6 Tips om Angst en Paniek Te Overwinnen (Voor Altijd)

Leestijd: 6 minuten

Heb jij last van angst of paniek en heb je geen idee hoe je hier vanaf kunt komen, omdat je alles al hebt geprobeerd, maar niets heeft gewerkt?

Dan snap ik dat je bang bent dat je er niet meer vanaf gaat komen en niets meer zal werken.

Maar in dit artikel ga ik 6 tips met je delen gebaseerd op mijn eigen jarenlange ervaring met angst en het coachen van talloze anderen, die nu weer volop kunnen genieten van het leven.

Tip #1: Verander je mindset

De reden dat het voor mij zo lang duurde om te herstellen van angst en paniekaanvallen kwam doordat ik angst en paniek totaal verkeerd zag.

Ik weet nog dat ik thuis kwam van een sessie met de psycholoog en we het hadden over alle dingen die in mijn verleden gebeurd zouden kunnen zijn, waardoor ik nu in het heden last zou hebben van angst.

Dus ik zat op de bank te piekeren over alle mogelijke oorzaken van mijn angst. Ik had als het ware een schep gepakt en was continu aan het graven en aan het graven, hopend op een antwoord.

En de psycholoog was ervan overtuigd dat als we de oorzaak zouden vinden, ik mijn angst kon overwinnen.

Maar dit zorgde echter voor een groot probleem: ik begon te piekeren over wat de oorzaak kon zijn. Ik was zelfs bang dat als ik niet de oorzaak zou kunnen vinden, ik niet eens kon herstellen. Hierdoor begon ik naar allerlei dingen te wijzen uit het verleden, die wellicht hadden gezorgd voor mijn angstgevoelens. 

Hierdoor namen de klachten niet af en nam ik niet de verantwoordelijkheid voor mijn eigen herstel. Wanneer mensen deelnemen aan de cursus Vrijheid van Angst dan is het eerste dat ik ze vertel dat ze moeten stoppen met die obsessie om de oorzaak te vinden. Dit hoeven ze namelijk niet te weten om te herstellen… wat een opluchting!

Want jouw herstel ligt niet in wat je in het verleden doet, maar wat je in het heden doet wanneer de klachten opzetten.

Tip #2: Geef je grenzen aan

Weet je wat mensen met angst of paniek allemaal met elkaar gemeen hebben?

Zijn ze zwak, omdat ze bang zijn voor de meest onschuldige dingen? Of stellen ze zich aan? Willen ze aandacht?

Nee! Mensen met angst zijn allemaal mensen met een enorme levenslust. Ze hebben een drive om hun beste leven te leiden, willen mensen niet teleurstellen, willen presteren en zetten zichzelf vaak op de laatste plaats.

Kan jij je een beetje in die omschrijving vinden? En dit is ook wat er met mij was gebeurd. Ik was een enorme perfectionist die alles uit zijn leven wilde halen. Ik wilde presteren en ging continu over mijn eigen grenzen heen.

Denk aan hard werken, de lat te hoog leggen, te weinig vrije tijd, piekeren… en hierdoor kwam ik in een soort “survival mode”.

Wellicht heb je mij dit voorbeeld al vaker horen zeggen, maar ieder mens heeft een Stress Emmer. En wat er gebeurt als we continu over onze eigen grenzen gaan, is dat we ons eigen Stress Emmertje vullen met stress.

En wanneer dit voor enkele maanden of jaren zo doorgaat dan plegen we een soort roofbouw op onszelf. We lopen over, alles is snel te veel en ineens worden we angstig.

Dus aan jou de vraag: kan je eens zorgen dat je wat beter op de grenzen van je Emmertje gaat letten? Want het bewaken van de grenzen is een belangrijk onderdeel van herstel.

En als je een Game of Thrones fan bent zoals ik, denk aan hoe de Watchers of the Wall er alles aan doen om de grens te bewaken. Heb je toch een keer de kans om in Game of Thrones te spelen.

Tip #3: Sport & Beweging

Wanneer dat Stress Emmertje volzit, dan kan het sneller overstromen. En zodra dit overstroomt hebben we last van angstklachten.

Denk aan angstige gedachten die veel bij ons losmaken, denk aan een onrustig gevoel… of wellicht bepaalde symptomen, zoals hartkloppingen, derealisatie of intense emoties.

Op de momenten dat ik last had hiervan, liet ik alles vallen waar ik mee bezig was en ging ik wachten totdat de angst voorbij was. Ik probeerde mezelf te kalmeren en rustig te maken, in de hoop dat ik hierna weer mijn leven kon leven.

Nu ik hierop terugkijk, zie ik dat dit een hele grote fout was. Op de momenten van angst gaat er namelijk zo veel angstige energie door je lichaam, dat stilzitten en wachten tot het voorbij is niet een hele fijne optie is. 

Natuurlijk kunnen we niet altijd al onze angstige energie eruit sprinten of sporten, maar wanneer we dit niet regelmatig doen, dan blijft die angst in ons lichaam zitten.

Een van de beste dingen om te doen is dus om twee tot drie keer per week te gaan sporten… of dit tenminste langzaam op te bouwen.

Denk aan sprinten, joggen of fitness bijvoorbeeld. Voel de angstige energie, laat het opkomen en sport het eruit. Want dit is een krachtige manier om je Stress Emmertje te legen. 

Tip #4: Verander je identiteit

Deze tip is extreem belangrijk, dus luister goed naar wat ik ga vertellen.

Ik had laatst een coaching sessie met Max uit Vrijheid van Angst. Max was ongeveer halverwege in het programma en toen zei hij het volgende:

“Ik ben gewoon een beetje bang dat het nooit meer weg gaat. De dokter heeft gezegd dat ik een angststoornis heb, en hierdoor voelt het voor mij alsof ik er niets aan kan doen.”

Wat er gebeurde was dat Max zich identificeerde met het label “angststoornis”. En doordat hij dit deed, wat ook logisch was, voelde het voor hem alsof hij er niets aan kon doen en dat de angst nooit meer weg zou gaan.

Weet je wat ik toen tegen hem zei?

“Max… jij hebt helemaal geen angststoornis. Je moet echt kappen met dit tegen jezelf te zeggen. Wat jij hebt is een te vol Stress Emmertje dat regelmatig overstroomt. Maar een te vol Stress Emmertje kun je gewoon legen.”

En toen werden zijn ogen echt groot van de opluchting en Max besloot niet langer te zeggen dat hij een angststoornis had.

Jij hebt geen paniek stoornis, hypochondrie, sociale angst, rijangst of welk label je hier dan ook aan wil koppelen. Jij hebt een te vol Stress Emmertje dat je moet legen, waar de volgende tip een belangrijk onderdeel van is.

Tip #5: Reageer Beter

Als je de volgende tip niet goed onder de knie hebt, ben ik ervan overtuigd dat je herstel van angst of een lang en emotioneel proces is, of het zelfs niet eens gaat lukken.

Afgelopen week stuurde een deelnemer van Vrijheid van Angst, Maureen, mij het volgende berichtje:

“En ik heb mij voorgenomen, dat zodra ik voel dat de angst op komt zetten, dat ik de angst in mijn gedachte een knuffel moet geven, en zeggen dat het goed komt, want zoals je vertelt in de cursus, de angst houdt van mij, en wil mij beschermen. Dus i.p.v. om dan helemaal in paniek te raken, ga ik de angst geruststellen. Het komt goed! Oh man ik ben zo blij echt waar.”

Wat deze deelnemer leerde was dat in haar reactie op de angst haar herstel lag. Door een kleine mindset shift te maken in hoe ze naar de angst keek en dit oefende, kon ze direct haar angst en paniekaanvallen aan kracht laten afnemen. 

De reden dat zowel ik als deze deelneemster zo veel jaren met angst worstelden en niet wisten te herstellen, was doordat we niet keken naar onze reactie op de angst. Maar juist hierin zit je herstel. 

En ik durf te zeggen dat de reden dat jij jouw angst of paniek niet overwint, komt doordat je reactie op de angst niet goed is en daar mag alle aandacht vanaf nu liggen.

Tip #6: Blijf je openstellen

Weet je wat ik over jou weet: je hebt zeer waarschijnlijk al heel erg veel geprobeerd om van angst of paniek af te komen. Maar tot nu toe heeft alles dat je hebt geprobeerd niet het gewenste resultaat gehad.

Het is pijnlijk om steeds die teleurstelling te verteren, want na een tijdje ga je gewoon denken dat je te diep in de put zit, dat het erg lastig is om te herstellen, of dat er gewoon geen manier meer is om hier vanaf te komen.

Dat is in ieder geval wat ik ervaarde toen ik last had van angst. Niets leek te helpen en na een tijdje begon ik gewoon te denken dat ik hier echt niet meer vanaf kwam.

Maar het gevaarlijkste dat voortkomt uit dingen keer op keer proberen zonder resultaat, is dat het vertrouwen in je herstel verdwijnt. 

Wat er gebeurt als jij niet meer vertrouwt in je herstel en in een leven waar angst niet langer de baas is, is dat je je niet langer openstelt naar nieuwe methoden en kansen om angst te overwinnen.

Dit is oprecht een van de aller grootste redenen waarom mensen hun angst of paniek niet overwinnen. Ze hebben veel geprobeerd, verliezen het vertrouwen in hun herstel en hierdoor stoppen ze met zichzelf openstellen naar nieuwe methoden en adviezen.

Hierdoor blijven ze dus vastzitten in de cyclus van angst. Maar als ik je ook maar iets op het hart wil drukken, is dat je maar één inzicht verwijderd bent van je herstel. En dat is iets dat ikzelf en Maureen uit dit artikel hebben mogen ervaren.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders