10 Symptomen van een Magnesium Tekort (Pas op met Stress!)

Leestijd: 4 minuten

Magnesium is een mineraal dat ook wel bekend staat als de “vonk van het leven”, of het “anti-stressmineraal”. Wanneer je onder langdurige stress staat kan een magnesium tekort ontstaan.

Maar een magnesium tekort kan ook ontstaan door onvoldoende magnesium rijke voeding in te nemen. Wil jij alles leren over de kracht van magnesium en de symptomen van een magnesium tekort?

Lees snel verder.

Waarom Magnesium?

Magnesium is een mineraal dat ieder mens nodig heeft voor een goede stofwisseling. Het is betrokken bij meer dan 300 metabole processen in je lichaam en is dus een belangrijk mineraal. 

Magnesium is een belangrijk mineraal dat je helpt om meer energie te krijgen, mentaal te ontspannen, je spieren te ontspannen en om beter te slapen.

Alles wat mensen met angst, stress of paniekaanvallen goed kunnen gebruiken. Maar voordat je iedere avond een potje pillen gaat opeten wil ik je aantonen wanneer je een magnesium tekort zou hebben en wat er gebeurt als je een tekort hebt.  

the tonik 5Lbyao5bzbc unsplash
Magnesium Tekort

Magnesium tekort test

Wanneer je een bloedtest zou laten doen bij de dokter dan kan de uitslag aantonen dat je magnesiumniveau goed is, terwijl de klachten die je hebt toch kunnen wijzen op een tekort. Volgens Mindtuning.nl zit magnesium voor wel 60% in je botten en maar 27% in je bloed (waar die andere 13% is geen idee), waardoor je dit niet goed kunt meten in het bloed. 

Een betere indicatie die kan wijzen op een tekort zijn de volgende symptomen:

Lichamelijke Symptomen

 1. Spierkrampen en spierpijn
 2. Vermoeidheid
 3. Hoofdpijn en migraine
 4. Duizeligheid
 5. Onrust
 6. Spasmen in de oogleden
 7. Hoge bloeddruk en hartkloppingen
 8. Verstopping
 9. Verminderde eetlust
 10. Misselijk

Psychische Symptomen

 1. Rusteloosheid
 2. Vermoeidheid
 3. Angst
 4. Depressie
 5. Prikkelbaarheid
 6. Verhoogde gevoeligheid voor stress
 7. Paniekaanvallen
 8. Concentratieproblemen
 9. Slapeloosheid

Wanneer je dus continu last hebt van stress, angst, paniekaanvallen, een opgejaagd gevoel, wellicht slecht slaapt en erg vermoeid bent, kun je dus een magnesium tekort hebben.

In welke voeding zit magnesium?

Benieuwd in welke voeding je magnesium voornamelijk kunt vinden? Denk aan de volgende voedingsmiddelen: 

 1. Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en snijbiet.
 2. Noten en zaden, zoals amandelen, walnoten en pompoenpitten.
 3. Volkoren granen, zoals volkorenbrood, bruine rijst en quinoa.
 4. Peulvruchten, zoals zwarte bonen, kikkererwten en linzen.
 5. Vis, zoals zalm en makreel
 6. Avocado’s
 7. Bananen
 8. Pure chocolade
jocelyn morales uReASzIJDBs unsplash

Waarom heb ik een magnesium tekort?

Het schijnt zo te zijn dat wanneer je last hebt van angst en stress, je lichaam veel meer magnesium nodig heeft.

Een magnesiumtekort maakt je dus gevoeliger voor stress. Maar stress maakt je ook gevoeliger voor een tekort. Want stress en angst zorgen ervoor dat je lichaam meer magnesium gebruikt, waardoor je magnesium voorraad daalt. 

Hierdoor wordt het tekort steeds groter, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. Je kunt uit deze cirkel breken door of meer voeding met magnesium te eten, of het bijslikken van een magnesium supplement.

Wanneer je dus last hebt van stress, angstklachten of paniekaanvallen is het belangrijk om magnesium bij te slikken. Hierdoor vul je jouw tekort aan en word je minder gevoelig voor stress. Je verbruikt immers veel meer magnesium als je last hebt van stress en angst. Raadpleeg wel altijd je huisarts voor informatie over supplementen.

Welke magnesium is het beste?

Er zijn verschillende soorten magnesium die je kunt slikken. Raadpleeg wél altijd je huisarts voordat je zomaar iets gaat slikken.

Wat ik je aanraad is om een organische verbinding te kiezen. Dit betekent dat je cellen in het lichaam het mineraal beter opnemen. Denk aan magnesium tauraat, magnesium bisglycinaat, magnesium malaat en magnesium citraat.

Anorganische verbindingen (niet goed opneembaar) zijn magnesium carbonaat, magnesium oxide, magnesium fosfaat en magnesium silicaat.

De twee meestgebruikte vormen van magnesium zijn magnesiumbisglycinaat, wat de slaap en ontspanning bevordert. En magnesiumcitraat, wat goed kan helpen bij vermoeidheid. 

Kies dus altijd een organische verbinding, omdat je cellen de magnesium beter opnemen. Een tip is om vitamine D3 te slikken bij magnesium. Vitamine D kan volgens het GGZ helpen om lekkerder in je vel te zitten, omdat dit de aanmaak van serotine (het gelukshormoon) stimuleert. Vitamine D3 heeft magnesium nodig om zijn werk te doen en als er niet genoeg in je lichaam zit, wordt het uit bijvoorbeeld je botten gehaald.

Deze roofbouw wil je natuurlijk voorkomen, waardoor je magnesium kunt bijslikken.

Wat is magnesium olie?

Magnesiumolie wordt gebruikt als een manier om magnesium aan te vullen en wordt vaak aangebracht op de huid. 

Wanneer magnesiumolie op de huid wordt aangebracht, trekt dit via de huid in het bloed. Het kan zo zijn dat je huid wat geïrriteerd raakt van magnesium olie. Het is altijd het beste om een klein beetje op een klein stukje huid te testen voordat je het op grotere delen van het lichaam aanbrengt. Als je twijfelt of magnesiumolie geschikt is voor jou, overleg dan met een arts of een diëtist.

Wanneer magnesium innemen?

Maar wanneer neem je nu magnesium in? In de avond? In de ochtend… of tijdens het eten? 

Magnesiumbisglycinaat wat zorgt voor een betere nachtrust zou ik voor het slapen slikken, terwijl je magnesiumcitraat in de ochtend zou kunnen nemen, dat is wat ik doe aangezien ik magnesiumcitraat gebruik.

Kan ik te veel magnesium innemen?

Volgens Charlotte Labee ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium per dag op 350 milligram voor mannen en 300 milligram voor vrouwen. Voor kinderen van 6 tot 9 jaar is dit 200 milligram. Wanneer je een gezond en gevarieerd eetpatroon hebt zal er niet snel een tekort ontstaan. Maar wanneer je onder langdurige stress staat kan dit wél sneller gebeuren.

Wanneer er toch een teveel aan magnesium wordt ingenomen (voornamelijk door supplementen) kunnen de volgende symptomen ontstaan. Denk aan onder meer diarree en in extreme gevallen een lage bloeddruk of een abnormale hartslag.

Is magnesium de oplossing om angst en paniek te overwinnen?

Hoewel magnesium een belangrijk supplement is om bij te slikken, is het natuurlijk niet de oplossing van stress, angst en paniek klachten.

Het biedt ondersteuning, maar als je echt stappen wil zetten in herstellen van stress, angst of paniek, dan is het belangrijk om meer te leren over waar je last van hebt.

Meld je daarom nu aan voor deze tijdelijke gratis training om angst en paniek te overwinnen.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders