3 Tips om Paniek en Angst te Overwinnen (VOOR ALTIJD!)

Leestijd: 5 minuten

De volgende 3 tips hebben mij enorm geholpen om mijn angst en paniek te overwinnen en ik wil ze nu ook met jou delen:

Tip #1: Blijf Bezig

Weet je wat 95% van alle mensen met angst met elkaar gemeen hebben (ik was er één van!)?

Wanneer ze angstig zijn krijgen ze de impuls om zichzelf terug te trekken.

Bijvoorbeeld: ze zijn thuis, voelen zich ineens angstig en vervolgens laten ze vallen waar ze mee bezig zijn.

“Oh, wat raar! Waarom voel ik me nu angstig?”

Ze nemen een pauze van vijf minuten in de hoop dat de angst verdwijnt, maar vervolgens zijn ze een kwartier verder en hebben ze hun hele innerlijke wereld geanalyseerd.

Of ze zijn bijvoorbeeld buiten en worden overrompeld door angst. Dit zien ze als een teken van: “oh nee pas op! Ik voel me angstig en er gaat iets niet goed!”

Het grote probleem der problemen is dat je hierdoor jouw angst de opperbevelhebber maakt van jouw leven.

Niet jij, maar angst heeft nu de controle over jouw leven. Alles in je leven wordt nu bepaald door angstgevoelens.

Iedereen in de cursus Vrijheid van Angst, maakt angstgevoelens visueel. We noemen daar angst niet angst, maar Meneer Angst. Op die manier maken we wat we voelen minder eng en overweldigend. 

Meneer Angst

In ieder geval, jij hebt Meneer Angst gekroond tot koning en hem het belangrijkste persoon gemaakt van je leven.

Maar dat is het allerlaatste dat je wil doen als je angst hebt! Jij moet in controle blijven en niet de controle weggeven aan Meneer Angst.

Ik heb het zelf ook gedaan toen ik angstig was. Iedere keer als ik me angstig voelde, ging ik even op de bank zitten om te analyseren wat er met me aan de hand was. Ik probeerde erachter te komen waarom ik angstig was? Maar helaas zonder resultaat.

Hierdoor begon ik te piekeren en kon ik niet het leven leiden dat ik wilde leiden.

Pas toen ik de kroon van Meneer Angst’s hoofd aftrok, startte mijn herstel. Oftewel: ik bleef doen wat de niet angstige ik zou doen.

Gewoon gaan fietsen, gewoon gaan werken en gewoon de boodschappen doen… ook al voelde ik me angstig!

Is it makkelijk? Nee, aan het begin niet. Maar door dit beetje bij beetje te oefenen, krijg je langzaam je leven weer terug.

Maar de tweede tip heb je ook nodig…

Tip #2: In je reactie ligt je herstel

De tweede tip die ik je wil meegeven is dat je echt goed moet oppassen met hoe jij reageert op angstige gevoelens en gedachten.

Stel je de volgende scenario’s voor, waarin we twee angstige mensen als voorbeeld nemen, die last hebben van hartkloppingen. Ze hebben hun hart laten checken in het ziekenhuis… waaruit bleek dat hun hart gezond was en ze allebei de diagnose “angst” hebben gekregen.

Ineens begint hun hart sneller te kloppen:

Persoon 1: “Oh mijn hart klopt ineens heel snel. Wat als dit wél een hartaanval is en ik nu dood ga? Wat als dit het einde is? Nee, het is angst, ik mag dit niet denken. Stomme ik!”

Persoon 2: “Oh mijn hart klopt weer snel. Het is maar Meneer Angst. Ik ga door met wat ik aan het doen was.”

Hart Angst

Alle twee de personen ervaren dezelfde symptomen, maar persoon 2 reageert op een goede manier op de symptomen van angst.

Wat er gebeurt bij persoon 1 is dat deze persoon iedere keer enorm bang wordt van zijn gedachten én gevoelens. En deze angst voor wat ze voelt, veroorzaakt stress en vervolgens nog meer angst. Hierdoor blijft hij in de angstcirkel zitten. Deze persoon heeft door zo te reageren een angstige gewoonte ontwikkeld.

I know: het maken van gewoontes zijn hot en happening tegenwoordig, maar angst gewoontes vallen hier niet onder.

En wat gebeurt er met persoon 2? Die denkt: “Oh alweer hartkloppingen. I don’t care… ze gaan wel weg.”

Raad eens wat er gebeurd? Door zijn fijne, losse houding richting angst, daalt zijn stressniveau. Hierdoor neemt de angst af en verdwijnen de symptomen vanzelf. Zijn lichaam heeft nu letterlijk de mogelijkheid om uit de angstcyclus te breken.

Is dit makkelijk? Lukt dit jou de eerste keer?

Mij was het niet gelukt, maar na veel oefenen en proberen werd het een gewoonte om te reageren als persoon 2. En ik geloof dat dit jou ook lukt als je genoeg oefent.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Maar goed… tip nummer 3. Sorry als dit confronterend klinkt, maar ik maak dit artikel om je te helpen.

Tip #3: Stop met dingen doen die niet werken

Laatst nam een vrouw contact met me op die last had van paniekaanvallen.

Dus, ik had de intake met haar en we hadden het over haar doelen, obstakels en andere blokkades naar haar niet angstige zelf… en toen gebeurde het volgende.

“Nou, Wouter… als ik eerlijk ben. Ik geloof in jou en je programma, maar gisteren kreeg ik een mailtje van de psycholoog.”

“Vertel, wat stond er in?” vroeg ik.

“Ze wil graag met mij ademhalingsoefeningen gaan doen. Ik denk dat dat toch meer de voorkeur heeft, want als ik beter ga ademhalen is mijn paniek weg.”

Ik zakte even door de grond. Niet om wat ze zei, maar omdat er zo veel verwarring hangt omtrent “angst en paniek” overwinnen.

“Ademhalingsoefeningen?” vroeg ik. Dus ik zei het volgende: “Je hebt je hele leven niet op je ademhaling hoeven letten en voelde je niet angstig. Waarom zou je dat nu wel ineens moeten doen om terug te gaan naar de niet angstige jij?”

En toen knikte ze en was ze het met me eens.

De reden dat zo veel mensen met angst worstelen, is niet omdat het lastig is om angst en paniek te overwinnen, maar omdat er zoveel verwarring is.

Verwarring over wat wél en niet werkt. En omdat zelfs veel psychologen de verkeerde tips geven, nemen veel angstige mensen actie, maar zien ze vervolgens geen resultaat. Hierna denken ze dat ze hun hele leven lang verdoemd zijn en moeten leven met angst.

woman breathing in bag

Een van mijn vorige cliënten had alles geprobeerd:

“Wouter, ik heb vier jaar lang therapie gehad, ademhalingstechnieken geoefend, gelet op mijn dieet, acupunctuur, yoga en slik zware medicijnen… maar niets heeft geholpen.”

Na een paar sessies, waarin ik haar WEL de goede tips gaf, en deelde wat MIJ persoonlijk heeft geholpen zei ze na een maand of 2:

“Wouter, ik ga van mijn medicijnen af. Dit gaat me lukken.”

Nogmaals: angst overwinnen bestaat uit weten wat de goede tips zijn en deze tips vervolgens stapsgewijs toepassen. Het bestaat niet uit het toepassen van de verkeerde tips, omdat dit leidt tot geen resultaat en vervolgens in geen vertrouwen meer dat je jouw angst kunt overwinnen.

Conclusie

Ook jij kunt je angst overwinnen! Ooit ben jij namelijk niet angstig geweest, waardoor jij en ik moeten geloven dat die niet angstige jij gewoon nog in je zit. We worden immers niet angstig geboren.

Het maakt niet uit hoe angstig je momenteel bent. Het gaat om het toepassen van de juiste tips en adviezen, waarna jouw angst en paniekgevoelens geleidelijk aan verdwijnen en we beetje bij beetje terugvaren naar de niet angstige jij.

Deze 3 tips hebben mij enorm geholpen om mijn angst en paniek te overwinnen, maar wil jij de volgende stap nemen om jouw angst en paniek te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders