning ook yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen te doen en te sporten. Vooral lichaamsbeweging helpt je om de adrenaline en cortisol in je lichaam te verminderen.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders