6 Tips om Ochtendangst te Minimaliseren (6 Tips!)

Leestijd: 6 minuten

In dit artikel leer je:

  1. Waarom je ochtendangst hebt
  2. Wat ochtendangst veroorzaakt
  3. De symptomen van ochtendangst
  4. En hoe je er snel vanaf komt!

Laten we beginnen!

Waarom heb ik ochtendangst?

Ik weet hoe vreselijk het is om in de ochtend je ogen te openen, en meteen overrompeld te worden door angst. Voordat je het weet razen cortisol (stresshormoon) en adrenaline (vecht- of vluchthormoon) door je lichaam.

Fijn zeg… iedere dag zo beginnen!

Weet je eigenlijk waarom je je zo vredig voelt als je slaapt?

Het komt doordat je jouw aandacht (en dus ook je energie) niet geeft aan al je problemen en prikkels in de buitenwereld. Al je aandacht richt je op je innerlijke wereld. Maar wanneer je je ogen opent in de ochtend gaat al deze energie weer naar je dagelijkse “problemen”.

“Ik heb zoveel werk te doen vandaag! Kan ik mijn rekeningen betalen? Slaag ik voor mijn examens?! Waarom voel ik me zo gespannen!?”

Angst ontstaat als reactie op overmatige stress en zorgen. En zodra je je ogen opent en al je zorgen op je afkomen, schiet je cortisolspiegel omhoog en voel je je angstig.

Toch is het volledig normaal om stress te voelen in de ochtend. Stress (cortisol) helpt je wakker te worden en om je klaar te maken voor de dag. Het wordt pas een “probleem” als je ZO VEEL stress ervaart, dat je je gespannen en angstig voelt. Wat ook goed is om te weten, is dat jouw cortisolniveau altijd hoger is in de ochtend. Niet alleen bij jou, maar bij ieder mens. Hierdoor worden we namelijk wakker in de ochtend.

Wat veroorzaakt ochtendangst?

Er wordt gezegd dat bewustwording de eerste stap is naar verandering. Om je angst te overwinnen, kan het verstandig zijn om te proberen achterhalen wat de stressfactoren zijn in jouw dagelijks leven. Dit hoef je niet tot in detail te weten (want dit uitpluizen kan zo een extra zorg worden bovenop je zorgen).

Gewoon een algemeen idee van wat je angstig zou kunnen maken, is voldoende. En als dat moeilijk te identificeren is, don’t worry… en ga naar de volgende paragraaf.

Als je een idee wilt krijgen van waar je angst vandaan zou kunnen komen, bekijk dan de onderstaande stressfactoren en achterhaal of je jezelf in enkele factoren kunt vinden.

Deze factoren kunnen ochtendangst veroorzaken:

#1 Stress op het werk, thuis of op school

Voel je je gestrest als je denkt aan alles wat je moet doen op je werk, thuis of op school? Voel je veel zorgen opkomen als je aan deze aspecten van jouw leven denkt?

#2 Relatieproblemen

Word je angstig als je aan je relatie denkt? Word je bang, angstig of gewoon verdrietig als je denkt aan je geliefde, of de afwezigheid van liefde in je leven?

#3 Levensgebeurtenissen

Veel levensgebeurtenissen kunnen angst veroorzaken. Denk aan verhuizen (wat stressvol is, geloof me), verhuizen naar een nieuwe stad, naar een nieuwe school gaan of starten bij een nieuwe baan. Of wat als iemand waar je van houdt, zomaar overlijdt? Deze levensgebeurtenissen kunnen veel zorgen en stress veroorzaken.

#4 Financiële problemen

Raak je in paniek als je aan geld denkt? Ben je bang dat je nooit genoeg zult hebben? Of maak je je zorgen dat je jouw geld niet kunt besteden zoals je zelf wilt? Financiële problemen zijn een van de meest voorkomende symptomen van angst.

#5 Lichamelijke en/of mentale gezondheidsproblemen

Ben je bang voor een drukkend gevoel op de borst? Een snel kloppend hart? Of die hoofdpijn die je altijd hebt? Meestal zijn deze problemen onschuldig, maar als je al angstig bent, bestempel je deze ervaringen in je lichaam als de worstcasescenario’s. Dit kan nóg meer stress veroorzaken.

Ochtendangst is vooral in de ochtend erger.

Wat zijn de symptomen van ochtendangst?

Natuurlijk wil je weten of je te maken hebt met ochtendangst of iets anders. Hier is een kort overzicht van de meest voorkomende symptomen van ochtendangst volgens Healthline:

#1 Diarree

Dit is het symptoom (moet ik toegeven) waar ik het meest last van had. Elke ochtend als ik angstig was, voelde ik darmkrampen en moest ik plotseling naar het toilet.

Waar kwam al die poep toch vandaan?

Ik weet het nog steeds niet. Het enige wat ik wist was dat het confronterend was. Hier mee worstelen maakte me nog meer gestrest dan ik al was. Want elke keer dat ik angstig werd, begon ik me zorgen te maken over het abrupt naar het toilet moeten.

#2 Buikpijn

Net als diarree komt buikpijn ook veel voor bij mensen die last hebben van ochtendangst. Voor sommige mensen betekent dat constipatie (ze stoppen met poepen) of het tegenovergestelde (diarree).

#3 Trillen

Een vreemd gevoel in je handen, rillingen, beven en het te warm of te koud hebben zijn ook veel voorkomende symptomen van ochtendangst. Er zit veel cortisol en adrenaline (de hormonen van de vecht- en vluchtreactie) in je lichaam, waardoor je kunt gaan trillen.

#4 Je onrustig en gespannen voelen

Omdat je lichaam op scherp staat (wat angst eigenlijk is) denkt het brein dat er veel gevaar is in je omgeving. Omdat je erg alert bent, kun je je onrustig en gespannen voelen. Hierdoor vind je het moeilijk om te ontspannen.

#5 Prikkelbaarheid en vermoeidheid

Omdat je erg alert bent, kun je je prikkelbaarder en vermoeider worden. Dingen komen extra hard binnen. Denk aan geluiden, of andere prikkels. Angstig zijn, kost veel energie, wat verklaart waarom je je misschien vermoeider voelt dan normaal.

#6 Veel voorkomende lichamelijke symptomen

Andere lichamelijke symptomen zijn spierspanning (zoals een drukkend gevoel op de borst), een hogere hartslag dan normaal of moeilijkheden met ademhalen).

#7 Veelvoorkomende mentale symptomen

Een veel voorkomend mentaal symptoom is last hebben van concentratieproblemen. Probeer maar eens een boek te lezen als je angstig bent… het is bijna onmogelijk!

Je brein wil dat je in plaats daarvan naar gevaar in je omgeving zoekt. Andere symptomen zijn irrationele gedachten, dingen overdrijven en moeite hebben met het onder controle krijgen van piekeren.

Hoe kom ik van mijn ochtendangst af?

Natuurlijk wil je nu weten hoe je van ochtendangst af kunt komen. Je wilt je dag als een “normaal” mens zonder zorgen beginnen.

Gelukkig is er niets ergs met je aan de hand: je vecht- of vluchtreactie werkt gewoon een beetje té goed. Het is daarom een kwestie van de juiste tips toepassen, zodat je lichaam na verloop van tijd minder angstig wordt:

#1 Wees vriendelijk tegen je angst

Wat ik veel van mijn studenten zie doen, is dat piekeren over het voelen van angst. Ook proberen ze hun angst tegen te vechten en te onderdrukken.

Dit is een business class ticket naar meer angst en paniek. Waarom?

Omdat je je brein laat zien dat angst iets is om bang voor te zijn. Wanneer je je angstig voelt: reageer dan met volledige acceptatie en het toelaten van je gevoelens. Zeg tegen jezelf dat het oké is om je angstig te voelen. Want hierdoor verminderd de stress… en minder stress is minder angst. Het is lastig om dit zomaar toe te passen, dus geef jezelf de tijd om deze nieuwe manier onder de knie te krijgen.

In mijn cursus Vrijheid van Angst leer je hoe je op de juiste manier reageert op jouw angstgevoelens. Wil jij meer hierover leren? Download dan nu jouw GRATIS PDF, waarin ik je uitleg hoe je dit kunt doen.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

#2 Meditatie en dankbaarheid

Elke ochtend mediteer ik 20 minuten en ben ik dankbaar voor bepaalde dingen in mijn leven. Het zijn zowel de kleine als grote dingen. Waar ik ook dankbaar voor probeer te zijn: ik denk geen dankbaarheid, ik voel het. Ik probeer de dankbaarheid te voelen. Angst en dankbaarheid kunnen namelijk niet tegelijk gevoeld worden. Door dit iedere ochtend te doen verander ik mijn brein van angst naar dankbaarheid.

#3 Maak jouw To-Do lijst de dag ervoor

Dit spreekt voor zich. Maak ‘s ochtends geen to-do-lijstjes, want hierdoor kun je gaan stressen over alles wat je moet doen. Doe dit de dag van tevoren, zodat je ‘s ochtends niet hoeft na te denken over alles wat je moet gaan doen.

#4 Ben bewust van je zelfpraat

Hoe praat je ‘s ochtends tegen jezelf?

Heb je gedachten als: “o god, ik voel me weer angstig. Hoe kom ik hier ooit vanaf?”
Of heb je gedachten als: “Oh, ik voel me angstig, maar ik ga door met wat ik wil doen… ook al voel ik me angstig!”

Let op de woorden en beelden die je in je hoofd afspeelt, want ze hebben direct effect op je lichaam. Positieve woorden en beelden staan gelijk positieve gevoelens… en andersom geldt dit natuurlijk ook.

#5 Drink geen koffie

Koffie veroorzaakt geen angst, maar kan wel de symptomen van angst nabootsen. Hoe koffie voor ergere angstklachten kan zorgen leg ik uit in dit artikel. Probeer dus iets anders te drinken zonder cafeïne.

#6 Probeer je problemen beter aan te pakken

Hoe ga je om met je problemen in het leven? Stop je alles weg in de hoop dat het verdwijnt? Of uit je je gevoelens? De meeste mensen stoppen hun gevoelens weg in de hoop dat ze uiteindelijk weggaan. Ze kijken weg van wat ze voelen, zien hun problemen niet onder ogen en denken dat na verloop van tijd de situatie zal verbeteren.

Dit is een grote valkuil. Laat jouw gevoelens eruit wanneer ze eruit willen (huilen, zingen, reflecteren of sporten). Probeer ook jouw problemen direct aan te pakken, omdat dit de stress in jouw dagelijkse leven zal verminderen.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders