Geshockeerd Door Deze 4 Angst Adviezen (PAS OP!!)

Leestijd: 6 minuten

Nu ik terugkijk op de jaren dat ik enorm worstelde met mijn angst en paniekaanvallen zie ik direct welke adviezen ervoor hebben gezorgd dat ik niet herstelde van mijn angst en paniek.

Deze duidelijkheid wil ik vandaag aan jou geven, want ik ben redelijk geshockeerd door de 4 adviezen die bijna iedereen met angst en paniek te horen krijgt, maar die eigenlijk je angst in stand houden of erger maken. 

Maar na dit artikel ga jij deze adviezen niet meer volgen, waardoor je een stuk sneller zal herstellen.

Verkeerd Advies #1: Exposure Therapie

Een paar jaar geleden kreeg ik ineens last van angstklachten. Ik zat niet zo lekker in mijn vel toen en het voelde alsof ik onder veel druk stond. Ik ging verhuizen, er veranderde veel in mijn leven, maar ook stond ik langdurig onder stress.

Toen ik op een dag ging werken bij de Bijenkorf, wat toen mijn weekendbaan was, toen gebeurde er iets dat ik nooit meer zal vergeten.

Het was druk in de winkel en ineens voelde ik mijn hart sneller kloppen. Ik werd een beetje duizelig, voelde mijn handen tintelen en ik keek wat paniekerig uit mijn ogen. Ik begon steeds banger te worden voor hoe ik me voelde, de onrust in mijn lichaam nam toe en het leek alsof ik begon over te lopen met emotie.

Dit was het moment dat mijn eerste paniekaanval plaatsvond, jawel… midden in de drukke Bijenkorf, waar mensen als bijen rond vlogen om onderbroeken met 30% korting te scoren.

Dit was een van de engste momenten van mijn leven, omdat ik een kant van mezelf leerde kennen, die ik nog nooit had gezien.

“Paniek? Wat was dat eigenlijk? Ik wist niet dat mijn lichaam zo heftig kon reageren… ik dacht dat ik dood ging!”

Nadat ik deze paniekaanval had “overleefd” begon ik een beetje bang te worden dat het nog een keer zou gebeuren. En deze angst om angstig te worden was een angst die me voor enkele jaren bleef achtervolgen.

Het zorgde ervoor dat ik steeds minder dingen begon te doen, op steeds meer plekken last kreeg van “onrust” en “wat-als” gedachten. Dit was iets dat mijn vrijheid enorm beperkte, want ik wilde gewoon de rest van mijn leven zoals ieder normaal mens kunnen genieten van het leven.

Toen besloot ik actie te ondernemen. Zoals ik vaker heb verteld, nam ik al het advies aan dat ik maar kon vinden, maar zonder resultaat. Maar toen kwam het moment dat ik las dat ik exposure therapie moest gaan doen. Even vertaald naar het Nederlands is dit “Blootstellingstherapie”, oftewel: je angsten aangaan.

Je angsten aangaan is een advies dat vaak wordt gegeven om je angst of paniek te overwinnen. En op zich klonk dat heel erg logisch. Ik was bang voor de bioscoop, om in de rij te staan, voor dingen die ik voelde in mijn lichaam en om bijvoorbeeld het vliegtuig te nemen.

Het zou dus logisch zijn om mijn angst aan te gaan, om het zo te verminderen. Maar wat ik me toen realiseerde was dat ik eigenlijk niet bang was om in de rij te staan, maar voor hoe ik me zou voelen als ik in de rij zou staan.

De rij was niet het probleem, maar mijn angst om angstig te worden was het probleem. Toen ik me dat realiseerde toen ging er een wereld voor me open en heb ik mezelf maanden aan Exposure Therapy bespaard, die voor veel mensen als heftig en soms zelfs traumatiserend wordt ervaren.

Als jij bang bent voor een spin of ergens een fobie voor hebt is dit een goede manier om het te overwinnen, maar niet als je last hebt van angst en paniekgevoelens. 

Wat ik in plaats daarvan leerde was om goed te reageren op mijn angst, waardoor ik zelfvertrouwen opbouwde en uiteindelijk alle triggers, locaties en situaties voor mij geen probleem meer waren. Want ik wist dat ik het gevoel aankon.

Wat ik leerde was dat de “rij in de supermarkt” niet het probleem was waar ik aan moest werken, want de angst kwam op meer plaatsen terug. Waar ik aan moest werken was hoe ik met mijn gevoelens kon omgaan, waardoor de angst afnam en niet toenam in de momenten zelf.

En die aanpak kun je leren in de gratis training, waar ik een stuk dieper inga op het goed reageren.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Verkeerd Advies #2: Het verleden uitspitten

Het tweede advies dat ik heb gekregen toen ik last had van angst, was dat ik mijn verleden moest uitspitten.

Want…

“Ik had ineens last van angst, dus dat moest betekenen dat er iets voor had gezorgd dat de angst was ontstaan… toch?”

Toen ik op een redelijk bekende blog de tip had gelezen: “probeer de oorzaak te vinden van je angst”, raakte ik best in paniek.

Want ik had geen enkel idee wat de oorzaak kon zijn van mijn angst. Het was gewoon ineens komen aanwaaien en ik had geen idee waarom toen.

“Kwam het doordat ik gepest was vroeger? Of doordat ik er aanleg voor had? Of omdat…”

Ik begon enkele maanden te piekeren over een mogelijke oorzaak voor mijn angst, maar ik kon het antwoord maar niet vinden. En dat zorgd voor méér stress!

Ik had verschillende oorzaken de schuld gegeven in de hoop dat ik het begreep, maar nog steeds ging de angst niet weg. 

Dus ik vroeg me af: waarom moest ik dan de oorzaak vinden?

Het achterhalen van de oorzaak is alleen belangrijk als je bijvoorbeeld een trauma hebt meegemaakt, zoals een auto-ongeluk, iets persoonlijks of iets anders heftigs dat heeft gezorgd voor super veel stress. Hier kan je eventueel met een psycholoog aan werken, om zo de angst te verminderen.

Maar heb je geen trauma of iets meegemaakt, dan is de kans groot dat je Stress Emmertje is volgelopen, wat niet altijd een duidelijke oorzaak hoeft te hebben. Want wanneer deze vol zit en hij overstroomt, heb je last van angst.

De Stress Emmer Wouter Manders

En het mooie aan een volgelopen Stress Emmer, is dat we die gewoon samen kunnen gaan legen. En die aanpak werpt bij alle mensen die ik help in Vrijheid van Angst zijn vruchten bizar snel af.

Lekker loslaten dus: het vinden van de oorzaak. Het is niet nodig om de oorzaak te weten om er vanaf te komen, want jouw herstel draait om welke stappen je in het heden zet… en niet in wat er “misschien wel allemaal is gebeurd” als je geen duidelijk trauma hebt meegemaakt. 

Verkeerd Advies #3: Verkeerde Motivatie

Het derde advies waardoor ik bizar lang heb geworsteld met angst en paniek, kwam door de goedbedoelde adviezen van familie en vrienden.

Ja, vertel ze maar eens waar je angst van krijgt… en in veel gevallen krijg je de volgende antwoorden terug:

“Oh, maar er kan toch niets gebeuren. Het gaat wel weer weg. Je moet er ook niet zoveel aan denken. Waar ben je dan bang voor?”

Wat een fijne geruststelling is dat, want na een tijdje ga je geloven dat je best wel raar bent of dat er echt iets mis is met je.

Kijk, familie en vrienden bedoelen het altijd goed en hebben het beste met je voor, maar als het op het gebied van angst en paniek gaat moet je niet altijd naar hun adviezen willen luisteren.

Ze begrijpen gewoon niet hoe intens die gedachten, symptomen en gevoelens voelen. Je moet het echt zelf hebben ervaren om er advies over te kunnen geven.

Hadden we maar een afstandsbediening om ze voor heel eventjes te laten voelen hoe intens het voelt en dat het niet zo makkelijk is als “probeer er niet aan te denken”. Die dingen hebben we al geprobeerd.

Dus de adviezen van familie en vrienden die je proberen gerust te stellen en te motiveren om gewoon te doen waar je bang voor bent, omdat er niets kan gebeuren is niet waar we op zitten te wachten.

Verkeerd Advies #4: Succes Verkeerd Koppelen

Het vierde advies dat regelmatig wordt gegeven is dat je kan zien hoe goed het met je gaat, door te kijken naar de hoeveelheid angst die je ervaart in het leven en dat je hier naar moet kijken om te achterhalen hoe goed het met je gaat.

Heb je geen angst, dan gaat het goed. Heb je wél angst, dan gaat het slecht. 

Maar niet alleen dat. Stel dat je een angst hebt om naar de supermarkt te gaan. De ene keer kun je 10 minuten binnen blijven zonder heel veel angst, terwijl je de volgende keer zo veel angst hebt dat je naar buiten moet… dan zal het wel weer bergafwaarts met je gaan… toch?

Dit is echt een hele foute manier van denken, want de hoeveelheid angst die je voelt staat niet in verhouding met de voortgang van je herstel. Iedereen in Vrijheid van Angst geef ik het volgende ook mee:

“Jouw herstel en succes staan in verhouding met hoe goed je reageert op je angst, nooit aan hoeveel voortgang je maakt in de buitenwereld.”

Als jij leert hoe je keer op keer goed reageert op je angstige gedachten, gevoelens en symptomen dan neemt je angst steeds een beetje meer af. Soms heb je dus wat meer angst, soms wat minder, maar dit is geen teken dat het slecht gaat. Wanneer je goed reageert, herstel je en is je herstel ingezet.

En nadat ik dat leerde nam mijn herstel een vogelvlucht.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders