Vind jij het moeilijk om in slaap te vallen door angstige gevoelens of gedachten?
Goed nieuws, want ik ga drie fijne tips met je delen om snel in slaap te kunnen vallen.
Waarom kan ik niet in slaap vallen?
Is het niet raar dat wanneer je eindelijk naar bed gaat om te rusten, je ineens begint te piekeren en de angst toeneemt?
Eigenlijk niet… en dit is waarom:
De meeste “angstige” mensen zijn erg goed in zichzelf afleiden van angstige gevoelens en gedachten tijdens de dag.
Wanneer ze angstige gevoelens of gedachten ervaren dan grijpen ze naar hun telefoon en leiden ze zichzelf af met puppy video’s en andere TikTok’s.
Doe jij dit ook?
Ben jij iemand die met een telefoon in je hand naar het toilet gaat om te scrollen, omdat met jezelf zijn te ongemakkelijk is?
Dit creëert een groot probleem: geen tijd met jezelf doorbrengen. En als je geen tijd met jezelf doorbrengt, bouwt de stress op. Dit komt omdat je hierdoor geen ruimte maakt voor wat je voelt en wat je denkt.
Vaker je telefoon checken dan checken hoe jij je voelt zorgt dat je niet je gedachtes en gevoelens kunt verwerken.
En als je eindelijk het licht uitdoet om te gaan slapen, kunnen al deze onverwerkte gedachten, emoties en onafgemaakte zaken van de dag je pas bereiken.
En dit zorgt dat je gaat piekeren net voordat je gaat slapen, omdat je nu al deze onafgemaakte zaken en opgebouwde stress van de dag nog moet verwerken.
Je gedachtes beginnen te schreeuwen:
“Hé, ik wilde je de hele dag bereiken, maar je luisterde niet. Ik zie dat je nu tijd hebt, dus dit zijn alle zorgen die ik vandaag had! Fijn dat je nu wel tijd hebt om er naar te kijken.”
En BOEM: je brein begint te racen! Je maakt je zorgen, je voelt je daardoor angstig en ineens maak je je zorgen over alles.
Je brein merkt dat je gestrest bent en laat cortisol en adrenaline vrij in de hoop dat je actie onderneemt om je “problemen” op te lossen, maar het enige wat jij wil doen is slapen. Maar nu lukt het niet om te slapen, want je hoofd is aan het malen. Als dit te vaak gebeurd kun je je zelfs gaan zorgen maken om niet in slaap te kunnen vallen.
Want je brein denkt:
“Hey! Ik heb net een hoop cortisol en adrenaline vrijgelaten. Ik deed dat om je te helpen met het ondernemen van actie… maar het enige wat je probeert te doen is slapen!’
Je zult merken dat het moeilijk wordt om te slapen door deze stress hormonen. En als dit regelmatig gebeurt, heb je ‘piekeren’ gekoppeld aan naar bed gaan.
Interessant hoe dat werkt… toch?
Tijd om dat te veranderen:
Tip #1: Doe het rustiger aan overdag
De eerste stap om angst voor het slapen te overwinnen is door het overdag rustiger aan te doen.
Je wilt niet dat je dagen een Formule 1-race zijn waarin je blijft sprinten, naar het koffieapparaat rent en je boterhammen binnen enkele minuten naar binnen werkt.
Misschien is dit de maatschappij van tegenwoordig, maar dit zorgt voor een hoop stress op je lichaam.
Waarom is het belangrijk om het overdag rustiger aan te doen?
Dit komt omdat we onszelf de mogelijkheid moeten geven om in te checken bij hoe we ons voelen, wat we denken en alle andere dingen die we meemaken overdag.
Probeer het zo te zien:
Elke keer dat jij jezelf niet toelaat om eens na te gaan hoe je je eigenlijk voelt, of welke gedachten je hebt stop je een zware steen in je tas. Door een paar keer per dag even stil te staan bij hoe je je voelt en wat je denkt kun je een steen uit je tas halen. Maar wanneer je dit overdag niet doen, moet je dit allemaal doen wanneer je naar bed gaat.
Je kunt je gevoelens en gedachten niet ontsnappen. Ze willen namelijk altijd gehoord worden. Aan jou dus de beslissing of je een paar keer per dag naar je gevoelens wil luisteren, of het net voor het slapen gaan wil aanhoren.
Door het rustiger aan te doen, zul je gaan merken dat je minder piekert voordat je gaat slapen. En hierdoor ziet ons brein “naar bed gaan” steeds minder vaak als “piekertijd”. Om dit proces te versnellen kunnen we piektijd gaan inplannen op een bepaald moment tijdens de dag. Op die manier kun je brein trainen om in jouw piekermomentje even te piekeren, in plaats van net voor het slapen gaan.
Dit kun je doen door bijvoorbeeld tijdens de lunch 15 minuten in te plannen om even te piekeren. Dit is wat ik altijd heb gedaan. En wanneer ik dan ‘s avonds in bed lig en een piekergedachte voel opkomen… dan schrijf ik deze op en vertel ik mezelf dat ik er tijdens mijn piekermomentje over na zal denken.
Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.

Tip #2: Creëer een avondroutine
Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar met een avond routine val je sneller in slaap.
Wil je weten waarom? Dat komt hierdoor:
Je brein is altijd verbindingen aan het maken. Misschien drink je ‘s ochtends een kopje koffie, wat je brein vervolgens linkt aan “lekker de dag beginnen”. Of denk aan het opdoen van parfum, wat je brein kan linken met “uitgaan” of “op date gaan”.
We willen ook dat ons brein deze verbindingen maakt met het naar bed gaan.
Hoe doen we dit? Dit doen we door een avondroutine te creëren, die we elke avond gebruiken om ons brein te trainen dat het bedtijd is.
Ik hoor je al denken: moet ik 5 uur voordat ik wil slapen al beginnen? Ik ben een lastige slaper!
Nee hoor! Een uurtje van te voren is voldoende.
Wat je kunt doen om je brein te trainen dat het bedtijd is, is door bijvoorbeeld een warm bad nemen, non-fictie lezen, te mediteren, met jezelf te zitten, puzzelen of andere dingen waar je ontspannen van wordt.
Wanneer jij dagelijks jouw nieuwe avondroutine toepast, maakt jouw brein steeds sneller de verbinding tussen “een warm bad” of “lezen” en naar bed gaan. Hierdoor wordt je sneller moe in de avond.
Oh… en voordat ik het vergeet: maak je slaapkamer comfortabeler.
Nee, je hoeft geen nieuw bed te kopen… dat beloof ik je. Maar maak het in ieder geval koeler in je slaapkamer, zo’n 18 graden is perfect. Probeer het ook een stuk donkerder te maken, want je kunt dieper slapen als er geen licht in je kamer komt.
Maar wat als je deze twee tips hebt geprobeerd en je angst voor het slapen nog steeds niet verdwenen is?
Dan heb je de derde en laatste tip nodig.
Tip #3: Reageer op de juiste manier
Zodra je bent gestopt met het piekeren voor het slapen, een avondroutine gebruikt én je slaapkamer comfortabeler hebt gemaakt, zal je merken dat je sneller in slaap kunt vallen.
Maar wat als je nog steeds angstig bent wanneer je wil slapen? Een bonkend hart… of racende gedachten.
Wat als ik niet in slaap kan vallen? Wat als dit iedere avond gebeurt?
Het komt op het volgende neer: acceptatie en toelaten.
De meeste mensen doen het volgende wanneer ze zich angstig voelen voor het slapen:
“Oh mijn god… ik voel me nog steeds angstig. De hele wereld kan in slaap vallen, behalve ik… wat is er mis met mij. Ik kan gewoon echt niet in slaap vallen. Nu mis ik alweer een goede nachtrust!”
Ze vechten tegen de angst, zijn gefrustreerd en door deze gevoelens neemt de stress toe. En wanneer de stress toeneemt, laat je lichaam meer stress hormonen los en val je nóg moeilijker in slaap.
Dus wat moeten we dan wel doen? Het tegenovergestelde.
Laat jezelf gewoon angstig voelen. Laat je hart sneller kloppen als dat het wil. Laat je brein maar zijn gang gaan met al die gedachten.
Toelaten. Toelaten en toelaten.
Hoe meer jij kunt accepteren en toelaten dat je je angstig voelt, hoe minder stress je zal ervaren. Dit leg ik uitgebreid uit in dit artikel.
Je doet dit niet omdat je er OK mee bent, zeker niet. Je doet dit omdat je zo de stress verminderd én je aan je brein laat zien dat angstig voelen niet iets is om angstig over te zijn.
Als je op deze nieuwe manier op je angst reageert, stop je met het voeden van je angstige gevoelens en gedachten.
Buiten het accepteren en verder toelaten is het ook belangrijk om jezelf de volgende woorden te zeggen:
“Zelfs als ik gewoon in bed lig, ben ik aan het rusten.”
Je hoeft niet 8 uur aan een stuk te slapen om te rusten. Zelfs in bed liggen en je lichaam laten rusten na zo’n lange dag, betekent al dat je tot rust komt. Dit haalt een hoop druk van je weg om in slaap te vallen.
Zeg deze woorden tegen jezelf als je die druk voelt om zo snel mogelijk in slaap te vallen.
Wil jij de volgende stap nemen om je angst te overwinnen? Neem dan nu deel aan de gratis mini-cursus.
