Hoe Vermijdingsgedrag bij Angst en Paniek Doorbreken?

Leestijd: 4 minuten

In dit artikel leer je waarom het vermijden van je angsten je angst en paniek erger maakt.

Ook leer je wat je wel moet doen, waardoor je jouw angst kunt overwinnen.

Laten we beginnen!

Vermijdingsgedrag was mijn grootste fout…

Toen ik 10 jaar oud was vermeed ik altijd liften. Alleen al de gedachte om met allemaal mensen in een lift te staan en niet te kunnen gaan, was heel eng.

Jaren lang probeerde ik liften te vermijden, totdat ik een fobie had om in de lift te gaan.

Heb je de fout opgemerkt die ik maakte?

Het was het vermijden van hetgeen waar ik angstig voor was.

Als je worstelt met angst en je vermijdt waar je bang voor bent, laat je eigenlijk aan je hersenen zien dat wat je vermijdt, inderdaad gevaarlijk is… of het nu autorijden is of een film kijken in de bioscoop.

Nu je weet wat je vooral niet moet doen bij het overwinnen van angst, is het belangrijk om te weten waarom dit zo’n grote “fout” is.

Waarom vermijdingsgedrag je angst erger maakt

Toen ik me op het hoogtepunt van mijn angst bevond, kon ik mijn angst niet anders zien dan vervelend en enorm irritant dat het er was.

Heb jij dat ook?

Stel je eens voor dat er een klein mannetje in je brein leeft. Ik leer de studenten van de cursus om hem Meneer Angst te noemen. Hij zit in de controlekamer, drukt op alle knoppen en scant continu je omgeving op mogelijk gevaar.

En als Meneer Angst gevaar waarneemt, drukt hij op een knop en krijg je een golf aan adrenaline en cortisol door je lichaam. Dat is angst.

Meneer Angst doet dit niet omdat hij je het leven zuur wil maken (ook al voelt dat vaak zo). Hij doet dit omdat hij zoveel van je houdt dat hij er alles aan wil doen om je veilig te houden.

Stel dat je een winkelcentrum wilt bezoeken, maar de laatste keer dat je daar was, had je angst of paniek.

De kans is groot dat je nu een beetje bang bent om het winkelcentrum opnieuw te bezoeken. Dit komt omdat je de laatste keer wat angst voelde. Nu associeert Meneer Angst het winkelcentrum met “gevaar”.

Hij zei: “Wat raar! De vorige keer in het winkelcentrum voelde je geen angst. Er was niets aan de hand met jou, ik zag geen gevaar… dus het moet de schuld zijn van het winkelcentrum.

Dus wanneer je het winkelcentrum bezoekt, kan meneer Angst ineens tegen je beginnen te schreeuwen!

“Ga niet naar het winkelcentrum! Het is daar gevaarlijk! WAT als je daar in paniek raakt. Wat als (vul in)!?”

Als je de fout maakt om naar meneer Angst te luisteren en het winkelcentrum vermijdt, bevestig je hem dat het winkelcentrum inderdaad gevaarlijk is. Als je dit blijft doen, bevestig je aan meneer Angst dat hij gelijk had en dat het winkelcentrum inderdaad gevaarlijk is. En dit resulteert in meer angst de volgende keer.

Nu je weet waarom dit een probleem is, laten we je laten zien wat je in plaats daarvan moet doen!

Dit is wat je in plaats daarvan zou moeten doen!

Als je bang bent om iets te doen (zoals een bezoek aan het winkelcentrum), begrijp dan dat dit niet komt omdat er iets mis met je is.

Er was namelijk een tijd dat je er niet angstig over was, dus dit betekent dat jij niet jouw angst bent.

Daarom kun je zeker teruggaan naar “jij” die dus niet angstig was.

Maar NIET als je blijft vermijden waar je angstig voor bent.

Dus: dit is wat je moet doen.

Laten we het winkelcentrum weer als voorbeeld nemen:

Wanneer je het winkelcentrum wilt bezoeken, maar de angst voelt binnensluipen, ga dan toch naar het winkelcentrum, ondanks je angst.

Want als je het winkelcentrum bezoekt en daar blijft tot je angst afneemt, laat je meneer Angst zien dat het winkelcentrum niet gevaarlijk is. Dit wordt exposure-therapie genoemd. Iets wat ik in dit artikel uitgebreid toelicht.

Je grijpt in feite de hand van Meneer Angst en laat hem zien dat het winkelcentrum veilig is … zoals een ouder die zijn kinderen laat zien dat er zijn geen monsters zijn onder zijn bed.

En als je het winkelcentrum bezoekt: wees oké met je angstig voelen, laat de golf van angstige gevoelens over je heen komen. Want hoe beter jij dat kunt doen, hoe minder bang je voor de angst wordt. Dit resulteert in een verminderde angst voor angst.

Na een tijdje zal je dus het winkelcentrum bezoeken, ook al heb je angst, totdat je dit zo vaak doet dat de angst naar de achtergrond verdwijnt.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders