8 Tips om Angst te Verminderen (die ALTIJD werken)

Leestijd: 6 minuten

Heb jij last van angst of paniek? Gebruik dan de volgende 8 tips om jouw angst te verminderen.

Tijd voor de eerste tip:

Tip #1: Probeer je angst te accepteren

Het is volkomen normaal om te vechten en weerstand te bieden aan wat je niet wilt in het leven… dat is wat we van nature doen.

We vermijden de mensen waar we niet graag mee omgaan, maar ook bieden we weerstand als we iets niet willen in het leven.

En dit doen we ook als we ons angstig voelen. We vechten tegen de angst en bieden hier weerstand tegen.

Van binnen geloven we dat hoe harder we tegen onze angst vechten, hoe sneller onze angst denkt:

“Nou, hij is zo gefrustreerd op mij… laat ik maar gewoon gaan.”

Maar helaas is dit niet hoe onze angst denkt. Dit komt omdat angst zich voedt op de frustratie en boosheid die jij creëert door tegen je angst te vechten. En wanneer we dat doen voeden we hetgeen dat we zo graag willen overwinnen. Hierdoor zit je vast in de cyclus van angst. Iets dat je kunt verbreken door deze strategie toe te passen.

Toen ik last had van angst en paniek, probeerde ik te oefenen met het accepteren en toelaten van mijn angst. Ik probeerde mijn huidige situatie te accepteren en er OK mee te zijn. Hierdoor verminderde de frustratie die ik had, wat uiteindelijk zorgde voor minder angst. Ook probeerde ik de angst verder toe te laten, waardoor mijn angst voor de angst verdween.

En pas toen kon mijn lichaam alle angstige energie loslaten en zich herstellen. Dit maakte me klaar voor de tweede tip.

Als je angstig bent, voel je je namelijk gespannen en “energiek”. Dit komt door de cortisol en adrenaline die door je aderen razen wanneer ons brein denkt dat het gevaar waarneemt. Deze hormonen maken je klaar om te vechten of te vluchten. Het probleem is echter dat als we angstig zijn, we stil proberen te zitten en doen alsof er niets aan de hand is.

Eigenlijk trappen we dus op het gaspedaal, terwijl we ook op de rem trappen… en dat zorgt voor spanning!

Wat kunnen we doen met onze opgewekte energie? Laten we het volgende doen…

Tip #2: Begin met sporten en bewegen

Waarom zou je de angstige energie niet gebruiken om even lekker te bewegen? Om al die energie eens lekker eruit te sporten?

In plaats van proberen stil te zitten en een boek te lezen… waarom niet die angstige energie gebruiken om te sporten?

Probeer de angstige energie omhoog te laten komen en sport het eruit! En na die warkout kom je ook nog eens thuis met een voldaan gevoel, want jij hebt alweer een goede workout achter de rug.

Dit is wat ik ook altijd heb gedaan. Wanneer ik me angstig en gespannen voelde, ging ik naar de sportschool en gebruikte ik mijn angstige energie om te werken aan een beter lichaam.

Door sporten en bewegen komen niet alleen veel “feel-good hormonen” vrij. Ook werk je aan een beter lichaam, verhoog je je zelfvertrouwen en boek je kleine overwinningen iedere keer nadat je een workout hebt gehad.

Ga niet iedere keer naar de sportschool bij een angstige uitbarsting, want dan ben je te afhankelijk van de sportschool om je goed te voleen. Een paar keer per week sporten is genoeg.

Maar er is meer dat je kunt doen om angst te verminderen!

Toen ik in 2017 mijn eerste angstaanval had, deed ik iets dat mijn hele leven veranderde. Ik was zwak: mijn huid was zo wit als sneeuw en ook mijn darmen waren in een slechte staat.

De volgende tip veranderde alles…

Tip #3: Kijk naar je eetgewoontes

Als je met angst worstelt… is er niets belangrijker dan je dieet verbeteren. Want rust in je hoofd begint met rust in je darmen. Je brein en darmen zijn namelijk nauw met elkaar verbonden.

Wanneer je darmen niet goed werken of je te weinig vitamines binnenkrijgt, kun je snel “Brain Fog” ervaren en dus niet helder denken.

Toen ik mijn dieet veranderde, schrapte ik zuivelproducten, zo veel mogelijk suiker en probeerde ik mijn inname van koffie te verminderen.

Er zijn veel tegenwoordig zo veel alternatieven voor zuivel dat het geen probleem zou moeten zijn om dit niet meer te consumeren.

Maar het vermijden van slechte voeding is slechts 50% van het spel, de andere 50% is het verhogen van je inname van gezonde voeding. Dit kun je eenvoudig doen door te starten met het drinken van groene smoothies.

Dit is wat ik tot op de dag van vandaag doe… en ik kan je zeggen: dit zal je gezondheid enorm verbeteren.

Dus als je eenmaal je angst hebt toegelaten, bent gaan sporten en je dieet hebt verbeterd… wat kunnen we nog meer doen?

Tip #4: Reageer anders op je angstgevoelens

Wanneer je je angstig voelt is het verleidelijk om jezelf terug te trekken en je angst uit te vogelen.

“Waarom heb ik dit? Waarom gaat het niet weg? Wat moet ik doen?”

Die gedachten had ik keer op keer. Maar toen leerde ik al snel dat ik gewoon moest proberen te doen wat de niet angstige ik ook zou doen. Hoe lastig dit ook is, probeer te doen wat de niet angstige jij ook zou doen.

Ga shoppen, ook al bonkt je hart. Ga autorijden, ook al vind je het spannend. Start je dag, ook al voel je je angstig tijdens het opstaan.

Klinkt lekker simpel allemaal, maar in de onderstaande gratis cursus leg ik je uit hoe je dit kunt doen.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Tip #5: Laat al die koffie even staan

Tijdens de pandemie voelde ik me zo nutteloos, angstig en onproductief dat ik begon te geloven dat hoe meer koffie ik dronk, hoe productiever ik werd.

Ik dronk dus wel 5-6 kopjes koffie per dag! Nou… dat zorgde voor een hoop ellende

“Hoezo dat dan Wouter? Koffie is mijn leven!”

Omdat de cafeïne in koffie de symptomen van angst kan nabootsen. Denk aan een kloppend hart, een gespannen gevoel en hoofdpijn.

Dus als je met angst worstelt en na een kopje koffie een van die symptomen voelt, kun je ze verwarren met de symptomen van angst, terwijl koffie eigenlijk de oorzaak was.

Dat zorgt voor een hoop onnodige frustratie. Lees eventjes dit artikel over koffie en de effecten op angst.

Maar ik heb nog 3 tips voor je in huis…

Tip #6: Verbeter je nachtrust

Wordt jij er ook niet moe van om te worstelen met angst? Toen ik worstelde met angst en paniek was ik iedere dag emotioneel uitgeput.

Daarom is het super belangrijk om te proberen om je nachtrust te verbeteren. Een goede nachtrust zorgt dat jouw stressniveau de dag erna een stuk lager is.

Zonder voldoende slaap geven we onze hersenen en ons lichaam niet de tijd die ze nodig hebben om te herstellen van de dag, waardoor je gevoeliger wordt voor stress.

Een goede nachtrust is dus belangrijk om gedachten en emoties te verwerken… wat dus belangrijk is als je met angst worstelt.

Wil jij jouw nachtrust verbeteren? Lees hierna dit artikel, waarin ik je uitleg hoe je jouw nachtrust verbetert.

Tip #7: Check vaker in met jezelf

Tegenwoordig checken we vaker in met onze telefoon dan met onszelf. Als we overdag nooit stilstaan om te kijken hoe we ons voelen en wat we denken, dan komen al deze onverwerkte emoties en gedachten op ons af op het moment als we willen slapen.

Het resulteert in piekeren voor het slapengaan, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen.

Kun je me beloven dat je wat vaker met jezelf tijd doorbrengt? Om een paar keer per dag een minuutje of 5 met jezelf door te brengen… om gewoon niets te doen? Op die manier kunnen jouw emoties en gedachten je even bereiken.

Gewoon op laten komen is de sleutel… niet piekeren of malen over wat je voelt. Alles mag er zijn.

Angstige mensen zijn namelijk erg goed in zichzelf afleiden van hun emoties en gedachten. Nu, ik vraag je niet om elke keer dat je je angstig voelt te stoppen met waar je mee bezig bent. Sta gewoon een paar keer stil overdag en breng wat tijd met jezelf door.

Tip #8: Geloof in je herstel

Toen ik op het hoogtepunt van mijn angst was, herinner ik me dat ik mezelf het volgende zei:

“Ik wou dat ik weer terug kon gaan naar mijn oude ik… maar ik geloof niet langer dat hij bestaat.”

Maar nadat ik tientallen boeken over angst had gelezen, trainingen had gevolgd en in mezelf had geïnvesteerd, leerde ik precies de volgende dingen:

  • Wat is angst?
  • Waarom heb ik angst?
  • Hoe moet ik reageren?
  • Wat moet ik doen in lastige situaties?
  • Hoe ga ik om met terugvallen?

En door deze dingen te leren, lukte het mij om mijn angst te overwinnen. Verwarring houdt je namelijk in angst, waardoor de sleutel naar herstel ligt in het meer leren over wat angst is en welke tips je moet toepassen om het te overwinnen.

Conclusie

Worstelen met angst is emotioneel slopend. Je voelt je vaak continu gespannen en iedere keer dat de angst weer terugkomt, ga jij meer geloven dat angst onderdeel is van wie je bent.

De 8 tips in dit artikel zijn een goede houvast om jouw gevoeligheid voor stress te verminderen én om stress los te laten. En wanneer je minder gevoelig wordt voor stress en de stress kunt loslaten, zal ook de angst afnemen.

Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders