10 Tips om Je Leven Veranderen (Voor Altijd!)

Leestijd: 6 minuten

Is het niet fijn om te weten dat je leven veranderen niet bestaat uit één grote stap of beslissing, maar uit de opstapeling van alle kleine beslissingen en stapjes?

Hoe graag je jouw leven ook wil veranderen, weet dat de kleinste tips na verloop van tijd de grootste veranderingen teweeg kunnen brengen.

Vandaag wil ik je de 10 tips geven die mijn leven enorm hebben veranderd.

#1: Jezelf meten aan de maatschappij

Tsja, dit is een tip die ik erg lastig vond om te doorbreken.

“Jezelf niet meten aan de maatschappij.” 

Wat betekent het eigenlijk?

Al sinds we kind zijn worden we naast een maatstaf gehouden. 

Zijn we slim genoeg, zijn onze scores wel gemiddeld, zijn we lang genoeg of zijn we te dik of juist te dun?

Diep van binnen geloven we dat de maatschappij een spiegel is voor wie we zijn en dat wanneer we daarvan afwijken er iets mis met ons is.

Wanneer we niet het ideale gewicht hebben, het ideale inkomen, de ideale gezondheid of de ideale baan… dan is er iets mis met ons… toch?

Maar de maatschappij kan niet die denkbeeldige reflectie zijn van hoe goed je het doet in het leven. Jouw leven is uniek. Jouw problemen zijn uniek. Net zoals je dromen doelen en obstakels. 

Jezelf meten aan wat je moet hebben bereikt op een bepaalde leeftijd is niet mogelijk, want ieder mens schrijft zijn eigen verhaal. Een verhaal met een eigen begin én een eigen einde.

#2: Een beetje beter voor jezelf zorgen

We leven in een drukke wereld, waarin we tegenwoordig meer informatie in de palm van onze hand hebben dan de president van de Verenigde Staten een paar decennia geleden. We worden overspoelt door informatie, adviezen, tips en tricks van mensen die het zogenaamd hebben gemaakt in het leven.

Natuurlijk ben je verward. Natuurlijk voel je je verdwaald en natuurlijk ben je overweldigd van wat de wereld van je vraagt. 

Maar er is één ding dat de innerlijke jij van je vraagt… en dat is of je goed voor jezelf kunt zorgen. 

Om een kop hete thee te maken, onder een dekentje te liggen en met jezelf te zijn. 

Om je favoriete muziek op te zetten en eens te dansen. 

Of om eens te zingen achter het stuur van de auto. 

Tegenwoordig is er niets belangrijker dan tot rust komen op een manier die voor jou prettig voelt. Jezelf meer ontspanning geven in een te drukke wereld is geen teken van zwakte, maar een teken van emotionele intelligentie.

#3: Stoppen jezelf te vergelijken met anderen

Stoppen jezelf te vergelijken met anderen… lijkt dat niet op de eerste tip?

Hier heb ik het over individuele mensen die jou een gevoel geven dat je achterloopt in het leven. De mensen die zo trots hun perfecte zelf op Instagram laten zien, terwijl jij je afvraagt wat je in hemelsnaam aan het doen bent met je leven.

In 2012 had ik Instagram voor het eerst geïnstalleerd, maar dag na dag… week na week… maand na maand en jaar na jaar daalde mijn gevoel van eigenwaarde. Mijn gevoel van zelfliefde. Dit kwam omdat mijn tijdlijn werd overspoelt door mensen die veel jonger waren en meer hadden bereikt. 

Het gaf me een gevoel van schaamte voor wie ik was, een laag zelfbeeld en weinig vertrouwen in wie ik was. Hoe kon iedereen in 30 dagen zo veel bereiken en leek mijn leven niet vooruit te komen?

Jezelf stoppen te vergelijken met anderen is een lastige klus, omdat we zo de onzekerheid in ons leven laten of we wel de goede kant op gaan en niet verdwalen.

Maar onthoud, dat je niet de paden van anderen hoeft te volgen, want dan loop je altijd achter. Wanneer je jouw eigen pad volgt, loop je altijd voorop.

#4: De natuur opzoeken

We kijken meer naar onze schermen dan ooit te voren. Niet alleen kijken we naar onze schermen… ook lopen we ermee door het leven en zelfs wanneer we naar het toilet gaan.

Jij bent hier ook schuldig aan… geef maar toe.

Maar door alle informatie die we binnenkrijgen is het lastig om in het nu te zijn. Om stil te staan en om ons heen te kijken welke kleine dingetjes we zo mooi vinden in ons leven. 

Ik heb altijd van de natuur gehouden. Het was een plek waar we altijd wandelden met de hond, waar we verhalen vertelden aan elkaar of onze emoties uiten. Sinds de afgelopen jaren ben ik vaker de natuur gaan opzoeken. Niet om te bewegen, maar om mijn telefoon uit te zetten en de stilte in me op te nemen in een wereld die zo enorm druk is.  

#5: Leer jezelf beter kennen

We denken dat we onszelf heel goed kennen, omdat we al zo veel jaren met onszelf zijn. Maar ken je jezelf echt goed? Buiten je naam, adres en geschiedenis om?

Wat me heel erg hielp de afgelopen jaren was om mezelf steeds beter te leren kennen. We zijn vaak zo streng op onszelf en willen dat we alles in één keer goed doen. Dat we meteen de ideale hobbie, passie of baan moeten vinden.

Maar door jezelf de kans te geven om te experimenteren kun je jezelf steeds beter leren kennen. Niet alleen leer je jezelf zo beter kennen, ook ontdek je wie je wilt worden als persoon. En weten wat voor persoon je wil worden is nog belangrijker dan weten wat je wil bereiken in het leven. 

#6: Jezelf de tijd geven om stil te staan

Ik was altijd de persoon die zijn hele agenda had volstaan met taken, afspraken en dingen die ik zogenaamd moest doen. Het gaf me een vals gevoel van belangrijk zijn. Belangrijk zijn in een wereld waarin je zo onbelangrijk lijkt.

Maar druk zijn is niet iets waar je trots op moet zijn. Het is geen teken van belangrijk zijn, succes of potentie. Wat je belangrijk maakt is jezelf de tijd geven om stil te staan en om je heen te kijken.

Om te zien waar je zo dankbaar voor bent. Die persoon, die vriend, dat huisje of het feit dat je vanavond gewoon kunt eten.

Door je eigenwaarde niet te koppelen aan hoe druk je agenda is, maar aan jouw capaciteit om niets te doen en stil te staan bij alle kleine dingetjes om je heen, zal je leven razendsnel belangrijker aanvoelen.

#7: Je dromen met meer respect behandelen

Ik durf te wedden dat ik gelijk heb, maar jij behandelt jezelf en je dromen niet met de respect die ze verdienen. 

Hoe vaak heb je gedacht dat jouw dromen slechts dromen waren? Dat ze geen realiteit konden worden? En dat je niet hebt wat je nodig hebt om die dromen te bereiken?

De dromen die je hebt zijn je niet zomaar gegeven om je hoofd te vullen met gedachten. Het is de manier van het Universum om aan jou te vertellen in wat voor persoon je kunt groeien en wat er voor potentie in je verscholen zit.  

#8: Iedere dag een half uurtje aan jezelf besteden

We besteden tegenwoordig meer tijd aan anderen dan aan onszelf.

Je werkt eerst voor het bedrijf van de baas, dan wordt er verwacht dat je binnen een kwartier op al je Whatsapp berichten reageert en ondertussen moet je ook nog talloze andere dingen doen, waarna de dag zo weer voorbij is. 

Hierdoor vergeten we soms stil te staan en te kijken hoe we ons voelen. Om eventjes in te checken met hoe het eigenlijk met ons gaat, waar we behoeften aan hebben en wat we eigenlijk zelf met ons leven willen doen.

Sinds ik iedere dag een half uurtje iedere ochtend aan mezelf besteed is mijn leven enorm verbeterd. Ik schrijf, ik werk en ik droom over wat ik graag zou willen doen en wie ik zou willen worden… en ik raad je aan om hetzelfde te doen.

#9: Meer genieten van de kleine dingen

Ik heb altijd grote doelen en dromen gehad, maar op een gegeven moment raakte ik zo verstrikt in deze toekomstige doelen, dat ik niet meer gelukkig was in het heden. Het leek alsof ik me pas weer compleet kon voelen wanneer ik dat verre doel had bereikt. En hierdoor was ik enorm ongelukkig. 

Maar toen had ik ineens een realisatie dat ik al het geld en de dure spullen die ik zo graag wilde behalen… toch allemaal op een dag achter me moest laten. Ik vroeg me af of ik zo lang in ongeluk wilde leven om die dingen te bereiken die me zogenaamd geluk zouden moeten geven. Het antwoord daarop was “nee”.

Ik besloot meer te genieten van de kleine dingen in het leven. Die ochtendkoffie, die glimlach van een collega, de warmte van mijn huisje en het wandelen met mijn hond.

Oh en voordat ik het vergeet… mijn moeder heeft 25 jaar lang voor mij en mijn broertje en zusje gezorgd, maar nu we uit huis zijn is ze voor het eerst in 25 jaar weer gaan werken. Ik besloot eventjes langs te gaan om te kijken waar ze werkte, en ik kan je vertellen dat ze enorm dankbaar was dat ik de moeite nam om haar op te zoeken. Dát gaf me pas een goed gevoel. 

Het leven bestaat niet uit de oneindige race naar grote doelen, maar uit het genieten van de talloze kleine momentjes die de bouwstenen zijn van een gelukkig leven.

#10: Jezelf meer liefde geven

Ik denk niet dat deze een uitleg nodig heeft… toch?

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders