Hoe Stop je Diarree door Stress? (3 Tips!)

Leestijd: 4 minuten

Last van diarree door stress of angst? Dan ben je aan het juiste adres!

In dit artikel leg ik je uit waar de diarree door stress vandaan komt, en hoe je dit oplost!

Waarom moet ik poepen door stress?

Je brein en je darmen zijn sterk met elkaar verbonden. Als je problemen hebt met je darmen, kun je last krijgen van je mentale gezondheid… en andersom natuurlijk ook.

Wanneer je ineens veel zenuwen hebt of gestresst bent, geeft je brein een seintje om adrenaline en cortisol los te laten. Dit zijn de hormonen die ervoor zorgen dat je je gespannen voelt. Maar wanneer deze hormonen door je lichaam razen beginnen je darmen te reageren op deze hormonen.

Raad eens wat er gebeurt? Diarree of constipatie door de zenuwen!

Je darm begint waterige ontlasting te produceren, wat diarree veroorzaakt, of het tegenovergestelde: constipatie.

Volgens Maya Eid, een klinische voedingsdeskundige, neemt het hormoon “serotonine” in je darmen toe op het moment dat je zenuwachtig bent of angstig. Dit veroorzaakte spasmen, wat zorgt voor onverwachte stoelgang.

Maar waarom die vreselijke diarree?

Angst is gewoon een mooiere naam voor de vecht- of vluchtreactie van het lichaam. Vanwege deze vecht- of vluchtreactie hebben onze voorouders duizenden jaren overleefd, en daarom moeten we er ten eerste dankbaar voor zijn.

Als je zou leven zonder je vecht- of vluchtreactie, zou je dit waarschijnlijk niet eens kunnen lezen … omdat je wellicht de weg bent overgestoken zonder enige angst om door een auto te worden aangereden.

Thanks voor die info, maar waarom krijg ik die vreselijke diarree als ik gestresst ben?

Onder stress staan kost je lichaam veel energie, omdat het al zijn energie wil richten op hetgeen dat jouw stress veroorzaakt.

Omdat je lichaam altijd efficiënt met energie omgaat, besluit het dat het verteren van voedsel op dit moment geen topprioriteit is, omdat het eerst hetgeen wil oplossen dat stress veroorzaakt. Je brein ziet stress namelijk hetzelfde als écht gevaar. Het verteren van voedsel vergt een enorme hoeveelheid energie, wat de reden is dat je brein zegt:

“Nou, laten we nu stoppen met het verteren van voedsel. Als ik deze dreiging niet overleef, valt er helemaal niets te verteren… laten we stoppen met het gebruiken van energie voor de spijsvertering.’

En dat veroorzaakt de onverwachte stoelgang door zenuwen en stress… omdat je lichaam besluit om de ontlasting los te laten (diarree) of er helemaal niets mee te doen (constipatie).

Dat is de reden waarom je moet poepen als je zenuwen of angst hebt.

Hoe los ik diarree door stress op?

Je wilt waarschijnlijk weten hoe je poepen door zenuwen en angst kunt oplossen, want het is natuurlijk enorm vervelend. Het is iets waar ik af en toe nog steeds mee worstel. Er zijn drie tips die je kunt gebruiken om dit minder te ervaren.

Tip #1: Verander het voedsel dat je eet

Het eerste dat je kunt doen om de diarree door stress op te lossen, is door het voedsel dat je eet te veranderen. Probeer je inname van de volgende producten te beperken:

  • Cafeïne
  • Gluten
  • Suiker
  • Frisdrank en suikerrijke dranken
  • Zwaar bewerkt voedsel
  • Alcohol
  • Geraffineerde koolhydraten

Probeer in plaats daarvan meer “hele” producten te eten. Deze producten zijn niet of nauwelijks bewerkt en daardoor beter verteerbaar en gezonder voor je darmen. Denk aan het eten van meer groenten, fruit, smoothies, vis en noten & zaden.

Deze producten hebben een positieve invloed op je spijsvertering. Persoonlijk vind ik het heerlijk om ‘s ochtends een smoothie vol groenten, fruit en zaden te drinken, omdat het me enorm heeft geholpen om mijn darmen gezonder te maken.

Tip #2: Pak je stress aan

Helaas lost het verbeteren van je dieet niet niet de stressdiarree op. Natuurlijk helpt het eten van gezonde producten, maar er is meer dat je kan doen om de diarree te stoppen.

Het beste wat je kunt doen is door te werken aan je stressbronnen. Door beter te begrijpen waarom je stress hebt, kun je dit oplossen. Bewustwording is de eerste stap naar verandering.

Wanneer je meer leert over wat stress is, waar het vandaan komt en manieren leert om hier beter mee om te gaan kun je jouw stressdiarree stoppen.

Tip #3: Reageer Anders op stress

Door gezonder te eten en je stress aan te pakken zal de stressdiarree minder vaak voorkomen. Maar er is nog iets dat je kunt doen om jouw stressdiarree te verminderen.

Reageer niet met frustratie en teleurstelling als je weer diarree krijgt. Hierdoor neemt de stress alleen maar toe.

En wat gebeurt er als je meer stress hebt? Ja… meer diarree.

In plaats van te zeggen: “Godsamme, waarom gebeurt dit alweer? Wat is er allemaal mis met me? Ik ben hier klaar mee!”

Kun je zeggen: “Het is OK dat dit gebeurt… het is maar door de zenuwen.”

Hierdoor zorg je dat de stress niet verder toeneemt. Anders reageren is super belangrijk om je angstige gedachten én symptomen te overwinnen.

Conclusie

Je weet nu dat het simpelweg veranderen van je dieet er niet voor zorgt dat stressdiarree nooit meer voorkomt. Je moet namelijk ook aan de oorzaak van je stress werken en hier op nieuwe manieren mee leren om gaan.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders