3 Tips om Hypochondrie te Overwinnen (Doe DIT!)

Leestijd: 6 minuten

Heb jij soms het gevoel dat je ernstig ziek bent? Dat hartkloppingen of hoofdpijn betekenen dat het einde nabij is?

Dan heb je wellicht last van hypochondrie. In dit artikel geef ik je 3 tips om dit razendsnel te overwinnen.

Maar eerst…

Wat is Hypochondrie?

Het is belangrijk om te weten wat hypochondrie is, omdat begrijpen wat het is je herstel enorm kan versnellen.

Hypochondrie is een angststoornis, waarbij je overgevoelig bent geworden voor sensaties en symptomen in je lichaam. De meest onschuldige, lichamelijke symptomen kunnen bij iemand die worstelt met hypochondrie worden gezien als een ernstige ziekte.

Voor iemand met hypochondrie kan maagpijn kanker zijn, hoofdpijn een hersentumor en aanhoudende vermoeidheid een auto-immuunziekte zijn.

Wat bij mensen de hypochondrie in stand houdt, zijn bepaalde handelingen om onzekerheid te verminderen. Deze handelingen zorgen ervoor dat je steeds bevestiging/bewijs nodig hebt dat je inderdaad niet ziek bent.

Dit is een fout die je in angst houdt, want wanneer je last hebt van hypochondrie wil je namelijk steeds meer bewijs dat je niet ziek bent. Er is dus nooit genoeg bewijs.

Om hypochondrie te overwinnen, moet je aan je dus aan de angst werken, niet aan het continu bewijs zoeken dat je niet ziek bent.

Tip #1: Geloof de dokter

Wat jouw symptomen of lichamelijke gewaarwordingen ook mogen zijn… ga altijd naar een (huis)arts om te checken of deze symptomen worden veroorzaakt door angst, of dat er wellicht toch iets aan de hand is.

Niet alleen mensen met hypochondrie doen dit. Ook mensen die geen last hebben van angst laten deze symptomen gewoon checken om er zeker van te zijn dat ze gezond zijn.

Waarom zou je naar de dokter gaan? Doe dit om de volgende 2 redenen:

  1. Als je de dokter niet bezoekt, zal je altijd blijven twijfelen of je sensaties en symptomen iets gevaarlijks zouden kunnen zijn. En die twijfel zorgt ervoor dat je blijft piekeren wanneer je deze symptomen weer voelt in je lichaam.
  2. Ten tweede, als je WEL naar een dokter gaat en een onderzoek laat doen, krijg je waarschijnlijk de uitslag dat de oorzaak angst is en dat je helemaal niet ziek bent. Dit zorgt voor een hoop mee rust. En mocht wél blijken dat er iets aan de hand is, ben je meteen aan het juiste adres om het op te lossen.
medical insurance min

Het is dus altijd belangrijk om naar een (huis)arts te gaan en bepaalde aandoeningen uit te sluiten. Dit elimineert onzekerheid, wat ervoor zorgt dat je minder zal piekeren wanneer deze sensatie of het symptoom voorkomt.

Maar hier zit het grote probleem. De meeste mensen met hypochondrie geloven niet in de uitslag van de dokter.

Als je gelooft in de testresultaten: top! Maar als je de uitslag niet gelooft, vraag dan om een second opinion. En wanneer ook die uitslag laat zien dat je kerngezond bent: geloof in de uitslag.

De (huis)arts weet meer dan jij op dit gebied, want jij hebt je kennis uitsluitend gehaald uit alle rampscenario’s die je leest op Google. Terwijl de artsen hiervoor hebben geleerd en jarenlange ervaring hebben.

Wat doe je dus?

Je maakt ruimte voor de sensaties, zonder er vreselijke verhalen over te bedenken.

Laat de sensaties er zijn en weet dat je aan je angst moet werken.

En een snelle tip om erachter te komen of je angstige brein spreekt is door te luisteren naar de volgende zin:

“Wat als… (vul in ramp)?”

Dat is je angstige stem. Wanneer je dus een wat als gedachte, gevolgd door een ramp, hoort… laat je brein dan gewoon spreken. Laat het er zijn, maar blijf doen wat je van plan was te doen, in plaats van te piekeren over wat je voelt.

Als je hier meer over wilt weten, meld je dan hieronder aan voor mijn gratis mini-cursus over het overwinnen van angst.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px

Tip #2: Stop met bepaald gedrag

In de introductie gaf ik aan dat sommige handelingen hypochondrie erger kunnen maken.

Wat ervoor zorgt dat jij je hypochondrie momenteel niet overwint, zijn alle handelingen die jij uitvoert met als doel bewijs te verzamelen dat je niet ziek bent.

En je voert dit gedrag uit om snel verlichting te krijgen van je angstige gevoelens. Maar al snel wil je angstige brein meer bewijs, omdat het 100% zeker wil zijn dat het symptoom of de sensatie niet een dodelijke ziekte is.

Werk daarom niet aan het vinden van nieuwe manieren om meer bewijs te krijgen, want als je angstig bent, is er nooit genoeg bewijs. Je kan namelijk niet alles 100% zeker weten.

En daarom moet het volgende onthouden:

“Hypochondrie gaat niet over meer bewijs krijgen dat ik niet ziek bent. Het gaat om het leren tolereren van mijn angstige gedachten en gevoelens.”

Dat is wat ik deed toen ik de regelmatige buikpijn voelde en dacht dat het een tumor was.

Ik ging naar de dokter die vertelde dat het gewoon een slechte stoelgang was. Toen probeerde ik hierop te vertrouwen en telkens als ik de “pijn” weer voelde… probeerde ik de sensatie toe te laten, zonder er vreselijke verhalen aan te koppelen.

Wil je weten welke 4 handelingen ervoor zorgen dat je jouw hypochondrie momenteel niet overwint?

#1: Googelen

Het eerste gedrag dat het moeilijk maakt om hypochondrie te overwinnen, is dat je jouw symptomen Googled. Dit is wat 99,9% van alle mensen doen. Ze typen op Google in wat ze voelen en proberen op basis van de zoekresultaten zelf een diagnose te stellen.

Weet jij hoe Google pagina’s rangschikt? De pagina’s waar mensen het meest op klikken en de meeste tijd aan besteden, scoren hoger.

Even een voorbeeld:

Denk je dat er meer mensen klikken op een pagina over de symptomen van een slechte stoelgang of van darmkanker?

Juist… darmkanker, want mensen richten zich meer op het negatieve. En daarom staan de meest gruwelijke verhalen meestal op de eerste plaats.

Stop daarom met het Googelen van jouw symptomen, want je voert een diagnose gebaseerd op wat de meeste clicks krijgt.

#2: Vermijding

Het tweede gedrag dat je herstel van hypochondrie lastig maakt is vermijdingsgedrag. Dit betekent situaties of locaties vermijden die de angst kunnen aanwakkeren.

Denk aan het kijken naar een documentaire over zieke mensen, het lezen van een artikel of zelfs een bezoek aan het ziekenhuis.

Wanneer je dingen vermijdt die je angst opwekken, bouw je je leven om je angst heen. Dat is een grote fout, want je wilt niet dat je angst het middelpunt van je leven is.

#3: Je lichaam scannen

Het derde gedrag is het scannen van je lichaam. Dit was waar ik voornamelijk last van had.

Telkens als ik buikpijn voelde, duwde ik een vinger in mijn buik.

Waarom? In de “hoop” dat ik kon vinden wat er zo veel pijn deed.

Andere voorbeelden zijn het plaatsen van je hand op je hart om er zeker van te zijn dat het correct klopt. Of letten op je ademhaling.

#4: Geruststelling vragen

Het vierde gedrag is vragen om geruststelling. Dit kan zijn door herhaaldelijk naar de dokter te gaan of aan familieleden om geruststelling te vragen dat ze niet ziek zijn.

Mijn vraag aan jou: welk gedrag gebruik jij om bewijs te verzamelen dat je niet ziek bent?

Om de cyclus van hypochondrie te doorbreken, is het belangrijk om te stoppen met dit gedrag. Hierdoor keert het vertrouwen in jezelf terug.

Forceer jezelf niet om hier direct mee te stoppen, want dat zou te veel angst kunnen veroorzaken. Kijk naar welk gedrag jij uitvoert, schrijf op hoevaak je het gebruikt en verminder dit stapsgewijs.

Ga niet van 100-0, maar van 100 naar 90 en dan 80, totdat je het gedrag niet meer gebruikt.

Maar je hebt ook de laatste stap nodig om hypochondrie voor eens en voor altijd te overwinnen!

medical staff min

Tip 3: Verander je reactie op angst

Gevoelens van angst zijn vaak overweldigend en zo onaangenaam dat we ze hoe dan ook proberen te vermijden.

We bouwen ons leven eromheen in de hoop dat we het niet meer voelen… maar vaak zonder resultaat.

Daarom ligt je herstel niet in het nooit meer voelen van angst, maar in het op je gemak voelen met je angstige gedachten en gevoelens.

Je angst werd pas een probleem toen je bang werd voor je angstige gedachten, gevoelens en sensaties.

Je bent bang om je angstig te voelen en dat houdt je in angst.

Om je angst voor angst te beëindigen, moet je leren om op een betere manier op je angst te reageren.

Dit is de methode die ik al mijn cliënten in de cursus Vrijheid van Angst leer:

1. Groet
2. Accepteer
3. Besluit

Dit is de GAB-reactie. Via deze methode leren alle deelnemers om correct te reageren op hun angstige gevoelens en gedachten. Want door goed te reageren zorgen ze dat de angst juist afneemt en niet erger wordt. Dit is een groot en belangrijk onderdeel van herstellen van hypochondrie.

Wil jij leren hoe je dit kunt doen? En wil jij jouw hypochondrie overwinnen? Neem dan deel aan de gratis cursus Overwin je Angst.

CTA Version 2 1920 × 700px 1920 × 650px
Angst Coach Wouter Manders

Over Wouter

Wouter is een Nederlandse mindset coach. Voor enkele jaren heeft hij geworsteld met angst, paniek en depressie. Dit was zijn motivatie om anderen te helpen om ook angstgevoelens te overwinnen. Met meer dan 6000 blog bezoekers per maand helpt hij veel mensen in Nederland om van angstgevoelens af te komen.

Deel dit Artikel

Nieuwe Artikelen

Trending

Meest Gelezen

GRATIS Training

Angst en paniek overwinnen? Neem deel aan de gratis training.

Gratis Training Wouter Manders