4 populaire angststoornis tips waar ik klaar mee ben

Leestijd: 6 minuten

Wanneer je last hebt van angst of paniek, dan heb je vaak HEEL veel geprobeerd om er vanaf te komen, maar vaak zonder succes.

Maar wat ik me onlangs realiseerde was dat toen ik last had van angst en paniek, ik redelijk veel technieken gebruikte waarvan ik dacht dat ze me hielpen om mijn angst te verminderen, maar eigenlijk mijn angst een stuk erger maakten.

En vandaag wil ik 4 van deze populaire angst tips met je delen, die je vandaag nog achter je kan laten.

Punt #1: In Discussie Gaan met je Angst

Ik weet nog dat ik heel Google had afgespeurd naar tips en adviezen om mijn angstgevoelens te overwinnen.

Ik begreep niet wat me overkwam toen ik bijna dagelijks last had van angstige gedachten, gevoelens en symptomen.

“Wat gebeurde er met me? Waar was die oude ik? Waarom gebeurt dit… en wat moet ik doen?”

Als je in een angstige staat bent, dan pak je alle tips en adviezen aan die je kan en meestal start je met je zoektocht op Google… dat is wat ook ik deed. 

Een van de eerste adviezen die ik tegenkwam op een populaire blog was het volgende advies:

“Ga in discussie met je angst.”

Wat ze hiermee bedoelden was dat wanneer je angstige brein die rampzalige “wat-als” gedachten produceert, dat jij met hem in discussie moet gaan, en zo ziet dat eruit:

“Er kan niets gebeuren! Je hoeft niet bang te zijn. Waarom ben je bang, er is niets aan de hand.”

Het is een soort van valse geruststelling… en ik paste dit advies keer op keer toe, maar zonder dat ik me beter ging voelen.

En ik snap dat zowel ik als misschien jij dit advies gebruiken, omdat het gewoon super logisch is om aan jezelf te vertellen dat er niets aan de hand is… alsof je eigenlijk tegen een soort klein kind praat.

Maar wat ik nu beter begrijp, is dat je angstige brein helemaal niet luistert naar wat je zegt. Hij kijkt alleen naar wat je doet. Daarom kan je zo vaak tegen je angst zeggen dat er niets aan de hand is, maar zal hij je niet horen.

Dit komt omdat je angstige brein veel sterker is dan je logische brein, waar je mee praat. 

In discussie gaan met je angst is dus iets dat helemaal niet werkt en alleen maar frustratie oplevert. Tijd om die techniek achter je te laten.

Punt #2: Ademhalingsoefeningen Gebruiken

Ik had vorige week een gesprek met een deelnemer van Vrijheid van Angst en toen hadden we het over welke verkeerde adviezen ze moest loslaten.

Ik vertelde haar dat herstellen van angst start bij het loslaten van de verkeerde adviezen en toen vroeg ik haar wat ze deed wanneer ze angst voelde opkomen.

“Nou, Wouter… je hebt me geleerd dat ik aan de angst moet laten zien dat er niets aan de hand is, omdat praten niet werkt. Dus wat ik doe als ik last krijg van angst is dat ik ademhalingsoefeningen gebruik.”

En toen stopte ik haar even en vroeg ik haar het volgende:

“Als jij ademhalingsoefeningen gaat gebruiken iedere keer als je last krijgt van angst, met als doel om de angst te verminderen… welk signaal geef je dan aan je angst?”

Toen was ze stil en zei ze dit:

“Dat de angst er niet mag zijn.”

Dit inzicht zorgde ervoor dat de angstklachten van deze deelnemer al meteen een stuk minder werden. Want niet langer besloot ze op haar ademhaling te letten wanneer ze last kreeg van haar angst.

En ik snap het doel van ademhalingsoefeningen, want diep en rustig ademhalen zorgt voor meer ontspanning en meer ontspanning zou voor minder angst moeten zorgen.

Maar het vechten tegen de angst en het niet willen voelen zorgt voor een angst voor angst. Dus wat ademhalingsoefeningen in stand houden is eigenlijk jouw angst voor de angst.

Een van de grootste vragen is “wat” je dan wél moet doen om je angst te overwinnen. Dat is de reden waarom ik een gratis training voor je heb gemaakt. Je kunt hem gratis bemachtigen hieronder.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Punt #3: Het Gevaar Opzoeken

Toen ik een aantal jaar geleden worstelde met mijn angst, had ik ook een angst voor bepaalde situaties.

Ik vond het namelijk doodeng om naar de bioscoop te gaan, in de rij te staan, niet weg te kunnen of in bepaalde sociale situaties te zijn.

En daar begreep ik niets van, want ik vond het altijd zo leuk om deze dingen te doen… maar daar was ineens geen sprake meer van.

Het was een verdrietige periode uit mijn leven, omdat mijn vrijheid steeds meer werd beperkt en de angst om zich heen leek te grijpen.

Het enige is dat ik totaal niet begreep waarom dit gebeurde. En ik begreep ook niet waarom ik ineens bang was voor bepaalde situaties en locaties, maar ook niet waarom er steeds meer situaties bijkwamen.

Een advies wat ik toen tegenkwam was het volgende:

“Gebruik Exposure Therapie. Wanneer je je angst vermijdt, wordt de angst alleen maar erger. Stel je dus bloot aan je angst. Ga de confrontatie aan, want als je dit niet doet wordt de angst een stuk intenser.”

Ik kan je vertellen dat ik enorm bang werd om mijn angst aan te gaan. Ik kon er niet aan denken om mijn angsten op te zoeken, in de situatie te blijven en alle angst te voelen en dit regelmatig te doen.

En voordat ik je ga zeggen wat je wél moet doen, wil ik echt het verhaal van Stijn vertellen, die ik 1 op 1 heb mogen helpen dit jaar.

Stijn vertelde dat hij al jarenlang last had van paniekaanvallen en daarbij ook een angst voor de supermarkt. 

“Wouter, ze hebben me gevraagd om de supermarkt te bezoeken, de angst te voelen en dit regelmatig te doen, maar dit zorgt bij mij alleen maar voor meer trauma.”

Wat ik Stijn vertelde was dat ik hem helemaal begreep. Ik vertelde haar dat ik ook veel van deze angsten had, maar ook dat ik het niet op die manier had overwonnen.

Nu komt het grote geheim. Weet je wat ik dacht toen ik twijfelde om me wel aan te melden voor exposure therapie?

“Eigenlijk ben ik helemaal niet bang voor de bioscoop? Eigenlijk ben ik bang voor het gevoel dat de bioscoop me geeft.” 

En de reden dat dit zo belangrijk is, om te begrijpen, is omdat angst overwinnen gaat over hoe je de binnenwereld moet meesteren en NIET de buitenwereld.

Het is niet de locatie of situatie waar je bang voor bent, want jij weet ook dat er niets kan gebeuren. Het gaat erom dat bepaalde situaties een trigger zijn voor angst en dat we bang zijn om bang te worden.

Ik wil je dan ook vragen om te stoppen met het meesteren van de situatie of locatie, want daar ligt niet je angst. Het gaat om het meesteren van de binnenwereld. Oftewel, dat jij weet hoe je goed moet reageren op je angstgevoelens wanneer ze komen.

Want anders heb je nét de angst voor de bioscoop overwinnen en komt er weer een andere angst voor terug. Dit komt omdat je de situatie probeert te meesteren en niet de angst.

Oftewel, dat jij weet hoe je goed moet reageren op je angstgevoelens wanneer ze komen.

En wat ik met Stijn deed, was dat hij gewoon in zijn woonkamer ging oefenen met de angstgevoelens, totdat zijn zelfvertrouwen zo hoog was dat hij stapjes richting zijn droomdoel kon zetten.

Hij leerde precies wat er gebeurde in momenten van angst, waarom het gebeurde, maar ook hoe hij goed moest reageren.

En door die handvaten kon hij stap voor stap zijn vrijheid terugwinnen. Dat had hij niet gedaan door de angst op te zoeken, maar door zo veel mogelijk goed te reageren op haar angst, totdat hij het zelfvertrouwen had opgebouwd dat hij uiteindelijk de supermarkt kon bezoeken.

Punt #4: Ontspanningsoefeningen Gebruiken

Het vierde populaire angst advies waar ik klaar mee ben is ontspanningsoefeningen gebruiken om je angst te overwinnen.

Dit advies gebruikte ik keer op keer toen ik last had van angst en ik begreep maar niet waarom de angstgevoelens maar terug bleven komen.

Nu ben ik benieuwd of je weet waar ik heen wil gaan met deze tip? Waarom zou dit advies verkeerd zijn en de angst juist erger maken?

Weet je nog wat ik vertelde in de vorige tips? Het is belangrijk om je angstige brein te laten zien dat er niets aan de hand is, wanneer je last krijgt van angstige gedachten, gevoelens of symptomen.

Maar wat er gebeurt als je iedere keer ontspanningsoefeningen gaat gebruiken, wanneer de angst komt kijken, is dat je angstige brein… angst gaat zien als iets dat er niet mag zijn.

En wanneer dat gebeurt, dan zal je iedere keer met meer angst reageren op het moment dat je angst ervaart. Niet alleen dat, ook zal je angstige brein de angst nog eerder gaan opsporen, want hij denkt het volgende:

“Iedere keer als er wat angst is waarschuw ik Wouter en luistert hij naar me! Want hij start meteen met ademhalingsoefeningen. Fijn dat Wouter luistert, de volgende keer zal ik hem beter van dienst zijn door de angst eerder op te sporen en wat erger te maken zodat Wouter nóg eerder luistert.”

Dit is wat jouw angstige brein denkt als je ontspanningsoefeningen probeert te doen. En wat er gebeurde op het moment dat ik dit niet langer deed, was dat de angst verward raakte.

Ik gebruikte een andere methode, waar ik je graag meer over vertel in mijn gratis training hieronder:

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders